Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

2. el bisiklet ve malzemeleri ilanlarındaki dürüstlük

Anonim

Üye
Tepki
0
Bir süredir yol bisikleti arayışındaydım. 2. Elde bütçeme uygun bir bisiklet bulabilir miyim diye sağa sola bakıyorum. Dikkatimi çeken bir kaç hususu paylaşmak istedim.

1- Az kullanılmış.
Şimdiye kadar az kullanılmamış bir bisiklete neredeyse denk gelmedim. Satılık bisikletlerin tamamına yakını az kullanılmış. 2015 faturalı bisiklet 400-500 km yapmış. Yahu haftada iki kez 500 mt mesafedeki bakkala gitsen iki yılda 208 km yapar. Bu arada bisikletin üstünde kilitli yol pedalı var. Yani kilitli pedala alışmak için bile en az 300 km yapmak zorunda.

Ruble ve zincirin fotoğrafına bakıyorsun en az 15 bin km de. Kendi bisikletimin 500 km deki halini hatırlıyorum da adeta parlıyordu ruble ve zinciri. 12-13 bin km deki bisikletimin donanımı, 500 km de olduğu iddia edilen bisikletten daha iyi durumda.

2- Lastik.
Yine benzer bir ilanda, yani 400-500 km deki bir bisiklet için lastiklerin 1 hafta önce takıldığı yazılı. Vittoria lastiklerimi yaklaşık 5-6 bin km dir kullanıyorum daha yandaki küçük çıkıntılarını parçalayamadım. 500 km yi nasıl bir yolda yapmış olmalı ki lastikleri değiştirecek hale getirebilsin diye düşünemeden edemiyor insan.

3- Her bisiklette olan ve ancak dikkatli bakınca görülebilecek kılcal çizikler.
Bu konu bir ilanın olmazsa olmazı sanırım. Bu şekilde bir ifadenin olmadığı ilanı çok az gördüm diyebilirim. Bisikletimi araç arkası taşıma aparatına yüklerken çizmediğim yeri kalmadı. Kadro yara almasa da boyasında bir çok yerinde ruj sürerek (forumdan öğrendiğim bir taktik) kapattığım bir çok çizik var. İlan sahibi bisikletçiler nasıl becerebilmişler anlamış değilim.

4- Temiz.
Tabi ki temiz. O bisiklet alındı alınalı belki de en büyük ve detaylı temizliği ilana konulacak fotoğraflar çekilmeden 1-2 saat önce gördü. Temizden kastın bu olmadığını tabi ki biliyorum ama temiz diye detay veren satıcının bisikletinden haberi olmadığı için bu açıdan yazdığını umarak yorum yapıyorum.

5- İki kere kullanıldı.
Örneğin bir yol ayakkabısı. Bir kaç platformda araştırıyorum, ilan sahibinin yıllardır bisikletçi olduğunu, bir kaç paylaşımından ve yorumundan satılık ilanındaki ürünü uzun zaman önce almış olma ihtimalinin kuvvetli olduğunu görüyorum. Benim 4 senelik MTB ayakkabım, yağmur altında o kadar sürüşe rağmen hala taş gibi dururken satıcının, ilanda iki kez kullanıldı ifadesi için iki den sonra 1.000 (yazıyla bin) yazmayı unuttuğunu düşünmek istiyorum.

6- 165-184 arası boylara uygun.
Evet, aynen bunu da gördüm. Kadronun boya göre uzayıp kısalabilen esnek bir kadro olması dışında bir ihtimal daha var ki dürüst veya bilgisiz satıcıları bir kenara bırakırsak bu satıcının artık kazıklama konusundaki muazzam iradesini ve karşılaşabileceği gerçek karşısında göstermesi muhtemel yüzsüzlüğünün boyutlarını gösteriyor.

Scudo
@alpdeger hiçbir ilana güvenip internetten görmeden ikinci el alışveriş yapmamak lazım. İlgilendiğiniz ürünü bizzat görüp incelemelisiniz.
Gitme imkanınız yoksa o ilde bir tanıdık bulup incelemesini veya bir bisikletçiye götürüp fikir almasını istemelisiniz.
Gördüğüm kadarıyla hiçbir ilan %100 dürüst olamıyor. Ne de olsa kargaya yavrusu kuzgun görünürmüş :)

7- arazi görmemiş mtb
8- akort görmemiş jant
9- balata durumu %90 frenler

@alpdeger çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Maalesef nedense bizim milletimiz (iyileri tenzih ediyorum) hep fesatlık peşinde, dürüstçe iş yapan yok. Böyle şeyleri de görünce insan hazmedemiyor.

