Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Orta göbek mil uzunluğu

eyupozturk

Roadie
Tepki
304
İsim
EyoO
Başlangıç
1982—83
Bisiklet
Focus
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Birçok göbek modeli var ve her göbeğin farklı mil uzunlukları mevcut. Peki yeni bir bisiklet toplarken bu mil uzunluğunu nasıl hesaplıyoruz? Birkaç yazı buldum ama pek birşey anlamadım. Anlatabilecek bilgili - tecrübeli arkadaşlara şimdiden teşekkürler..

• Beğen
Tepkiler: vegabondtr
Scudo
Göbeği kadronuza göre almanız gerekir.Kısa göbek aynakolun kadroya yakın durmasına uzun göbek vitesin aynakolun en üst dişlisine geçmesinde sorun yaratır bir diğer sıkıntıda zincir aşırı çapraz olabilir buda ruble ve aynakoldaki dişlilerin yenmesine sebep olabilir.

teşekkürler @fatal.. bunun farkındayım ama hangi boyu nasıl seçmemiz gerektiğini merak etmiştim.

işte merakımın cevabı burada, alacağınız aynakolö' un teknik özelliklerinden bulabilirsiniz. linkteki aynakol için 122.5 ölçü belirtilmiş mesela..

(link)

(link)
Anladım o zaman bu konuyu okumanı tavsiye ederim tam aradığın bilgiye ulaşacağını düşünüyorum.Shimano firması senin verdiğin dökümanda o aynakolla uyumlu göbeklerini vermiş farklı firma ve boyut tabiki kullanılabilir.

Evet o yazıda çok ayrıntı var, defalarca kez okudum ama o kadar çok ayrıntı varki detaylar arasında kayboldum. Sadece bir cümle aslında olayını açıklıyor, ona ulaşmam 2 günümü aldı. Aslında olay "aynakolun kitabına bak" kadar kolay :)

Screenshot_20191110-202209.png

Burda bir türlü ölçüyü bulamadım . Nerde yazıyor ? Kılavuz indirdim yine göremedim .
(link)

Aynı araştırmaya bende düşmüştüm sonradan boşa araştırdığımı farkettim 68 ve 73 ölçüsü var orada uzunluk değil dişlerin olduğu yerin ölçüsüne göre alınıyor. Mil uzunluğu yerine aynalık uyumuna bakılıyor. Daha sonra 68 veya 73 hangisini seçecekseniz artık (Si.shimano kataloglarından çıkardığım sonuç) buna göre aldım ve kullanıyorum sorunsuz.

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
68mm olanı alacaksın. axle length dediği de mil uzunluğu. 122 mm 117mm filan olur onlar da.un26 al geç

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
kullandığınız aynakolun kataloğunda kullanmanız gereken göbek mil uzunluğu mutlaka yazar

Merhaba arkadaşlar. Çelik bisikletimin orta göbeği bsa 68 mm. Piyasada satılan kartuş (adı başka olabilir) 110 mm olanlardan kullandım fakat geçtiğimiz bir sene içinde 7 adet göbek dağıttım. Dünde alü bisikletimde sora 50-34 hollowtecin sol kolu düştü. Onun için klasik göbek kullanmak istiyorum. Elimde Tourney 50-34 karemil aynakol var n11 de baktığım millerde 3u 5u 7u veya başka harfler yazıyor. Elimde bir adette 118 mm somunlu mil var onu deniyeceğim ama emin değilim. Cevaplar için teşekkürler.

@Pisiklet Süren Adam 2li aynakollar için üretilen orta göbeklerden almalısınız. 110-115mm civarı yanlış anlamadıysam. Shimano'nun kapalı göbeklerinde sealed cartridge unit yazar. Kapalı rulman ile bilya yataklı arası bir sistem. Bazıları Kapalı rumanlar kadar sağlam ama bazıları o kadar dayanakılı değil. Siz 7 adet göbek nasıl dağıttınız bilmiyorum ama bu sefer Shimano'lardan ziyade(link) seçseniz daha iyi olur.

