Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

spd pedalda tehlike anında ne yapmalı?

Ender bey resimli anlatım için teşekkürler

Bir sorum olacak: Karpiye takılı pedal ile SPD pedalı kıyas yapabilir misiniz?

Scudo
@nuhcan

İlginiz için teşekkür ediyorum.

Şu anda depomda tandemime takmak için, tabi arkada oturan eşimin pedallarına takmak için, karpiye denen o aparattan aldım.

Ben bu karpiye denen aparatı çocukluğumda yarış bisikletlerinde görürdüm. Ama halende, karpiyeyi, hiç takıp bir deneyimim olmadı.

Sadece Muğla gezimiz sırasında, Bülent Savran beyin, kullanmamız için verdiği tandemin pedallarında bu karpiyelerden takılı idi. Ben bunları ters çevirip hiç kullanmadım. Tandemde, pedala takılı kalıpta düşmesi korkunç olur diye.

Eşim arka pedalları taktı, onun izlenimi ise çok keyif aldığını belirtti. Ayağım kurtulmuyor dedi. :)

Demek spd pedalın ilk örnekleri.

Kendim kullanmadığım için tam bir açıklayıcı bilgi veremeyeceğim, ama plastik ve deri veya ip bant olduğu için, spd ye nazaran yukarı çekerken tam güç uygulanıyormu bilemiyeceğim.

Ama düşünürsek, evrim geçiren, karpiyer pedalların, bu günkü versiyonlarının spd pedallar, olduğunu da söyleyebiliriz.

Sevgi ve selamlarımla.

Ender abi bisiklet'e gönülden bağlıydık şimdi ayaklardan da bağlıyız lafını çok beğendim, SPD kullananların sloganı olacak bi laf :) ayrıca anlatım da çok iyi bu aralar müthiş kaynaklar kazandırıyorsun foruma kutlarım!

@Ercan Bayram

az önce bisikleti tamire götürdüm. dönüşte yaya olacağım için normal ayakkabı giymiştim. hakkaten de ayaklarınız havaya kalkıyor:) ayrıca bisikleti pek de kontrol edemiyormuşum gibi bir his verdi bu. sanki kendi gidiyor, ben üzerinde bir aksesuarmışım gibi... alışınca herşey normale dönüyor tabi ama spd ile sürerken normal pedal/ayakkabı ile binince garip geliyormuş:)
duruş esnasında fazla yana çevirmesem de bir kaç kez çevirerek ayağımı yere koydum:D

• Beğen
Tepkiler: Ercan Bayram
Evet bende uludag inisinde asiri yorgunluktan gidonu birakmisim (arkadaslar oyle dedi) 55 km hizla bisikletten atladim. Ustelik pedallar SPD idi. SPD zaten Shimano Pedalling Dynamics demek. Yani Dinamik pedal. Eger ki vidalanmis sabit bir sey olsaydi STATIK dememiz gerekirdi. Bu gun cok ukalayim yaw :D

• Beğen
Tepkiler: Ali Güven
Ben de spd'ye geçmeyi düşünüyorum. Yeni başlayanlar için şehir içine girildiğinde tehlike yaşamamak için tek tarafı spd, tek tarafı platform olan pedallardan önerir misiniz? Kullanan arkadaşlar var mı?

Bence almışken çift taraflı al. Ben geçen sene ilk spd pedalımı çift taraflı almıştım bence pek de tehlikeli değil. En fazla 1 haftalık bir alışma sürecinde kilidin ayarını en hafife getirirsin. En hafif ayarda zaten ayağın sen istemediğin zamanlarda bile çıkıyor bu nedenle gerektiğinde ayağını çıkartmanın sorun olacağını sanmıyorum.
Tehlikeyi önlemek bakımından değil de bisikletimi hem spd ayakkabıyla hemde normal ayakkabıyla kullanırım diyorsan çift taraflı al. Ama emin olabilirsin ki spd ye alıştıktan sonra bisikletini normal ayakkabıyla kullanmak istemeyeceksin.

Artık s.ö. ve s.s. var. Spd'den önce spd'den sonra. Nasıl bi'şeymiş bu alet, ne kadar önemliymiş de bilememişiz. Çocuk bisikletlerinin destek tekerlekleri olur ya iki yanda, onları sökmüş gibi oldum vallahi :) (abartmaya gerek yok)

Kesinlikle ilk düşünceniz "ben bunu neden daha önce almadım" :brutal324

Artık yollar tadından yenmez...:lick3:

Tehlike anı...
Düşünce çıkar gibi duruyor şimdilik. İlk gün itibariyle de bir kazaya uğramadım. Hatta eve gelir gelmez 3 kademe (tık) kadar artırdım gerginliğini. Uzun zamandır yorumlarını okuyordum ve sanırım spd yüzünden "komik" şekilde düşenler dışında ciddi bir vaka yok.

Bence bisikletten keyif almak isteyen herkes bir yolunu bulsun denesin, kullansın... (Tabi sürüş tarzına göre, trials'ci abiler topa tutmasınlar hemen :) )

İyi forumlar

aslında yeni başlayanlar ayakkabıların bağcıklarını biras gevşek bıraksalar da zor durumda ayakkabıları çıkarsalar daha ii olmas mı:)
not:anlatım süper olmuş,bi daha okuyasım geldi:D

Ender bey her zaman ki gibi son derece aydınlatıcı bir açıklama getirmiş.Benimde bu konuyla ilgili bir sorum olacaktı;Spd pedalı taktırıp bir süre normal bir ayakkabıyla kullanabilir miyim?Kullanırsam herhangi bir problem olur mu?Birde çokta pahalı olmayan ama kullanışlı bir Spd öneriniz olabilirse çok sevinirim.Saygılarımla.

