Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Yurtdışından alışveriş detayları

Derya Keçeci

Forum Bağımlısı
Tepki
4.029
İsim
Derya
Başlangıç
1970—71
Bisiklet
Fuji
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Zaman zaman pek çoğumuz benzer soruları soruyoruz.İşte uzmanından yurtdışı alışveriş detayları.

Gümrük İşlemleri
Önceki sayfada hangi ürünler için ne kadar vergi ödenmesi gerektiğini teorik olarak açıkladım. Bu sayfada ise gümrüklerin nasıl çalıştığını ve gümrük işlemlerini nasıl yapacağınızı açıklayacağım. Aslında yapmanız gereken sadece gümrük vergisini ödeyip gümrük müdürlüğüne ibraz etmek ancak merak edeceğinizi düşünerek bazı açıklamaları yapmayı gerekli gördüm.

Paketler Nasıl Geliyor?
Yurtdışından gönderilen paketler ülkemize İstanbul'da teslim edilir. Paket Avrupa'dan gönderilmişse Avrupa Posta İşleme Merkezi (AVPİM), diğer ülkelerden gönderilmişse Uluslararası Posta İşleme Merkezi'ne (UPİM) teslim edilir. Ürünün gümrüksüz olduğu düşünülürse, adresinize gönderilmek üzere postalanır ve muhtemelen 3-4 gün içinde paketinize kavuşursunuz. Ürünün gümrük işlemleri varsa veya ürünün gümrüklü olduğu düşünülüyorsa bulunduğunuz ildeki Gümrük Müdürlüğü'ne sevk edilir.

Paket Bulunduğumuz İle Ulaştı
Ürün bulunduğunuz ile ulaştığında PTT'nin kargo bölümünde bekler. Burada genellikle haftanın bir günü mesai yapan gümrük muayene memuru tarafından incelenir. Örneğin gümrük muayene mesaisi Çarşamba günü ise, Çarşamba günü gümrük muayene memuru PTT'ye giderek yurtdışından gelen ürünleri inceler ve hangilerinin gümrüklü olduğuna bakar. Gümrüksüz olduğunu düşündüğü ürünleri dağıtıcıya teslim ederek adreslere ulaştırılmasını sağlar. Gümrüklü olduğunu düşündüğü paketlerin alıcılarına ise yazı göndererek ürünlerin gümrükte beklediğini ve gerekli işlemleri yapmasını bildirir. (İşleyiş böyle ancak bugüne kadar çok ürünüm gümrüğe takıldı ve hiçbirinde yazılı bildirim almadım. Tamamında gümrüğe takıldığını takip kodundan öğrendim.) Burada bir ekleme yapayım.Tracking number dediğimiz,kargo takip numarası almak en iyisi.Bu numara var ise,ürününüzü 24 saat,an ve an takip edebilirsiniz. (link)

Gümrük İşlemleri ve Yapılması Gerekenler
Yurtdışından gelen her gönderinin gümrüğe takılması gayet doğaldır. 75 eurodan ucuz olan gönderiler düşük ihtimalli de olsa gümrüğe takılabilir. Örneğin çok büyük bir koli geldiyse ve üzerinde fiyat olarak 20 dolar yazılmışsa gümrük memuru buna inanmayabilir ve paket içerisindeki ürünü görmek isteyebilir. Bu durumda gümrüğe gitmeniz gerekir ve sizin gözetiminizde paketiniz açılır.

1.Ürünün Gümrüğe Takılması
Aldığınız ürün gümrüğe takılırsa gelen paketin gümrük işlemlerinin yapılması gerektiğini belirten bir yazı adresinize gönderilir. Bu yazıyı aldıysanız ürününüz gümrüğe takılmış demektir. Bu durumda her ihtimale karşı ürün için ödediğiniz tutarı belgeleyen banka dekontu, kredi kartı ekstresi veya paypal ile yaptığınız ödemenin ekran görüntüsünün çıktısını beraberinizde götürmenizi tavsiye ederim.

2.Gümrüğe Takılma Nedenini Öğrenin
Bir ürünün gümrüğe takılma sebepleri şunlar olabilir: Ürünün 75 eurodan fazla olması, gümrük memurunun ürün değerinin daha yüksek olduğunu düşünmesi, paket içerisinde aynı üründen ikiden fazla olması. Bulunduğunuz ildeki PTT Genel Müdürlüğü'ne gidin ve görevli gümrük memuru ile görüşüp ürünün neden gümrüğe takıldığını öğrenin. Çoğu ilde gümrük muayene memurları sadece 1 gün PTT'de mesai yaparlar. O nedenle gümrük muayene memurunun hangi gün PTT'de olacağını öğrenin veya doğrudan ilinizdeki Gümrük Müdürlüğü'ne gidin.

