Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Domestik nedir? Görevleri nedir? En verimli nasıl faydalanılır?

Alperen ERTEN

Forum Bağımlısı
Tepki
251
Bisiklet
Geotech
Iyi akşamlar. Hep duyduğumuz bir terim domestik, önden çekici diye biliyoruz genelde.
Bu işin de bir tekniği olmalı diye düşünüyorum sadece domestiğin arkasına yapışmakla olduğunu sanmıyorum. burada domestiğin ve çekilen kişinin görevleri nedir? En verimli nasıl faydalanılır? Kısaca domestik ne ise yarar demek istiyorum. Forumda yol bisikletciligi ile ilgilenen çok kişi var mutlaka bir cevap geleceğini biliyorum şimdiden teşekkürler...

Scudo
@Cem Unden

"Evcil hayvan demektir" diye tercüme etmis. O sadece bir manasi. Buradaki manasi tamitamina "Uşak" demektir. (Emireri tanimi daha uygun) Yani takim kaptaninin her istedigini yapacak, yemegini suyunu getirecek, giydirecek, soyunmasina, giyinmesine yardim edecek, esyasini tasiyacak, gerekirse bisikletini verecek, rüzgardan, rakiplerden, tehlikelerden koruyacak.........

Yanıtlar için çok teşekkürler :) Linkteki sitelerde oldukça iyiymiş onları da takip edeceğim. Birde çok garip domestikler o kadar tırmanıyor, çabalıyor ama işte hırslarına yenik düşüp fevri davranmıyorlar. Bu işe sürekli şaşırmıştım hala da devam ediyor şaşkınlığım.

@ihtiyar
......
Soyunmasina, giyinmesine yardim edecek, esyasini tasiyacak, (HOCAM bunları yapana soigneur deniyor)

Yemegini suyunu getirecek, gerekirse bisikletini verecek, rüzgardan, rakiplerden, tehlikelerden koruyacak (Bunları yapana da domestique)....

Arada fark var . Emin ki bilmediğinizden değil dikkatinizden kaçtı.

Domestique , takımdaki bisikletçilerden oluyor , Soigneur ise yarış dışında kalan vakitlerde sporcuyla ilgilenen kişiler . Bazılarının masörlüğü falan da var

Büyük takımlardaki domestikler , çoğu takımdaki liderlerden daha çok para kazanıyorlar .

A soigneur has some of the duties of an athletic trainer but often takes care of food, clothes and even massages. Domestique — literally “servant” — is the term for cyclists on a team that help their leader win the race by pacing him, giving him a wheel, carrying water bottles, etc.

(link)

Soigneur , yarış bitiminde sporcuyla ilgilenir
http://thumbs.dreamstime.com/thumblarge_665/1328536654jiyT60.jpg

Polonyalı domestik Szymd , Ivan Basso'yu yokuşta çekiyor
http://cyclingweekly.media.ipcdigital.co.uk/11141/00000270c/35e0_orh100000w575/SZYMD-BASSO.jpg

@Cem Unden

Ayrıca Soigneur ler yarışçıların etap esnasında yiyecekleri kumanyaları hazırlar.Ve beslenme noktalarında bir heybe ile domestique lere teslim ederler ve bunlar heybe içinden kumanyaları takıma dağıtır.Bazı durumlarda takımın her elemanına ayrı heybede dağıtabilirler...

@Cem Unden
Hayır ben sadece yarış sırasında peloton içerisinde olan olaylardan bahsediyorum, yarış öncesi ve sonrasından değil.
Yagmur başladı, takım arbasının yaklaşması yasak, nasıl alacak yağmurluğu kaptan?
Soyunması giyinmesi tabirini bu yüzden abartılı, esprili kullandım.
5 sene Fransa' da yaşadım, yarışlara da katıldım, bir sürü yarış ta seyrettim. Bisiklet literatüründe kullanılan fransızca kelimelerin manalarının ne olduğunu iyi bilirim.:) Zaten pek çoğu dilimize kısmen bozularak girmiş. "derrière" olmuş deryar,
"roue libre" olmuş ruble,..........
Soigneur kelimesi türkçeye zaten suanyör olarak maledilmiş, "bakıcı" manasına bir kelimedir. Sizler benim esprili tanımıma çok takılmayın.
Ayrıca bisiklet sporunda, kaptanın "emir subayı" durumundaki domestikler içerisinde en kuvvetli olanının, kaptanı en zor koşullarda korumakla görevli en son gücüne kadar yanında kalanın tanımı da faklıdır. Onlar da- bildiğiniz gibi- yarışın her bölümünde kendilerini zorlamaz ve korunurlar. Fransızca' da "adjoint( vekil karşılığı)" veya "lieutenant(teğmen, biraz emir subayı gibi)". almanca' da "edelhelfer( asil yardımcı karşılığı). ingilizce' de keza "lieutenant" tabirleri kullanılır. Pozzato-Boonen, Froome-Wiggins, Klöden-Ullrich, Rué-İndurain ikilileri gibi.....(Bu sonuncusu, Gérard Rué, avatarımdaki resimde, Yvon Ledanois ile beraber.) Kendisi ile tanışmayı çok arzu ettim, fakat maalesef bugüne kadar gerçekleşmedi.
Açıkça söylemek gerekirse, bisiklet yarışlarını bu adamlar(domestikler) için seyrediyorum. Kaptanların kapışmalarından çok, bu adamların yarış içerisinde yaptıklarını takip etmek, satranç oyunu seyretme hissini veriyor.
Artık keseyim konuyu, yoksa yine sayfalar dolusu uzayacak.:)

