Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Zincirde siyah yağ sorunu

Tepki
11
Başlangıç
2013—14
Bisiklet
Merida
Merhaba arkadaşlar
Bir bilgiye ihtiyacım var..
Zincire dokunmaya gelmiyor, dokunulduğu an el simsiyah yağ. Yağ fazlalığındanmıdır.
Bu normalmi, varmıdır çözümü.
Şimdiden teşekkürler

Scudo
@Erhan Uran

Yağ fazla veya dandik olabilir :...

zinciri temizleyin önce. yağ her türlü kararıyor benim gördüğüm. dandik olmasından falan değil bence.

mesela kızartma yaptığımız yağ da uzun süre kullanıldığında kararmaya başlıyor. acaba zincire sürülen yağ da uzun süre kullanılınca ve ısınmadan ötürü kararıyor mu? :rolleyes:

sadece tahmin.

Zincirinizi en son ne zaman yağladınız acaba? Zincir bakımı sürekli kullanımda 100km bir yapılmalıdır. Ayrıca zincir için zincir yağı kullanmak daha doğrudur.
(link)

(link)

Linkteki aparatlar yardımıylada zincir temizleme işlemi yapabilirsiniz.

Teşekkürler
Yeni bakım oldu sayılır, bakımda yağlandı,
iki hafta önce, hergün 20 km sürüyorum.
Hayır temizleyecem bu sefer yağsız kalacak
Aparat benimde aklıma gelmişti, yanında yağı ile birlikte heralde edinmek lazım

@Erhan Uran

Hangi yağı kullanıyorsunuz peki

(link)

Şu aparatı alabilirsin. Edoğanlar'a kamyonla para bayılmaya gerek yok. Ben sipariş ettim, 2 hafta sonra elime ulaştı. İçine bir miktar mazot veya benzeri sıvı koyduktan sonra temizlemeye başlıyorsun. Kullanımı şurada anlatılmış;

Seninki çabuk kirleniyor sanırım. Sürekli ıslak zeminlere giriyorsan, çok daha çabuk siyahlaşmaya başlıyor. Yazlık ve kışlık yağların farklı olduğunu da unutma derim. İkisinin koruma ve kirlenme seviyeleri, şartlara bağlı olarak daha farklı oluyor.

@ahmetcan44

Ahmet bey siz kullandınız mı? Çarkları plastik sanırım. Çabuk azınma yapıyor mu? Güzel ve pratik. Burada bulamaz mıyız :)

• Beğen
Tepkiler: ufuk_izgisi
Azınmadan kastınızı anlayamadım fakat kullandım evet, gayet güzel temizliyor. Elinize uyduruk bir eldiven (ameliyat eldiveni tarzı) geçirmenizde fayda var tabii ki. Dikkatsizlikten ötürü, o kirli mazot karışımı elinize bulaşabiliyor. Burada bulursunuz. Ben aynısını kargo hariç 20-25 liradan aşağı satan yer görmedim. Diğer markaların örnekleri de yukarıda verilmiş. Beklerim diyorsanız, kargo dahil 10 liraya almak mantıklı.

Çarkları plastik, paslanma gibi bir sorun yok, bu beni çok mutlu etti. Fırçaları da şimdilik fena durmuyor. Bakalım, denemek için kullandım. İlerleyen zamanlarda performansı net biçimde açığa çıkacaktır. :)

@ahmetcan44

Açıklama için teşekkürler ahmet bey. Yanlışlıkla "azınma" yazmışım. Aşınma yazacaktım. Aydınlattığınız için teşekkürler.

• Beğen
Tepkiler: alpin poyraz
@ahmetcan44

Doğru, sık ıslak zemine giriyorum. Bursalılar bilir, Nilüfer vadisi, sulama oluyor ve çimenler yerine yollar sulanır. Buradan bende sipariş edeyim ya.
Henüz zincir yağ almadım

• Beğen
Tepkiler: alpin poyraz
@ahmetcan44
Doğru, sık ıslak zemine giriyorum. Bursalılar bilir, Nilüfer vadisi, sulama oluyor ve çimenler yerine yollar sulanır. Buradan bende sipariş edeyim ya.
Henüz zincir yağ almadım

zincir yağı diye bir yağ çeşidi var mı? makine yağı dediğimiz yağ ile zincir yağlanmaz mı?

bence hiç yağsız kalacağına zeytin-ayçiçek yağı sürmek bile daha iyidir. tabi makine yağı olmadığında.

bu arada bunu da soralım. zeytin yağı-ayçiçek-fındık vs. gibi yağları kullanmak zincire zarar verir mi?

