Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

109 Hesabı - Sele ayarından şüphe edenlere!

@umutcelik çünkü üst boruyu kullanan 100 markadan ancak 5 markadır da ondan.
Bilgim sizinki kadar geniş değil; 30 tane falan marka biliyorum ama benim bildiğim birkaç istisna (şu anda sadece Colnago geliyor aklıma) dışında hepsi kadro boyunu üst boru olarak, daha doğrusu sele borusu ile alın borusu arasındaki yatay mesafe olarak, veriyor.

Scudo
Bilgim sizinki kadar geniş değil; 30 tane falan marka biliyorum ama benim bildiğim birkaç istisna (şu anda sadece Colnago geliyor aklıma) dışında hepsi kadro boyunu üst boru olarak, daha doğrusu sele borusu ile alın borusu arasındaki yatay mesafe olarak, veriyor.
St ölçüsü çoğu markada kadro boyu olarak veriliyor. Tabii ki yeni aero kadrolarda sele kelepçeli TT borusu birleşim yerine monta edildiği için değişim gösteriyor. Ancak o tür kadrolarda 4cm gibi bir eklenti yapılıyor. Yatay mesafe verilmesinin sebebi budur. St ile TT birleşim noktasından bir kaç cm yukarıya konumlandırılan boru kelepçeler üzerinden aynakol merkezine (ST) ölçü kadro boyu olarak kabul edilir. Tabii ki bu her markayı bağlamıyor.

Alacağınız bisikletin kadro boyu markanın geometri tablosundaki konumu vermek içindir,
Aynı boruyu referans almasına rağmen 53-54 ve 56 size kadro kullandığım markalar oldu,

farklı modelleri geometri tablosu üzerinden karşılaştırıken asıl ölçü reach ve stack değerleridir, buna hakimseniz hatalı kadro almanız imkansız.

Bu hesap yüzde yüz doğru değeri vermiyor lakin (+, -) 1 2 cm yakın değeri kesinlikle vermekte. Türkiye de ki bikefit saçmalığına para bayilmaktansa kendiniz ayarları değiştirerek en iyi sonuca varabilirsiniz.
Bu formülle benim ayaklarım pedala bile değmedi mesela :) Bu kadar ezber formüllerle ayar yapılmasını beklememek lazım :harika:

Bu formülle benim ayaklarım pedala bile değmedi mesela :) Bu kadar ezber formüllerle ayar yapılmasını beklememek lazım :harika:
İç bacak boyunuzu yanlış ölçmüş olma ihtimaliniz varmı acaba? Çevremdeki arkadaşlarıma bu ölçüyü denedigimde hiç bu denli bir fark çıkmamıştı oyuzden merak ettim.Tabi ezber formül ile ayar yapılmamalı lakin bu formülden çıkan sonuç oldukça yakın bir değer veriyor tecrübelerime göre.

• Beğen
Tepkiler: Ahmet Fidancı
@BerkEvren Demek ki sizin için en rahat sürüş pozisyonu bisiklete binmemeniz. Mesaj çok net. 😀 😀
Valla evde sırtım belim ağrısa sürüşe çıkıyorum rahatlasın diye. Fitimi sorgulamasın kimse bi zahmet :)
İç bacak boyunuzu yanlış ölçmüş olma ihtimaliniz varmı acaba? Çevremdeki arkadaşlarıma bu ölçüyü denedigimde hiç bu denli bir fark çıkmamıştı oyuzden merak ettim.
Bu hesap bacak boyu / femur uzunluğu oranını ve bacak boyu / ayak büyüklüğü oranını sabit kabul ediyor. Ama bisiklet üstünde işler bundan daha karışık.
Sele yüksekliğini dizin ve kal'in konumuna göre belirlemekte fayda var kesinlikle.
(Hem kendim hem retül ölçümüm var iç bacak ölçümüm için. Hatta o ölçümle kadro yaptırdım, gayet sorunsuz sürüyorum)

Son düzenleme:
Valla evde sırtım belim ağrısa sürüşe çıkıyorum rahatlasın diye. Fitimi sorgulamasın kimse bi zahmet :)

Bu hesap bacak boyu / femur uzunluğu oranını ve bacak boyu / ayak büyüklüğü oranını sabit kabul ediyor. Ama bisiklet üstünde işler bundan daha karışık.
Sele yüksekliğini dizin ve kal'in konumuna göre belirlemekt fayda var kesinlikle.
(Hem kendim hem retül ölçümüm var iç bacak ölçümüm için. Hatta o ölçümle kadro yaptırdım, gayet sorunsuz sürüyorum)
Dediğim gibi ilk defa bukadar uzak sonuç gördüm. Zaten custom çelik kadro kullanan adamın yanlış ölçme ihtimali düşüktür :)

• Beğen
Tepkiler: BerkEvren
Bacak ölçüsünü ayakkabı ile alıp ayakkabısız bisiklete binmeyi denemedikçe bu tür bir yanılsama oluşması mümkün değil. Yada 26 veya altı ayakkabı giyiyor olmalısınız 😁
Bence şu bacak boyunuzu bisiklet ayakkabını giyip tekrar ölçün ve bisikleti sürmeyi deneyin. Öncekine nazaran yüksek olacaktır. 😁 Ama doğru ayara yakın olduğunu görürsünüz.

Yalın ayak iç bacak ölçüm 81 cm, ayakkabıyla 83 cm iki hesap ta bana uymuyor. 86 cm ayarda biniyorum senelerdir. 83x1.09: 90,47 çıkıyor, ayaklarım pedala zor yetiyor. Diğerinde de 88 cm çıkıyor ve yine yüksek. 86 cm ye devam...

