Abdülkadir Ergin
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 7.152
- İsim
- Abdülkadir Ergin
- Başlangıç
- 1984—85
- Bisiklet
- Carraro
- Bisiklet türü
- Yol bisikleti
Mikrodalga fırınların yiyecek, içeceklerin yapısına zarar verdiğini düşünüyorum. Dediğiniz mantıklı olabilir ama (en basit haliyle) içine konulan yiyecek ve ya içeceğin atomlarına halay çektirerek ısınmasını sağlıyorlar ?. Buda bence yapılarını olumsuz etkiliyordur. Sedece bir fikir, bu kadarcık bilgiyle kanıtlayamam ?.Hiç denemedim ancak teorik olarak en verimlisi mikrodalgadır. Digerlerinde enerji kaybı çok yüksekken mikrodalgada enerjinin büyük bir kısmı su molekulleriyle rezonansa girecek elektromanyetik dalgalar oluşturmaya harcanir ve bunlarin buyuk bir kısmı da doğrudan fırının içindeki su molekullerine iletilir. Bu da suyu hemen ısıtır.
Bir de şöyle bir ürün var ama su ısıtmak için özel kap yapmak gerekirBirçok evde güneş paneli ile sıcak su sağlanabiliyor açıkcası içilir mi emin değilim ama en ucuz seçenek olacağı %100 ?
Bisiklete binmeden önce çift taraflı bantla 2 adet 1.5 litrelik suyu vücuduma bantlıyorum. Bunu bacak bölgemde yaptığım zaman extra bir termal içlik giyerek ısınma süresini minimuma çekiyorum. Üstüne taytımı giyip birde eşofmanlarımı çekince haliyle bu süreyi daha da minimalize etmek mümkün. Tabii burda performansınızda büyük rol oynuyor. Benim gibi 70 dişli aynakol ( özel yapım ) ile saatte 110 km/h sürate çıkabilecek kondüsyonunuz olduğunda suyun ısınma süresi eminimki bir çoğunuzu şaşırtacaktır. Ben genelde bu yöntemi yakın yerlere gideceksem uyguluyorum.Tur sonunda kendim ısıttığım suyla yaptığım nescafelerin tadı starbucks'ta yok inanın. Bunu ilerleyen zamanlarda kondüsyon ve performansımı daha da arttırıp damacana ısıtmayı deneyerek , kamplarda ateş yakmadan yemek pişirecek hale getirmeyi planlıyorum.
Lokomotif Andreas diyolla ortamlarda
Ben gibi ak pak olanlar nasıl bir yol izlemeli ? "Ben var Suriye gelmek" desem bir kişi inanmaz. Antalya'da çalıştığım dönemde millet Rus diye kolumdan çekip mağazaya götürüyordu. Bir gün küfredip bağırınca olayın farkına vardılar.En basit yöntem suriye sinirindan gunubirlik suriyeye geçip tekrar bu tarafa suriyeli taklidi yaparak gecmek olabilir. Oglumun suriyeli arkadasi bizimkine " ben sivilce kremi ve cilt bakim kremini bile bedava aliyorum" demis ordan pay biçin
İşsizlik dönemimde annem ile sabah kadın programlarında bolca gördüğüm uygulama. Kavanoz içine yemek koyup kapağını sıkıca kapatıyorlardı, hem bulaşık yıkanıyor, yem yemek pişiyor.Millet çalışan bulaşık makinesinde yemek pişiriyor su ısıtmak bişimi
![]()
metal kap içindeki 1 lt suyu halihazırda yanan bir soba ile temas ettirmek
Şöyle bir hesap yaptım, can sıkıntısı mı dersiniz ne dersiniz artık bilemem
1 litre suyun sıcaklığını 20 dereceden 100 dereceye çıkaracağımızı varsayarsak
Gerekli enerji miktarı Q = mcΔT
m kütle, c öz ısı değeri, delta t ise sıcaklık değişimi.
Q = mcΔT => Q = 1000*4,18*80 => Q= 334.000 Joule.
Yani 1 litre suyu 20 dereceden 100 dereceye ulaştırmak için suyun alması gerek enerji miktarı 334.000 joule.
Verimlerin farklı olması sebebiyle ısı kaynağından harcanması gereken ısı miktarını hesaplarsak;
İndüksiyon ocağı için verim %85, gaz ocağı için %50
Bu durumda;
Qindüksiyon=334.000/0,85=393.000 joule, elektrik birimi olarak kwh'a çevirdiğimiz takdirde Qi=0,1092 Kwh
Qgaz=334.000/0,5=668.000 joule.
Gaz ocağında 668.000 joule elde etmek için ne kadar gaz yakılması gerektiğini bulmak için;
Doğalgaz ın enerji değeri olarak 1m3 doğalgaz için 38 megajoule (?) olduğunu kabul ederek
668.000/38.000.000= 0,01758 m3 doğalgaz.
Doğalgaz ve elektriğe ait birim fiyatları bulabilmek için son ayın faturalarını kullandım.
Elektrik Tüketimi: 147,283 Kwh, Fatura tutarı: 139 TL, Birim Fiyat= 139/147,293= 0,94 TL/Kwh
Gaz Tüketimi: 84 m3, Fatura Tutarı: 142,78 TL, Birim Fiyat=84/142,78 = 0,59 TL/m3
Elektrik Bedeli: 0,1092*0,94 = 0,10 TL
Gaz Bedeli: 0,01758*0,59 = 0,01 TL
Varsayımların çok olduğu bir hesap oldu, ayrıca okul yıllarının üzerinden uzun yıllar geçti. Bu yüzden hataların olması oldukça olası. Yine de hesap için başlangıç noktası olabilir diye düşünüyorum. Öneriler doğrultusunda hesabı güncelleyebilirim.