Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Rail mi, rezil mi?

mehmetsunu

Kaldato ile sohbeti kestim.
Tepki
13.141
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Kamuoyu; en azından çevreye duyarlı bir kesim üç gündür boluda yasanan bir kamp olayı ile çalkalanıyor. Rail grubunun (buda ne olaki) organize ettiği daha doğrusu edemediği bir kamp ve sonrasında yaşanan çevre kirliliği şimdilik yaşananların özeti. Kimileri bu işler bir rant alanına döndü diyor, kimileri kamp ve çevre bahane diyor. Açıkçası böyle bir kamp düzenlendiğinden haberim bile olmadı. Sonrasında yaşananlar basına yansımamış olsaydı yaklaşık 8 bin kişinin bolu da kamp için bir araya geldiğinden haberimizde olmayacaktı. Beni esas enterese eden nokta raillerden hareket ederek bisikletlilerin de doğrudan muhatap olacağı festivaller. Geçen yıl bir kaç kötü örnekle karşılaştık. Bunların bir kısmı bir kaç gencin iyi niyetli çabası olduğu gibi bazılarıda bisikletle zerre ilgisi olmayan kişilerin düzenlemiş olduğu tamamen rant amaçlı faaliyetler olmasıydı. Sonucunda bolu da ki kamp gibi son derece nahoş görüntülerle karşılaşıyoruz. Bu kampçılık faaliyetlerine acilen bir oto denetim lazım. Yoksa iyi ile kötüyü birbirinden ayırmak iyinin ödüllendirilmesi, kötü örnekler tarafından yaşatılan maduriyetlerin de önüne geçilmesi mümkün olmayacak.

Scudo
ben provakatif oldugunu düşünüyorum ülkedeki her vatandaş çöplerini çöplüğe atıyor da kampçıların çöpü mü göze battı anlamadım.yolun ortasına kirli çocuk bezi atan,şehirlerarası yolların banketlerini çöple dolduran insanların birden çevreci olarak ortaya çıkması ne kadar enteresan değil mi

@Desert Fox
Evet battı çünkü kampçı dediğin doğayı seven, çevreci insandır. Hem ortalığı bu kadar dağıtıp hem etrafta kampçıyım diye geziyorsa ne diyeyim şimdi ben ona? Siz hiç elektrikli bisikletle günde 100km yol yapıp "ben bisikletçinin yaaa" diyen insan gördünüz mü? Bu da aynı hesap işte :snzdglsn:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Konuya girip konunun ne olduğunu anlamayanlar için kısa bir özet:

İnterrail Türkiye ve camprail adlı oluşumlar Bolu' da 2 günlük kamp organize ediyorlar. Kampa katılanlar kamp alanını çöplük haline getiriyorlar, suları kimyasal maddelerle kirletiyorlar. Olay kısaca bu.

(link)

@Mustafa Zeybek
Olay şu ki her ne kadar kampçıyım deseler de kendilerine bu adamların ne yaptığını gidip gördüğüm için yazıyorum. Oradakilerin çoğunun amacı sapıtmaktı ve istediklerini yapıp döndüler. Doğa umurlarında değildi kısaca.
Düzenleyenlerde de iş olmadığından çöp için geçerli olan olay tuvalet, su için de geçerliydi. Organizasyon ne kadar çok kişi o kadar para diyip baya bir kişinin alınmasıyla ve hizmetin belirli seviyede kalmasıyla ranta dönmüş oldugunu düşünüyorum.
Aynı zamanda yanında testere getirip yakacak ihtiyacını karşılamak amacıyla ağaçları kesenler dahi gördüm. (Etraftan kuru dal toplayanlar da vardı tabi).
Yani ben bu insanların doğayı sevdiğinden kamp yapmaya gittiğini düşünmüyorum. En azından çoğunluk doğa sevgisinden orada bulunmuyordu bunu belirtebilirim.

@Mytafa
Zaten aynı şeyi diyoruz. Ben de doğaya bu kadar zarar verenlerin kampçı olmadığını dolaylı yoldan söyledim :D

Zaten onlar da bir sürü fotoğraf çekilip, o fotoğrafları sosyal medyaya yükleyip "doğa çok güzel yaaa" "betondan öze dönüş" falan filan diye paylaşıp, doğayı rezil eden ...lardır büyük ihtimal.

... Kısmını siz doldurun artık.

