Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Zinciri tinerle temizlemek zararlı mıdır?

Anonim

Üye
Tepki
0
yeni aldığım 2. el yol bisikletinin zinciri oldukça pis durumda..acaba tinere yatırıp temizlesem zincire zarar verir miyim? denemek için eski bi zinciri temizledim pırıl pırıl oldu:)

Scudo
Evet, zincirinizi tiner veya benzin ile temizlemek zarar veriyor, çünkü bir süre sonra baklalar arasında birikmiş ve doğal yastık görevi yapan kalıntıları da söküyor ki, oraların tekrar yağ tutabilmesi, daha doğrusu, tekrar o şekilde yağlanabilmesi zor..Zincir üzerinde tutunan, çapak, toz, kum gibi yabancı maddelerin en iyi temizlenme yöntemi, önce ince yağ (mesela WD-40) uygulamak ve sonra bir bez ile, pedal ters çevrilerek, mümkün olduğunca silmeye devam etmelidir.Daha sonra temiz bir yağlayıcıyı çok az miktarda, özellikle bakla bağlantı noktalarına uygulamalısınız..Bazıları otomobil yağı kullanıyor..Bu hiç doğru bir seçenek değildir, ben dikiş makineleri veya silah temizleme için satılan oldukça ince olanı tercih ediyorum..Avrupadaki bisiklet dükkanlarında sprey veya normal, özel zincir yağları satılmaktadır, aşırı meraklı olanlar, onu da seçebilirler..

İlk görünüşe aldanma,önemli olan devamlılık.Bende bunları tercih ederim.Aynı zamanda temizlerken yağlandıryor..Malzemeye de koruyucu bir tabaka oluşturur. Best ve Würth ürünleri kullanmanı öneririm.Googleden ara ve detaylara bak.

Temizlik için Benzin olabilir ama tiner olmaz, tinerin sökücü kavlayıcı özelliği var benzin öyle değil, dişli ve zincir aksamlarında benzini temiz boya fırçası ile kullanabilirsiniz.

Ben de wd40 ın aynı işlevini görecek bir sprey kullanıyorum. Yapı marketlerine gittiğimde kalmadı dediler ama aynı işi gören başka bir marka önerdiler ben de uzun süredir onu kullanıyorum. Çok memnunum. Ancak sonrasında yağlama konusunda biraz sıkıntı çekiyorum. Sıvı gres yağ püskürtüyorum ve oldukça ince. Sizce bu işe yarar mı. Pedala yüklendiğimde zincirin sesini duyabiliyorum. Ama bisikletçiye götürdüğümde çok fazla yağ sürmüştü ve kıvamı daha yoğundu. Ozaman ses gelmiyor ve daha akıcı gidiyor. Ne kullanmam gerek hala bulamadım.

• Beğen
Tepkiler: sadana
ben gaz yağıyla yağlayıp temizleyip birkaç gün öyle kullanıyorum. bu arada gaz yağı hem kendini hem de diğer kiri yağı atmış oluyor. zincir ses yapmaya başladığı an bu iş tamam demektir. Ondan sonra makine yağı ile yağlıyorum ve öyle kullanıyorum. Bu döngüyü yaklaşık 10-15 günde bir yapıyorum ve sürekli toza toprağa giriyorum.

Arkadaşlar, zincir bakımı için penetrating oil denen ( wd 40 gibi.) hem yağlayıcı hemde toz ve kir pas gibi istenmeyen kirleticileri eriterek bünyesine alan böylecede zinciri temizleyen yağlayıcıları kullanmalıyız.
Bu yağlatıcıların sprey özelliğinden istifade ederek zinciri ters yönde çevirirken baklaların üzerine sıkmak ve tüm zincire homojen bir şekilde nüfuz etmesini saladıktan sonra temiz bir bez ile silerek zincir i temiz lemek en doğru hareket olacaktır. Çünkü zincirlerin baklaları içinde fabrikasyon imalat esnasında konan orjinal gres yağının tiner veya benzin gibi eritici özellikleri olan sıvılarınca uzaklaştırılması zincir ömrnün kısalmasına sebep olacağından bu temizlik wd 40 veya benzeri penetrant yani vizkozitesi çok düşük yağlar tarafından yapılmalıdır.
Zincirlerin temizliğinden sonra tekrar yağlanması gerekir. Bunun için çeşitli zincir yağı üreticilerinin değişik özellikleri olan yağları vardır. değişik özellikler derken sprey gres, shimanonun sıvı yağı ve teflonlu ince yağlar gibi.
Bu yağların arasından secim yaparken kullanım amacınıza göre karar vermeniz gerekiyor. Mesela kuru hava veya yağmurlu hava gibi. Ayrıca yarış bisikleti veya dağ bisikleti gibi.
Genellikle yarış bisikletlerinde yüksek sürat beklendiği için ince yağlar zincirdeki metal sürtünme direncini çok azalttığından tercih edilmelidir. Yalnız şunuda akıldan çıkartmalıdırki ince yağlar' ın yapışkanlığı az olduğundan kısa aralıklarla zincir yağlaması tekrarlanmalıdır.
Dağ bisikletlerinde ise toz kir ve çamur bünyesine kabul etmeyecek yani onları eriterek bünyesine almayacak ve böylecede sürtünme direncini yükseltmeyecek yağlar kullanılmalıdır. Bu iş için shimanonun zincir yağı bence çok kullanışlı.
Herkes' e sağlıklı ve kazasız sürüşler dilerim.

Konu çok eski olsa da dayanamadım, eğer zincirleriniz O-ring'li değilse endişelenmenize gerek yok; motosiklet kullanmıyorsanız benzin, mazot, balata spreyi veya tiner rahatlıkla kullanabilirsiniz. Benim ağır bakım rutinim şu şekilde: Zinciri bir kaba koyup iki kez çalkalıyorum. İkinci seferde fırça yardımıyla iyice temizleyip duruluyorum. SKF'nin LGMT 2 gresini kullanıyorum, çok abartmadan elimle zinciri yağlıyorum. Sonrasında Zefal'in yağını zincirin birleşim yerlerine damlatıyorum, böylece zincir pürüzsüz ve sessiz çalışıyor.

• Beğen
Tepkiler: Hellheimr
@Salihtekin58 Zincir eski yağdan arındırılırken tiner, iyice buharlaştırılmazsa/kurulanmazsa paslandırır. Ayrıca, metalin üstündeki anti-pas kaplamanın kalkmasında hızlandırıcı etkisi olur. Yağış altında sürülmedikçe zincire gres sıvamaya gerek yok. Birleşim yerlerine 1 er damla yağ yeterli.

Geri