3.Gümrük Vergisini Ödeme
Aldığınız ürün 75 eurodan pahalı olduğu için gümrüğe takılmışsa muayene memuru tarafından gümrük vergisi hesaplanır ve bu tutarı vergi dairesine gümrük vergisi olarak ödersiniz. Vergiyi ödediğinizi gösteren dekontu gümrük muayene memuruna beyan ettikten sonra ürününüzü alabilirsiniz.

Aldığınız ürünün gümrüğe takılma nedeni paket içerisinde ikiden fazla aynı ürün olması ise bu gönderi ticari ürün statüsüne girer ve alabilmeniz için gümrük müşaviri tutmanız gerekir. Örneğin bir paket içerisinde 3 tane ve birebir aynı çakmaktan varsa bu ürünleri almak için gümrük müşaviri tutmanız gerekir. Bu şekilde ürünleri çok maliyetli de olsa alabilirsiniz.

Özel Firmalar
Fedex, UPS, TNT, DHL gibi özel kargo şirketleriyle gelen gönderiler büyük ihtimalle gümrüğe takılır ve ürünleri almanızın maliyeti yüksek olur. Bu firmalar gümrük kanununa aykırı olarak, gümrükten muaf olarak veya sabit vergi ödeyerek almanız gereken ürünleri ticari ürün olarak değerlendirmekte ve gümrüğe sokmaktadır. Bu ürünleri alabilmeniz için gümrük komisyoncusu, yüksek gümrük vergileri ve ardiye ücreti talep etmektedirler. Gümrükte bu sıkıntıları yaşamak istemiyorsanız ürünlerinizi bu firmalar aracılığıyla getirtmemenizi tavsiye ederim.

(link)

Scudo
evanscycles dan 2 defa alışveriş yaptım ikisindede yaklaşık 70avro civarında. royalmail ile adanaya 4 iş günü içinde geldi.

@Derya Keçeci

ufak bir düzeltme yapmak gerekiyor.

ilgili bkk'nın ilgili maddesinin eski hali "“Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir gerçek kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, gümrük kıymeti gönderim başına toplam 150 Avro’yu geçmeyen, ticari miktar ve mahiyette olmayan eşyaya muafiyet tanınır.” şeklindeydi. yani ticari mahiyette olup olmadığına bakılıyordu.

yeni hali "Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, bedeli gönderi başına toplam 75 Avro’yu geçmeyen eşyaya muafiyet tanınır."

yani artık ticari mahiyette olup olmadığına bakılmıyor. yalnız senede 5 defa ile sınırlandırıldı.

(bu arada, kitap, cd vb bu 5'e dahil değil.)

Şimdi genellikle 75 Euro civarındaki paketleri gümrük memurları kontrol etmez,tabi çok dikkat çekmiyorsa.Yanlız "artık ticari mahiyette olup olmadığına bakılmıyor" yazmışsınız,elbette ticari olup olmadığına bakılır,bakılıyor da.150'den 75'e indirilmesinin temel sebebi o zaten.Hatta,bunun için açılan bir dava da vardı ancak danıştayda reddedildi dilekçe.Size şunu söyleyeyim.Gümrük memuru,gelen paketin açılmasını ister ve içeriğin ticari olduğuna kanaat getirirse,o ürün için sitede yazıldığı gibi "Gümrük müşaviri" bile tutmanız gerekebilir.50 $ lık ürün size 150 $'a bile malolabilir.Senede 5 sınırı da var.Peki dikkat ediliyor mu? Hayır.

Alıntı yaptığınız yerdeki ifade ile ilgili bir düzeltme yapmışsınız.Gümrük md.bir kardeşimizin ifadesini aynen aktarıyorum size:75 euro'yu geçmeyen eşyaya tanınan muhafiyet,bireysel kullanımla kısıtlıdır.Yani memur o malın ticari mal olduğuna karar verirse,gideceğiniz ya da itiraz edebileceğiniz hiç bir merci yoktur.
Nitekim,çin'deki bir firmayla anlaşır,her pakete vakumlanmış,20'şer takım giyim koyar,faturaya da 75'euro yazarsınız.Gümrük yer mi bu numarayı?

Bu gün bu sıkıntıları yaşamamızın sebebi,oturdukları yerden,onlarca isimle yurt dışından (özellikle kozmetik) getirterek,sektörde haksız rekabete yol açan kişilerdir.Bunlar,b.k sineği gibi sisteme üşüşerek,gümrük alanlarında küçük tepeler oluşmasına yol açtılar.Bu sebeple,yurtdışından ürün alımına ilişkin mevzuat ta,aleyhimize bir kaç kez değişti.

Merhaba,

Özel kargo firmalarının gümrük işlemleri de birbirinden farkılık gösteriyor.