Bunları küçüklüğünde severlerken 3 atıp 2 tutmuşlar, yazık.

Olaydan habersizim fakat şöyle bir durum var ben kampa gittiğimde hiç çöpüm olmaz çünkü çöp olacak şeyi taşımam. Neden sırtımda fazladan 1-2 kilo taşıyayım ki?
Ama olay Bir faaliyet adı altında insanları bir yere toplamak sureti ile gerçekleşiyor ise burada organizasyonun kendisini sorgulamak gerek, çöp toplama ve kaldırma dersine ne kadar iyi çalıştılar diye! Zamanında Rock'n coke kamplı festivaline katılanlar ne demek istediğimi anlar sanırım.

Bu "rail" oluşumlarının alayı yoz, saçma ortamlara dönüştü. Kuruluş amaçları ve ilk dönemki dayanışma/yardımlaşma ruhu yerini pisliğe, serseriliğe, manitacılığa bıraktı. Nerede it-kopuk varsa bu gruplara doluştu.

Geçen yaz bir kız arkadaşımla Foça'ya tatile gitmiştik. Çadırımız vardı fakat şehir merkezini de gezmek istediğimiz için İzmir'de merkeze yakın kalacak yer bulmak amacıyla Couchrail denen gruba ilan yazdım. Dedim ki, "Bir arkadaşımla beraber tek gecelik kalacak yere ihtiyacımız var". Tabii ilanda arkadaşımın cinsiyetini belirtmedim. Dolayısıyla muhtemelen ikimizi de erkek sandılar ve evini açan bir tek insan dahi olmadı. Sonra aynı ilanı, aynı günün akşamında kız arkadaşım verdi. Kendisi genç, alımlı, güzel bir kız olduğu için ve ilanda "Arkadaşımla beraber bir geceliğine kalacak ev arıyoruz" yazdığı için anında bir sürü mesaj yağmaya başladı. "Gelip alayım sizi, neredesiniz," diyen mi ararsın, "Akşam arkadaşlarla içicez sizi de alalım, bize katılın," diyen mi, ... bir yığın böyle mesaj geldi. Sonra bunların alayına küfredip gittik bir hostelde kaldık. Ben bu "rail" gruplarının notunu o gün verdim işte.

Adamların yardımlaşmayla, dayanışmayla falan alakaları yok. Elbette herkes misafir edeceği kişiyi seçmekte özgür ama sırf bir kız ilan verdi diye, bu kadar yavşağın aynı anda hücum etmesi herhalde tesadüf olamaz.

Kamprail de sonuçta benzer bir oluşum, nerede it-kopuk var doluşmuş işte. Sanmayın ki bu insanların amacı doğayla kucaklaşmak, yeşili sevmek falan. Bunların çoğunu o ortama sürükleyen temel güdü, ailelerinden uzakta, hatta şöyle göl kenarında, çadırda serin serin seks yapma hayali. Bol bol alkol alıp sapıtmak ve sevişmekten başka amaçları yok çoğunun.

Ben boş bir pet şişeyi 100-150 km bisikletin bagajında taşıdığımı hatırlarım. En ufak bir kağıt parçasını bile yere atmam, cebime koyar, çöp gördüğüm yerde atarım. Onlarca kez kamp yaptım, bir kez bile doğaya bir kibrit çöpü atmış değilim. Ama şimdi ne oldu biliyor musunuz? Bunların sebep olduğu rezalet, ülkede hatırı sayılır bir kamuoyu tepkisi aldı ve artık oranın halkı kampçıların hepsine bu gözle bakacak. Yani ben yarın oraya kampa gitsem, yerli halk bana da pislik, şerefsiz insan gözüyle bakacak, beni orada istemeyecek. Çünkü "kampçılar doğayı kirletti".

Özet geçecek olursam, bu "rail" gruplarının hiçbirinden bi halt olmaz. Sizi yetiştiren öğretmenin de, ana-babanın da... Cidden o fotoğrafları gördükçe etrafa çöp saçan bu sığır sürüsüne çok ağır sövdüm.

