Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Topuk dikeni

Ƥinokyo

Forum Demirbaşı
Tepki
613
İsim
Önder
Bisiklet
Trek
İçinizde ya da çevrenizde bu hastalıktan muzdarip olan bisikletçi dostlarım var mıdır? Ya da bu konuda uzman doktor arkadaşlarmız forumda mevcut mudur? Topuk dikeni bisiklet kullanımını olumlu/olumsuz nasıl etkiler? Yapılması gerekenler/yapılmaması gerekenler? vs. vs....
Konu hakkında bilgisi olan dostların konuyu yeşillendirmelesini rica ediyorum.
Şimdiden teşekkürler... Sağlıklı pedallar....

Scudo
Topuk dikeni (plantar fasciitis) olan arkadaşlara önerim çok sert tabanlı bisiklet ayakkabısı kullanmaları olur. Özellikle esnek tabanlı ayakkabılarda sürüş sırasında istemsiz olarak ayak parmaklarınızı tabana doğru bastırırsınız ki bu baskı tabloyu şiddetlendirir. Kilitli pedal kullananların ise kalleri daha geriye kaydırmaları da yardımcı olur. Ayakkabıların içine ayak kubbesini destekleyen sert tabanlık yerleştirilmesi de yararlıdır.

• Beğen
Tepkiler: Ƥinokyo
Fabrikada saatlerce ayakta kaldigim zamanlarda bir süre için sıkıntısını çektim. Diken denilmesinin sebebi topuk kemiğine bağlanan temponun aşırı zorlanması sebebiyle sertleşmesi ve sabahları ayağa kalkarken çok acı vermesi . Tedavisi ESWT ile yapılıyor. Topuk kısmına ses dalgalariyla yapılan darbelerle sertleşen kısmın yumuşaması sağlanıyor. Biraz acıtıyor. Ama 4-5 seans sonrası düzelir. Seanslar sonrası fazla ayakta kalmadan soğuk suda 10 15 dakika dinlendireceksiniz.
Sebepleri vücut ağırlığının artması, uzun süre sert zeminlerde ayakta durmak, ince ve sert tabanlı ayakkabılar. ( gerçi ben de kalin tabanli nispeten ici yumusak iş ayakkabıları vardı ama ayakta çok uzun süre kalır ve hareket halindeydim.) vb...
Tedaviyi uygulayan hemşire de aynı dertten muzdaripmis. Ayak tabanını duvara yada kapı çerçevesi içine gergin olacak şekilde esnetmeyi önermişti.
Doktor da kalın ve yumuşak tabanlı ayakkabı giymeyi ve ara ara dinlenmeyi ve oturmayı tavsiye etmişti.
Geçmiş olsun. Tedavisi kolay ve biraz zahmetli. Moral bozmayın. Tedavi sonrası biraz dikkat ederseniz tekrarlamaz bile. ???

• Beğen
Topuk dikeni, yaygın görülen ortopedik bir problemdir. Topuk kemiği ile ayak parmaklarını birbirine bağlayan bir şerit olan plantar fasyanın esnekliğini kaybedip topuk kemiğine yapıştığı yerin iltihaplanması sonucu gelişir. Bu bölgede diken şeklinde bir kemik çıkıntısının oluşmasıdır. Aşırı kilo, yanlış ayakkabı kullanımı, sert zeminde sürekli ayakta kalma topuk dikeni riskini arttırır. Kadınlarda, koşucularda, düztabanlar gibi ayağında anatomik bozukluk olanlarda sık rastlanır. En tipik belirtisi sabahları yürümeye başlandığında gelişen ağrıdır. Ayak tabanında taş veya çivi olduğu hissi veren topuk dikeni, erken tanı ve tedaviyle iyileşebilir. Tedavide egzersiz, buz uygulaması, antienflamatuar ilaçlar, tabanlık kullanır. Tedavi edilmezse yürüyüş şeklini bozar, kronikleşir ve başka sorunlara yol açabilir medikal akademi isimli internet sayfasindan alıntıdır...

