Scudo Sports

Yol bisikleti f/p hangi özelliklere göre belirleniyor

Emrah Özşahin

Forum Bağımlısı
Tepki
1.645
Başlangıç
1992—93
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Cyclocross
Yol bisikleti araştırması yapıyorum ancak hangi kriterlere göre f/p açısından iyi olur kestiremiyorum. Acaba kadrosu mu, yoksa viteslerin modelimi bu f/p olayını etkiler. Kısacası yol bisikleti almadan önce hangi kriterlere dikkat etmeliyiz. Vites kalitesimi yoksa kadro kalitesimi ön planda olmalı. Elbette hepsi önemli ama bir sıralama yaparsak bu sıralama nasıl olurdu. 1500 civarında bir yol bisikleti almak istiyorum buna göre araştırmalarımı yapacağım

Scudo
Benim seçimim kadro kalitesi üzerine olur. Fakat insanlar genelde lastik gibi esneyen kadroların üzerine daha iyi ekipmanlı bisikletler istiyorlar. Bir şey diyemem.

• Beğen
Tepkiler: enzo
Piyasada bulabiliyorsan o bütçeye bir salcano xrs30 al. F/P de üzerine yok. Hem kadro, hem donanım...

• Beğen
Tepkiler: M.Gürkan
Bisikletforum'da takılmaya başladığım ilk günden bugüne kadar öğrendiğim bir şey var: Bir bisiklet alınıyorsa asla sabit kalmaz, sürekli bir iyileştirme(upgrade) sürecinde olur. bu açıdan bakacak olursak iki seçenek çıkıyor karşımıza:
1) iyi bir kadrolu bisiklet alınır zamanla kompanentleri üst seviyelere çıkarılır
2)donanım olarak iyi bir bisiklet alınır zamanla uygun bir kadro alınır.
bisikleti bu şekilde almanın hoş kısmı ise bisikleti hissediyorsunuz. zahmet çekiyorsunuz ama bu mutluluk veriyor size.

Şöyle kabaca bir araştırma yaptım gerçi bu ürünleri nereden temin edebilirim bilemiyorum ama araştırmaya devam ediyorum eleme yapıyorum bu vites setlerinin piyasadaki fiyatına bakıyorum ona göre karşılaştırma yapıyorum
Mosso 722 Race 105 güzel görünüyor.

Salcano XRS 850 - 1.300 TL-Shimano Sora - 6061 Alüminyum Kadro
Mosso 722 -Sora 1410 TL -:Shimano Sora 3400 set-Alu Race 7005 Triple Butted
Kron Dynamic - 1.493 - Shimano Sora - 7005 Double Butted Alüminyum
------
Salcano XRS030 - 2040 TL - TİAGRA - HAFİF ALAŞIM 6066 ALÜMİNYUM 3 KEZ İNCELTİLMİŞ
Mosso 722 Race 105 ---2.260 TL - Shimano 105 Set , 7005 Triple Butted

Bu aslında tercih meselesidir iyi bir kadro orta seviye çekiş sistemi mi ?
Sıradan bir kadro üst düzey çekiş sistemi mi ? Gibi kişiselleştirilmiş sorular olarak genellikle hep karşımıza çıkar
bir örnek vermek gerekirse alüminyum kadrolu ultegra setli bir yol bisikleti yerine 105 setli karbon bir kadro daha iyi bir seçim gibi geliyor bana

Tamamen sizin sürüşünüze uygun bisiklet en iyisidir.Bisiklet alırken sorulacak sorular bunlar:
1.Konforlu mu yoksa performanslı sürüş mü istiyorsunuz? İlk sorulacak soru budur.
2.Karar verdikten sonra sürüşe en uygun geometri.
3.Dayanıklılığı
4.Ağırlığı
5.Fiyatının uygunluğu(daha düşük fiyata daha üst model malzemeler)
3. ,4. ve 5. maddeler birbirlerinin fonksiyonudur.