Kampçılığın en çok bilinen kurallarından biride arkanda hiç iz bırakmamak olduğu halde ne yazık ki böyle sahnelerle karşılaşıyoruz...

yukarıda da bahsedilenler gibi bu oluşumlar ilk başlarda son derece masum, sempatik gruplardı. son zamanlarda çok yaygınlaşığını, alakasız insanların bu işlere merak saldığını görüyordum ama pek de fikrimi değiştiren bir durum yoktu. taa ki birkaç hafta önce kıyı şeridinden alanya-fethiye turunu yapana kadar. interrail/camprail adı altında toplaşıp kamp yapan ne kadar insan gördüysem ciddi anlamda midem bulandı. en üst düzey olanlarıylaysa da kurban bayramı döneminde adrasan/korsan koyu konumunda karşılaştım. diğerlerini es geçiyorum. gittiğimiz zaman epey kalabalıktı fakat herkes kendi halinde mangalını yapıyor, birasını içiyor denize giriyordu. mükemmel bir yer, son derece huzurlu bir ortam. sonra hava yavaştan kararmaya başlayınca interrailci genç ve aç kurtlar ulumaya başladı. biralarını açıp ateşlerinin başına geçtiler ve her geçen dakika sesleri yükseldi. saatler geçti, saat gecenin 2si oldu, herkes anlayışlı şekilde sessiz olmalarını, dağılmalarını beklerken durum, gruptan birinin arabasından son ses müzik açmasına kadar gitti. kafası güzel olup yüzme bilmeden denize giren hanım kızımızı mı dersin, onu kurtarayım ayağına gel yüzme öğreteyim deyip herkesin gözü önünde orasını burasını elleyeni mi dersin, kız ters yapınca zorla çadıra götürmeye çalışması mı dersin... rezillikler silsilesi. açıkçası amacından şaşmış, işin içine para, gençliğin ağına düştüğü gösteriş merağı ve ayarsız hormonların girdiği bir grup olduklarını düşünüyorum. kusura bakacaklar olursa kurunun yanında yaş da yanıyor, böyle bir oluşumda yanmak zorundadır da.

Bu yaşananlar bir çadır ve tulum alan herkesin "KAMPÇIYIM ARTIK BEN" zihniyetine bürünmesinin sonucudur. Önce doğayı seveceksin arkadaş, DOĞAYI.. Eline balta ve testereyi alan odun kafalı insanlarda var bunların arasında. Sigarasını içer olduğu yere atar. Kafayı çeker kutusunu, şişesini olduğu yerde savurur, yol kenarına atar. Bunların amacı doğayla iç içe, haşır-neşir olayım değil, farklı ortamlarım olsun, kafam dağılsın derdindeler. Çöpünü bile çöp poşetine toplayamayacak kadar aciz olabilir mi bir insan ya.
Bu kampı organize eden firmada asıl suç.. 1500 kişi ile sınırlı olan organizasyona 6000 kişi alırsan olacağı bu. 6000 kişi içersinde bir Allah'ın kulu yok mu "BU REZİLLİĞİ GÖRÜP DE UYARMADI ?!!".
Yazık gerçekten, çok yazık..
Ülkemizdeki insanların her geçen gün daha da vurdumduymaz olması iç acıtıcı..
Gün geçtikçe ahlaki ve insani olarak daha da dibe vuruyoruz..
Hiç iyimser değilim bu konuda.. :(:uzgnm:

Biz bundan 3 hafta önce üniversitemizin interrail grubu olan İnterrailkoü grubuyla kamp attık.Çevrede bir çöp bile bırakmadık.Doğayı temiz tutma bilinciyle gittiğimiz için herkes buna dikkat etti.Sayı arttıkça ve belirttiğiniz gibi farklı amaçlarla giden insanların bulunmasıyla bu tarz üzücü olaylar yaşanıyor.Birkaç gündür gruplarda da bu konu gündemde inşallah artık bu bir ders olur herkes dikkat etmeye başlar

