ben burda yazının bir kısmına özellikle katılıyorum; dış marka meraklısı olduğumuzla ilgili kısım ( sanırım ben de öyleyim, maalesef
)
hakikaten de salcano filan dendiğinde şöyle bir burun bükeriz, orbisplus ın çoğumuz adını bile bilmez!!
sonra bir gireriz merida lardaaaan, scott lardaaan, cannondale leer; ooo daha neler neler! hatta henüz tr de distribütörlüğü olmayan markaları bile binbir zahmet demez itinayla ediniriz!
yadsınacak, ya da eleştirilecek hiçbir tarafı yok!! ama cannondale, salcano dan daha iyi demek biraz gülünç oluyor bence. muhtemelen cannondale üretimde çalışan bir montaj içsinin bir günlük yevmiyesi, bizde benzer pozisyonda çalışan işçinin bir aylık sgk sından fazladır!!
bu sadece bir örnek ama sanırım neyi anlatmaya çalıştığım hakkında fikir vermede yeterlidir. ve evet salcano da orbisplus ta ya da sedona da o bahsettiği zımbırtı kırılan bir kadro görmemişsen; bu kadar gözümüzde büyüttüğümüz markaların da kusursuz olmadığını görelim artık noktasına ben şahsen katılırım..
daha ucuz daha dandik anlamına gelmez, daha pahalı da daha kaliteli anlamına gelmez.
haa ama; biri ezbere her sene aynı kadroları aynı üreticiye ürettirip değişik değişik etiketler takıp satıyor, diğeri bildiğin iş üzerine ar-ge yapıyor; kadro açılarını bile, tayvan da bile ürettiriyor olsa kendi belirleyip, icabında üretim aşamasında bizzat denetliyor denirse anlarım. (şahsen bir kadronun amerikada ya da tayvan da üretiliyor olması benim için çok anlam ifade etmiyor. tayvan da fabrikada üretilmesi, amerikada bir villanın garajında üretilmesinden iyidir. hatta belirli şartlar sağlandıktan sonra, mümkün buluyorlarsa somali' de bile üretebilirler, benim için sıkıntı yok)
ya da biri satıştan sonra seni unutuyor ama öbürü olabilecek son mertebede ürününün arkasında denirse onu da anlarım
ve bu durum, bir fiyat farkını haklı kılar ama; ''O'' fiyat farkını açıklamaya yeter mi derseniz; liberal ekonomi tartışmayla bitmez..
(elin oğlu artık; geriye dahi çalışan takvim mekanizmalı otomatik saat üretir ama patek philippe in, saniye durdurması bile olmayan saati; 10 KAT daha yüksek fiyata hala alıcı bulur, çünkü patek philippe dir!!)
ki kadrodan başka hiçbir önemli komponenti de kendileri üretmiyorlar zaten (vites, fren vs..) gidon sele önemsiz midir; hayır ama sırf o işi yapanlardan daha üstün bir iş çıkardıklarından değil; yaptık mı yaptık hesabı..
aslında salcano yu da pınarello yu da, ya da herhangi bir başka markayı da olumlu-olumsuz eleştirmek çok doğru değil sanırım. ben bugün benim iki teker i sürdüm; ne 100 km yaptım, ne kadansın gözüne vurdum, ne de başka birşey vs..
huzur buldum, mutlu oldum, herşeyden uzaklaştım benim için bitmiştir..