Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Üniversitelerde bisiklet topluluğu açmak

ozgurtex

Aktif Üye
Tepki
276
Üniversitenizde açmak istediğiniz kulüp/topluluk için; her üniversitede bu konuda farklı işleyişler mevcut, ben Ege Üniversitesi'ndeki tecrübelerime dayanarak nasıl olması gerektiğini anlatmak istiyorum.

Ege'de SKSDB (Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı)na bağlı topluluklar ve Fakülte / Y.O. lara bağlı kulüpler olmak üzere 2 farklı uygulama var.
Tüm öğrencilere hitap edebilecek konularda ve daha önce aynı konuda açılmamış bir topluluk ise SKSDB bünyesinde oluyor. Belli bir bölümü konu alıyorsa (fizik, kimya gibi) ilgili fakültede kurulması gerekiyor.
SKSDB bünyesinde kurulacak toplulukların yapması gerekenler + olursa iyi olurlar şu şekilde
  • En az 5-6 farklı fakülteden/bölümden kurucu üyelerin olması. Farklı bölümlere hitap ettiğini, küçük bir grup olmadığınızı göstermek için önemlidir. (En iyisi; 10-15 kişi olması ve en az 6 farklı bölümden kurucu üyelerin olması. Bu listede öğretim elemanı da olması etkili olur) Bazı üniversitelerde sanırım Danışma olarak da bir öğretim üyesi zorunlu tutuluyor.
  • Topluluk Tüzüğünün belirlenmesi. Topluluğun amacı, faaliyet alanları, nereye bağlı olacağı (SKSDB, Dekanlık..), Yürütme Kurulu Organnları, Üyeliğin nasıl olacağı, üyelerin hak ve sorumlulukları gibi alt maddelerin olacağı bir tüzüğün yazılması gerekir. Üniversinizde yakın zamanda kabul görmüş-kurulmuş bir topluluğun tüzüğünü kolayca uyarlayabilirsiniz. Birden fazla tüzüğü harmanlayarak uyarlamak daha iyi olabilir ama formatını bozmadan, fazla dallandırmadan
  • SKSDB'ye kurucu üyeler adına bir kişinin imzalayacağı bir başvuru dilekçesi.
  • Tüzükte ve başvuru dilekçesinde üzerinde durulamayan konuları da Bilgilendirme Raporu şeklinde eklemek iyi olacaktır.
    • Bisiklet hakkında genel bir bilgilendirme
    • Kampüste, İlinizde ve Türkiyede bisikletin yeri ve önemi. Tabi Avrupadan örnekler eklenerek bu konuda Türkiye'de de hızla artan bir potansiyelin olduğu vurgulanabilir.
    • Birçok gelişmişlik ölçümünde bisikletin tuplum tarafından kullanılma oranın etkili olduğu
    • bu gibi maddelerin açıklanması ile (varsa eğer) üniversite yönetiminde bisikleti hala çocuk oyuncağı görenlerin ufku açılacaktır.
    • Önceden görüşüldüyse bölgenizdeki destek verecek kurumların bilgileri
Sonuç olarak gittğinizde elinizde şunlar olacak:
  • Başvuru Dilekçesi: Bilgilerinin eklerde belirtilen Bisiklet Topluluğu/Kulübünün bünyenizde kurulması ve faaliyette bulunması hususunda gereğinin arz edileceği Kurucu Üyeler adına bir kişi imzalayacak
  • EK 1: Kurucu Üyeler Listesi:Okul ve iletişim bilgilerinin olacağı ve herkesin imzalayacağı isim listesi.
  • EK 2: Topluluk Tüzüğü: Anlaşılır ve tutarlı olmalı.
  • EK 3: Bilgilendirme Raporu: Bilgilendirme Dosyası da denilebilir. Bisiklet kullanmayan birisinin anlayabileceği, başlıkları düzgün ayarlanmış (belirgin) göz yormayacak şekilde olmalı.
Tüm yazılar anlaşılır olmalı, gözü yormamalı.
Unutmayın ki, hazırlanan bu dosya rektör (yardımcısı) veya dekana kadar gidecek ve yabancı bir gözle bakacaklar. Cicili-bicili ve mümkün olduğunca renkli olmamalı, sade ve tutarlı olmalı (her aklıma gelen yerde yazdım çünkü önemli).

Çalışmalarınızı, taslak halindeyken ve son haline getirdiğinizde gönderirseniz inceler ve düzeltmelerde bulunabilirim.