• Beğen
Tepkiler: Serrchi
olay şerrin içindeki hayrı gün yüzüne çıkartmaya başladı, çöp olayına epey dikkat çekildi ve bu bahsi geçen grup bir daha kolay kolay böyle bir etkinlik yapamaz artık. İnönü yaylasındaki bir etkinliklerine bende katılmış bulunmuştum (interrail vs bilmediğim zamanlar, sonradan öğrendim), etkinliğin adı ''meteor yagmuru izliyoruz'' gibi bişeydi, tabi başında her zaman olduğu gibi doğa ile başbaşa, ağaçların arasında, doğaya uyanıyoruz gibi klasik söylemler. Gittiğimde ise sadece şaşkın gözlerle etrafı izledim, 1000+ genç bir şekilde o dağın tepesindeki yaylaya gelmiş, bir curcuna, her yerde ateş, bağıran çağıran, dikkat çekmek için türlü değişiklikler yapan kendini kaybetmiş bir sürü genç. Bir benim elimde alkol yoktu sanırım, velhasıl o akşam görmüştüm zaten olaylarının kamp, doğa, sağlıklı yaşam falan olmadığını, tamamen gençlik hevesatlarını hedef almış bir oluşum, yukarıda diğer arkadaşlar daha açık güzel bir şekilde yazmışlar zaten. Ben 3-4 gündür, başından beri takip ediyorum bolu daki olayı, savunulacak bir yanı yok, sosyal medyanın gücü sayesinde epey dikkat çekildi. Çöp konusunda inşaallah daha bilinçli nesiller yetiştirebiliriz bundan sonra..

Buğdayın nasıl yetişdiğini görmemiş, tarım ve hayvancılığin ne kadar meşakatli bir iş olduğunu bilmeyen. Ekmeğini bakkaldan alan bi nesilden ne bekliyorsunuz. Dogayı onlar her istediğini vahşice yapabileceği bir ortam olarak göruyor.
Yörükler bir sene yaylada kaldıkları yerde ertesi sene kalmıyorlar ki toprak / doğa kendine gelsin. Karınlarini doyuran toprağa saygı duyuyorlar ve ona zarar vermiyorlar.

Rezaletten kareler

a2.jpg a3.jpg

Dosyalar

• a1.jpg
    a1.jpg
    246,8 KB · Okunma: 19
  • a5.jpg
    a5.jpg
    269,2 KB · Okunma: 17
Bizim toplumda hiçbir şey üzerine tam oturmuyor. Ülkemizde herhangi bir etkinlik (spor, sanat, eğlence farketmez) düzenlendiği zaman, katılanların %90'ı o etkinliğin içeriğini sevip sevmediğinden veya ilgisini çekip çekmemesinden değil, sadece marjinal, sosyal, canlı bir hayatı varmış gibi göstermek adına katılıyor.

Bu kitlenin çoğu Zeytinli Rock Festivali'ne gelip çadır kuranlar. Aynı tayfa, aynı davranış ve aynı sonuçlar. Bir sene festivalin kaldırılmasına sebep olacak kadar ortalığı kırıp döküp, yollarda milletin evinin balkonunun önünde içip, bağırıp çağırıp, hayvan çiftleşmesinin yanlarında daha estetik duracağı hareketlere girmişlerdi.

Kamp etkinliği yapmak bir kere çok saçma. Yapılacaksa da böylesi saçma. Açıklama bile komik, 2 bin kişi beklenen yere 8 bin kişi geldi. 8 bin zaten çılgın sayı da 2 bin de normal mi kamp etkinliği oluşturmak için. Sen hangi birini kontrol altına alabilirsin ki? Biraz daha aklı başında olanlar bu işi kısıtlı bir grupla (50 kişi vb) ve daha tanıdık isimlerle (referansla) gerçekleştiriyor. Bunun haricinde kamp dediğin bu işten keyif alan ya da alacak kendi arkadaş grubunla yapılan bir aktivite olmalı.

Böyle kapalı mahalle abileri gibi yüzeysel yorum yapmak istemezdim ama gerçekten de gelenlerin çoğunun tek derdi içip sıçıp bağıra çağıra saçmalamak. Ortamda kız yapmak ya da ortama kızla gelip orda işi pişirmek için gelen acaip acaip kişiler var. (kimse kampta sevişmesin, sevişemez gibi bir şey demiyorum, sadece bunun için gelen kitle var diyorum)

Sadece çöp değil olay. Gelip ağaçları çat çut baltalarını vuranlar, ateş yakıp bira içip bağıra bağıra goy goy kahkaha. Herkes illa doğayı kucaklayacağım diye balık tutar gibi aşırı sakin geçirmek zorunda değil, ancak gece olmuş 12, hemen yanında çadırda insanlar yatarken, bu gerizekalılar alkollü veya alkolsüz bağıra bağıra şakalar, mutlaka ama mutlaka siyasi tartışmalar, acaip acaip birbirine yürüme konuşmaları...