Düzeltme: Ben yanlış anlamışım siz eski sistem bilyalı göbeklerden kullanıyosunuz. Yine de dediğim gibi yapabilirsiniz. Uygun boyutlu rulmanlılardan bulamazsanız (link) - UN26 - UN300alıp takabilirsiniz. Önceki kullandığınız eski tip göbeklerin sıkılığını iyi ayarlamak gerekiyor. Eğer boşluk kalırsa bilyalar içerde yanlış açılarda yuvarlanıp dağılıyor ve bi süre sonra da milde oyuklar oluşuyor. Klasik kullanmakta kararlıysanız internetten almaktan ziyade küçük mahalle bisikletçilerine bir sorun. Ellerinde onlarca atıl durumda sağlam göbek mili vardır.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Ali Kılıç 35.5
Birazdan link atacağım.
Uzunluğu senin için uygun mudur bilemiyorum fakat bu göbeği fixiede 15 bin km kullandım. Sonra rulman dağıttı. Çok bile dayandı bana.

n11.com'dan ZHONGYA 118 MM BİSİKLET ORTA GÖBEK CONTALI seçtim! Alışverişin Uğurlu Adresi'nde fiyatlar harika!
(link)

Merhaba arkadaşlar. Çelik bisikletimin orta göbeği bsa 68 mm. Piyasada satılan kartuş (adı başka olabilir) 110 mm olanlardan kullandım fakat geçtiğimiz bir sene içinde 7 adet göbek dağıttım. Dünde alü bisikletimde sora 50-34 hollowtecin sol kolu düştü. Onun için klasik göbek kullanmak istiyorum. Elimde Tourney 50-34 karemil aynakol var n11 de baktığım millerde 3u 5u 7u veya başka harfler yazıyor. Elimde bir adette 118 mm somunlu mil var onu deniyeceğim ama emin değilim. Cevaplar için teşekkürler.
Merhaba Pisiklet süren adam,

her aynakol modelinin kendine has mil uzunlugu olur buda misal elinizdeki shimanonun Tourney modeli oldugu icin shimano buna has bir mil uzunlugu vermistir. Misal atiyorum Tourney 113mm kullanmasi gerekiyorsa +/- 0,5mm farketmiyor ama 1mm uzun yada kisa olursa aynakolunuz ya 1mm disarida kalir yada 1mm iceride, 1mm den olur diyeceksiniz ama malesef o 1mm zincirhattinin bozulmasina neden oluyor.
Ayrica eski karemilli göbekler sadece uzunlugu ile olmuyor, bunun birde aynakola göre simetrik yada asimetrik olan milleri var. Yani mil uzunlugu veya karemil göbegi kadroya göre degil aynakolun modeline göre aliniyor ayrica 2li veya 3lü diye bir sey yok. Eger kafaniza göre sansa deyip 100-115 mm arasi alirsaniz bosa masaraf etmis olabilirsiniz, size tavsiyem shimanonun kendinden yada sayfasindan tourneyin göbegini arastirin ve dogrusunu alin.
Son olarak ise birde JIS yada ISO olamsina dikkat etmeniz gerekiyor siz JIS olani almalisiniz, Shimano ve Sram JIS kullaniyor. ISO'yu ise Campagnolo kullaniyor.
JIS ve ISO farki nedir...
ISO milin aynakol takilan konik yeri kisa olur: 12,5mm
JIS milin aynakol takilan konik yeri uzun olur: 12,63mm

0,13mm den ne olur demeyin cünkü cok seyler olabiliyor. :)

Karemil olayi biraz karisik olay simdiden kolay gelsin.

Bu gün bisikletçide tesadüfen Shimano Un100 göbek gördüm ve rulmanlı olduğunu farkettim. Fotografını da paylaşıyorum. @Pisiklet Süren Adam Mili uzun 122.5mm daha kısası sanırım yok.