Son düzenleme:
Topuk dikeni, yaygın görülen ortopedik bir problemdir. Topuk kemiği ile ayak parmaklarını birbirine bağlayan bir şerit olan plantar fasyanın esnekliğini kaybedip topuk kemiğine yapıştığı yerin iltihaplanması sonucu gelişir. Bu bölgede diken şeklinde bir kemik çıkıntısının oluşmasıdır. Aşırı kilo, yanlış ayakkabı kullanımı, sert zeminde sürekli ayakta kalma topuk dikeni riskini arttırır. Kadınlarda, koşucularda, düztabanlar gibi ayağında anatomik bozukluk olanlarda sık rastlanır. En tipik belirtisi sabahları yürümeye başlandığında gelişen ağrıdır. Ayak tabanında taş veya çivi olduğu hissi veren topuk dikeni, erken tanı ve tedaviyle iyileşebilir. Tedavide egzersiz, buz uygulaması, antienflamatuar ilaçlar, tabanlık kullanır. Tedavi edilmezse yürüyüş şeklini bozar, kronikleşir ve başka sorunlara yol açabilir.
(link)

Forum kuralları gereği başka bir makaleden alıntı yaparken ''kaynak'' belirtmeniz gerekli,
bunu bilmek için forum kurallarını bilmeye zaten gerek yok ne doktoru olursanız olun akademik dünyanın en temel kuralıdır bu.

• Beğen
@Pino Kyo Bende 2008 yılında topuk dikeni denilen illetten askerdeyken çıkmıştı fizik tedavi gördüm düzelmedi doktor ameliyat dedi bi arkadaşım domatesi kesip serastreçle domatesi kestiğim yeri topuğun altına gelecek şekilde streçle sarmamı istedi 15 gün boyunca yaptım her gece yatarken uyguladım yanlız bunu yaparken istirahat etmeye özen gösterdim şuan 2019 bitmek üzere böyle bir hastalığım yok.
Biliyorum saçma gelebilir koca kadın ilaçları diye tabir edilebilir denemek size kalmış Alternatif Tıp ?

• Beğen
@Yoldakiyabani gecmis olsun.. burada önemli olan sizin o sorundan kurtulmus olmanız boşverin kim ne düşünür... zaten bu tarz hastalıklar açık soylemek gerekirse tibbi tedaviye cok zor cevap verebiliyor... siz çözümü böyle bulduysaniz ne güzel şanslısınız demekki... umarim tekrar nuks etmez..

Hepinize güzel yorumlarınız için ayrı ayrı teşekkür ediyorum dostlar. Ayağımda bir sıkıntı var ve topuk dikeni olmasından endişeleniyorum. Bugün doktor bakacak, bakalım ne diyecek. Asıl öğrenmek istediğim topuk dikeninin bisiklet kullanımına herhangibir olumsuz etkisinin olup olmadığıydı. Anladığım kadarıyla olmuyormuş. ?
@Pino Kyo Bende 2008 yılında topuk dikeni denilen illetten askerdeyken çıkmıştı fizik tedavi gördüm düzelmedi doktor ameliyat dedi bi arkadaşım domatesi kesip serastreçle domatesi kestiğim yeri topuğun altına gelecek şekilde streçle sarmamı istedi 15 gün boyunca yaptım her gece yatarken uyguladım yanlız bunu yaparken istirahat etmeye özen gösterdim şuan 2019 bitmek üzere böyle bir hastalığım yok.
Biliyorum saçma gelebilir koca kadın ilaçları diye tabir edilebilir denemek size kalmış Alternatif Tıp ?
Hocam dert başa düşünce akıl veren çok olurmuş derler. Bana da önüne gelen bulguru kaynatmamı ve ayağıma sarmamı öneriyor. Dediğiniz gibi bunun adı alternatif tıp. Bu tarz uygulamaların faydası olur mu, olur ama zararı olmaz. Sizin adınıza gelmiş geçmiş olsun.

