Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Şalgam suyunun glisemik indeksi?

Emre TAŞCAN

Forum Demirbaşı
Kayıt
19 Haziran 2007
Mesaj
523
Tepki
396
Yaş
42
Şehir
Istanbul (Anadolu)
Bisiklet
Cervélo
Arkadaşlar, biraz garip ve komik gelebilir ama şalgam suyunun glisemik indeks değerini bilen veya fikir yürütebilen var mı? Ben şalgam suyunu çok seviyorum (özellikle acılısını :D) ve çokça tüketiyorum fakat kötü mü yapıyorum bilmiyorum. Ne kadar araştırdıysamda kesin bir değere ulaşamadım fakat şöyle bir fikir yürütebiliyorum; şalgam suyunun her ne kadar adı şalgam ile özdeşleşmiş olsa da yapımında şalgamdan çok mor/siyah havuç kullanıldığı için ve havuçun da glisemik indeks değeri yüksek olduğu için, şalgam suyunun yüksek bir değere sahip olabileceğini düşünüyorum. Siz ne dersiniz? :rolleyes:
 
Scudo
Ben de çok merak edip vaktiyle araştırmıştım.. Durun hemen ümitlenmeyin.. ben de bulamadım o değeri... :)
Bilen olduğunu da zannetmiyorum. Zira şalgam suyu üreticileri şalgam suyu içenlerin işin kalorisiyle değil sadece lezzetiyle ilgilendiğini düşünüyorlar sanırım. :)

Bu konuda yardımcı olacak arkadaşlardan mümkün ise tahmin değil, gıda analiz sonucu alalım lütfen.
 
Merhaba,
Şalgamı bilemeyeceğim, fakat havuç konusunda bir iki şey söyliyebilirim, havucun glisemik endeksinin (yaklaşık 80 civarı )haşlanmış havuç için geçerli oldugu düşünülmekte, çiğ havucun endex etkisinin miktarla çok ıilintili olduğunu ancak 1kg dan sonra kan şekeri üzerinde olumsuz etkili olduğu yönünde yazılar okumuştum.
 
@Yalçın

Şalgam suyu için söz konusu olan kara havucun glisemik indeksi değil, bu havucun muamele görmesiyle SUYUNA GEÇEN meyve şekeri miktarı.
Yani kara havuç muamele görünce içindeki glikozun ne kadarı suyuna geçiyor acaba?

Konuya bu açıdan baksak daha faydalı olur belki.
 
Karbonhidrat yüzdesi hakkında bilgi var mı? Eğer karbonhidrat oranı fazla ise lifli olmadığından dolayı GI yüksek olabilir... Bildiğim kadarıyla şalgam suyu bir fermente, mayalı ürün o yüzden çok sağlıklı olmayabilir ve karaciğeri de yorduğunu söylüyor hislerim, arada bir içilebilir tabii ;)
 
@Hakan Yazman

Salgam suyunun fermente olmadigini saniyorum Hakan Abi, daha cok tursu suyu gibi birsey cünkü.
 
100ml Şalgam suyunun besin değerleri;
Enerji : 10 kcal Protein : 0.4 ml
Karbonhidrat : 1.8 ml
Şekerden gelen : 0 ml
Yağ : 0.2 ml Tekli doyamış yağ asitleri : 0 ml Çoklu doymamış yağ asitleri : 0 ml Trans yağ asitleri : 0 ml
Lif : 0.1 ml Sodyum : 0.063 ml

İçeriği : Mor havuç, şalgam turpu, tuz, bulgur, arıtılmış su. Yüksek keskinliği sebebiyle yemeklerin başında tüketmenizi önermem. Gazlı olmasa da, sertliği sebebiyle mide için sağlıklı olmayacaktır. Aslında mideye iyi geldiği söyleniyor fakat kararında tüketilirse :) Çok sevseniz de günde 1/2 - 1 litreden fazla içmemek kararında olur. Bu, GI değeri için değil, karaciğeri yormaması açısındandır.

Yapılışı ise şöyle; Şalgam suyu, mor havucun özü alınarak yapılıyor. Önce, bulgur unu mayalanıp bir hafta bekletiliyor, iyice ekşidikten sonra sulandırılıp, dut ağacından yapılan özel tahta fıçılara bırakılıyor. Ardından, mor havuç iyice temizlenip kaynatıldıktan sonra bu fıçılara konuluyor, üzerine de şalgam turpu yerleştiriliyor. Tahta fıçılarda bir hafta daha bekletilen bu karışıma tuz ilave ediliyor. Fıçı içinde şarap gibi olgunlaştırılan şalgam, bekleme süresi sonunda süzülerek içime hazır hale getiriliyor. Şalgam suyunu acılı olarak içmek isteyenlerin bardağına ise bir miktar süs biberinden elde edilen acı sos ilave ediliyor.
Bu da yine ek bilgi; (link)
 
