Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Yokuş aşağı inerken nasıl yavaşlıyorsunuz?

mtb de abs usulu yapiyorum ben basip çekiyorum :)

Scudo
Ani durumlarda once arkayi kokluyorum yetmesse onu de kokluyorum

Bayır aşağı iniyorsam kesinlikle çatal kilidini açıyorum. ve %60 filan fren %40 arka fren gidiyorum. Ani Durmam gerekirse iki frenede sürekli sonuna kadar bas-çek yapıyorum. iyice yavaşlayınca duruyorum. ama bence ön çatal önemli.

Ani bir durumda iki frenide kitliyorum ağırlığımı arkaya veriyorum .

Bisikletle o hızlarda ani fren diye birşey olamaz. 70km hızla giderken durma mesafesi 15m'nin altına inmez diye düşünüyorum.
Kendi frenini tanımak lazım dururken. Ben mesela ön arka beraber sıkıyorum. Bisikleti kaydırmayı sevmem.

@Çağlar Çağlayan

yapabiliyorsanız en etkilisi bu. Özellikle yokuş aşağı gidiyor ve yolun devamını kestiremiyorsam her an arkaya geçmeye hazır ilerliyorum.

hazırlıksız yakalandığınızda en etkilisi:

@z. usta

Bu teknikleri kontrollü yapabilmek için kontrollü ve rahat alanlarda bol bol deneme yaparak refleks haline getirmek gerek. pompalamayı ilk kez yapacaksanız ve acil bir durumda iseniz muhtemelen daha çok korkarsınız. acil durumda popoyu arkaya düşürmek aklınıza gelmez..

@Muhammed Çakın
çift kadrolu bisan bisikletin çamurluğunu söküp yapardık. e tabi fren falan yok bisiklette. anamdan çok dayak yemiştim..

Zemine göre değişiyor. Eğer düzgün asfaltsa ağırlık merkezimi geriye vererek iki freni birden sıkıyorum, yalnız burada dikkat edilecek olay arka freni fazla sıkmamak. Arka fren kolay kilitlenebildiği için ani frenlemelerde bisikletin dengesini bozuyor. Bu yüzden bozuk, gevşek zeminlerde genelde sadece ön fren kullanıyorum. Arka fren çok kolay kilitlendiği için daha da tehlikeli bir duruma düşürme ihtimali var. Fakat düzgün asfaltlarda iki freni birden kullanırım...

Valla bisikletimin kullanma kilavuzunda yokus vs icin ozel bir madde gormedim ama iki freni de ayni anda sikin diyor. Yokus asagi katiyen salmam bisikleti. Zaten cok pahali bir mal degil, Allah vermesin bi araba bir kapi acsa, yola bi yaya atlasa, minnacik bir tasa denk gelsem aksam haberlerine cikarim. O yuzden fren hafif sikili olarak yavas iniyorum. Arkamdan kornaya bile bassalar risk almiyorum.

İki freni birden sıkarım, değer olarak ise arka tekeri havaya kaldırmayacak kadar sertlikte ön frene, arka tekeri kızaklatmayacak kadar arka frene basmaya gayret ediyorum. Ani durumlarda soğukkanlı bu yapılırsa en kısa durma mesafesi bu bana göre.

Geçen telefon düştü, üzerinden araba geçmesin diye kontrolsüzce frenledim, ikisine de asıldım ama düz yoldaydım, arka teker hevelandı biraz. Sıkıntılı bir duruş oldu.

Popomu iyice geriye atıp frenlere allah ne verdiyse asılıyorum bazen arka tekerde kayma oluyor oda bu işin adranalini

• Beğen
Tepkiler: RmzBurak
Drop'lardan tutup isaret parmagimi fren kollarinin en altina konumluyorum.
On ve arka ayni dozajlamayi yapiyorum.
Yokus asagi viraj donuceksem arka freni daha cok dozajliyorum.

• Beğen
Tepkiler: ahmet1914
Gerçek bir bisikletçi yokuş aşağı asla yavaşlamaz.

Eğer bisikletçimiz çizgi film kahramanlarının aksine fizik kurallarına tabiyse ve intihara eğilimli de değilse ister istemez yavaşlayacaktır.

Bugün de çakma bisikletçi olduğumu öğrendim. :)

Söz konusu mtb, tur ya da şehir bisikletiyse zaten nispeten düşük hızlar olduğu için ani durmak gerekiyor ve fren sistemleri de daha kısa sürede hidrolik disk frene evrilmiş. Haliyle bu fren sistemleri jant/v fren sistemlerine göre fazla hassas hatta sanki elektronik gibi.. Yol bisikleti türevlerinde ise hidrolik disklere yeni yeni geçiliyor ve aslında yol bisikletlerinde asıl mesele durmak değil mümkün mertebe yavaşlamak/yavaşlatmak. Ki yol bisikletlerindeki bu felsefeye, ayaklığının da olmaması destekler nitelikte.. Haliyle 40-45 km hızlarda iken durmak gereken bir durum ile 20-25 km hızlardaki durmak gereken aynı durumlara farklı tepki vermek zorundayız 😁 biraz uzun oldu ama özetle motorcular bilirler, durmak imkansız ise motoru yatırmak tabiri vardır, yol bisikletlerinde de böyle bir durumda frenden önce kilitli pedallardan kurtulunmaya çalışılır 😅

• Beğen
Tepkiler: gunerokn ve SdtBnd
Geri