Bende bir zamanlar muzdariptim bu sıkıntıdan sabahları kalktığımda ayağımı yere basamıyordum doktor iki kere iğne yaptı bende Yumuşak tabanlı koşu ayakkabısı aldım ve bol bol yürüdüm şükür on yıldır bir sıkıntım yok. Tavsiyem üst sınıf koşu ayakkabıları giymeniz adidas boost serisi, Nike Zoom serisi asics, mizuno ve New balance vs üst seviye ayakkabıları gibi.

• Beğen
@ahlaksahibi çok güzel bir noktaya değinmişsiniz ortopedik ayakkabılarda sürecin yönetiminde oldukça önemli.... uzun yıllar magazada şekil olarak begendigim ayakkabıyı alıp giyerdim fakat son 3 yıldır isim vermim reklama girmesin ama bazı markalarda cidden mukemmel bır ortopedik rahatlıgı kesfettikten sonra artık hiç şekle değil ayağımın ne kadar rahat ettiğine bakarak seçim yapıyorum

Bende bir zamanlar muzdariptim bu sıkıntıdan sabahları kalktığımda ayağımı yere basamıyordum doktor iki kere iğne yaptı bende Yumuşak tabanlı koşu ayakkabısı aldım ve bol bol yürüdüm şükür on yıldır bir sıkıntım yok. Tavsiyem üst sınıf koşu ayakkabıları giymeniz adidas boost serisi, Nike Zoom serisi asics, mizuno ve New balance vs üst seviye ayakkabıları gibi.
@ahlaksahibi çok güzel bir noktaya değinmişsiniz ortopedik ayakkabılarda sürecin yönetiminde oldukça önemli.... uzun yıllar magazada şekil olarak begendigim ayakkabıyı alıp giyerdim fakat son 3 yıldır isim vermim reklama girmesin ama bazı markalarda cidden mukemmel bır ortopedik rahatlıgı kesfettikten sonra artık hiç şekle değil ayağımın ne kadar rahat ettiğine bakarak seçim yapıyorum

Kesinlikle katılıyorum arkadaşlar. Farklı bir çözüm önerisi olarak bazı kaliteli tabanlıklar da bu pahalı ve konforlu ayakkabılara alternatif çözüm olabiliyor.
Geçen sene decathlon'dan şu tabanlığı almıştım. Çok başarılı.

(link)

@Pino Kyo unutmusum , bir de silikon taban kullanmıştım. Eczaneden almıştım. ESWT seans ücreti de ( 4-5 seans için tek bir defa ücret ödemiştim. ) bir spor ayakkabı fiyatından düşüktü.

Zamanında yanlış/büyük ayakkabı tercihim dolasıyla ben de muzdariptim, Erman Toroğlu sayesinde dertlerim son buldu! Biraz @mariokaldato mizahı gibi oldu ama %100 gerçek ve %100 çalışıyor..

(link)

Herkese merhaba. Hafta sonu sağ topuğumda bir anda bıçak saplanması gibi bir acı hissettim. Her adımda olmuyor. Bazen acı giriyor. Bazen normal. Ama acı saplanacak diye korkudan ayağımı rahat basamaz oldum. Cumartesi akşam acile gittim. Majezik SR ve Tiyokas mono krem yazıp gönderdi. Evde tabii bakındım biraz. Dedim topuk dikeni mi? Yoksa vites, fren kablolarını keserken ayağıma mı battı? Yoksa fark etmeden çatlatacak bir şey mi yaptım? Bir film bile çekmediler diye ertesi gün tekrar başka bir acile gittim. Bu sefer doktor neyse ki film çekti. Topuk dikeni var mı diye sordum. Gözükmüyor, çatlak falan da gözükmüyor dedi. Yumuşak doku zedelenmesi yazmış. Kas ve tendonlarla alakalı bir incinme olmuştur dedi. Bir önceki gün 3 hafta sonra ilk defa bisikleti test etmeye çıkmıştım. Orada zorlandı mı ne oldu anlamadım? Bir süre üzerine basma, bisiklet de sürme dedi. Başına benzer bir durum gelen var mı? Topuğumun içinde belli belirsiz hafif bir nokta şeklinde morarma var.