@jamssea

Normal ayakkabıyla SPD yi çevirirseniz normal ayakkabının tabanı yumuşak olduğu için rahatsız olursunuz. Ayağınız bir süre sonra ağrımaya başlayabilir.

İki ay kadar önce bu sisteme geçtim. Çok şükür bir vukuat yok. Bir kaç kez trafikte devrilme tehlikesi geçirdiğimde çok ani reflekslerle çıkarabildim. Trafikte kilitlemeden gitmeyi tercih ediyorum. Ne olur ne olmaz. Uygun olmayan bir yerde düşüp üzerinize doğru bir aracın geldiğini görmek hoş olmayabilir. Ayarı henüz sertleştirmedim. Sertleştirmeyi de düşünmüyorum, ne olur ne olmaz.. Bazen önceki mesajlarda belirtildiği gibi lüzumsuz yere çıktığı oluyor ama olacak o kadar..

SPD ayakkabılarla yürümek biraz dikkat çekici oluyor, sürekli takırtı çıkartan, taş parçlarını duman eden ayakkabı ile dolaşmak enteresan oluyor ama bunlar dişli ayakkabılar olmalarına rağmen bisiklet kullanmak harici arazide vakit geçirirken dengesizlik yaratıyor. Ayakkabı son derece sert olduğundan iyi bir savunma önlemi olarak görünüyor. Bu ayakkabılarla savunma anında birinin hassas noktasına atılacak tekme o kişiyi acıdan iptal edebilir.

spd ayakkabının görünmez bir savunma aracı olarak da kullanılbilir yanının olması daha çok dikkatimi çekti:)

arkadaslar eger çekiniyorsanız aynı zamanda normal bi pedal olan model var ondan almanızı tavsiye ediyorum her koşulda kullanabilirsiniz. bu şekilde de ne spd pedalı normal kullanım zorlugu duyarsınız ne de spd pedal kullanmanın keyfinden olursunuz herkesse iyi sürüşler :)))

spd pedal hakkında biraz bilgi vereyim arkadaşlar
bu pedal sistemini shimano geliştirmiştir.kilitli pedallar ayakkabıları ile birlikte kullanılır,normal bir ayakkabı ile kullanamazsınız yani.kilitli pedal için yapılan ayakkabıların tabanına metal bir parça takılmıştır ve bu parça sayesinde ayakkabınız pedala kilitlenir.kilidinizin bu ayarını isteğinize göre değiştirebilirsiniz zaten,ayağınızı kilitten kurtarmanız için topuğunuzu dışarı doğru itmeniz yeterli olacaktır,alışana kadar dikkatli kullanmanızı öneririm :) kilitli pedalların baya bir faydasını görürsünüz arkadaşlar,özellikle bazı durumlarda büyük kazalar geçirmenizi önler,kısaca ayağınızın pedaldan kaymasını engeller.yada bisikletinizi zıplatmanız gerektiğinde işinize yarar.yada biryere çarpma durumunuzda yada biri size çarptığından bisikletten metrelerce uzağa fırlamanızı engeller :)kilitli pedallarda pedalı sadece itmezsiniz ,yukarı doğru da çekersiniz bu da bacaklarınızda daha fazla kasın çalışmasını sağlar.yada artık pedala basacak dermanınız kalmadığında pedalı çekmenizi sağlayan ve daha az yorulmuş olan kaslarınızla ilerlemenizi sağlar :) (ben bunu çok kullanıyorum)
ayağınızı kurtaramayıp bir kaç defa bisikletle bir bütün halinde yere düştükten sonra alışırsınız :)bu sizin kendinizi bisikletinizle bir bütün olduğunuzu düşünmenizi sağlar ve bisikletinize daha çok bağlanırsınız

• Beğen
Tepkiler: Enes. ve batuhany
Bu sorunun birçok cevabı olabilir. Yani tehlikenin ne olduğuna bağlı ?

Yerler kaygansa ve spd ayakkabılarla yürüyorsanız: Dikkatli yürünmeli1

Bisiklet ile durma noktasına gelmişseniz: Ayakkabılardan biri pedaldan çıkartılıp yere basmalı

Köpek kovalıyorsa: Basıp kaçmalı yada durup uzlakşmaya çalışılmalı

İki ayaklı köpek ile bir karşılaşma varsa: Ayakkabının altındaki kal adamın yüzüne takılmalı.

elbetteki en önemlisi 2. söylediğim :) gerisi birazcık geyik oldu.

Alıştıktan sonra olay omurilik tarafından otomatikman gerçekleştiriliyor. Belli bir süre sonra çıkartmayı unutmanız imkansızlaşıyor...

@oxsy

Bu maddeye bayıldım. Aslında kalı adamın yüzü yerine, ayakkabının beton gibi burnunu adamın bacak arasındaki hassas noktasına taksak daha etkili olur. :Skull-175 :Skull-175 :Skull-175

@baymineral

Adaman bacak arasına taksak demişsinde ne malüm bir adamın saldıracağı Ya saldıran kadınsa :D burası İstanbul her türlü olasılığı düşünmek lazım.

gercekten bay minarelinde deigi gibi cok iyi bir savunma silahı olarakda kulanılabilmekte su spdler ozellikle bay minarelin bahsettigi bolgeye spd'nin kal'ı gelirse esastan karsı taraf icin kotu olur ...

Eğer tam isabet olursa o şahıs ne kadar iri yarı olsada en azından yarım saat boyunca acıdan kilitlenir "kal"ır ve hayatı boyunca o acının tadını unutamaz.

• Beğen
Tepkiler: Enes. ve kcuk_
allah gostermesin oyle birseyi :)

Geri