Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Yağmurda Bisiklet Giyimi ve Başarısız Yağmurluklar!

cagdascaneroglu

Daimi Üye
Tepki
1.012
İsim
Çağdaş Can
Bisiklet
Salcano
Merhaba arkadaşlar,

Konuya nereden gireyim, nerden yarama dokunayımda bin ah söyleyeyim bilemedim! Sürekli yanlış seçim veya yanlış yönlendirmelerle aldığım ürünlerin acısı artık kesemi yakmakta ve sinirlerimi bozmakta.

Konumuz bisiklet ile yağmur bilmecesi! Konu basit ama herkesin akıl karmaşası çok.

Yazın yaptığım 1 hafta süren şehirler arası bir turda 2 saatlik yoğun sağanaktan sonra yağmurluğumun su geçirmesiyle anladım... Sporda kaliteli malzeme önemliymiş. Turum bittiğinde araştırmaya başladım ve nike storm fit diye üretilen bir ürüne 249 tl parayı saydım. Dedikleri üzere su asla geçirmezmiş! Vallahi birde şık duruyor harika dedim. Aldıktan 2 ay sonra yoğun bir yağmur yediğimde öğrendim su geçirmez özellikle, su itici(kaydırıcılık) özelliklerinin birbirinden farklı olduğunu. Ama profesyonel satış danışmanı (!) bana bu ürünün kesinlikle su geçirmeyeceğini söyleyerek sattı... Buradan aldım dersimi. Artık biliyordum.

Araştırmalarım sonucunda gore-tex kumaşıda öğrendim, storm fit'i de, novadry'ıda, membran kaplamayıda...

Her firmanın kendine has bir üretim kumaşı varmış ve bu su geçirmez kumaşlara kendi özel teknolojik isimlerini veriyorlar(mış)!

Gore-tex'i baştan eledim. El yakan fiyatlar boğazıma düğüm oldu almadım.

Araştırmalarım sonucunda Decathlonun membran kaplama yağmurluk ve montlarıyla tanıştım. Bu markada özel teknolojisine "novadry" diyormuş. 3 gün önce yine yağmurluk tutkum baş gösterdi. Dayanamadım aldım.

Öncelikle bisiklet yağmurluğu adı altında satılan hiç bir üründen haz almıyorum. Gerek görüntüsü, gerek renkleri bana çok itici geliyor. Bisiklet kullanırken outdoor giyim beni daha çok yansıtıyor! Sokakta bisiklet yarışlarına katılmışım edalı kiyafetler giyerek bisiklet sürmek hoşuma gitmiyor.(o şekilde giyinenler alınmasın seviyorsan öyle devam.) Bunları bilerek araştırıp, alıyorum.

Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş misali; satış danışmanı önerisi değil belge istiyorum. Decathlonun bu tarz ürünlerinde belirli oranlar var. Şunun gibi;

2000mm , 4000mm, 5000mm, 8000mm 100lt/sa/m2

Not: 2000mm 100lt/sa/m2 lik bir özellige sahip mont iki saatlik yoğun bir sağanağa karşı direnç gösterip suyu içeri almıyor. Bunu katlarına çıkarak siz oranlayın artık. Ürünler yapay yağmur altında bu oranlara göre test ediliyor. Garanti veriliyor.

4000mm membran kaplamı(4 saatlik aktif sağana karşı su geçirmez) bir outdoor uzun, geniş, kolları cırt cırtlı ayarlanan bir yağmurluk aldım.

Screenshot_2016-02-09-00-07-11.png
Screenshot_2016-02-09-00-07-16.png

Bu ürün için garanti edilen özellikleride aşağıda ki resimde paylaşıyorum.

Screenshot_2016-02-09-00-10-50.png

Evet gelelim bu ne perhiz, bu ne lahana turşusuna...

Bu ürün yelkenciler için üretilmiş, deniz suyuna kadar dayanıklı bir yağmurluk.

Ürünü ilk giydiğim gün yağmuru yiyorum hafif ve orta şiddet arasında kısa kısa değişen. Yağmur üstünden uçarcasına kayıyor. Diyorum ki "işte bu!!". Eve geliyorum kurutuyorum. Ilk başta yağmurluk ıslandığı için bi garip plastik kokusu oluşuyor. Aldırış etmiyorum, havalandırıyorum. Ertesi günde yağışlı bi heves çıkıyorum dışarı, yağmur beni çekiyor dayanamıyorum. Bir de ne göreyim. Dün ki etki yok kumaş su emiyor... Dünkinden daha az yağan yağmur sayesinde 15 dakikada bir ıslaklık demem, su demem doğru olmaz ama bir nemlilik basıyor içeriyi. Terleme değil, dıştan su sızıyor gibi. Sonra hafiften ıslaniyorum ve o an bir ışık daha iniyor beynime. Yine olmadı, yine bulamadım!