Son yaptığım alışverişte DHL ücretsiz gümrük müşavirliği hizmeti verdi ve ordino ücreti talep etmedi. Ödeme belgelerini ve alışveriş yaptığım websitesinin taranmış halini paylaştım, gümrük müşavirliği sözleşmesini imzaladım ve gönderdim. Ürün kapıma geldi, gümrük farkını ve bir günlük depoloma ücretini kapıda ödedim ve bitti.

USPS ile daha önce benzer bir şey başıma gelmiş, gümrük işlemleri için komisyon talep etmişlerdi. Ben de gümrük işlerini bizzat kendim yapmıştım, ancak gümrük hizmeti alsanız da almasanızda gümrük vergisi dışında ordino masraflarına da katlanııyorsunuz ve maliyet büyümeye başlıyor.

Bugün TNT yi aradım ve benzer bir hizmetleri olup olmadığını sordum. Ne yazık ki gümrükleme işlemlerine kesinlikle karışmıyorlar. aynı tas aynı hamam kısacası...

Dolayısı ile şimdilik özel postalar içinde en mantıklı ve az maliyetli olanı DHL olarak gözüküyor. Ordino almıyorlar (150TL tutuyor normalde) ve kalan herşeyi kapınızda çözüyorlar.

Böyle bir durumda, özellikle ücret mukabili çalışıyorsak ve vergi dairesinden ticari bir faaliyetimiz olmadığına dar yazılı bir belge alırsak sanırım gümrük memurunu ikna etmemiz daha kolaylaşır.
Bu arada, yurtdışındaki sitelerden kozmetik vb elbette ki alınır, ben 70 TL ye alabildiğim bir parfümü 210 TL ye almak zorunda kalıyorsam o zaman elbette ülke içindeki fiyat tekellerine paramı kaptırmamak için bu yola başvururum. Ülkede pek çok malın ithalatçısı aslında tek ya da birkaç büyük firma, bu aynı zamanda kambiyo mevzuatında değişiklik yaptırabilecek insanların insafına kaldık demek oluyor. Onlarca farklı isimle yurda mal sokulması ve ticarete konu olmasını tartışmıyorum ancak bireysel ihtiyaçları için yurtdışından alışveriş yapanların yanındayım. Nasıl küresel ekonomi ise anlayamadım bir türlü, yurtdışından yapılacak alışveriş üzerinde onlarca sınırlayıcı düzenleme. Çünkü fiyatlar şeffaf değil, ithalatçı elde ettiği yüksek karını kaptırmamak peşinde.

Sadece örnek olarak verilmiş ama yine de belirtmek istedim,

Yurtdışından kozmetik ürünleri siparişi yasaklandı bir süre önce..

@Yusuf Z. Şipal

1) 75 euro üzeri bütün ithalatlar-kitap cd vb gibi istisnalar hariç- ticari mahiyette olsun olmasın gümrük vergisine tabiidir.

veya,

2) Bir üründen bir seferinde ikiden fazla ve bütün sene içinde de 5 ten fazla getiriyorsanız - 75 euro altında olsa bile- yine mevzuata göre bu ticari mahiyette bir ithalattır ve gümrük vergisine tabiidir.

Bu ikisinin dışında herhangi bir tanım ve istisna getirilmemiştir.

Bu yüzden vergi dairesinde ticari kazanç mükellefiyetiniz olup olmadığına dair bir yazı alsanız bile bu çok büyük ihitmalle işe yaramayacaktır. Gümrük memuru vergi dairesi yazısına göre değil elindeki yönetmeliğe göre hareket edecektir ve yönetmelikte her şey oldukça sarih olarak belirtilmiştir.

• Beğen
Tepkiler: CandanC
Peki gümrük memurunun yıl içinde 5 adet sınırı içinde kaldığı halde gelen mal ile ilgili ticari olduğuna dair bir kanaat hakkı, insiyatifi var mıdır? Yukarıdaki yorumlarda birinde benzer bir ifade gördüğüm için vergi dairesi ile ilgili yazıyı düşündüm.
Önceki rakamsal sınır olan 150 USD (bundan birkaç yıl önce de rakam buydu sanıyorum) yürürlükte iken vermiş olduğum bir sipariş, mal yolda iken değişen kambiyo mevzuatı yüzünden (değişiklik rakamı 150 USD nin altına çekiyordu) taraıma teslim edilmemiştir. Siparişin onay tarihi ile mevzuatın değişme tarihini ispat etmeme rağmen gümrük memurlarının keyfi tavırları yüzünden iade işlemi yapmıştım. Velhasıl, Türkiye de gümrük oldukça problemli bir konu

@Yusuf Z. Şipal

Toplamı 75 euronun altında kalan ve içinde aynı üründen en fazla iki adet olan hiçbir ürün teslimatı ticari mahiyette sayılmayacaktır. Tersine bir insiyatif söz konusu olamaz.