Bence uzasin abicim. Forumda ve Türkiye çapında böyle geniş bilgi veren bir yer yok. Sizin verdiğiniz bilgiler ansiklopedik nitelikte. Ben uzaması taraftarıyım :) Hazır büyük turlar da yaklaşıyorken :)

@ihtiyar

Hocam , birazda biz size takılalım , espri yapalım :) Sizin bu konular hakkındaki bilgilerinizden şüphemiz yok . :)

Bu arada bisiklet sporundaki usta , kalfa , çırak ilişkisi çok hoşuma gidiyor. Bunu kaptan (lider) , domestik ve stajyer olarak çevirebiliriz. Arkadaşlara hatırlatayım , pro takımlarda stajyerler var . 6 ay falan yetenekli yeni çocukları deneyip bir sonraki sezon kadrolarına katıyorlar . Bu sene Astana'da Fabio Aru , Sky'da Dombrovski ve Davide Masciarrelli var . Bu sene asıl kadroya girdiler . Temmuz-Aralık 2012'de ise stajyerdi bu çocuklar

Amerikalı Joe Dombrovski , 21 yaşında .İtalya turunun gençler için yapılan versiyonu Giro Baby'i kazanmıştı
http://www.halfwheelhell.com/wp-content/uploads/2012/06/JDPodium.jpg

Astana menejeri Fabio Martinelli'nin oğluda büyük bir bisikletçi . Yeni sezonda Team Sky'da .Yaş 23
https://si0.twimg.com/profile_images/3104100718/312b6c0ee1b4984ec49bd397a3cc0a7d.jpeg

@Cem Unden
Stajyerlik olayi cok yaygin. Muhakkak bir bisikletciyi profesyonel olarak takima alip bir sürü para vermeden önce, uygun olup olmadigina, yeteneklerini gelistirip gelismeyecegine bakiyorsunuz. Ona göre karar veriyorsunuz. En güzel örneklerden birisi Mark Cavendish, T-Mobile' da stajyer iken gördüm kendisini ilk defa, hic begenmedim desem yeridir. Sonradan adam yaris üzerine yaris kazaninca, sordum kendi kendime bu adam o mu diye. Demek ki cok iyi yetistirdiler.
Ciraklik olayi konusunda bizim Serkan Olgun' a bakalim. Gecen sene ümitlerde cok iyi dereceleri vardi. Simdi 1. takimin yedeklerine aldilar. Tabii simdiki rakipleri daha zorlu, ama bu sekilde pisecek ve dayanabilirse 1. takimda rol oynayacagindan hic süphem yok. Ama cok iyi dereceler beklemek simdilik cok hayalperest olur. Neticede 15 sene önce 100.000 in üzerinde lisansli bisikletcisi olan bir ülkede yarisiyor. Simdiki lisansli sayisini bilmiyorum ama, daha altinda bir sayi olmadigi muhakkak. Bu yüzden seviyesini de ona göre ölcmek lazim.

• Beğen
Tepkiler: Osman D.
@ihtiyar

Serkan'la bir kez Facebook üzerinden konuştuk . Bana kariyerimi bu yönde geliştirmek istiyorum dedi ama burada antremanlar çok ağır diye ekledi . Yarışlarda dinleniyoruz dedi . 1-2 antreman tavsiyesinde bulundu . 10 sn son kuvvet - 10 sn dinlenme , 10 tekrar yap dedi . felaket gelişim sağlıyormuş . Benim yaş kaldırmadı tabii bu antremanı :) İnşallah diyoruz ama Fransa gibi bir ülkede bu spor dalında bir yerlere gelmek gerçekten zor . Türkiye Şampiyonasına katılmak istediğini söyledi . Koçum buradalarda hiç vakit kaybetme dedim :)

Yeni bir topic ile yer işgali yapmak yerine konuya uygun olan bir bölüm aramayı daha mantıklı buldum deryar nedir ? Ne işe yarar artık çoğumuz biliyoruz bilmesine de bisiklet sporuna yaşam koşulları gereği uzak olan vatandaşlarımız bakalım kendilerine yöneltilen bu soruya bakın nasıl yanıtlar vermişler :)

Bu tür videolar gerekli gerçekten, güzel de olmuş paylaşım için teşekkürler:in:

Kamera sakasi gibi olmus! :)

Geri