1. si Bu tarz outdoor montlarda su kaydırıcılık özelliği sürekli tazelenmeli mi?(sprey aracılığıyla)
2.si kaydırıcılık farklı bir özellik su geçirmezlik farklı! Su kaymayınca ne oldu bizim 4 saatlik şiddetli yağmura.

En kaliteli montlarda bile bu sistem böyle mi işliyor?(Kullanmadım da bilmiyorum...)

Mesela iki teker bir adam decathlonun forclaz 100 dediği bir montunu kullanıyor. Outdoor ve 8000mm membran var. Aynı sıkıntıları oda yaşıyor mu? Bilmiyorum.

Öncelikle bana sabır gösterdiğiniz için teşekkürler. En sonunda bir iş kıyafeti üretimi yapan yere gidip sarı plastik panço alıp kararımı vereceğim. Süreç oraya gidiyor. :)

Decathlona gidip yarın açıklamayı aynen böyle yapacağım acaba ne olacak. Merakla bekleyenler olur belki diye buradan süreci paylaşacağım. Amacım markaları ve ürünleri kötülemek değil. Doğruyu anlayıp, doğru ve amacıma hizmet eden tercihler yapmak.

Öneri ve yorumlarınız önemli.

Keyifli pedallamalar.

Scudo
Montu/yagmurlugu kendi kendine kurutmaya birakmalisiniz aksi takdirde su gecirmezlik ozelligini kaybederler.

Size su kullandigim iki urunu oneririm;

(link)

(link)

Suana kadar hiç su geçirmedim. Fakat bisiklet ustunde hic agir yagmura yakalanmadim. Bisikletle ilerledikce suyun hizli carpmasi montun su gecirgenlik ozelligini etkileyebilir. Eger tam kuru kalmak istiyorsaniz balikci urunleri tavsiyem.

Ponço giymedikce tam kuru kalmak imkansiz. Eger tam kuru kalmayi basarirsaniz busefer iceriden terle islanirsiniz.

Balıkçılık, avcılık ürünleri satan yerlerde işimizi görecek ürünler çıkabilir. Küçük bir yerde yaşadığım için bu tür konularda yetersiz kalıyor ama büyük şehirlerde güzel ürünler denk gelebilir. Bende çok aradım yağmur rüzgar geçirmeyecek ve üstümde olduğu çok hissedilmeyecek astarsız böyle giyince direk kanser yapacak birşey. Özellikle katlayınca küçücük olup sırt çantamın içine koyabileceğim, rahatsız etmeyecek birşey aradım ama kış bitti oldu halen bulamadım.

Ben de şu ürünü kullanıyorum. Hafif yağmurlarda kullanma şansım oldu, herhangi bir su geçirme olmadı. Şiddetli yağmurlarda bir süre sonra su geçirebilir belki bilemiyorum. Fiyat performans açısından başarılı olduğunu düşünüyorum :)

(link)

• Beğen
Tepkiler: cagdascaneroglu
@therkut

Tam aradığınız ürün şudur (link) dikişleri içeriden su geçirmez bant kaplanmış, fermuarları su geçirmez, arka kısmı daha düşük bisiklet kullanımına da uygun, kumaşı nefes alabilir membran kaplı, ancak bu kadar su geçirmez niteliklerinin yanında iyi nefes alabilir bir ürün değil, zaten tamamen su geçirmez ve iyi nefes alabilir bir ürünü bu fiyatlara almanız da mümkün değil. Ayrıca katlanınca baya küçülüyor fotoğraflarda da gösterilmiş. Bu ürün tchibo'ya fason olarak üretim yapan active markasının ürünüdür. Tchibo'nun yağmurlukları ve koşu montları standart aliexpress ürünlerinden bir tık daha iyidir.

@cagdascaneroglu Çağdaş bey bu konuyu açarak yazdıklarınızla adeta bana tercüman oldunuz. Ben de su geçirmezlik hevesiyle pek çok ürün denedim ama tam randıman alamadım. Vardığım nokta şu. Yağmuda su geçirmez botlarımı giyiyorum. Üstüme btwin yağmurluk 500, çantaya da yedek pantolon..kask belirli hızda kısmen yağmuru kesiyor. Yağmurluk 500ün şimdiye kadar içeri su aldığını görmedim ama geniş bir kapşonu olmaması büyük eksiklik.

• Beğen
@Gökhan Ö.
Gore-tex kaplama ayakkabı kullanıyorum, bağcıklarından dahi su almıyor, hatta bir şekilde üzerinden su girerse dışarı da çıkmıyor :D. Gore-tex kaplamalı başka bir tekstil ürünü kullanmadım (mont-yağmurluk vs.) ama aynı etkiyi gösteriyorsa kesinlikle tavsiyenize katılıyorum.