Ben kimsenin hayatına karışmayı doğru bulmuyorum, taa ki o hayata beni zorla dahil edene kadar. Bilmem kaç km yolu ben senin dangalak siyasi tartışmanı veya cinsel içerikli oynaşmalarını dinlemek isteseydim evimde oturur tv izlerdim zaten.

Gerçekten doğa ile ilgisi olan adam ne jamaika kokocu yerlisi gibi ne de pahalı çadır, kıyafet ile belirlenmiyor. Doğa, kamp sevgisi olan adam kimseye bulaşmadan, gerek olursa da insan gibi iletişim ve yardımlaşma ile sessiz sedasız, eğlenmesini de bilerek, ateşine, yemeğine, çöpüne de dikkat ederek bulunduğu bölgeye en az zarar ve hatta faydası dokunacak şekilde bırakıp gidendir.

Bunların haricinde kalan hepsi bir arkadaşımın da deyimiyle "bitli" boş beleş insanlar.

@atasoy

Dediğinizde biraz haklısınız ancak biraz da insanın içinde olacak ve ailesi eğitimi verecek. İlla buğday, tarım, toprak değil çünkü olay. İnsanlar hayvanlardaki kadar (ilkel yaşam süren insanlar hariç ki onlar da hayvanlarla benzer yaşama sahip zaten) yaşam alanlarını koruma içgüdüsüne sahip değil. Aslında bu içgüdü değil zaten insanlarda, öğrenilmiş kazanılmış bir davranış. Ama insanlara uzun zamandır yaşadıkları dünya ile ilgili bireysel sorumlulukları yüklenmiyor. Bunun için çalışan insanlar var ve buraları kirleten insanların da genellikle umursamazlıklarının sebebi bu.

Senin benim gibi insanlar neden-sonuç, doğa-insan, yaşam-canlılar-denge gibi konuları biraz kendi daha iyi algıladığı biraz da doğru kişiler tarafından yönlendirildiği için daha fazla bilincinde.

Malesef bu tüm insanlarda olamıyor. Ancak bilim kurgu filmlerindeki gibi (bir gün bence gerçek olacak) dünya yaşanılmaz bir yer haline gelince tekrar dayanışma ve sorumluluk haline dönecekler, ki biraz rahata kavuşunca yine bozulacak insanlar.

Bunun tek çözümü bazı şeylerin insana dikte edilmesi, bu da sistem, yani devlet ve kanunlarla olacak bir iş. Artı olarak da sosyal sorumluluk projelerini çocukluktan itibaren gerçekleştirmek, teşvik etmek, hatta zorunlu kılmaktan geçiyor.

Bu işi en iyi yapan sanırım ABD olabilir. Çoğu şov olsa da, gerçekten bu tür kurallarda ve uygulamalarda çok başarılılar. Avrupalı zaten refah düzeyine uzun süre önce kavuştuğu için, insanların da estetik anlayışı çok daha fazla. Dolayısıyla estetik değere sahip olduklarından çevresini de daha güzel görmek istiyorlar ve devlete bile ihtiyaç olmadan zaten bireysel olarak sorumluluk alıyorlar.

a1.jpg

İşletmecinin alanda iki adet çöp konteyneri vardı dediği konteyner sanırım şu olsa gerek.

sanırım kamp ın felsefesi şuydu: Sex, drug, rock n roll

• Beğen
Tepkiler: Demir Atlı Adam
8000 adet hormonları tavan yapmış ,alkollü , sehir kackini ( bu sebeple medeniyet ve medeni yaşam kurallarından azade olduğunu dusunen) ile ne yapılır ki zaten. 8000 kişi demek tugay seviyesinde birlik demektir ki. Disiplin altındaki 8000 kişinin intikali, yemesi içmesi, s..masi, olası sağlık sorunları ve hizmeti(sihhiye) bile ciddiyet ve planlama gerektirir. Velev ki 8000 koyun luk sürü olsun yine 3-5 çoban , köpek ve tüfek icap eder. Allah korusun birilerinin canına bile zarar verebilir. Dağlarda eğitimsiz, denetimsiz , keyif peşinde, aklı bir karış havada 8000 kişi şaka olmalı. Hepsine geçmiş olsun ucuz atlatmislar. Hayati amerikan filmi tadinda yaşamaya çalışmak ......
Organizasyon para toplamak değildir.

Geri