Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Vites değiştirme sorunu

yusufk.

Üye
Tepki
2
İsim
Yusuf
Bisiklet
Bianchi
Arkadaşlar Bianchi Speed 4000 kullanıyorum . Ön vitesi 1 den 2 ye geçirmek istiyorum ama 2 ye geçmiyor 2den 3 e dogru ilerletince ancak geçiyor aynı sorun arkadaşımda da var bu neden olur ve bunu evde kendim tamir edebilirmiyim ? Simdiden herkese teşekkürler ... Hayırlı Ramazanlar :)

Scudo
Tel olması gerektiği kadar gergin değil sanırım koldaki vidadan gerginleştirebilirsiniz

Kol derken tam olarak ne

Arka aktarıcı ayarı diye aratırsanız bir çok kaynak video ve yazı bulabilirsiniz

bisiklet ilk montaj yapanın hatası olabilir.sorun ya tel gerginliği yada ön aktarıcı açıları yanlış montajıdır.ilk önce ön vites elle uygulamayı ön çark en ufağa ayarlayın(çıtırdatın),sonra vites telini boşa alın.sonra ön aktarıcı açılarını kontrol edin(aktarıcı,ön dişli ile parelel ve dişlinin biraz üstünde olacak,böyle değilse sağdaki vidadan gevşetin ayar yapın.).en son teli elle gererek en küçük dişlide vida sıkılaması yapın.bundan sonra,tüm dişliler ön ve arka ruble kombinasyonunda zincirin aktarıcıya sürtmediğini görün.zincir boşa taşmasını önlemek için de yan yana bulunan vidalardan uygun ayarları yapın..

• Beğen
Tepkiler: kukaraca
@soner kalaycıoğlu
Hocam merhaba. Forum sisteminin konu açmama müsaade etmeyeceği kadar yeni bir üye olduğum için herhangi bir konu altından soru sormak zorunda kalıyorum, kusura bakmayın.

Bir hafta kadar önce bisiklet aldım. 24 vites, Shimano Acera Full set.

Sırf meraktan Shimano'nun montaj kılavuzunu bile okudum, daha sonra videolar filan derken dün kendi kendime H, L ve Gerginlik ayarlarını yapabildim. Tıkır tıkır geçiyor vitesler.

Ancak bir sorunum var sanki. Arka dişliler ile kılavuz makara aynı hizada değil. Dolayısıyla zincir, makarayı biraz zorluyor gibi. Aşağıdaki resimde anlatmaya çalıştım. Kırmızı çizgiler, kılavuz makaranın açısını temsil ediyor. Çizimler abartılı.
makara.PNG
Dikkatli bakınca arka değiştiricinin kadroya monte edildiği yerde vida ile kadro arasındaki eğikliğin buna sebep olduğunu anlamak zor olmadı.

Sorularım şunlar: Bu açı yani eğiklik, olması gereken bir şey mi? Değilse, vida ile kadro arasındaki eğikliği gidererek sorunu çözebilir miyim? Başka bir yöntemi var mı?

Yani ben şu manzarayı elde etmek zorunda mıyım? Edebilir miyim?
makara2.PNG

Değiştiriciyi çıkarıp yeniden taktım ve eğikliğin vidadan kaynaklanmadığını gördüm. Kadronun bu bölümündeki metal biraz eğri ve değiştirici de biraz eğri gibi. Yok mu bir çözüm önerisi olan?

zorluyor gibi demekle ses mi geliyor.aktarıcı herhangibir yere çarpmışsa,aktarıcıyı elle zorlayınca boşluk varsa,aktarıcı düzlem ekseni bozulmuştur.2.bir neden ses yapması vitesler,tam ayarlı değildir.en iyisi teli boşa alarak yeniden ayar yapmaktır.

ayarı bozulmuştur. telini sıklatarak halledilebilir bir sorun gibime geldi.

Gerekli ayarları yaparak ses gelmesini engelliyorum ama yine de makaralar dişlilerle ve dolayısıyla da zincirle aynı hizada olmadığı için tam uyumlu görünmüyor. Tel olayını deneyip haberdar ederim sizi. Teşekkürler

@kukaraca

Bisikletinizi ters çevirdiğinizde (tabi hidrolik disk fren değilse ters çevirin) arka aktarıcı ile kaset dişli arasındaki paralelliği kontrol edin.

Eğer ufak da olsa bir açı varsa muhtemelen aktarıcının kadroya bağlanmasını sağlayan kadro kulağında ve/veya aktarıcının bacağında bir eğilme vardır.

Bu genellikle bisiklet aktarıcının olduğu tarafa doğru devrildiğinde ortaya çıkar. Küçük çaplı eğilmeler kadro kulağını ve bacağı hafifçe zorlayarak giderilebilir, ancak doğrusu kadro kulağının yenisi ile değiştirilip vites ayarlarının baştan yapılmasıdır.

Aktarıcı ayarları zamanla bozulabildiği için her defasında bisiketçiye götürmek yerine videoları izleyerek kendiniz yapmayı öğrenmeniz faydalı olur.

@Sadettin Z.
Sadettin bey çok teşekkürler.

Zaten ters çevirdiğimde farketmiştim. Bisikleti yeni aldım, yani herhangi bir devrilme olmadı. Aktarıcı sağlam ama hem kadro kulağında hem de kulağın monte edildiği yerde eğiklik var evet. Çözümü burda arayacağız, anlaşıldı.

Ayarlar konusunda da yeni olmama rağmen resimli anlatım ve videolarla vitesleri epey ayarlayabildim. Paralel olmamalarına rağmen güzel çalışıyorlar :)

Beyler yeni uye oldugum icin acilan konunun altina yazmak zorunda kaldim kusirabakmayin. Gecen hafta aldigim salcano ng650 bisikletimde on attiricida sorun cikti buraya yakin bisikletci olmadigindan kendim yapmaya kalktim iki gun ugrastim gidondan sıktim vidalarla oynnadim biraz yaptim gibi ama yinede ara ara 2den 1e on attirici bazen gecmiyo ama teli iyice sıktim . birde hafif yokuslarda vites gecirirken catir cutur geciyo fakat yokus assaya goderken pamuk gibi hemen geciyo. Bu sorunumu nasil duzeltebilirim tesekkurler

Geri