• Beğen
@ömer mahmut erdoğpan

Yağmurluk değil ama Goretex astarlı bot kullanıyorum. Modelini linkte verdim. Goretex özellikli başka bir ürün çeşitinde ihtiyacım olmadı ve kullanmadım ama botta çok memnunum. Asla içine su almıyor ve bazen nispeten sıcak havalarda ayak terlediğinde nefes alabilirliği sayesinde çok bunaltmıyor.

(link)

Bildiğim kadarıyla, goretex'in cazip kılan su moleküllerini sıvı olarak geçirmeyen ama buhar olarak geçmesini mümkün kılan teknolojisiydi. Sözde değil ama özde. =)

Yanılıyorsam düzeltebilirsiniz tabi.

• Beğen
Gora_tex ayakkabı yağmurluk ve pantolon kullandım ne terledim nede yağmurda ıslandım.2005 yılında aldığım bot ilk günki gibi.10 yıldır kullaniyorum çok memnunum.Bu tip ürünlerin ilk maliyeti yüksek ama yıl maliyet oranları çok uyguna gelir.Her ne alırsanız alın ilk maliyeti değil maliyet bölü kullanım yılını düşünün derim

@cagdascaneroglu Anladığım kadarıyla siz yağmurda dışarı çıkıp bisiklet sürmekten keyif alan birisisiniz benim gibi. Malesef bu yağmurluk piyasası zalim ve sonuç almak, ıslanmadım demek aynı zamanda terlemek demek. 2 3 sene önce lcw den 20 tl gibi cuzi bir rakama bisikletle çok alakası olmayan bir yağmurluk aldım. Dikişlerinden su alan ve ölümüne terleten. Daha sonra decathlondan 3 4 tane daha mont/yağmurluk aldım ama kullanırken en çok zevk aldığım yağmurluk hala lcw den aldığım. Hani derler ya, kimileri yağmuru hisseder, kimileri de sadece ıslanır. Siz de çok takılmayın bence, sağlıkla alakalı bir sıkıntınız yok ise sokağa çıkın ve pedallayın.

• Beğen
@dorukgencel17 @therkut @csaylikoglu @Hamid Asım @Özden Özdemir @Gökhan Ö. @ömer mahmut erdoğpan @Togursamsun @mustafa ç

Cevap yazan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Kafamdaki karışıklık gitti diyemem ama bazı şeyler öğrendim.

1) Kumaşın su geçirmez oluşu önemli ama kumaşın su kaydırıcılığı da aynı öneme sahip. Istedikleri mebran'da kaplama yapsınlar o kumaş kaydırma özelliğini yitirmiş ise su emiyor. Su emince mebran kaplama bir süre dayaniyor ama sonra içeri ıslaklığı iletmeye başlıyor.

2) Bu tarz ürünlerin etiketine bakın makinada yıkanıyor ibaresini ki gördünüz? Kesinlikle elinizden geldiği sürece yıkamayınız. Bu hatayı yapan birisi olarak söylüyorum. O dış tabakada ki katman yok oluyor. Elveda su kaydırma özelliği diyorsunuz.

Peki bunun için nasıl bir önlem almalıyız. Eğer plastik işçi pançosu kullanıyorsak yerden yere vurun yine de su geçirmez. Düşünün kalın plastik giyiyorsunuz üstünüze. Ama böyle bir montunuz varsa zoraki bir yıkamadan sonra su kaydırıcılık ve bakım spreyleri satılıyormuş. Alın komple montunuza sıkın.

Gelelim decathlona...

Dün ürünü değiştirmek için Decathlon Antalya mağazasına gittim. Durumu anlattım, ürünü yıkadığımı bile söyledim.

Neden yıkadını dedi?
Giyince oluşan plastik kokusunu elimden geldiğince tarif ettim...
Yıkandıktan sonra su kaydırma özelliğinin tamamen gittiğini, bu özellik gidince kumaşın su emdiğini ve ıslaklığı hissettiğimi arkadaşlara anlattım. Arkadaş suyu getirdi dışarıda montun üstüne döktük. (Kalite kontrol dedikleri bu olsa gerek)

Yetkili olduğunu söyleyen genç arkadaş ısrarla ürünü alamayacaklarını, üzgün olduğunu söyledi durdu.

En sonunda mağazada o an bulunan en yetkili kişi Furkan Bey geldi. Durumu uzun uzadıya anlattım. Sonra kendisi bana değişim, para iadesi ya da hediye çeki alabileceğimi söyledi. Ama süreç yarım saat boyunca miğdemi bulandırdı.

