Geçen günlerde bunla ilgili bir şeyler yaşadım.
25 km/sa hızla alüminyum yol bisikletimle gideriken yolda karbon kadro, fezatronik Tirrekli bisikletli gördüm ve onu tüm gücümle yakaladım
Sonra muhabbet etmeye başladık arkadaşla.İkimizin hızı da 30 km/sa sabitlenmiş idi.Ama bana göre Tirrekli,Tirrekliye göre de ben hareket etmiyor gibiydik, sanki sabit duruyorduk.Ama dışarıdan bakanlara göre biz 30 km/sa ile fişşek gibi hareket ediyorduk, bu nasıl olabilirdi:Burada devreye ''Bağıl hareket''kavramı ortaya çıkmıştı.
Bağıl hareket, bağıl hız nedir ki?
Otoyolda giden bir otobüsün içindeki insanları düşünün. Otobüsün içindeki insanlar birbirlerine göre hareket ediyorlar mı? Peki ya yol kenarında duran bir gözlemciye göre otobüsün içindeki insanlar hareket ediyorlar mı? Otobüsün içindekiler koltuklarında oturuyorlar, koltuklar da hareket etmiyor, demek ki otobüsün içinden bakan birine göre hareket etmiyorlar,sabit duruyorlar. Ama yol kenarındaki gözlemciye göre otobüsle birlikte içindeki yolcular da hareket ediyor. Öyleyse hangisi doğru, otobüsteki yolcular hareket ediyor mu, etmiyor mu? Bu sorunun cevabı nereden baktığınıza göre değişir, otobüsün içinden bakıyorsanız hareket etmiyorlar, otobüsün dışındaki yol kenarından bakıyorsanız hareket ediyorlar.Hareket daima göreli(bağıl) bir olgudur(link)(doğal olaydır), yani gözlemcinin bulunduğu yere göre tanımlanır. Bir hareketlinin herhangi bir
gözlem çerçevesindeki gözlemciye
göre hareketine
bağıl hareket, o gözlemciye göre hızına da
bağıl hız denir.