(2 senedir Ege Üniversitesi Topluluklar Koordinatörlüğünde ve 5 yıldır öğrenci topluluklarında bulunan birisi olarak)
ozgurgngr@hotmail.com

Not: Mevcut bisiklet topluluklarından dijital ortamda tüzüğü olanlar burada paylaşırsa çok iyi olur..

Scudo
Ege üniersitesinin tüzüğüne nasıl ulaşabilirim samsunda boyle bir yapılanma bildiğim kadarıyla hiç yok ve bende uni de yapmak istiyorum banadaha detaylı bilgiler verebilrmisinz e-mail adresim:D memoguney@hotmail.com şimdiden teşekkür ettim

Elimde dijital ortamda bir tüzük yok, diğer toplulukların tüzüklerinden de bildiğim kadarıyla web sitelerinde yayınlanan yok. Aslında çoğunun da çok önceki tarihlerden olduğu için düzenli değil. Diğer üniversitelerden veya belki derneklerin de olabilir, tüzük bulup kabaca uyarlama yaparsan onun üzerinden bakarsak daha iyi olur.

Böyle bılgıyı bızlerle paylaştiğin için tsk ederim bu sene gectı önümüzde sene bende giresun unıversitesıne bısıklet grubu kurmayı düşünuyorum ama bu konu hakkında fazla bılgım yok benı bu konu hakkında bılgılendırırsen çok memnun olurum msn adresını eklıyorum kardeşim

böyle bir konu eklenmesi çok iyi olmuş, özellikle nüfusun büyük çoğunluğunun öğrenci olmasına rağmen bisikletin döküntü bir ulaşım aracı olmanın ötesine geçemediği eskişehirde bir gün gaza gelip de üniversite topluluğu kurmaya karar verirsek çok işe yarar :)

(link)

Sadece 'Topluluk Amaçları' başlığını hazırladığımız tüzüğün örneğini; Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Öğrenci Toplulukları Şube Müdürlüğü'nden aldık. Topluluk başvurusunda tüzükle birlikte istenenler;

- Başvuru Dilekçesi -doğal olarak-
- Geçici Yönetim Kurulu Listesi ve
- Kurucu Üyeler Listesi
/En az 20 üye ve Akademik Danışman şartı ile../
/Tüm bunların örneklerini Öğrenci Toplulukları Şube Müdürlüğü'nden aldık/

Bunun yanında ozgurtex'in belirttiği üzere bir 'Bilgilendirme Raporu' hazırlanması yerinde olacaktır. Biz başvurmadan önce topluluk başvurularının askıya alınması gibi (nahoş, fuzuli, menfi, alakasız vb.) bir durumla karşılaşmamız akabinde konuyu rektör yardımcısıyla görüşmemiz vesilesiyle topluluk hakkında bilgilendirmeyi sözlü olarak yapma fırsatını bulduk.
Hoşlarına gitti sözlü onayı aldık ona rağmen kurulmamız 9 ayı buldu /cızz..//araya giren rektörlük seçimleri falan filan../

hocam link kırık. yenilerseniz eğer bu yolda giden arkadaşlara yardımcı olan bu konunun, büyüyerek devam edeceğini düşünüyorum
değerli paylaşımın için teşekkür ediyorum.

örnek döküman olsaydı iyi olurdu.ancak güzel bir paylasım teşekkür ederim

Hazırlığı geçiyim ana kampüse bi gidiyim. Bahçeşehir Üniverstesinde bir bisiklet topluluğu kurmak için herseyi yapıcam:) Bu konu çok çok iyi olmuş

• Beğen
Tepkiler: Sabih Bağcı
şu anda 1. sınıfa dönsemde yıldız tek üni bisiklet top kursam :(

Artık Üniversitelerin Web sayfalarında genelde Topluluklar başlığı altında veya Facebook'ta Bisiklet Toplulukları olarak aranırsa bu tip yapılanmaları yakalayabilirsiniz. Akademik danışman olarak Hatay MKÜ'de topluluğu kurdumancak henüz faaliyette bulunamadık. Malum malzeme vb gereksinimi var. Topluluğumuzun tüzüğünü Facabook'da MKÜ Bisiklet Topluluğu ararsanız bulabilirsiniz. İlgilenenlere teşekkürler...

Arkadaşlar merhaba,
Üniversite sayfalarında Öğrenci toplulukları veya SKS (Sağlık Kültür Spor Daire başkanlığı) linkleri altında örnek topluluk tüzükleri ve kuruluş şekilleri verilmiştir. MKÜ-BİS (Mustafa Kemal Üniversitesi Bisiklet Topluluğu) tüzük ve belgelerine Facebook sayfasında ulaşabilirsiniz. (link)
Kolaylıklar dilerim...

