Herkese merhaba. Şimdiye kadar foruma yalnızca okuma amaçlı giriyordum ama bu diz problemleri konularını okudukça dayanamadım. Olması gerekenden bir büyük veya bir küçük boy kadronun, insan anatomisinde bu kadar büyük sorunlara sebep olacağını düşünmüyorum. Çünkü ben de yıllarca birçok farklı tür bisiklette oldukça değişik ebatlarda kadrolar kullandım. Diz ekleminde sorun yaratacak onlarca sebep var. Orantısız yüklenme, ısınmadan yüklenme, genetik problemler vs vs. Ama bunların dışında, diz zorlanmaları ve zedelenmelerinin sebebi genelde dizin aynakol merkeziyle olan yanlış açısıdır ve bu kadro boyundan çok, selenin bu merkeze göre nerede konumlandığı ile ilgilidir. Selenin nerede konumlandığı ise, kadronun sele borusu açısı, sele borusu setback oranı (seleye bağlandığı noktadaki geriye doğru kıvrıklık diyebiliriz) ve selenin ileri geri ayarı ile belirlenir.
Dikkatimi çeken, son zamanlarda diz problemi yaşayan sürücülerin hemen hemen hepsinin (yakın bir arkadaşım da dahil) Sedona kullanıcısı olması. Burada önemli bir nokta var. Gördüğüm kadarı ile, Sedonanın üst modelleri hariç çoğu modelinde "zero setback" tabir edilen, düz sele boruları kullanılmış. Hem mtb hem şehir bisikletlerinde durum bu şekilde. Internet'te Sedona'nın kadro geometrilerini aradım ama bulamadım. Burada şöyle bir durum var; düz sele borusu kullanmak için ya genel geçer seri üretim kadro geometrilerinden daha yatık bir seat-tube (kadronun sele borusunu taktığınız kısmı) açısına ya da oldukça kısa bir bacak yapısına sahip olmanız gerekir. Sedona kadrolarında böyle istisnai şekilde normalden daha yatık bir seat-tube açısı varsa sorun yok. Ancak kişiye özel yapılan kadrolar hariç, seri üretim kadroların hemen hemen hepsinde düz sele borusu sizi ve dolayısıyla dizinizi olması gereken noktadan daha ileriye konumlandırır (az önce söylediğim gibi normalden kısa bacaklı değilseniz). Yaygınlıkla kullanılan sele borusu 2-2,5 cm setback oranına sahip modellerdir. Sedona kullanıcılarına bu konuyu araştırmalarını öneririm. Tabii, herkesin anatomisi ve kullanım tarzı farklı. Bu kriterlere uymamasına rağmen düz sele borusu kullanmayı tercih edenler de olacaktır.
Çözüm önerime gelirsek; gelişmiş bir ülkede yaşıyor olsaydık oldukça basit olacaktı aslında. Gidin ve işinin ehli bir uzmanda "sizing" yaptırın. Yani sizi ölçüp biçerek olması gereken kadro boyu, doğru setback oranı, doğru gidon boynu uzunluğu vs vs. ölçülerini belirleme işlemi. Böyle bir imkanımız olmadığına göre, diz problemi yaşayan arkadaşlara nacizane tavsiyem; imkanınız varsa 2-2,5 cm setback oranına sahip ucuz bir sele borusu edinin ve bununla, zorlamadan bir sürüş yapın. Edinemiyorsanız, seleyi tutan vida veya vidaları gevşetip, seleyi raylarının izin verdiği en geri noktaya getirip deneyin (bazı seleler buna pek izin vermiyor). Daha rahat edip etmediğiniz zaten hissedeceksiniz. Herkese sağlıklı sürüşler dilerim.