Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Sözleşme yapmak

@-Skynet-
Kabul ederim hatta ettim tutarı 1750tl olan bisikleti geçen hafta ikinci el olarak satın aldım elbette aramızda sözleşme vs de olmadı!
 
Scudo
@glass

Sözleşme noter onaylı değilse geçerli olmaz vs gibi bir düşünce çok yanlış.

Sözleşmeler yazılı bile olmak zorunda değil.
Siz minibüse binip şuradan bir Kadıköy al dediğinizde bile şoförle aranızda o para karşılığı sizi Kadıköy'e sagsalim götürmesi için sözleşme yapmış olursunuz.

Ama kanıt anlamında zorluk cikar mı çıkar.
Şu marka su seri nolu bisiklet ödemesi açıklaması ile banka havalesi yapmak daha mantıklı olur.
 
@Murat-k
Bakış açısı hocam,ben böyle bir alışverişi uygun görüyorum.Bu şekilde bir ürün satmak istemeyenlede işim olmaz zaten,baştan sorarım.Gidip adamın eline 3bin 4bin sayıp,bisikleti alıp gelmekle,bisikleti evin,cafenin vs önünden çalıp gelmek arasında kanıtlanabilirlik açısından pek fark yok bana göre.yinede tercihler kişilere kalmış.:harika:
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakan38
@-Skynet-
Hocam kusura bakmayın bu zihniyetle işiniz ancak noterde biter çünkü yargı noktasında basit bir imzanın hiçbir geçerliliği olmaz sahte imza atar geçer.
 
standart garanti süresi 2 yıldır. Genelde ikinci el ürünler 2 yılını tamamlamıştır veya tamamlamak üzeredir. çalıntı ürün olmasına karşılık ad soyad tc no ve imza olacak şekilde ürünü sattım şeklinde bir yazı yeterli
 
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK
@Murat-k

Bisiklet satışı için yapılan sözleşme menkul satış sözleşmesidir ve şekle tabi değildir. Noterde yapılması zorunlu değildir, satıcının ve alıcının basit bir kağıda istedikleri şekilde düzenledikleri sözleşmenin altına attıkları imzanın yargı noktasında geçerliliği mevcuttur.

İkinci el bisiklet alım satımlarından yazılı bir sözleşme yapılmasını tavsiye ederim. Zira Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca böyle bir satış işleminin değeri 2500 TL'yi aşması durumunda senetle yani yazılı bir belgeyle ispatlanması gerekmektedir. Satılan ürünün, satış bedelinin belirtildiği tarafların bilgilerinin yer aldığı, satış bedelinin alıcının .... IBAN numaralı hesabına yapılacağının belirtildiği bir sözleşme bu işlevi görecektir.
 
@berkerbyc
Mesele şekle tabi olması değil noter huzurunda yapılmayan sözleşmeler her türlü hile ve hurdaya müsaittir. Şahıs sahte imza attı 2000tl lik bisiklet için kriminal imza incelemesi mi yapılacak grafoloji uzmanı mı bulunacak uzun ve anlamsız bir süreç. Ha bisiklet 3-4 bin olurda girilecek zahmeti anlarım.
 
@Murat-k
Sahte imza nasıl oluyor acaba? Sen adamdan böyle bir kağıt doldurmasını isterken elbette kimliğine bakacaksın. Söz gelimi olayın kriminal boyuna değinmişsiniz, dava her türlü davadır.Satıcı malı satmadığını,alıcı malı parasını peşin verip aldığını söylüyor ve kanlı bıçaklı olmuşlar. Mahkeme bizi bunla uğraştırmayın,gidin tenha bir noktaya kendi davanızı çözün, mü diyecek? :) Tabiki noter onaylı sözleşme gibi etkili olmasada caydırıcı özelliği bulunmaktadır. Ha olurda işiniz mahkemeye kalırsa,en azından elinizde böyle bir belge bulunmuş olur.

Diğer yandan,satıcı sıkıntı çıkarmadı diyelim, ürünün daha garantisi devam ediyor. Üründe sıkıntı oldu ve garantiye gönderdin fakat servis garantiyi kabul etmiyor,çamura yatıyor. Sizde tüketici hakem heyetine gittiniz ve hakkınızı aramak istediniz.adamalar öncelik bu ürünün size ait olduğunu kanıtlamanızı isteyecektir.Nasıl kanıtlayacaksınız peki?Bunu sadece bisiklet olarak düşünmemek lazım, ikinci el televizyonlarda aynı durum geçerlidir.
 