Arkadaşlar merhaba,
Çukurova Üniversitesinde Isıtma ve soğutma Teknikeri olarak çalışmaktayım. Kurmuş olduğumuz topluluğa (link) ulaşabilirsiniz. Çukurova Üniversitesi Bisiklet Gezginleri

• Beğen
Tepkiler: hanifisari
Merhaba arkadaşlar yeni açılacak kulüpler için güncel bilgilendirmede bulunayım bugün üniversitemize bağlı sks ile görüştüm kulüp kurmak isteyenler ;
  • Kurucu Üyeler Listesi:Okul ve iletişim bilgilerinin olacağı ve herkesin imzalayacağı isim listesi.
  • Topluluk Tüzüğü: Sadece tüzük için kulüp amaçlarını yazmamız gerektiğiniz söylediler onu yazdık,
  • Başvuru Dilekçesi: Bilgilerinin eklerde belirtilen Bisiklet Topluluğu/Kulübünün bünyenizde kurulması ve faaliyette bulunması hususunda gereğinin arz edileceği Kurucu Üyeler adına bir kişi imzalayacak,

yazılı belgeleri getirmeleri suretiyle yasal işlemler başlatılır dedi ve bizde üniversitemizde kulüp kurmak için bugün adım atmış bulunmaktayız.gerekli evrakları ekte resim olarak ekliyorum.
12431567_1687928654778043_1491903118_n.jpg
Yeni Bit Eşlem Resmi (2).JPG
Yeni Bit Eşlem Resmi.JPG

Dosyalar

• 12431567_1687928654778043_1491903118_n.jpg
    12431567_1687928654778043_1491903118_n.jpg
    47,4 KB · Okunma: 25
  • Yeni Bit Eşlem Resmi (2).JPG
    890,7 KB · Okunma: 15
@YILMAZ Doğucan verdiğiniz bilgiler her üniversite için değişiklik gösteriyor malesef gerçekten bir kulüp yönetmek çok meşakatli bir iş sksde önünüze taş koymak isteyen birileri varsa orada çalışan memurların hepsinden daha fazla evrak işi yapmak zorunda kalıyorsunuz evrak işlerinde veya kulüpte büyük bir yanlıs olursa o yöneticiler cok ciddi sorunlarla karsılasabiliyor neyse bunları söylememe gerek yok zaten herseyi detaylıca arastırmıssınızdır umarım hersey istediginiz gibi olur.

Bildiğim kadarıyla yok ama üniversiteler arası takımlar ve yarışlar düzenlense çok iyi olur bence

@Giantdefy merhaba evet verdiğim bilgiler üniversitelere göre değişiklik gösteriyor aslında ilk aşamada sks bizi hiçbir şey bilmiyor zannetti onlara kalsa herhangi bir fakülteye bölüme bağlı kulüp açmamızı istediler biz rektörlük konusunda ısrarcı olduk ve neden rektörlük olması gerektiğini anlattık birde görüşmeye elimizde belgelerle gidince daha bi iyi oldu adamlar şaşırdı kaldı valla helal olsun gibisinden hatta bir ara yaşadığımız bir konuşmayı anlatayım ,
sks deki görevli arkadaş bize rektörlük onayı almadan etkinlik düzenleyemeyeceğimizi söyledi biz de nasıl yani şehir içi dışı bir festivale gittiğimizde ve burada kulüp brandası açıp fotoğraf çektiğimizde bize cezai yaptırımmı uygulayacaksınız diye sorduk evet kulüBü kapattırmaya kadar gider dedi ve arkasına şunları ekledi yani siz kampüs dışı etkinlik yapamıyorsanız kampüs içi etkinlik yapacaksınız o zamanda amaçlarınızda belirtmiş olduğunuz bisiklet yollarını isteyeceksiniz valla helal olsun çocuklar dedi görevli abimiz tabi bizde teşekkürümüzü sunduk ve ayrıldık anladığım ve çevremdeki diğer kulüplerden öğrendiğim kadarıyla okul her kulüp için etkinlik başına 400-600 tl gibi bir destek bütçesi veriyormuş tabi bu destek elden verilmiyormuş ihtiyacımız olan şeyler dilekçeyle sunuluyormuş kendileri ihtiyacımızı karşılayıp bizlere sunuyorlarmış bu çok akıl karı bir şey değil bakalım yönetimi yola getirmeye çalışacağız :D

Geri