Scudo Sports

Tork Anahtarı

Tepki
2
Arkadaşlar merhaba, ben daha öncede buna benzer bir başlık açmıştım fakat o biraz daha farklıydı. Şimdi yeni evime taşındım ve bir tane matkap ya da vidalama yapan ürünlerden birinden alıcam (muhtemelen bosch ya da black&decker).
Öğrenebildiğim kadarıyla bu aletlerin bazılarında da sanırım tork ayarı yapılabiliyor,
sizlerden kullanan var mı, ve varsa da bana tavsiye edebileceğiniz bir ürün var mı?
Teşekkürler...

Scudo
kullandığım marka hitachi idi gayet güzel ve çift bataryalı bir üründü tam olarak modelini hatırlamıyorum ama tavsiyem kesinlikle budur
1 nm den 20 nm ye kadar tork ayarı yapabiliyorum, ayrıca istersen normal matkap gibi tork ayarı olmadan da kullanabiliyorum
zira boch ve black&decker piyasadaki diğer markalar ile yarışa girip kalitelerini düşürmüşe benziyorlar

• Beğen
Tepkiler: Bülent ERTUĞRUL
Ek bilgi vereyim mesleğimden ötürü sürekli torkmetre kullanıyorum.Bu cihazların periyodik olarak kontrol edilmesi gerekiyor belirli bir süreden sonra hassas değiller.Kalibrasyon yapılmaları şart yani kısaca :)

• Beğen
Abi tork ayarı derken?
Dönüş sayısını&hızını ayarlamaktanmı bahsediyoruz?
Bilmiyorumda kusura bakmayın :D

• Beğen
Tepkiler: Ferhat Köse
@M.Burak KARADAĞ

Benim ilk mesajdan anladığım tork metre onu anlatayım Burak shimanonun teknik kitabına bakarsan tüm civataların ve sıkılan yerlerin tork değerini verir. yani civatayı sıktığın derecenin eşit ve istenen seviyede olmasını sağlamak için kullanılır.Bu cihazı profosyonel şekilde kullanacaksan torkmetre kullanırsın ama günümüzde bazı matkap ve cırcır diye tabir ettiğimiz cihazlara tork ayarlama kısmı koyuyorlar.Ne kadar sağlam ve doğru değerler gösteriyor bilemiyorum cunkü ben 6 ayda bir kalibre edilen profosyonel tork metre kullanıyorum meslek hayatımda.Kısaca tork değerinide anlatmam gerekirse civatayı sıktığın kolu düşün o kola yani dolayısıyla civataya uyguladığın kuvveti belirliyor. sen torkmetreye bir değer giriyorsun mesela 55 ınch diyelim ve civatayı sıkmaya başlıyorsun senin girdiğin kuvvete geldiği zaman torkmetrenin sapında bir tık sesi ile birlikte bir boşluk oluşuyor bu boşluğu ve sesi duyunca sıkmayı bırakıyorsun.neden kullanılır dersen de özellikle aliminyum gibi kuvvetli sıkmalarda yalama olması kolay olan metallerde,cok sıkmanın zarar vereceği az sıkmanın açılma yapacağı durumlarda,birkaç civatanın tuttuğu ama bu civataların özel durumundan dolayı eşit sıkılması gereken durumlarda tercih edilir ve bu tip cihazların teknik sayfalarında muhakkak bu değer belirtilir.Nitekim shimanoda bu değerleri veriyor.Umarım yardımcı olabilmişimdir bu direk aklıma gelenler ama daha detaylı bilgi istersen özelden sorarsan evdeki kaynaklardan alıp gönderebilirim.

• Beğen
Ferhat abi sağol hiç gerek yok.Gayet iyi anladım. :)
Benim aklıma tork diyince direk newton.metre gibi bir formül geldiği için bir an hayata geçiremedim asıl formulü :(

Geri