Gezegen
Üye
- Tepki
- 71
- Başlangıç
- 2020—21
- Bisiklet
- Mosso
- Bisiklet türü
- Şehir - Tur
Merhabalar. Tur esnasında eşyalarımı unutmaktan (duruma göre düşürüp çok geç fark etmekten) mustaribim. Yerleşik yaşamda özellikle unutkan olduğumu söyleyemem, beni rahatsız edecek denli sıklıkta ve önemde unutkan olmadım, arada bir unuttuğum şeyler olurdu ama genellikle çok geçmeden fark ederdim (anahtarı -almayı- unutmak, banka veznesinde alışveriş çantasını unutmak, vb.) Fakat bisikletle turda unutkanlık giderek canımı yakmaya ve sıkmaya başlıyor, unutma sıklığı, unutmanın yol açtığı masraf, unutulan şeylerin tekrar ihtiyaç halini alması, yokluğunun verdiği sıkıntı vb. nedeniyle. Örneğin, Decathlon'dan kış mevsimi için aldığım eldiveni bir yerde unuttum/düşürdüm diyelim, şu an Bingöl'de olayım (veya yabancı bir ülkede), eldivenin parasal kaybının yanında eğer yeni bir tane sipariş vereceksem yenisinin varmasının ortalama 5 gün sürmesinin, bu beş gün boyunca eldivensizlik sıkıntısının çekilmesini veya alternatif olarak idareten bir eldiven (bu 5 günlük için) alınması, bunun da ek bir masraf olması, dikkatini çekmek istediğim. Bu tabii bir örnekti. Unutulan şey, sadece para bakımından değil, başka bakımlardan da çok önemli, hatta hayati olabilir (bir yedek lastik, bir pompa, bir yama veya cep telefonu, değerli ve/veya kişisel eşyalar). Ayrıca her defasında sadece tek bir şey değil, birden çok şey de unutulabiliyor (örneğin bir ufak çantanın içinde, çantanın kendisi unutulunca). Unutulan şeylere ve unutma durumlarına/nedenlerine sayısız örnek verilebilir. Uzatmadan genel olarak sormak istediğim, unutmamak için neler yapılabilir? Örneğin, sırt çantayla gezi dönemlerinden bellediğim, tam olarak alışkanlık haline getiremesem de sıkça başvurduğum bir uygulama var: ayrılırken her zaman arkana bak, bir şey unuttun mu diye kontrol et, öyle ayrıl. Sorun şu ki, bu çoğu zaman işe yarasa da, bazen geride bir şey unutmadığını SANıYORSUN ayrılma anında, dolayısıyla "her zaman arkana bak" ilkesini çiğneyerek arkaya bakma gereği duymuyorsun. Bisikletle turun yeterince zorluğu var, bu unutkanlıklar, yol açtığı masraf ve sıkıntı, bisikletle turu çekilmez ve sürdürülemez yapıyor bende. Sizin deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi öğrenmek isterim. Teşekkürler.
* Turdan kastım, uzun süreli, sonunda kısa sürecek bile olsa ucu açık turlar; süresi önceden belirlenmiş, kısa süreli (3-5 haftalık) turlar değil. Bu ayrım önemli olabilir, zira mesela yukarıda verdiğim eldiven kaybı örneği veya benzer başka kayıplar, kısa süreli bir turda önemli olmayabilir, turun zaten bitti bitecektir, kaybettiğin/unuttuğun şeye bir daha ihtiyaç duymayacaksındır, falan.
* Turdan kastım, uzun süreli, sonunda kısa sürecek bile olsa ucu açık turlar; süresi önceden belirlenmiş, kısa süreli (3-5 haftalık) turlar değil. Bu ayrım önemli olabilir, zira mesela yukarıda verdiğim eldiven kaybı örneği veya benzer başka kayıplar, kısa süreli bir turda önemli olmayabilir, turun zaten bitti bitecektir, kaybettiğin/unuttuğun şeye bir daha ihtiyaç duymayacaksındır, falan.