Örn: Trek Madone karbon kadroya Ultegra,Dura-Ace malzeme döşenmiş bir bisikleti kullandım,bisiklet 6,9 kg;tüy siklet ama mecbur kalmadıkça kullanmam.Bisiklet canavar gibiydi çoğu kişiye göre ama bana göre değildi.3 gün dayanabildim.Scott Speedster Ltd AL kadro benim sürüşüme daha uygun geometri veriyordu.Mesela onla daha hızlı ortalamalar çıkarıyordum.Bisiklet 8,5 kg ve üzerinde 105 malzeme olmasına rağmen.

Başka birisine göre de Trek Madone'un sürüşü iyidir.Tamamen kişiseldir.

yol bisikletini genelde 15 km lik mesafedeki iş yerime giderken kullanacağım için bilhassa hız önemli. Buna göre nasıl bir bisiklet almalıyım peki.

o zaman yol bisikletine gerek yok :D işe gitmek için ve günlük turlar için sedona 331 benzeri olabilir.

@emircan Başbuğ06

zaten kron xc750 mtb var. Marathon schwalbe 1.75 lastikle 15 km mesafeyi 38 dakikada gidiyorum ancak yol bisikleti ile daha kısa sürede bu yolu almak istiyorum.

@Emrah Özşahin

Yol bisikleti genelde uzun mesafeli sürüşler için idealdir.Haftasonları şöyle çıkıp,bir kaç yüz km devireceğim derseniz alın derim ama sadece işe gidip gelmek için yol bisikleti biraz fazla lüks.

Rijit bir fitness bike işinizi görecektir derim.Hız istiyorsanız aerodinami kilit etkendir.Bisikletiniz Dünya'nın en iyi malzemesinden de yapılsa,bacaklarımız fazla güç üretmediğinden aerodinamik yardım olmadan hız yapamaz.
(Örn;Dünya'nın en güçlü bisikletçileri bile veledromda saatlik ~450 watt güç çıkışı yapabilirler en fazla.60 BG'lik bir otomobilin motoru saatlik güç çıkışı ~45000 watt'tır.Yani yüz tane olimpik bisikletçinin en iyi temposuna eşit güç üretir.)

Aerodinamik,hafif,düz gidonlu ve aerobarlı bir fitness bike şiddetle tavsiye ederim.Gidonu olabildiğince yere yakın tutarsanız sürüşünüz sportifleşir. Bir de vücuda sıkıca yapışan fit kıyafetler.Fit kıyafetlerin ve alçaltılmış gidonun size kazandıracağı hız,diğer bütün etkenlerden önemlidir.

• Beğen
Tepkiler: CevdetBilge
Çok fazla fark etmeyecekse yol bisikleti olayını da rafa kaldırıp dediğiniz özellikte bisikletleri incelerim. Bu tarz bisikletere örnek verirseniz sevinirim.

@Emrah Özşahin

düşük, düşük, çok düşük bir ortalama. 30 a çıkarmalısın. Hemde 15 km için 30 a çıkmalı derhal bu ortalama. yani yarım saat. Altı kötü. Alacağın şey yol bisikleti. Başkası kurtarmaz. Hız dedinmi arkadaş bunun abecesi yoldur. Diğerleri şeker tadı almak için keçiboynuzu kemirmeye benzer. Ne kadar uğraşırsan tad alamazsın. Hatta keseyi biraz daha geniş tut. Al güzel bir karbon tüm dertlerinden kurtul. 2 yılda kendini amorti eder.