Yönetmelik net, 5 konusunda da insiyatif hakkı yok, ama bu konuda bir veritabanı olup olmadığı bilinmeyen bir konu, dolayısıyla ne kadar etkin bir şekilde bu maddeye uyuluyor bilinmiyor.

• Beğen
Tepkiler: Yusuf Z. Şipal
@Yusuf Z. Şipal

Yusuf bey,o ifade bana değil,gümrük müdürüne ait.Aynı üründen 2 tane olması meselesi açık,eyvallah.1 kişi 10 parça aynı üründen getirtemez.Ya 5 kişi 2 şer parça getirdiğiğnde ve bunların adresleri de aynıysa?

işte gümrük mevzuatı bu anlamdaki binlerce sorunun ve çözümün yer aldığı adeta bir ansiklopedi.Aynı mevzuat,gümrük memuruna çok büyük yetkiler verir.Ha! Arkadaşlar bu yetkilerini bize karşı zorlamıyorlar.Zorlasalar ne olur? Alacağın ürünü 7 günde değil,70 günde alamazsın....Gümrük memuru,"ben bu paketten şüphelendim" deyip,ayırsa-ki ilk gümrük merkezi İstanbuldur,Ankaradaki kardeşimiz ne yapacak?

Yurtdışından otomobille her yıl yüz binler,milyonlar giriş yapıyor.Rastgele ararlar değil mi."Sen gel" ...Bekle....İsterse arabanın benzin deposunu söker mi? Söker.Yani uç örneklerden yola çıkarak,gümrük memuru onu yapar bunu yapamaz,diye bir şey yok.Kanunen giriş çıkış yapabilirsiniz ancak mevzuat ne derse o olur.Kanun 2 sayfa 5-6 paragraf,mevzuat ansiklopedi gibi cilt cilt.

İşte,elbette ki senin iki tane aynanı,2 tane pedalını bekletip "Ticari mal muamelesi yapmayacak.Ama beş kafadar aynı adresi verip,ikişer ikişer de olsa yılda 50 kez sipariş verirseniz,paketinizde 2 tane ürün olsa bile,gümrükten alacağınız tek şey,bir gümrük bildirim yazısı olacaktır.

Yıllardır yurtdışından bir çok ürün satın aldım.Gümrüklü ya da gümrüksüz.Ne ben alma işini istismar ettim,ne de gümrük.Makul sınırlarda kalarak herkes gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilir.

sınır eskiden 150€ idi... ve bu sınır altında kalan eşyaların, ticari mahiyette olup olmadığına bakılıyordu...
mesela 50€ tutarında 150 kalem getirirseniz, gümrük muayene memuru buna ticari diyebilirdi...

şimdi 75 € sınırı var... ve bu muafiyet yılda 5 ile sınırlı... ticari mahiyet veya diil, gümrük bunun araştırmasını yapmıyor artık...
getir diyor... 6. olursa, o zaman ticari diyor...

ayrıca gümrük mevzuatna biraz bile girince, ne ekadar çok ihtimal ve ne kadar çok suistimal metodu olduğunu da fark ediyorsunuz...
yani sanırım hem dürüst olanı koruma hem de dürüst olmayanın yolunu kesmeye çalışıyorlar... umarım bi ara başarılı olurlar :)

ülkemde zor ama ya :) şu forumda bile, en masum alış veriş ortamı neler neler konuşuluyor :) varın suistimalcileri siz düşünün :)

• Beğen
Tepkiler: Derya Keçeci
Gümrük müsteşarlığı mevzuat dilinden arındırarak gayet net ve basit bir dille bütün detayları ile şöyle bir özet vermiş. Tamamlayıcı bilgi olarak faydalı olacaktır.

(link)

Prensip olarak,ısrarla anlamayan arkadaşlarla polemiğe girmiyoruz:)

Team Lotto NL-Jumbo'dan takım eşyaları almak istiyorum. 30€, 17.50€ ve 5€. 3'ünden birini almak istiyorum. Vergi ve kargo parası ne kadar gelir?

75€ altında olduğu için vergi sıfır, kargo onlar belirler ama genelde 20 Tl gibi oluyor.

• Beğen
Tepkiler: Dogan09TR
@Sancak Alasım varda baya pahalı gelir diye korkuyorum birde 100-200 lira gelir ufacık bi matara olsun poster olsun o kadar para gelirse kalpten giderim:komik::komik:

Ayrıca Hollanda'dan geliyor

Kargo + ürün fiyatı haricinde sürpriz bir fiyat gelmez, için rahat olsun.

Geri