Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Süper tespit: Tur bisikletçiliği > Otostop

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
1
"Otostop dilenciliktir." Yusuf K.

(8. mesajda buradan bahsediliyor galiba :) )

Okumaya başlamadan evvel: Yazı bol bol ön yargı, peşin hüküm ve genelleme içeriyor. Otostop geçmişiniz varsa fikirlerinizi paylaşın lütfen.

Otostopçuları sevmem.

Tur bisikletçilerini severim.

Aslında bu yazının özeti bu iki cümle. Bugüne dek otostop yaparak gezenler hakkındaki düşüncelerimi bir temele oturtamamıştım. Ancak dün misafir ettiğim üçü, "seyahat dilencileri" hakkındaki fikirlerimi bir araya getirmemi sağladı.

http://1.bp.blogspot.com/-IV9V8SFCHOc/VNRzVBWBlnI/AAAAAAAAB6Y/cGc6oTrTXF4/s1600/otostop.png

Hepimiz -en azından çoğumuz- en az bir kere otostop çektik, ne olduğunu az-çok biliyoruz. Yol kenarında durursunuz, elinizi yumruk yapıp -trafiğin akış yönüne göre, Türkiye'de sağ elinizi kullanmalısınız- baş parmağınızı kaldırarak şoförlere "Ühüüü, param yook, beni beleşe taşı lütfeeen :.( " bakışları atarsınız (Alıştırma 1: Bu el hareketini ve hüzünlü bakışı ayna karşısında yapmayı deneyiniz. Acemi iseniz Fasulye filminin ilk beş dakikasını izleyebilirsiniz.) Sonra bir şoför durur, binersiniz aracına. Yazılı olmayan kurallara göre, şoförün her dediğine "Evet abi, haklısın!" demek zorundasınız (Alıştırma 2: Kısa bir süreliğine, misafir olduğunuz bir TIR'ın kupasında şoförle siyasi bir tartışmaya girdiğinizi düşününüz.). Sonra "parasızlık-makarna-öğrenciyiz biz yea" üçlüsünden başka geyiği olmayan bir öğrenci olarak cebinizdeki Samsung Galaxy Note Bilmemkaç'ı çıkarıp şoförle selfie çekersiniz. Çok gigabaytlık internet paketiniz sayesinde anında sosyal paylaşım sitelerindeki "seyahat dilencisi" sayfalarında yayınlarsınız, gelsin beğeniler filan (Alıştırma 3: Bu alıştırmayı evde kardeşinize şoför rolü yaptırarak tekrarlayınız.).

Açıklama 1: Burada bahsedilen seyahat dilencileri, Anadolu yollarında karşılaştığımız, bağına bahçesine gitmek zorunda olduğu için otostop çeken amcalar-teyzeler değil, genelde üniversite öğrencilerinden oluşan özenti topluluktur.

http://1.bp.blogspot.com/-uWdcK6f8_kA/VNRzXU2MXZI/AAAAAAAAB6g/9AfNpmBO2-E/s1600/tur_bisiklet%C3%A7isi.png

- Otostop aşırı plansızdır, hiçbir şoför sizi almayabilir ama tam tersi olup ilk şoför de durabilir. Bisiklette, küçük bir hata payıyla, planlı bir şekilde sağlayabiliirsiniz.
- Otostop bir çeşit dilenciliktir. Birinin, size karşılıksız bir şey vermesini istersiniz. Tur bisikletçiliği ise, kendi gücünüz ve kaynaklarınızla ulaşımınızı sağladığınız, ulaşımınız esnasında kimseden herhangi bir karşılıksız istekte bulunmadığınız için daha dürüsttür.
- Otostopta şoförlerin neredeyse her söylediğini onaylarsınız. Tur bisikletçiliğinde ise saatlerce süren seyahatinizde o kadar çok şey hakkında kendi fikirlerinizi geliştirebilirsiniz ki, aklınız şaşar.
- Otostop, sorumluluğunuzu başkasına devretmeniz demektir. Canınız, sizi hiç tanımayan bir şoföre emanettir ki bu, herhangi bir kaza durumunda şoförün başını ağrıtır. Bisiklette ise, gidon sizin elinizdedir.
- Otostop, -her ne kadar çok düşük olduğunu düşünsem de- bir tehlike içerir. Tanımadığınız biriyle kapalı bir ortamda saatler geçirirsiniz. Bisiklette ise açık havada, güvenli bir sürüş gerçekleştirirsiniz (çoban köpekleri hariç de lan!).
- Otostop spor değildir. Tur bisikletçiliği ise... Öeh yani, bu da spor değilse...
- Otostop, karbon ayak izinizi büyütürken, bisiklet belki de en temiz ulaşım yöntemidir.
- Otostop, doğadan uzak bir seyahat yöntemidir. Tur bisikletçiliğinde ise geyikle göz göze gelip bir kertenkeleyi hayranlıkla izleyebilirsiniz.
- Otostopta şoför size ezdiği kaplumbağaları anlatır. Tur bisikletçiliğinde ise yol ortasında ağır ağır ilerleyen kaplumbağayı kenara taşır, mutlu olursunuz.

