Üniversitenizde açmak istediğiniz kulüp/topluluk için; her üniversitede bu konuda farklı işleyişler mevcut, ben Ege Üniversitesi'ndeki tecrübelerime dayanarak nasıl olması gerektiğini anlatmak istiyorum.
Ege'de SKSDB (Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı)na bağlı topluluklar ve Fakülte / Y.O. lara bağlı kulüpler olmak üzere 2 farklı uygulama var.
Tüm öğrencilere hitap edebilecek konularda ve daha önce aynı konuda açılmamış bir topluluk ise SKSDB bünyesinde oluyor. Belli bir bölümü konu alıyorsa (fizik, kimya gibi) ilgili fakültede kurulması gerekiyor.
SKSDB bünyesinde kurulacak toplulukların yapması gerekenler + olursa iyi olurlar şu şekilde
Unutmayın ki, hazırlanan bu dosya rektör (yardımcısı) veya dekana kadar gidecek ve yabancı bir gözle bakacaklar. Cicili-bicili ve mümkün olduğunca renkli olmamalı, sade ve tutarlı olmalı (her aklıma gelen yerde yazdım çünkü önemli).
Çalışmalarınızı, taslak halindeyken ve son haline getirdiğinizde gönderirseniz inceler ve düzeltmelerde bulunabilirim.
(2 senedir Ege Üniversitesi Topluluklar Koordinatörlüğünde ve 5 yıldır öğrenci topluluklarında bulunan birisi olarak)
ozgurgngr@hotmail.com
Not: Mevcut bisiklet topluluklarından dijital ortamda tüzüğü olanlar burada paylaşırsa çok iyi olur..
Ege'de SKSDB (Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı)na bağlı topluluklar ve Fakülte / Y.O. lara bağlı kulüpler olmak üzere 2 farklı uygulama var.
Tüm öğrencilere hitap edebilecek konularda ve daha önce aynı konuda açılmamış bir topluluk ise SKSDB bünyesinde oluyor. Belli bir bölümü konu alıyorsa (fizik, kimya gibi) ilgili fakültede kurulması gerekiyor.
SKSDB bünyesinde kurulacak toplulukların yapması gerekenler + olursa iyi olurlar şu şekilde
- En az 5-6 farklı fakülteden/bölümden kurucu üyelerin olması. Farklı bölümlere hitap ettiğini, küçük bir grup olmadığınızı göstermek için önemlidir. (En iyisi; 10-15 kişi olması ve en az 6 farklı bölümden kurucu üyelerin olması. Bu listede öğretim elemanı da olması etkili olur) Bazı üniversitelerde sanırım Danışma olarak da bir öğretim üyesi zorunlu tutuluyor.
- Topluluk Tüzüğünün belirlenmesi. Topluluğun amacı, faaliyet alanları, nereye bağlı olacağı (SKSDB, Dekanlık..), Yürütme Kurulu Organnları, Üyeliğin nasıl olacağı, üyelerin hak ve sorumlulukları gibi alt maddelerin olacağı bir tüzüğün yazılması gerekir. Üniversinizde yakın zamanda kabul görmüş-kurulmuş bir topluluğun tüzüğünü kolayca uyarlayabilirsiniz. Birden fazla tüzüğü harmanlayarak uyarlamak daha iyi olabilir ama formatını bozmadan, fazla dallandırmadan
- SKSDB'ye kurucu üyeler adına bir kişinin imzalayacağı bir başvuru dilekçesi.
- Tüzükte ve başvuru dilekçesinde üzerinde durulamayan konuları da Bilgilendirme Raporu şeklinde eklemek iyi olacaktır.
- Bisiklet hakkında genel bir bilgilendirme
- Kampüste, İlinizde ve Türkiyede bisikletin yeri ve önemi. Tabi Avrupadan örnekler eklenerek bu konuda Türkiye'de de hızla artan bir potansiyelin olduğu vurgulanabilir.
- Birçok gelişmişlik ölçümünde bisikletin tuplum tarafından kullanılma oranın etkili olduğu
- bu gibi maddelerin açıklanması ile (varsa eğer) üniversite yönetiminde bisikleti hala çocuk oyuncağı görenlerin ufku açılacaktır.
- Önceden görüşüldüyse bölgenizdeki destek verecek kurumların bilgileri
- Başvuru Dilekçesi: Bilgilerinin eklerde belirtilen Bisiklet Topluluğu/Kulübünün bünyenizde kurulması ve faaliyette bulunması hususunda gereğinin arz edileceği Kurucu Üyeler adına bir kişi imzalayacak
- EK 1: Kurucu Üyeler Listesi:Okul ve iletişim bilgilerinin olacağı ve herkesin imzalayacağı isim listesi.
- EK 2: Topluluk Tüzüğü: Anlaşılır ve tutarlı olmalı.
- EK 3: Bilgilendirme Raporu: Bilgilendirme Dosyası da denilebilir. Bisiklet kullanmayan birisinin anlayabileceği, başlıkları düzgün ayarlanmış (belirgin) göz yormayacak şekilde olmalı.
Unutmayın ki, hazırlanan bu dosya rektör (yardımcısı) veya dekana kadar gidecek ve yabancı bir gözle bakacaklar. Cicili-bicili ve mümkün olduğunca renkli olmamalı, sade ve tutarlı olmalı (her aklıma gelen yerde yazdım çünkü önemli).
Çalışmalarınızı, taslak halindeyken ve son haline getirdiğinizde gönderirseniz inceler ve düzeltmelerde bulunabilirim.
(2 senedir Ege Üniversitesi Topluluklar Koordinatörlüğünde ve 5 yıldır öğrenci topluluklarında bulunan birisi olarak)
ozgurgngr@hotmail.com
Not: Mevcut bisiklet topluluklarından dijital ortamda tüzüğü olanlar burada paylaşırsa çok iyi olur..