@aligüler

Kesinlikle! Bitkisel yağ kullanmayın. 1-2 hafta sonra eğer zinciri yağ çözücü ile iyice temizleyip normal yağ ile tekrar yağlamazsanız, o bitkisel yağ yapış yapış olup bir daha kolay kolay çıkmıyor. Süre daha da uzarsa zincir baklaları da sertleşiyor ve vites dişlilerinde atlamaya neden oluyor. Yağ bulamadınız mazot sürün ama bitkisel yağlardan uzak durun.

@aligüler

Her şeyde olduğu gibi yağların da o kadar çeştidi vardır ki... Bitkisel yağlarda olsun, mineral yağlarda olsun bunları çeşitlendirmek mümkündür. Kararma olayına gelince elbette kararması yağın türüne bağlı olarak ve de mekanik aksamın işleyişine orantılı olarak değişiklik göstersede olması muhtemel bir durumdur. En nihayetinde doğa da ne olursa olsun her şey aşınır, ki mekanik bir zincirin, vitesin geçişleri ile de gayet normal ve hızlı bir süreçtir. Gözünüzle göremeyeceğiniz metal kürleri, tozları ilk olarak zincirin üzerindeki yağa yapışacağı gibi gündelik şehir hayatında araçlardan dışarıya atılan karbonmonoksit gazı ve diğer isleri de hiçe saymamak gerekir.
Kısaca ince yağ yerine, bu gibi açık devre çalışan mekaniklerde teflon yağ kullanımı en mantıklısı ve olması gerekenidir.

• Beğen
Periyodik zincir bakımı konusunda hep farklı fikirler yazılıyor. Kimileri her 100 km'de temizlenip yağlanması gerekir derken kimileri de 250 km'de bir bakım yapılması gerekli diyor.
Fakat benim gözümde asıl nokta bisikletin ne tür bir parkurda kullanıldığıdır. Toprak yol mu? ıslak zemin mi? kuru asfaltta mı? vsvs. Zira zemin değiştikçe zincirin kirlenme süresi değişecektir. Şahsen araziye çıkmadığım sürece 200 km'de bir temizleyip yeniden yağlıyorum. Eğer ki araziye çıkmışsam kaç km gittiğime bakmaksızın temizlemeye özen gösteriyorum.

Aşağıdaki aparatı buyincoins'ten almıştım.
(link)

Sıcak su ve bulaşık deterjanı (yağları çabuk söküyor) ile zinciri temizliyorum. Kurutup yine zefal pro lube zincir yağını kullanıyorum. Henüz bir problem yaşamadım.

• Beğen
Hort :) zinciri ve disliyi asperox sari guc ile guzelce temizledim fircaladim ilik suylada duruladim ve kuruladim. Tum metal aksaam parladi tertemiz oldu. Ardindan resimde gorunen yagdan surdum. Vites ayari yaptim 10 dk sonra disli ve zincir gorunen vaziyette siyah yag🤦

*Yagimi fazla surduk?
*Temiz disli ve zincirde 10dk da bu hale gelmesi normal mi?
*Acep durulamayi iyi yapamadikta temizleyici sprey yuzunden yag tutunamadi mi?

20210501_142001.jpg

20210501_141818.jpg

Aşırı fazla yağlamışsınız. Ruble ya da aynakol yapraklarını yağlamaya hiç gerek yok. Sadece zincir rulmanlarına çok minik birer damla yeyer artar. Yağ şişeşinin ucunu kalın kestiyseniz bir enjektör alıp iğnesini takıp rulmanlara çok mşnik birer damla yeterli. Ne kadar az yağ, o kadar iyi.

Aşırı fazla yağlamışsınız. Ruble ya da aynakol yapraklarını yağlamaya hiç gerek yok. Sadece zincir rulmanlarına çok minik birer damla yeyer artar. Yağ şişeşinin ucunu kalın kestiyseniz bir enjektör alıp iğnesini takıp rulmanlara çok mşnik birer damla yeterli. Ne kadar az yağ, o kadar iyi.
Cok tesekkurler 🙏 Ben her baklaya bi damla sikmistim sanirim damlalar buyuk oldu 😬

Geri