"Otostopla mı gezsem, bisikletle mi?" diyenlere tur bisikletçiliğini tavsiye eder, saygılarımı sunarım.

Yazının kaynağı:
Kod:
http://www.turcubaba.com/2015/02/super-tespit-tur-bisikletciligi-otostop.html

Yusuf kişisi A noktasından, yüzlerce kilometre uzaktaki B noktasına gitmek istiyor. Ama bunu Metro Turizm, Best Van, Kamil Koç, Pegasus Havayolları, Anadolujet gibi sıradan yöntemlerle yapmak da istemiyor. Bu yolculuğu yürüyerek yapabilir, otostop çekerek yapabilir, bisikletle yapabilir, otobüslerin bagajına saklanarak dahi yapabilir. O zaman bu yöntemler, cebinizden yolculuk için bilet ücreti ödememenizden dolayı birbirine benzer. Sıradan olmadığı için birbirine benzer. Ama farkları da var tabii: kimisi saatler sürerken kimisi günler alır. O halde, bu yöntemleri kıyaslayamaz mıyız? Kıyaslayamamamızın sebebi nedir?

Scudo
Sana bu sosyal medya mecraında otostop iyidir diyen oldumu turcu babo. Otostopun ülke sınırlarımız içinde ne denli tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini (Pippa Bacca) ortadayken sana 'dur diego allasen ortalık zaten karışık' demek istiyorum. Beni şaşırtmaya devam ediyorsun turcu.

Pippa Bacca kadar trajikomik bir olay daha yeryüzünde yoktur herhalde. Olayı hatırladıkça kendimi gülerken buluyor sonra ortada ölüm olduğunu hatırlayınca üzülüyorum. Kadın barış için gelinlikle çıktığı yolda Gebzeyi geçememişti. Allah turculara kolaylık versin

Sempatik ve guzel saptamalari olan bir yazi :harika:

Ancak tehlike maalesef hepsinde mevcut :(

Bisiklet ile araclar altinda her kurala uydugu halde can verenler...
Motorsiklet turuna ciktiklari Anadolu'da daha gecenlerde cinayete kurban giden 2 motorsikletli gezginimiz...
Otostop cekerken soyulan, tecavuze ugrayan hatta oldurulen ornekler...
Iyi niyetle otostopcu alip gasp edilen suruculer...

Ne diyeyim kimsenin karsisina cahil (ahlaki ve kulturel cahilden bahsediyorum), bencil ve trafik kurallarina uymayan, saygisiz, ahlaksiz, kotu niyetli kimse cikmasin!
Yoksa risk hepsinde var...
Herkesinde kendi fikri, tercihi, keyif aldigi, alacagini dusundugu secenekler var.

Kimseye "tu-kaka" demeye gerek yok :) Yeterki insan olsun ;)

• Beğen
Tepkiler: Fanonn ve five
E ben üniversiteyi muğla da okudum marmarise gezmeye giderken bisikletle gitmem imkansız gibi birşey o yüzden defalarca otostopla gittim. Bisikletle gitsem bilen bilir sakar yokuşu var(kısa mesafede baya yüksek - gokova korfezi akyakaya inerken) onu indim hadi tekrar yukseliyon bilmem kaç metre sonra tekrar marmaris merkeze inen yokuş var. Ha o yokuşları belki şuan çıkabilirim ama o zaman sittin sene cikamazdim. Kaldiki mesafe 60 km kim ugraşır o zamanda onunla. En iyisimi otostopla git gel ;-) defalarca kez çekmeme rağmen çok şükür başıma da da birşey gelmedi.

Otostopçu=Dilenci..Doğru :D Ama Bu Genellemeyi Yolda Kalmış yada akşam dersten çıkıp yurdu uzakta olan öğrenciler için saymıyorum...Birde şu var bizim Üniversite'de tanıklık ediyordum gençler her hafta sonu yakında ki ailelerinin yanına gitmek için yol kenarında dileniyorlardı..2 kişi vardı paso otostop çekerdi..Biri kendini götürenlere enayi derdi bir diğeri Allah Razı olsun...Bir tane de arsız vardı 1,5 km ileride ki yere gitmek için otostop çekerdi...