Herkese merhaba. Hafta sonu sağ topuğumda bir anda bıçak saplanması gibi bir acı hissettim. Her adımda olmuyor. Bazen acı giriyor. Bazen normal. Ama acı saplanacak diye korkudan ayağımı rahat basamaz oldum. Cumartesi akşam acile gittim. Majezik SR ve Tiyokas mono krem yazıp gönderdi. Evde tabii bakındım biraz. Dedim topuk dikeni mi? Yoksa vites, fren kablolarını keserken ayağıma mı battı? Yoksa fark etmeden çatlatacak bir şey mi yaptım? Bir film bile çekmediler diye ertesi gün tekrar başka bir acile gittim. Bu sefer doktor neyse ki film çekti. Topuk dikeni var mı diye sordum. Gözükmüyor, çatlak falan da gözükmüyor dedi. Yumuşak doku zedelenmesi yazmış. Kas ve tendonlarla alakalı bir incinme olmuştur dedi. Bir önceki gün 3 hafta sonra ilk defa bisikleti test etmeye çıkmıştım. Orada zorlandı mı ne oldu anlamadım? Bir süre üzerine basma, bisiklet de sürme dedi. Başına benzer bir durum gelen var mı? Topuğumun içinde belli belirsiz hafif bir nokta şeklinde morarma var.

Geçmiş olsun. Topuk dikeni değildir umarım. Çok uğraştırıyor diye biliyorum.

Benim de çok ayakta kaldığım zamanlarda hep sağ ayak topuğum ağrır. Ağrıdığı dönemlerde ayakkabıların içine topuk desteği koyuyorum, rahatlatıyor.

• Beğen
Tepkiler: -Deniz-
Geçmiş olsun. Topuk dikeni değildir umarım. Çok uğraştırıyor diye biliyorum.

Benim de çok ayakta kaldığım zamanlarda hep sağ ayak topuğum ağrır. Ağrıdığı dönemlerde ayakkabıların içine topuk desteği koyuyorum, rahatlatıyor.
Teşekkür ederim. Umarım değildir. Şuan bandajla duruyorum ofiste. Üzerine basınca çok nadir acıyor. Bugün 2 defa acı hissettim. İlginçtir ki aşilin oradan yukarı doğru da hafif bir fazla hissetme durumu mevcut. Herhalde kasla alakalı bir durum oldu.

Teşekkür ederim. Umarım değildir. Şuan bandajla duruyorum ofiste. Üzerine basınca çok nadir acıyor. Bugün 2 defa acı hissettim. İlginçtir ki aşilin oradan yukarı doğru da hafif bir fazla hissetme durumu mevcut. Herhalde kasla alakalı bir durum oldu.
hocam bir sakin olun. doktor film çekmiş, bakmış. diken, çatlak vs yok demiş. neden bu kadar telaşlanıyorsunuz yahu? doktorun verdiği kremi birkaç gün kullanın, düzelmezse yine gidersiniz doktora.

ayrıca tendonda bir hasar ya da çatlak olsa farketmemeniz çok zor, zaten de filmde temiz çıkmış. 4 - 5 sene önce ciddi bir iş kazası geçirdim, sol ayak tendonum zarar gördü ki o acının sıcaklığını unutmam mümkün değil. yani o kadar basit şeyler değil bahsettiğiniz sorunlar, hemen en kötü seçeneğe yormayın durumu. Hayırlısı olsun. :)

• Beğen
Geçmiş olsun, düz taban mısınızdır? Topuk dikeni olmasa da jel tabanlı silikon ayakkabı tabanlıkları var.. Gün içinde dinlendirin veya bunlardan kullanın. Topuk ya da tabanda nasır varsa, hala canlı kısımlarda da deri çatlakları , bıçak kesiği etkisi yaratabiliyor.. yere sırt üstü uzanıp, duvara ayak tabanlarınızı yaslamanız da rahatlatıcı olabilir..

• Beğen
Geri