Selam
Bisiklette iyi bir kadro ve kompanentlerinin tiagranin ustunde olmasi onemli 2000 civarinda bir bisiklet icin saydiginiz yerli marka kadrolar yerine daha iyi kadrolar bulunabilir ben birkac bisiklet sattim markalari bizde bilinmese de hepsi meraklilari icin onemli idi bugun 105 setli benottoyu cok uygun fiyata verdim eski 105 olmasina rağmen yukarida sayilanlara fark atardi Gianni motta full ultegra idi ama bazi yerli marka saplantilari araştırmalarin onune geciyor diye dusunuyorum benim icin kadro oncelikli donanim da uygun olmali bunun yaninda eski bisikletlerin de eskiye özel toplanmadindan yanayim su anda ultegrali Eddy merckx im campagnolo record 10 lu colnagom ct1 im ve eski shimano 600 setli bianchim var hepsi ayri zevk veriyor
Isin icin de profesyonellik varsa 105 antreman icin ultegra kismen yaris icin durace record sram red prof icindir
Bunun sonu yok 2000 civarinda opsiyonlariniz artar iyi bir kadro ve minimal 105 setli bir bisiklet bulmalisiniz diye dusunuyorum.sonrasinda zaten durmayacaksiniz yenilere merakiniz arttikca bir gözünüz de eskilerin aga babalarina takilacaktir diye dusunuyorum.Umarim aradiginizi bulursunuz

Decatlon teriban 5 black bu bisikletler nasıl acaba kadro olarak sistem sora kadro nasıl acaba tecrubeli arkadaşlar birde kadronun esneyenimi iyi esnemeyenimi ayrıca bu esneme nasıl anlaşılır. Arkadaş hakkını helal et konuna konu girdik ama, senin içinde iyi olur bu bilgiler diye düşünüyorum.

esneme nasıl anlaşılır bunu ben de merak ediyorum. üstünde tepinerek mi acaba :D

Merhaba Emrah bey;
Güzel bir soruya değinmişsiniz, fakat bence bu sorulması gereken soru değil çünkü 1500- liradan bahsediyoruz. Ele alabileceğimiz sıfır bisiklet sayısı 10u geçmeyecek (piyasada bulunabilecek olanları düşünürsek 5 diyelim)
Başka bir konuda yine yazmıştım bu modelleri;
-Mosso 772
(link)
-Sedona 601 (hala bulabilirseniz..)
(link)
-Kron Active
(link)
-Kron Dynamic
(link)
-Carraro CR 032 Race
(link)
-Whistle Modoc Sora
(link)
-Whisthe Modoc Xenon
(link)

1500- liraya Scott, Trek, Canondale, Specialized gibi markaların bisikletlerini bulamayacağınız için çok da fazla seçeneğiniz yok. Fakat alternatifler yıldan yıla artıyor :) ben 2012 yazında yol bisikleti almaya karar vermişken (benim de bütçem 1500dü) 3-4 seçenek bulabilmiştim. Şuan 10a yakın seçeneğiniz var.. Benim hatırladıklarım şimdilik bunlar

kadro esnemezliği, sprinte elverişliliği, kilosu gibi özellikleri tartışmak bence komik :) bu 7 bisikletin kiloları 9 ile 10 arasında değişir.
çünkü 1500 liraya 8 kilo sıfır bisiklet alamazsınız..
Alacağınız bisiklet aşağı yukarı şu özellikleri taşıyacak;
*Alüminyum kadro,
*Karbon maşa,
*Alüminyum jant seti..
*9-10 kilo ağırlık
*Shimano olacaksa sora veya tiagra (tiagra daha üst modeldir bilginiz olsun)
*Campagnolo olacaksa kaçarı yok Xenon :)

Eğer 3bin lira bütçeniz olsaydı, elimizde şimdiki gibi seçim yapabileceğiniz 4 marka ve 7 model olmayacaktı.
10larca marka ve 100lerce model olacaktı. işte ozaman, daha detaylı bir kıyaslama yapabilirdik :)

Bazı arkadaşlara "amatörce" gelecek biliyorum, fakat bence görüntüsünü beğendiğiniz bisikleti alın
Örneğin Kron Dynamic benim favorimdir ;)

Geri