Merhaba,

Ben bu iki konunun bu şekilde karşılaştırılamayacağını düşünüyorum. İki ayrı seyahat yöntemi olarak bile karşılaştıramam. İki ayrı bakış açısı ve hayat görüşü olarak değerlendirilebilir. Karşılaştırma yazısının esprili anlatımı ve grafiklerini takdir etmekle birlikte içeriğine katılmıyorum. Kısaca karşılaştırmak ve birini diğerinde üstün tutmak gibi bir gerekliliğin olmadığını düşünüyorum.

Polemiğe katkı yapmak gerekirse (ki aslında gerekmiyor) yolda bize karşı bolca dile getirilen "motosiklet turu vs. bisiklet turu" karşılaştırması yapılabilir -ki o konuda tarafım belli zaten. :)-.

Kazasız ve keyifli turlar

five

• Beğen
Tepkiler: Okan A ve ALByROCK
yazının tek katıldığım cümlesi, ilk cümle

@suat akman
Hocam motorcular Dogu turunda öldürüldü ve baslari ezildi.Kimlerin yaptigi malum,Anadolu degil yani.

@mehmetsunu

Ben senin kadar büyük sansasyon yaratamadım @mehmetsunu :(

Hedefim şu başlığı geçmekti : Zenginliğini sergilemek için bir hobi edinen tipler - BisikletForum

@SEL PER

Aslında otostop dendiğinde akla Pippa Bacca'nın gelmesi, yamaç paraşütü dendiğinde "Ölüdeniz'de patır patır düşüp ölüyorlar!" demekle aynı. Hr gün binlerce kişi otostop çekiyor yau :)

@suat akman

Hep o üç otostopçunun odada fosur fosur sigara içmesinin sonucu otostopçuları sevmemem :D

@Olgun Zengin

@Olgun Zengin hariç :)

@can akıncılar

Çok pis genelleme yaptım kardeş, şoförle selfie çekmemişlerse benim hedefimde değiller :cool:

@five

@five : "Motorcular adam mı?"

Ouuuuvvv, bu da denir mi be abi!!!11!1

@Fırat Y.

Aynı fikirdeyiz, teşekkürler :)

@Onur İlker Gündoğdu

Sizin siyasi gorusunuzun farkindayim. Siyasi ve politik konulara burada girmeyi tercih etmiyorum. Ancak sunu hatirlatmak isterim. Turkiye Cumhuriyeti'nin sinirlari bellidir. Bu sinirlar icerisinde olan ve Turkiye Cumhuriyeti vatandasi olan herkes kanunlar karsisinda (teoride - maalesef pratikte oyle olmuyor) esittir. Bu cografyayi ve vatandaslarini din, dil, irk, etnik kokenlerine gore ayirmam. Bunu yapmaya calisanlar ve buna aldananlar sayesinde ulke kaos, bolunme ve birbirini olumune kiracak dusmanlar olma asamasina gelmistir.
Canakkale ve İstanbul Bogazlarindan doguda kalan kismi Asya'dir. Asya kitasinin Turkiye Cumhuriyeti sinirlari dahilinde kalan her karis topragi Anadolu'dur. Olay Anadolu'da olmustur. Devletimizin kanunlari ve kurallari aciktir. Ancak Devlet'i idare ettigini iddia eden hukumetlerin zaafiyet, yanlis politika ve beceriksizligi sonucu egitilemeyen, manipule edilen, isyan eden, ihanete kalkisan, yaptiklarinin cezasi kanun nezdinde verilemeyen vatandaslari icin belli din, dil ve irktakiler suclanamaz.
Eger hukumetler, hukumet mensuplarinin kisisel zaafiyet ve cikarlarina kapilmasalar, herkese esit hizmet, egitim ve adalet goturecek politikalar uygulayabilseler, vatandaslarini sindirmek veya kayirmak yerine kanun nezdinde adil bir sekilde cezalandirip odullendirseler bu olaylarin hicbirisi olmaz.
Tekrar ediyorum orasi Anadolu! 1984 oncesinde de ayni kultur, kardeslik ve huzuru paylasiyorduk.
Bunlarin suclusu da Devlet degil, devletin idare koltuguna oturan hukumetler silsilesidir...

Isteyende silsin bu yorumumu, katilmayanda katilmaz, burasi da bu tartismanin yeri degil zaten :(

@Onur İlker Gündoğdu

@suat akman

O zaman hepimiz, paramıza kıyıp Yaşar Kemal'in Bu Diyar Baştanbaşa serisini okuyarak olayı tatlıya bağlayalım. Okuyalım ki hem Yaşar ustaya olan saygımızı gösterelim, hem de "Vay arkadaş, batının doğudan farkı yokmuş, hepimiz aynıymışız!" diyelim. (otostopçular hariç de lan!)