Düşünün ki bir ürün var, su geçirmez deniyor. Üstelik 2 yılda garanti veriyor. Bide kullanma talimatında makinada 30 derecede yıkanabilir yazıyor. Herşeyi doğru yapmış olmana rağmen ürün için verilen taahhütün sonuçla alakasız olduğu gerçeğini kabul etmiyorlar.

Evet, yeni bir mont ile üstüne para ekleyerek değişim yapmayı tercih ettim. Bu mont daha çok içime sindi diyebilirim. Içinde koltuk altı dışında fileli astar yok. Buda o plastik kokusunu önleyeceğini düşünüyorum. Montun incelemesini yağmurda ve bisiklette kullandıktan sonra buradan sizlerle paylaşmayı düşünüyorum.

Fotoğrafları ve özellikleri aşağıdadır.

5000mm membran var bu sefer.
Terletmeme özelliği olarak şöyle bir yol izlemişler. Iki kat membran var. Koltuk altları fileli. Iki katman arasında bir hava sirkülasyonu sağlayarak teri dışarı atması kolaylaşıyor(muş). Çadırdaki sistem aslında. Deneyip göreceğiz...

Screenshot_2016-02-10-08-22-20.png
Screenshot_2016-02-10-08-22-00.png
Screenshot_2016-02-10-08-22-00.png
Screenshot_2016-02-10-08-23-14.png

bakalım bu kaçıncı yağmurda su geçirecek çağdaş :) işin şakası tabi bu da baya bi talihsizlik yaşamışsın umarım bu istediğin gibi çıkar takip ediyoruz. ilk yağmurda hemen test et. @cagdascaneroglu

Ben decathlonun bisiklet için olan su geçirmez ceketinden kullandım ve gayet memnundum. Ta ki kaybolana kadar :agla:

Decathlonun yağmurlukları genel olarak iyidir ama hangi ürünü alacağınızı bilirseniz, çünkü farklı kalite özelliklerde ürün yapıyorlar.

(link)

Bu seviyedeki montlar gayet sıcak ve kuru tutuyor :)

Sizin yazdığınız türdekiler bisiklet üstünde fazla terleme yapar. Kaliteli bir mont için minimum 100 150 tlyi gözden çıkarmak gerek

İki şey söylemek istiyorum:

1. Bazı deterjanlar ve tüm yumuşatıcılar bu tip kumaşların su iticiliğine (veya kaydırıcılığına) zarar verir. Yıkarken dikkatli olmak gerek.

2. Bu montun nefes alabilirliği RET 12 olarak belirtilmiş. Doğa yürüyüşleri için uygun olabilir ama bisiklete spor amaçlı biniyorsanız yeterli değil. Yüksek efor harcadıkça terlersiniz ve üzerinizdeki kıyafetin nefes alabilirliği yeterli değilse teriniz giysilerinizde birikmeye başlar. Yani dışardan değil, içerden ıslanırsınız. RET derecelerinin düşük değerleri daha iyidir ve yüksek efor harcanan sporlar için 6 veya daha düşük değerlere sahip giysiler önerilir.

bir ecza deposunda çalışmaktayım çalıştığım işyerindeki motorkurye arkadaşlar balıkçıların giydiği yağmurluklardan giyiyorlar ve kendilerine sorduğumda motorsiklet için üretilmiş yağmur geçirmez montlardan daha verimli olduğunu söylediler gerçi bu tip ürünler bisiklet kullanımı için uygun değil ama fikir edinilmesi açısından belirttim

• Beğen
Tepkiler: C.Biberci
@vatansever85

Deneyip kullandıktan sonra incelemesini yapıp buradan paylaşmayı düşünüyorum. Teşekkür ederim.

@ziyainal

Ziya Abi vallahi artık deneme yanılma yöntemiyle ilerliyorum. Gözü kararttım. :) Bi gün forumda tur yazılarımı okurken beni sarı işçi pançosuyla bisiklet sürerken görürsen şaşırma. Şaka bi yana deneyip göreyim, almak isteyen arkadaşlarda bilgilensin.

@Murat B.

Dediklerinizin hepsi çok doğru. Sonradan öğrendim ki hiç bir detarjan ve yumuşatıcı kullanmadan yıkayıp, kurutmak gerekiyormuş. Tabi ki bu bile etkili olmuyor. Ilk günki özellik zamanla kayboluyor, tamamen yok olup yağmurluklarını ruzgarlık amacıyla kullananların olduğunu duydum :)

RET seviyesi düşük ve bu derece yağmur almayan montları bu fiyata bulabilmek güç. Ki decathlonda ret seviyesi 12'nin altında bir mont görmedim. Sanırım bu sebepten ötürü olacak ki havalandırma fermuarları koyuyorlar ya da hava sirkülasyonunu sağlayacak başka sistemler bulmaya çalışıyorlar.

• Beğen
Tepkiler: Burak1355 ve muhyt
Geri