Ben benzin istasyonunda basıyorum 110 a kadar çıkarıyorum ama tahminimce o kadar basamıyor. Yine de mermi kadar sert oluyor max 120 psi basabiliyorum. bugüne kadar sorun yaşamadım.
Abi ben de bisan rx9300 kullanıyorym tahminimce sende de gte var yani neredeyse aynı bisikletler. Benzincide şişiriyorum da hiç sorun yaşamadım daha. Sen neden önermiyorsun bir olayı mı var?
Neden bu kadar fazla hava basılıyor lastiklere daha doğrusu bir çok bisiklet kullanıcısı demek istedim.
Bir blogdan bir bölüm paylaşacağım,
(link)
"Lastik basıncı konusunda genel geçer iki kural vardır:
Birinci kural: Lastik üreticilerinin yayınladığı ağırlık ve lastik boyu tablosunda ağırlığınızın ve lastik boyunuzun olduğu doğru yeri bulup lastik basıncınızı ona göre ayarlamanız.
İkinci kural: Yani camiada biz yarışçıların en fazla kullandığı kural 1kg 1psi kuralı. Bunu şöyle örneklemek gerekirse 73kilo bisiklet yarışçısı 700x23c yol lastiğinde arkada 100psi önde 95psi kullanıyor yine bizim 73kilo yol bisikletçimiz 25c lastikte arkada 85psi önde 80psi hava kullanıyor. Bizim bu 73kilo yarışçımız aldığı her bir kilo için lastiğine 1psi fazladan hava basar, verdiği her 1kilo içinde 1psi hava eksiltir. Örnek veriyorum bizim bu 73kilo yarışçımız 83kilo olursa lastiğine 10psi fazladan hava basması gerekir.
Şimdi fark ettiyseniz lastik genişliği büyüdükçe basılan psi azalıyor. Neden? Çünkü geniş lastiklerin yan taraflarındaki lastik yanağı daha az bükülmeye maruz kalıyorlar. Böylelikle yuvarlanma dirençleri aynı psi daki dar lastiklere göre daha az oluyor. O yüzden bu 23c yi 100psi a çıkarmamız lazım ki yuvarlanma dirençleri eşitlensin.
İkinci kuralda fark ettiyseniz bir enteresanlık daha var. Arka lastik ve ön lastik farkı. Neden acaba? Şimdi mantıken bisiklete baktığınızda en ağır bölümü, en fazla malzemenin olduğu bölümü arka taraf. E birde biz selede bisikletin ağırlık merkezinin arka tarafına oturuyoruz. Yani bu mantıkla yaklaştığınız zaman zaten iki lastiğede aynı havayı basmak biraz mantıksızlaşıyor.
Bu konuda yanlış bilinenlerden biriside daha yüksek psi daha az yuvarlanma direnci. Bu düz yol labaratuvar araştırmalarına göre doğru. Evet düz yollarda, sürtünmenin en az olduğu mermer gibi ortamlarda yüksek psi düşük psi a göre daha az yuvarlanma direncine sahip. ama her yer düz mü? Sizce Türkiyedeki yollar bi labaratuvar ortamı mı? O yüzden arkadaşlar düşük psi bize daha az yuvarlanma direnci sağlayacaktır. Nerde? Bozuk yollarda, soğuk asfaltta hatta ülkemiz yollarının yüzde 75inde diyebiliriz. Neden? Çünkü düşük psi vibrasyonu daha fazla emer. Bisikletle seyir halindeyken her girdiğiniz çıktığınız çukur bisikletinize dikey bir harakette sağlayacağı için bu sizin performansınızdan, hızınızdan yer o yüzden yüksek basınç daha iyidir mantığı burada çürüyor. Buradaki düşük basınçtan kastımda doğru basınç tabi yani yüksek basınca nazaran düşük basınç yani ne kadar yüksekse o kadar iyidir değil."
Ben bu oranlara göre basıyorum havayı. 78 kiloya indim çok şükür. Buna göre arkaya 80psi + 5 = 90psi
Önlere ise 80psi + 5 = 85 psi basıyorum. Gayet konforlu ve sıkıntısız sürüş elde ediyorum. Ne dersiniz?