Seleye Cüneyt babanın ata atladığı gibi sıçrama hareketleri ile biniyorum. İnerkende yine aynı. Sele yüksek boy ufak . Ayağım yere değmiyor seleye çıktığımda.
Çoğunluklada önce pedal sonra oturuş seleye. Burada birçok şu kadar santim bu kadar ölçü bir yıldır okuyorum. İllaki bilimselliğin faydası vardır. Vücut da ağrının oluşmadığı pozisyon en doğru pozisyondur sanırım.

Bundan 30 sene önce Bisan bisikleti bacak arasından sürerken bu kadar ince ayarlar yoktu yada biz bilmiyorduk. Hayat o zaman daha güzeldi ve daha çok zevk alıyorduk sanki

İç bacak boyu dediğimiz ağ bölgesi ile ayakkabı tabanı arası mesafe mi?
Son hesap için tam pedal ile sele altı arasını mı mesafe ölçüsü olarak baz almamız gerekiyor?

İç bacak boyu dediğimiz ağ bölgesi ile ayakkabı tabanı arası mesafe mi?
Son hesap için tam pedal ile sele altı arasını mı mesafe ölçüsü olarak baz almamız gerekiyor?
İlk sayfaya bakarsan cevabı bulursun.

Video paylaşımı yapmak ve boş boş karşılık vermiş olmamak istedim ama video forumda gösterilmiyor. Muzun içeriğinde bulunan minerallerin uzun sürüşlerde dalgınlığa sebep olduğu, bununda ciddi kazalara neden olduğu bilgisini anlatıyordu.
Antrenman esnasında ne tüketilmeli?
Bir çoğumuz enerji içeceği, meyveli soda, kola ve meyve suyu gibi içecek çeşitlerini tüketiriz. Ancak konu enerji desteği olunca bisikletçinin aklına hemen muz gelir.
Oysa muz bisikletçinin tüketmemesi gereken meyvelerin başında gelmelidir. Çünkü muz içerdiği tiramin vasıtasıyla baş ağrılarına yol açtığı gibi migreni de tetiklemektedir. Sabah yola çıkmadan yada ilk dakikalarda yediğinizde içeriğinde bulunan triptofanın etkisi ile insanı uyku haline sokabilir. Biliyoruz ki profesyonel yarışçılar dahi uyuma, yani uyanık dalgınlık halini yaşarlar ve anlık ataklarla geride bırakılırlar yada kazaya sebep olurlar.
Aramızda bir Doktor varsa bu Tiramin ve Triptofan kelimelerini açarsa sevinirim.

Triptofan, yetişkinlerde azot dengesini sağlar; bebeklerde ise büyüme gibi bir çok işlevi olan esansiyel bir amino asittir. Niasin, melatonin ve serotonin yapımında görev alır. Triptofan ve ürettiği moleküller vücutta uyku döngüsü, ruh hali ve davranış gibi birçok işlevi etkiler.

Tiramin ise sempatik sinir uçlarına etki edip, indirekt olarak adrenalin ve noradrenalinin salınmasını sağlayan önemli bir metabolitdir. Vücudun pek çok fonksiyonu sempatik sinir sistemiyle kontrol edildiğinden, tiraminin alımıyla birlikte, bu sistemle ilgili, bazı fizyolojik reaksiyonların meydana geldiği belirtilmektedir. Kan damarlarını daraltarak, Monoaminoksidar kan basıncını arttırıp, tansiyon yükselmesine; dolaşım kollapsı ve periferal vasokonstraksiyona; kardi-yak gücün ve kalp ritminin artmasına; göz bebeği, pupiler ve palpebral dokuda genişlemeye; tükürük, gözyaşı salgısı ve solunum sayısında artışa neden olmaktadır. Ayrıca, kan şekeri düzeyinde artış yaptığı da belirtilmektedir.

Tiramin miktarı yüksek gıda tüketimine bağlı olarak ise; kalp çarpıntısı, baş ağrısı, hipertansiyon ve diyetik migren gözlendiği bildirilmektedir. Bazı vakalarda, akciğer ödemine, solunum ve kalp yetmezliğine, nöral bozukluklara ve intrakranial hemorajilere rastlandığı, bazı durumlarda ise ölüm vakaları ile karşılaşıldığı da bildirilmektedir.

Gıda Intoksikasyonlarında Histamin ve Tiraminin Önemi Hülya VARLIK* Aşkın BERKER

Bu hesaba göre sele boyum 5 cm kısa cıktı. Deneyip göreceğim.
Bu hesaba göre sele boyum 5 cm kısa cıktı. Deneyip göreceğim.
5 cm yükselttikten sonra pedalı her çevirdiğimde kal resmen ayağımı pedala doğru çektirdi . Memnun kalıp ölçüsünü bulan olabilir ama bana uymadı bu ölçüler.

Son düzenleme:
Benim de bu hesaba göre bacağım 2 cm uzun çıktı... :ssrtcbya:

Uyarılarınız için teşekkür ederim. SPD SL pedala bir kaç haftadır geçtim ama hemen sele ayarını yeniden yapmak durumunda kaldım. O dediğiniz 2 cm hemen kendini fark ettirdi. Yazınızı yeni gördüm ve doğru bir işlem yaptığımı anladım.

• Beğen
Tepkiler: ventiotto
Benim bilgiğim sele ayarı. Ayakkabıyı giyip bisiklete binip bir yere tutunup pedalı tam aşağıya getirdiğinde topuk ile basıldığında tam düz olacak bacak. Pedalı normal pozisyonda kilitleyince çok hafif diz kırık oluyor. Yol bisikletinde de mtb bisikletimde de aynı şekilde yapıyorum ayarı. 109 ölçüsüne denk geliyor mu merak ettim yarın bisikletin yanında bir kontrol edeceğim açıkçası.

Geri