Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Shimano resin rotoru metal balata ile kullanmak?

srtkmc

Aktif Üye
Tepki
443
İsim
Serhat
Merhaba herkese, inanın yarım saattir araştırıyorum tatmin edici cevaba ulaşamadığım için konu açmak istedim.
Hatta yarım yamalak İngilizcem ile yabancı forumlara da baktım. Kullanan, diski mahvettim diyen de var bir şey olmaz diyen de.

Fren sistemin hayes radar, metalik balata kullanıyor ve hayes radar için organik balata bulamıyorum. Rotorumu değiştirdim only resin yazıyor.
Resin rotor ve metalik balatayı birlikte kullanan var mı?

Sistemim için organik balata bulabilsem alacağım onu a bulamıyorum, yaygın bir fren seti değil.

Scudo
En fazla rotorun ömrü kısalır bence. O da ne kadar kısalır bilinmez. Resin only yazdığına göre deore seviyesinde bir rotor olması lazım. Erise bitse çok büyük kayıp olmaz. Kaldı ki hemen eriyip biteceğini sanmam.

Çok teşekkürler
Rotorun modeli sm-rt56. Kendi rotorumda yamukluk vardı baya da eskidi artık o yüzden değiştireyim dedim, dikkat etmemiştim sadece resin balata yazdığına. Araştırıyorum hala tek sorun diskin daha hızlı aşınacak olmasıysa önemli değil. Tabi ömrü 1 sene de bitmez herhalde diye düşünerek böyle diyorum.

Sm-rt 54 ile metal balata kullandım 1000km kadar. (g03s) Bana fren performansı ön frende oldukça düşük geldi ayrıca rotorları da çabuk aşınıyor. Uzun süre kullanmadığım için rotor şu sürede biter diyemem. 30-40 tl civarı olması lazım b01s organik balataların. Önü değiştirseniz yeterli olur bence. Ben arka fren de tutuş olarak fazla bir fark göremedim metal ile organik balata arasında. Resin only rotorların yüzeyi parlak ve pürüzsüz yapılıyor doğal olarak sürtünme az. Resin balatalar yumuşak yapıda olduğu için birlikte kullanımı daha doğru. Metal, seramik, yarı metal balata uyumlu rotorlar genel olarak mat ve pütürlü yapıda yani sürtünme fazla. Bu yüzden bu rotorlarla sert ve daha kaygan olan metal, seramik ve yarı metal balata kullanılıyor. Fren performansı sizi tatmin ettiyse bir problem olacağını zannetmem. :)

• Beğen
Tepkiler: Özcan ve srtkmc
Ayrıntılı cevabınız için çok teşekkürler. @Kadir İLBAY
Balata bulabilsem alacağım hocam sizin dediğiniz balataya baktım, benim kaliperimde şuan takılı olan balatayla tasarım olarak çok uzaklar. Kalipere uymaz maalesef.
Fren sistemim hayes radar.

Ya zaten fren sistemimden de memnun değilim, şimdilik ucuz çözüm arıyorum yoksa sistemi komple shimano ile değiştireceğim.

• İnanılmaz
Tepkiler: Kadir İLBAY
Resin only yazdığına göre deore seviyesinde bir rotor olması lazım.
Örnek verecek olursam giriş seviyesi shimano rt10 rotorlar da resin only. Benim gözlemlediğim sizin söylediğinizin aksine ürün grubu olarak yukarı seviyelere çıkıldığında performans nedeniyle metal/resin ya da metal olma olasılığı artıyor.

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
Metal taktıktan sonra belirli aralıklarla kumpasla rotor kalınlıgını ölçerek konu hakkında kalıcı bilgi yaratabilirsiniz :)

Ben de 10 yıldır resin pad only yazan deore rotora ne bulursam takıyorum, ben de yabancı kaynakları araştırıp bir sorun olmayacağı sonucuna ulaşmıştım. Frenleri cok zorlamam hızlı sürmem, ama 100 kilo civarıyım da aynı zamanda, sonuc olarak henüz bir sorun gözlemlemedim. Aşınma şeklinde kolay kolay sorun olacağını sanmıyorum. Ama uzun süre basarsanız (rampa aşağı sürekli fren gibi) aşırı ısınma olma ihtimali vardır sanırım. Ben olsam buna dikkat ederdim. Yani uzun uzun ve sürekli fren basmazdım.

Metal-organik balata ayrımının rotorun ömrüyle değil de, ısınan rotorun hızlıca soğuma kabiliyetiyle ilişkili olduğunu düşünüyorum.

Metal balata kullanıldığında sürtünme sebebiyle rotorda ve balatada oluşan ısınma daha hızlı gerçekleşecektir. Shimano'nun üst seviye rotor ve balatalarında bu ısıyı hızlıca dağıtacak şekilde bir tasarım mevcut; Shimano buna IceTech adını vermiş. Sandviç şeklinde tasarlanmış rotorlar, üzerinde ısı emici plaka (heatsink) bulunan balatalar vb. tasarımlar sayesinde rotor ve balatalar çok daha hızlı soğuyabiliyorlar. Ancak giriş ve orta seviye rotor ve balatalarda bu tasarım kullanılmadığı için, firma oluşabilecek ısınma sorunlarının önüne geçebilmek adına sadece organik (resin) balata kullanılmasını tavsiye ediyor olabilir.

• Beğen
Tepkiler: srtkmc
Örnek verecek olursam giriş seviyesi shimano rt10 rotorlar da resin only. Benim gözlemlediğim sizin söylediğinizin aksine ürün grubu olarak yukarı seviyelere çıkıldığında performans nedeniyle metal/resin ya da metal olma olasılığı artıyor.
benim hatam. Araya en fazla kelimesini yazmadığım için yanlış anlaşıldı. :)

• Beğen
Tepkiler: sspl
Dostum jagwire marka balata buldum kaliperimle uyumlu. Sinterlenmiş pad yazıyor ve suya karşı dayanıklı kullanım falan yazıyor. Organik (resin) balata olduğu anlamına mı geliyor. Satıcıya mesaj attım cevap bekliyorum fakat bir de sizlere danışmak istedim.
Jagwire dca376

Dostum jagwire marka balata buldum kaliperimle uyumlu. Sinterlenmiş pad yazıyor ve suya karşı dayanıklı kullanım falan yazıyor. Organik (resin) balata olduğu anlamına mı geliyor. Satıcıya mesaj attım cevap bekliyorum fakat bir de sizlere danışmak istedim.
Jagwire dca376
***Yanlış biliyormuşum kusura bakmayın****

Satıcı cevap verdi , orgranik degilmis. Teşekkürler herkese 🙂

• Beğen
Tepkiler: Kadir İLBAY
Geri