Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Ultegea 6600 serisi aynakol sıkıştırma vidası

ismailofli

Forum Bağımlısı
Tepki
411
Aynakolun sol bacagini sıkıştıran vidanin olmamasi ne gibi sorunlar yaratir. Bu konuda fikri olan var mi?

Ayrica bu vidayi nereden bulabilirim?

Scudo
Sanırım aynakol içine su toz toprak girmesini engelliyor geçenlerde kendi aynakolumun içinde oluşan pastan dolayı kırılmasıyla arada bi bunu çıkarıp temizlenmesi gerektiği kanısına vardım :) haricinde plastik bi parça yani öyle çok tutuculuğu olan bişey değil. Sram-Truvativ serisi kollarda biraz daha işlevsel aslında onda sıkma görevi de var gibi. Shimanolardaki muhtemelen dediğim gibi sadece koruyucu kapak. Zaten shimano aynakolların sol kolundaki vidalar yeteri miktarda güçlü tutuyor:)
(link)
vidayı da buradan temin edebilirsiniz.

Kapaktan bende de mevcut. Bisikleti bakima goturdugumde vidanin olmadigini ve kolun bu yuzden aniden yerinden cikabilecegini soyledi. Baska bi bisikletci de ayni seyi soyledi. Bir kac bisikletcide vida buldum ama benim aynakola uygun degildi malesef. Ultegranin baska serisine ait vida bile farklilik gosterdi.

Cevabin icin teseklurler. Siteyi inceleyecegim.

• Beğen
Tepkiler: Bülent ÖZER
Evet haklısınız:) şu an biraz bakındım yabancı forumlarda mm mm kaymaya başlıyormuş aynakol. Çok kısa vadede değil ama yine de sağlıklı olmadığını yazmışlar
fakat kullanımına engel teşkil etmiyor. Yani siparişiniz gelene kadar kullansanız sıkıntı çıkacağını sanmıyorum. :)

Bu vidanın asıl görevi şudur; aynakol montajı yapılırken, aynakolu her iki taraftan orta göbeğe doğru iterek boşluk kalmasını engeller. bu sayede içerden kapalı olan göbek sistemi dışardan gelecek harici kirleticilere karşı da korunmuş olur. Lakin 2. görevi olan yukarda bahsedilen çıkma mevzusu da epey mühim. Çünkü vidası takılı olmadığı için gruptan bir arkadaşımınki yolda çat diye çıkmıştır ve ne kadar tehlikeli olduğunu belirtmeye gerek yok sanırım. Aliexpress'ten yan sanayi tabir edilen vidayı 1.5 dolara bulmak mümkün, renk renk sipariş edin gelince denersiniz.:)

Tesekkurler cevaplar icin. Temin noktasinda bir sonuc alirsam burdan yine paylaşırım. Belki başka birinin de işine yarar.

Ben aldım kendi deore aynakolumda kullandım. Daha sonra biri rica etti Dura Ace aynakolda kullanılmak üzere verdim.

@ismailofli
sol koldaki iki alyanı gevşetip denediniz mi ?

(link)

Arkadaşlar o vida aynakol çektirmesi görevini görmektedir. Önceden de yazılmış, aynaakol montajı sırasında aynakoldaki boşluğu alma işleminde kullanılır. Sağ kol ve sol kolu birbirine olabildiğince yaklaştırır. Ardından da Bülent Özer'in bahsettiği sol kol üzerindeki 2 adet bes alyan sıkılır ve aynakol takılmış olur.

Aynakolu o parça olmadan takmayın. Zira sizde yoksa arkadaşnızın bisikletinin üzerindekini kullanın sonra çıkartsanız da sıkıntı olmaz. Ama o çektirmesiz takılan aynakollarda sadece aynakol değil vites ayarları bile sıkıntı yaratmakta.

Sanırım aynısından bir de bana lazım. Aşağıda verdiğim aynakol serilerinde aynı vida kullanılıyor, yeni çıkanlarda farklı yapmışlar kapağın çapını herhalde. Yeni seri (6700-6800 v.b) kapaklar olmuyorsa Ultegra 6600 'ü de aşağıya dahil edebiliriz muhtemelen.
Shimano FC-4550-CG
- Shimano Tiagra FC-4550
- Shimano Tiagra FC-4503
- Shimano Sora FC-3450
- Shimano Sora FC-3403
- Shimano FC-R600
- Shimano FC-R553
- Shimano FC-R550
- Shimano Alfine FC-S500

Geri