Bilim dürüsttür. İki açıdan:
1: Bulgularını saklamaz, paylaşır. ( Genel anlamda, bilim adamlarından, akademisyenlerden ve keşiflerden bahsediyorum. Gizli projeler yürüten ordulardan değil. )
Şarlatanlık yapmaz. Bilim, paralel evren olasılıklarından bahseder, şarlatanlar hemen fırsat bu fırsat, kimse paralel evrenin ne olduğundan pek bi bok anlamıyo deyip medyada, gayet bilimsel gözükerek, paralel evrenler arası geçiş yapanların tecrübelerinden, yaşadığı mistik olaylardan, bu geçişler sonucu oluşabilecek felaket seneryolarından falan bahseder.
Bilim kuantum fiziğinden bahseder, şarlatanlar yine hemen atlayıp, gayet bilimsel gözükmeye çalışarak, kuantum fantazileri yaparlar. Ver halka yiyor nasılsa. Kim anlıyor ki kuantumdan.
Sen de, böyle wowturkey misali forumlara tıklar, youtube da video izler ve belki kalkıp bir de bu konu üzerine yazılmış bir kitap alıp şarlatanları zengin edersin. Amaç bu zaten. Seni sağmak. Bilim bunu yapmaz işte. Bilgi açık ve beleştir.
2: Bilim, kendinin de sürekli gelişip evrileceğini bilir; tabi yine bilimsel araştırmalar ve bu araştırmalarda kullanılan teknolojilerin gelişmesi sonucu. Bunun üzerinden haraket eder. Örnek:
Antik Yunandaki filozofların benzer söylemlerini saymazsak, atom olgusu 1800'lü yıllarda John Dalton tarafından ilk ortaya atıldığından günümüze kadar, bu kavram muazzam değişmiştir. Önceleri en küçük parçacık atom derken, sonra elektron, sonra kuarklar olmuştur. En son takip ettiğim kadarıyla da quarkların da iplikler denen şeylerden ( ya da sicim, 'string theory'i nasıl çevirseniz ) oluştuğuna kadar gelindi. Bilim artık şunu öğrenmiştir. 1800'lerde yaşadığımızı farz edersek, "atom en küçük parçacıktır ve ondan küçüğü olamaz" deMEmeyi öğrenmiştir.
Söylemek istediğim, bilim katı kurallı ve dogmatik değildir. Bin yıllar önce bu tek ve mutlak doğrudur deyip, orada takılmaz. Tekrarlayayım; kendinin de evrilip, değişeceğini bilir.
Gelelim Dünya'nın şekline. Ne Dünya'nın ne de başka bir kayalık gezegenin şekli mükemmel küre değildir. Dikkat edin, tepsi demiyorum, sadece mükemmel bir küre değil diyorum. Önceki mesajımda belirttiğim gibi, ‘GEOİD’tir. İşte şarlatanlar da tam burada devreye girip, nasıl olsa avam ne desek yutacak diye, bilimin alın teriyle çalışıp, didinip edindiği bilgeleri hiç bir şekilde utanç duymadan kullanıp, gayet bilimsel gözükerek, "bilim adamları yanlış biliyor, Dünya düzdür" demeye cürret eder, sanki o çok bilimsel gözükürken verdiği bilgileri, o yanlış biliyor dediği bilim adamları değil de kendi bulmuş. Kaldı ki bilim adamları o bilgileri ‘geoid’i tanımlamak için edinmiş, düz olduğunu ıspatlamak için değil. Ama, genel halk anlamıyo zaten, çek çekiştir gerçekleri lastik gibi istediğin yöne. Nasıl olsa şarlatanımız bundan bir şekilde çıkar sağlayacak. Youtube'da tık alacak, saçma sapan tv programlarına çıkıp prim yapacak, kitap yazıp satacak falan.
Gencecik beyinler zehirlenmiş kimin umrumda, ben parama bakarım, çünkü benim dinim imanım para der şarlatanımız.