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK
Sahte
@-Skynet-
Sahte imza kendisine ait olmayan devamlı kullanmadığı imza oluyor, bunuda alıştığı şekil şemal yerine farklı bir el yazısı ile yazabilir. Yazının kendisine ait olduğunu ispatlamak oldukça güçtür!
 
İkinci el malzeme alırken karşıdaki kişiyi de araştırmak gerekir. Eğer güven vermiyorsa hiç bulaşmam.
 
  • Beğen
Tepkiler: CeRKeZ
Bence de kiminle alışveriş yaptığınız önemli. O da biraz şans oluyor.

Zamanında bayisinden bilgisayar almıştık. İlginç bir şekilde arkadaşlardaki bilgisayarlardaki güç lambası kırmızı, bendeki yeşil renkliydi. Garanti süresinin sonuna doğru tesadüfen sesle ilgili bir sorundan dolayı servise götürdüğüm zaman bu konuda tecrübeli bir elemandan yeşil lambalıların fabrikadan defolu çıkıp ucuza satılanlar olduğunu öğrenmiştim. İspatı yok tabi, gerçekten yaptılarsa günahları boynuna diyelim, anladığım kadarıyla arkadaşlar defoluları da yurtdışında ucuzdan alıp normal fiyattan burada bize satmışlar. O zamanlar internetten şirketin kendisine mail atma imkanı, tüketici yasası falan olmadığı için olayı uzatmayıp garantiden tamiratını yaptırdığımıza şükrederek bir bardak soğuk su içmiştik :)

Aldıklarımı olabildiğince yeni alırım, ancak ikinci el almışlığım da çoktur. yeni ürün de olsa %100 garantisi olmayacağını bilirim. Eğer güvenilir biri tarafından denenmiş ve uygun fiyatlı ise ikinci el bir ürün icabında rahatlıkla 0 ürüne de tercih edilebilir. O anki ihtiyaç, imkan, karşı taraf, ürünün durumu falan bir sürü değişken var.

Şu da var. Hiç bir şeyin sahibi değiliz aslında. Mandıra filozofunun dediği gibi “biz hepimiz kiracıyız”.
 
Türk hukuk sisteminde sözleşmenin belli bir şekli yok, dolayısıyla bisikletin mevcut faturası arkasına marka model seri numarası belirterek satışın yapıldığı belirtilip imza altına alınması bence yeterli. En azından ben oyle yapıyorum.
 
Sözleşme duruma göre yapılabilir. Çok pahalı bir bisiklet alırken olabilir. Onun dışında herkes bir miktar birbirine güvenmek durumunda.
 
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK
@Murat-k
Hocam benim bu konuda bildiğim, imzanın şekline bakmıyorlar.Herkesin nasılki farklı bir parmak izi varsa,herkesin farklı bir el titreşim frekans aralığı varmış. Yani sen bir kağıta imza atsanda,düz bir çizgi çizsende sistem bunu kat kat büyüterek titreşim frekansından eşit mi değil diye bakıyormuş.Böyle bir yazı okuduğumu hatırlıyorum. Tabi sitede adli kriminal şubesinde çalışan varsa bizi aydıtlatırsa güzel olur. :D
 
Eski yol bisikletimi alırken bende çok düşündüm sözleşme mevzusunu. X bisikleti X tc nolu şahısdan satın almışımdır gibi bir belge hazırlayıp gitmiştim.Karşı taraf sorun çıkartmadan sözleşmeyi kabul etmişti.
Şimdiki kullandığım bisikleti alırken de hiç bir belge işin içine dahil etmedim.Çünkü belge olsa dahi hiç bir sorun yaşamadım.
Bisikletlerimi satarken hiçbir belge fatura vermeden satışımı yaptım.
 
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK
Peki ürünün faturası alınmalı mı sizce?
 
Olması çok daha büyük bir avantaj güvenli bir alışveriş olur en azından.:harika:
 
@-Skynet-
Yeni kimlik kartları herkes tarafından kullanılmaya başlandığında imza sahte mi değil mi sıkıntısı ortadan kalkacak, zira kimliklerin üzerinde kişinin imza örneği yer alıyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK
Geri