IMG_20210309_171233.jpg

Son düzenleme:
@denizt @Ali Kılıç 35.5 @Murat Cömez
Forumdan öğrendiklerimle tekerler dahil mosso monza cyclocross topladım arka 11-34 öndede 3 lü aynakol kullandığımda 30-39-52 aynakol vardı 122 mm rulmanlı göbekle kullandım. 52-39 ve sonrasında 50-34 tourney le devam ettim. 50-34 olanı 108 ve 110 mm olan rulmanlı göbekler ile kullandım. Yine forumun tavsiyesiyle kondisyon istiyorsan bol bol yokuş çık dediler bende bol bol yokuş çıktım. Şu bebek yokuşunun yumuşak muadili olan portakol yokuşunu haftada 3 kez tırmandım ayrıca inerken salınarak 60 km/h hızlara çıktığım yokuşumuda bol bol tırmandım. 106 dan ideal kilom 90 kiloya indim. Bu kiloda bebek yokuşunuda 5 durakda olsa çıktım. Ağırken yokuş çıkmak rulmanlı göbekleri telef ediyor. Hollowtec sora 50-34 aynakoluda sol kol kadroya sürtmesin diye spacer denilen değişik kalınlıkta parçalardan ekledim ama ilk taktığım biraz kalın gelmiş olmalıki barbaros yokuşunu tırmandığım sırada sol kol yere düştü ve sol kol uçtan biraz sıyırmış. İnce spacer taktım bi süre sonra yine sol kol yere düştü. Elimde kullanmadığım 2 adet klasik göbek var biri klasik yarış torinodan kalma biride klasik peugeot dan çıkma. Uzunlukları 118 ve 122 mm olması lazım.

Sora ön aktarıcıyı Çelik peugeota takıp bilyalı göbeklerle 118 mm mil ve 50-34 tourney ayna takınca 50 aynaya aktarıcı uzak kalıyor. Kadro 28.. mm Aktarıcı 34.9 idi sanırsam. Alttan kelepçe ile sargı yapıp taktım. Ya çelik bisikleti 3x topluyacamki 3x vites değişiminden hiç zevk alamadım. Yada ikili taze hollovtec aynakol alıcam çinden. Linklerdeki göstermiş olduğunuz rulmanlı göbeklerden shimano, neco, truvativ, vb markalardan bolca dağıtmışlığım var. Cevaplar için teşekkürler.

• Beğen
Tepkiler: Ali Kılıç 35.5
46/30 aynakol ile 11-34 8li ruble sistemine orta göbek mil uzunluğu kaç mm olması gerekiyor? Teknik net cevap verecek var mı?

Triban rc100 bisikletimi tekrar toplamak için aldım.

Araştırdıklarimin sonucunda aldığım cevaplar

- Aynakol takip bakmamız gerek
-orta göbek değişimi gerekmiyor(YouTube bir kişi 3lu Aynakol taktı orta göbek değişimi yapmadı)
-orta göbek mil kisaltilacak

46/30 aynakol ile 11-34 8li ruble sistemine orta göbek mil uzunluğu kaç mm olması gerekiyor? Teknik net cevap verecek var mı?

Triban rc100 bisikletimi tekrar toplamak için aldım.

Araştırdıklarimin sonucunda aldığım cevaplar

- Aynakol takip bakmamız gerek
-orta göbek değişimi gerekmiyor(YouTube bir kişi 3lu Aynakol taktı orta göbek değişimi yapmadı)
-orta göbek mil kisaltilacak
Net cevap veriyorum, mil uzunlugu disli sayisina göre vs. belirlenmez. Aynakolun modeline göre belirlenir.
Misal verecek olursak ayni kadroya mesela Shimanonun Sora yada 105 aynakolunu takarsak
Shimano Soraya atiyorum 103mm mil uzunlugu vermis
105'e ise atiyorum 111mm mil uzunlugu vermis

Belirlenen mil uzunlugundan baska mil kullanamasiniz (0,5mm oynama olabilir), kulanirsaniz zincir hattiniz bozulur ve sisteminiz dogru calismaz.

Karemil orta göbek kullanıyorum. Braket 68mm olacak şekilde, şimdilik en uzun milin uzunluğu 131 mm gördüm. Ölçüsü 131 mm den daha uzun varmıdır?
Screenshot_20240831_201756_com.android.chrome.jpg

Daha uzun derken? Senın aynakola kac milim mil uzunluğu oluyor?

Tourney ty 301. 123mm yazıyor kutusunda. Ama 118mm orta göbek ile kullandım bir şey fark etmedi. Bisikletciye sorduğumda o da fark etmez diyor. Braket uzunluğu 68 mi 73 mü o önemli sadece demişti.

Geri