5028 dosyayı görüntüle

Burada tartışmaları @mehmetsunu başlatır!

@suat akman
Laf salatasi yapmaya gerek yok.Olay 2 motorlu abimin israrla Karadeniz turu yerine Güneydogu turunu tercih etmeleri sonucu meydana gelmistir.Eminim onlar da hümanist barisçil insanlardi :) Hos Anadolu'nun da sevilecek bir yani kalmadi ne dersen de oranin adina :)

Amacınız dünyayı dolaşmaksa eğer bunu ne şekilde yaptığınız önemli değildir. Ama dünyayı bisikletle turlamak da "hadi ben spor yapayım" değildir. Hiç gitmediğin yerlere gitmek, oraları görmek, bu heyecanı yaşamak amacıyla seyahat edenlerle; bisiklete binme zevkini yaşayanları ayrı tutuyorum. Çoğunluk bisiklete binme zevki yaşayanlarda. Az sayıda da olsa ulaşım amaçlı kullanan var. Bir de kendi sınırlarını zorlamayı sevenler, Örneğin kışın ortasında 2000 m. zirveli dağları, buz kaplanmış şekilde bisikletle aşmaya çalışanlar var. Otostopçu ile bisikletçinin karbon salınımına katkısı sıfırdır. Otostopçu yola çıkacak diye araçlar yola çıkmaz. Zaten yoldadırlar.

Ha bu arada seyahat için "öpseler" otostop yapmam.

Otostop dilencilik değildir.En azından şehir içi otostopculuğu size şu anımı anlatim;Bu yaz tatilinde 3arkadaş gezecektik 2mizin evi birbirine diğerinin evi ise buluşacağımız yere yakındı ben bisikletle gidecektim giderkende arkaya arkadaşı atacaktım ve öyle gidektim yaklaşık olarak bu yol 1saat civarında sürecekti zaten öncedende öyle gidip geldiğimiz oluyordu bazen o bazen ben sürüyordum.Herneyse o gün yine ben bisikletle arkadaşımı almaya yola çıktık ama ben arkamda taşımak istemiyordum arkadaşı o gün yorgundum.Yola çıktık 2km sonra ben tıkandım yol zaten yokuşlar-inişler felan.Sonra bir tane yokuşa geldik elimiize aldık bisikletleri yürürken gözüme bir tane kamyonet takıldı ve adama şöyle dedim 'dayı bizii pozcuya kadar atarmısın' adam bana eliyle karşıdaki yolu(ışıklardan sonrasını işaret etti).Bende oraya gittim arkadaşlan bisikletleri arkaya attık biz öne oturduk bizim arkadaş Mardinli ben Silifkeliyim kamyonetçi abİ'de mardinliydi.Konu illaki siyasete gelcektiki ve geldide;

Adam ile ben tamamen zıt düşüncelere sahiptik ve yol boyuda tartıştık ama arabadan inerken adamın elini sıkıp teşekkür edip indik.Paramızda vardı ama gitceğimiz yerden otobüs geçmiyordu ve gayette güzel bir otostop yolculuğuydu hale yapıyoruz denk geldiğinde.

@Onur İlker Gündoğdu
"Anadoluda değil güneydoğuda" derken sanki bölücülük yapıyorsunuz gibi geldi bana, çok doğru bir söylem değil. O zaman Pippa Bacca olayını örnek verenlere ne söz bulacağız. Bu topraklar üzerinde yaşayan insanların birbirinden farkı yok.

@SEL PER
Birbirinden farkı yok ? Siz kendiniz için bu lafı söyleyin Trakya'yı karıştırmayın da ;)

Trakya ve Anadoluyu ayıracağız. Güneydoğuyu da ayıracağız. Bunları kendi içlerinde de bölümlere ayıracak mıyız?

@SEL PER
Olayı farklı yönlere çekmeye gerek yok.Eğer onlar ayrılabiliyorsa biz de batıyı ayırırız rahat rahat yaşarız da konu bu değil.Adamlar Güneydoğu turunda öldürüldüler.Ben bir yanlışı düzelttim ama bazı arkadaşlara dokundu niyeyse. Benim çok sevdiğim bir öğretmenim Tunceli Ovacık'a gitti tayinle,sık sık arıyorum.Bil bakalım neden ? O yüzden elmayla armutu birbirine karıştırmayın hümanizm oyunlarıyla. Admin de beni banlar şimdi...

Geri