@ENDORPHIN

Bir Adanalı olarak şalgam suyuna yorumunuz kaçınılmazdı, ama biraz daha deneyimsel/bilimsel bilgi beklerdik :) Ayrıca bıcıyı da bilen var bilmeyen var :)
 
@athletic

Teşekkürler.
:winkenlux :winkenlux :winkenlux
 
@HaliliOzturk

Halilcim, turşulaştırma işleminin fermantasyon benzeri birşey olmadığından eminmiyiz? :) Bana modifiye fermantasyon gibi geliyor. Yani tuz yada sirke ortamında ekşime(fermantasyon) gibi bir şey sanırım ama emin değilim. Tuzlu ortamda maya mantarları üreyebilir mi bilemiyoru.

Öte yandan şalgam suyunun kalorisi düşükmüş o bakımdan kilo yapmaz diyere çok içmek de doğru olmayabilir. Zira içindekü yüksek tuz oranı vucutta suyun tutularak şişmeye yol açabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakan Yazman
Zaman içinde bu forumdaki konular gayet içerikli olmaya ve kullanıcılar cidden sağlamlaşmaya başladı.

Bilgiler için teşekkürler.

Mesut'un dediği gibi, fazla içmek tuz miktarı açısından çok yararlı değil.
 
@Mesut Girgiç

Emin degilim Mesut Abi, ama söyle düsünüyorum.
Tursu fermante oluyor mu? O kadar tuzlu ortamda sanki bu daha cok cözelti icerisindeki gidalarin salamura edilmesi gibi sanki, bu sefer de fermantasyon degil gibi hissediyorum. Cünkü fermantasyon bakterilerin besinlerin yapilarini degistirmesi esasina dayaniyor, ama ortada degisen birsey yok. Fermante dendiginde benim aklima öncelikle bir mayalanma islemi geliyor, aciga cogu zaman alkol veya benzeri yan maddeler cikar. Ama salamuraya o tadi veren daha cok tuz ve sirke.

Yaniliyor muyum? :)
 
@HaliliOzturkHehe vallahi bu hoşuma gitti.

Halil biraz araştırınca bu karşıma çıktı.

Klasik tanıma göre meyve ve sebzelerin belirli tuz konsantrasyonlarındaki salamuralarda fermante olmasıyla oluşan bir üründür.
 
@HaliliOzturk


Halil cim ben senin hislerine çok güvenirim.
Eğer tuzlu ve sirkeli ortamda maya mantarları çalışamaz diyorsan bu benim hislerime de yattı. Zaten sirke denen şey de tuzlu bir şey... Onun için de de mikrop (pardon mantar) üremez zaten... :)

Ama şalgam suyu üretiminde tuzu hangi aşamada işleme ilave ediyorlar bilemiyorum. Evde bir deneyim sana çevap vereyim desem de yalan olur.
Çünkü geçen gün merak ettim siyah havuç alıp salatasını yapayım dedim, mutfakta siyah havuçları rendeledikten sonra bir de ne görsem iyi... rendeden sıçrayan tüm havuç suyu zerreleri benim yüzümü, elimi ve mutfak tezgahının çoğu kısmını olduğu gibi mos mor boyamış atmış. Aynaya baktım, kendi suratımdan ürktüm. Tıpkı halılarda kullanılan kök boyaları gibi olmuştu etraf... :D...
Konuyla ilgisi yok ama bence; el yapımı kök boyalı halılarda da şalgam suyu kullanılıyor olabilir :D
 
selamlar konu benimde dikkatimi çekti
ufak bir araştırma ile şalgam suyunun glisemik indeksinin düşük olduğunu öğrenebildim
ama sayısal değeri için biraz daha araştırma yapmalıyım
 
Evet glisemik indeksi düşük ama size yine kilo aldırabilir bunun nedeni tuz oranının fazla olması nedeniyle vücudun su tutma ihtimali...
 
şalgam adanayla beraber tüketildiğinde müthiş bir etki yapıyor insan üzerinde:)
 
evet şalgam adanada özellikle acılı adana kebabın yanında deli oluyor.eskiden şalgama acı koymadan bile içildiğinde boğazımızı keser gibi 1 tat veriridi.ama şimdi nerde o şalgamlar.neden bukadar bozuldu anlamıyorum.sanki tuzlu su gibi oldu.bilimsel mi bilemem orasını artık ama 2 veya 3 bardaktan sonra çok fena ishal yapıyor :) abartmamak lazım :) ...
 
allah allah inanılır gibi değil
şalgam üreten firmaların ikisine glisemik indeksi sordum hala cevap gelmedi
bunlar ne ürettiğini mi bilmez,anlaşılır değil
 
Geri