Scudo Sports

şehirlerarası turlarda camide konaklamak

emir yakup bulut

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Ekim 2011
Mesaj
1.070
Tepki
1.378
Şehir
samsun
Bisiklet
Ghost
Aranızda şehirler arası bir turda geceyi camide geçiren oldu mu acaba? Ben uzun zaman önce işsiz olduğum dönemde çevrimin dışına çıkmak için giriştiğim yolculuk esnasında bir gece kadar Allahın evinde gecelemiştim ve kimsenin dikkatini çekmemek için kadınlara ayrılan o perdeli kısımda yatmıştım.Neden mi bunu soruyorum çünkü her yerleşim biriminde mutlaka bir cami vardır ve böylece çadır taşıma ve kurma zahmetine katlanmadan son derece rahat ve güvenli ve ücretsiz bir şekilde konaklama ihtiyacı giderilebilir.Bu konuda tecrübelerinizi paylaşırsanız herkes için faydalı olacaktır.
 
Scudo
Gizlice yapabilirsiniz ama buna güvenerek seyahat planlarsanız zor durumda kalırsınız.
 
aynen, yatsı namazından sonra caminin kapısını kilitlerler, sabah namazına kadar içerde kalırsınız.
 
Köy camilerinde misafir odaları olur.Köy odası derler hatta. Şehir camilerinde de bulunabilir. imamla konuşup bu konuda yardım alabilirsiniz orada rahatça kalabilirsiniz. ayrıca bazı cemaat evleri, yurtlar filan da temiz olduğumuz sürece konaklama imkanı verebilir.
 
"Bazı 'ulema camide yatmakta beis yoktur, yabancı (misafir) yatabildiği gibi yerli de yatabilir, diyor. Mesela İbn Hacer şöyle diyor:

"Camide yatmakta beis yoktur, çünkü Suffa ehli daima camide oturup kalkarlardı” Selef-i salihinin bir kısmı camide yatmak herkes için mekruhtur "

Alıntıdır.

Bununla birlikte,her yer ve yöre,yabancıya "Derviş" muamelesi yapmaz-ki zaten günümüzde böyle yolculuklar da söz konusu değil.Camide kalıp kalamayacağınıza "Hoca" nın karar verebileceğini de bilmelisiniz yani,e bu da hocasına göre değişir.Ben,bisikletli bir gezginin sorun yaşamadan camilerde konaklayabileceğini pek sanmıyorum.O sebeple yola çıkmadan önce hesabınızı buna göre yapmanızda fayda var.
 
Caminin hocasının bileceği bir iştir. Kimisi mekruh der almaz, kimisi menuniyetle izin verir. Adıyaman, Menzilde Seyyid Abdülbaki Erol hazretlerini ziyaret ettiğim sırada herkes camide konaklardı. İtikadının sağlam olduğuna güvendiğim bir alim olduğundan dolayı dinen bir sakınca olduğunu düşünmüyorum.

Bu mesele muallakta olduğundan dolayı planları bu yönde yapmak doğru olmaz. Ben esas şeyi merak ediyorum, hadi yurt içindeki turları anladımda dünyayı dolaşanlar bisikletlerini nasıl koruyorlar? Markete girsen, biyere zincirlesen garanti değil. Hadi bisikleti çalmadılar çantalardan araklama olmuyor mu hiç? :)
 
@Derya Keçeci
Evet soruma kaynak belirterek cevap verdiğiniz için teşekkür ederim, camide konaklamakta beis olmadığını söyleyen ibn hacerin görüşü bence de isabetli çünkü yukarıda da belirtildiği gibi kendilerini ilme adayan yoksul ve bekar sahabelerden oluşan ashabı suffa camiyi ikametgah olarak kullanırdı.Camiyi sadece günde 5 vakit namaz için ki bu da taş çatlasa 1,5 saat tutar onun dışında kapalı tutmak israf değil de nedir?Fakat şimdi şunu farkettim camide konaklamak ashabı suffa gibi ilim tahsil etmek şartına bağlı ise o zaman bir bisikletçinin camide barınmasına müsaade etmezler.
 
Camilerde malesef hırsızlık gibi hadiseler yaşandığı için gizlice camide yatmanızı hiç tavsiye etmem. İzin alarak bunu yapabilirsiniz ama bunda başarılı olup olamamanızda üslubunuz çok önemli. İnsanlarımızın çoğu bisikletle tur yapma kavramına yabancı olduğu için sizi garipseyebilir ve uzak durmak isteyebilir. Ama tatlı dille anlatırsanız anadolu insanımız çok civanmerttir, yardımcı olmaya çalışır. Tabi her zaman kötü ihtimali de düşünmeniz lazım, yoksa cidden keyifsiz durumlar yaşayabilirsiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: emir yakup bulut
Cünüp değilsen, normal abdestini de alıp girersin, üstün-başın da temiz ise girer yatarsın... Bu işin dini boyutu...

Bir de işin örf-âdet boyutu var... Türkiye'de insanlar camiyi o kadar kutsal görüyorlar ki, 15 dakika namazı kılıp hemen kapatıyorlar :)
Öyle içeride (dini) sohbet edelim, ufak-tefek yemek ikram edelim, itikaf niyetiyle kalalım, uyuyalım vs. işlerine hoş bakmazlar...

Benim tavsiyem; genelde camilerin son cemaat yerleri oluyor... İmam ile görüşüp, bu alanda, sabah cemaati gelmeden kalkmak şartıyla kalınabilir...

Böylece kimseyi üzmeden kendi ihtiyacımızı gidermiş oluruz...

Buna rağmen siz yine de çadırınızı, tulumunuzu yanınıza alınız...
 
  • Beğen
Tepkiler: emir yakup bulut
Geri