Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Zincir uzunluğu ayarlama

Dash_1905

Üye
Tepki
7
İsim
Ahmet Taş
Merhabalar. Sorum gayet basit . Zincirin uzunluğunu nasıl ayarlarım? Zincirim dün koptu gece sürerken . Şu an bakabildim. 2 bakla kırılmış . Bende yeni zincir aldım. Uzunluğu nasıl ayarlarım ?

Scudo
Eski zincirinizin uzunluğuna göre ayarlayabilirsiniz diye düşünüyorum. Baklaları kaybolduğu için bunu yapamayacaksanız Shimano'nun teknik servis kitapçıklarında ve youtube'da detaylı anlatımlar mevcut.

kalan baklaları say üstüne kırdığın iki baklayı ekle sonra cıkan sonuç kadar yeni zincirden bakla say ve bisikletine tak. :)

Ben de kendi yöntemimi söyleyeyim..

Zinciri alıp aynakoldaki ve rubledeki en büyük dişli etrafından geçirip en gergin halde uç uca getirin,
Hangi baklada uç uca geliyorsa o bakladan sonra iki bakla bırakarak geri kalanını çıkarın, eğer missing link kullanacaksanız bir bakla bırakarak geri kalanını çıkarın..

• Beğen
Tepkiler: Tamer Dinç
@ahmet taş

Bir konudan alıntılanan aşağıdaki yazı ve resim size yardımcı olur umarim:

"Zincir Boyu da önemli bir ayrıntı! Sisteminizdeki aynakol ve/veya ruble değişiminde, dişli çaplarına bağlı olarak zinciriniz kısa veya uzun kalacaktır. İdeal zincir boyunu bulmak için:
Zincir çözülür, arka aktarıcı bacağından çıkarılır, on aynakol en büyük dişli ve arka ruble en büyük dişliye takılıp birleştirecek gibi tutulur. Bu olcunun üzerine 2 bakla daha ilave edilerek, sisteme olması gerektiği gibi yerleştirilip birleştirilir.
Birleştirirken zinciri aynakol ve rubledeki en küçük dişlilere geçirirseniz zorlanmazsınız.

Eksik bakla; sisteminiz ortalama 4-5 baklaya kadar kısa duşmuş zincirle kullanılır. Vites geçişlerinde zorlanabilir, ayarsızlık sesleri çıkarabilir, özellikle en büyük dişlilerde zorlanır veya vites geçmeyebilir. Uzun sure aşırı kısa zincirle kullanırsanız muhtemelen ruble ve aynakol dişlilerinizi daha hızlı aşındırır, arka aktarıcı bacağını sürekli gereceği için yayını yumuşatabilir. Mecbur kaldıysanız kısa zincirle idare edebilirsiniz. Ancak en kısa surede normal ölçüsüne getirin veya yeni zincir takın."

(link)

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Birkaç sorum daha olacak. 1. si missing nedir.? 2. si neden 2 bakla fazla takacağız?

@ahmet taş

Missing (veya master) link, zinciri herhangi bir alet edevata gerek kalmadan takıp çıkarmanıza yarar..
http://www.bicyclebuys.com-www.bicyclebuys.com/productimages/1599908.jpg

2 bakla fazladan bırakmanızın nedeni ise o zinciri sadece ruble ve aynakol dişlisinden geçirmediğiniz için. Ölçerken ona göre ölçüp, takarken yine arka vites mekaniği dişlilerinden geçireceksiniz ya ;)

2-3 bakla uzun olmasının bi zararı var mı ?

@CandanC

Eğer arka aktarıcının kapasitesinin sınırında kullanıyorsanız, küçük/küçük vites kombinasyonunda zincir yeterince gergin olmaz; bunun sonucu olarak da zinciri düşürürsünüz.

@Murat B.

Üstüne üstlük engebeli yerlerde sürüyorsanız zinciriniz sürekli zincir borusuna çarpar..

Merhaba arkadaşlar ,

Zinciri keserken bir hata olmaması adına yazıyorum yanlışsam düzeltin; benim anladığım kadarı ile ölçüyü aldıktan sonra 2 bakla değil 2 links yani fotoğrafta görüldüğü gibi 2.perçinden zinciri kesmemiz gerekli + birde missing link. (1 bakla üzerinde 2 perçin var + 2 bakla dediğimizde 4. perçin anlaşılmasın)

Merhabalar, 10lu shimano zincirim kırıldı ve 2 bakla çıkarınca eksik kaldı. Elimde de yine 10lu sram zincir var. Ondan bakla ekleyebilir miyim?

Ekleyebilirsin. Shimano zinciri açacaksın. SRAM'dan 2 bakla çıkarcaksın. SRAM'ı Shimano'ya ekleyerek kapatacaksın. 2 zincirde de pimin dış baklayı tamamen terketmemesine dikkat, pim dış bakladan çıkarsa geçmiş olsun. İkisinin de pimi diğerinin iç baklasından geçerse, son basamak, SRAM ve Shimano pimini paylaşan baklaların dönmelerine bakmak. İki çiftin de rahat dönmesi lazım.

• Beğen
Tepkiler: drkemankesh
Ekleyebilirsin. Shimano zinciri açacaksın. SRAM'dan 2 bakla çıkarcaksın. SRAM'ı Shimano'ya ekleyerek kapatacaksın. 2 zincirde de pimin dış baklayı tamamen terketmemesine dikkat, pim dış bakladan çıkarsa geçmiş olsun. İkisinin de pimi diğerinin iç baklasından geçerse, son basamak, SRAM ve Shimano pimini paylaşan baklaların dönmelerine bakmak. İki çiftin de rahat dönmesi lazım.
Teşekkür ederim abi, çok kez bakla ekledim çıkardım fakat sram-shimano arasında olabiliyor mu bilmiyordum. Çok teşekkür ederim. Allah razı olsun

Geri