Güvenli ticaret ile satın alırsanız ilanda yazılanlardan farklı şeylerle karşılaştığınızda iade edebilirsiniz. Ayrıca satıcıya olumsuz yorum da yazarsınız. Güvenli ticaretin dışında kimseye güvenmeyin. Ebay salak değil ya sadece güvenli ticaret ile satışlara izin veriyor. Sahibindencom tam bir dolandırıcılık merkezi. GET ile satış açıyorum, alıcı ısrarla GET haricinde almaya çalışıyor. GET komisyonunu düşürmek için. Sonra forumlara gelip şikayet açıyorlar.

Geçenlerde sadece 500 mt kullanılmış bir bisiklet ilanı daha gördüm. Hemen belirteyim ki gerçekten belirtilen özellikleri taşıyan ilanları istisna tutuyorum.
Yeni aldığım bisikletin üzerinde gelen lastikleri toplam 50 km kadar kullandım. Az evvel yağmur için yeni lastiklerini taktım eskilere (eski dediğime bakmayın 50 km ) Sıfır diye ilan verilen lastiklerle karşılaştırayım dedim. Az bile yazdığıma kanaat getirdim.

@alpdeger İşte toplum olarak ahlaki seviyemiz bu, maalesef. Her alanda olduğu gibi, 2.el bisiklet konusunda da böyle.

• Beğen
Tepkiler: Cemil Dada
Tüm 2. el ilanları böyle değil mi? Hiç kullanılmadı, sadece kontrol (!!!) amaçlı jelatini açıldı. Yav he he.

@Mustafa Zeybek
Bunu görünce sahibinden eziyet gören evcil hayvan görmüş gibi oluyorum. Alıp kurtarasım geliyo bisikleti :D

• Beğen
Tepkiler: ekranci
Asfalt görmemiş şehir bisikleti :)

• Beğen
Tepkiler: Cemil Dada
@sonselim16 Sabah su birikintisini görünce hızlanıp tepemden aşağı pis suyu boca eden taksi şoförüne, gözümün içine baka baka yola çıkan hanımefendiye, Adana'nın yegane bisiklet yoluna satılık arabasını koyan galericiye, elindeki çöpü (pet bardak ve kağıt mendil) sokağa atan genç kıza rağmen ben hala umutlu olmaya çalışıyorum.

@BerkEvren
Şimdi aklıma geldi; favorim kilitleme mekanizması bozuk ama tıkır tıkır çalışan maşalar

Ben sifatlara cok takilmazdim sahsen, cunku kimse kotu ozellikleri yazmak istemez. Yani yaziliyorsa eger, sadece iyi veya iyi oldugu dusunulen yanlari yaziliyor, o yuzden de hafizalarda bunlar kaliyor.

Benim en cok farkettigim sey, ikinci el urunlerin haddinden fazla yuksek fiyatlara satilmasi.

Satmayi dusundugum bir bisikletim var mesela (1000km kadar kullanilmis bir dahon qix) benim "az kullanilmis" diye nitelendirecegim (1000km bir ulasim araci icin oldukca az, sonucta). Bir kere ikinci el olmasini gectim, taksit vb imkani sunamiyor olmami da gectim, gorebilecegim goremeyecegim hasarlarini da gectim, bazilari tutup bu veya daha kotu durumdaki seylere %95 fiyat cekiyorlar. Yahu sifirini bi haftasonu indirimine vb denk getirince zaten %10 indirimle alabiliyoruz :/

300 km kullanılmış carraro 052 ilanı yayınlanır yayınlanmaz aradım ve gittim baktım gercekten de dediği kadar kullanılmış belki fazlası var uygun fiyata almıştım.kullanımını beğenmediğim için 3 gün sonra kar ederek sattım üstündede kilit pedal vardı ucuz çıkınca alırım tekrar satarım olaya fazlaca da art niyetli bakmamak lazım bence.geçen bisikletimi satayım dedim kabaca 1500 km yaptı şöyle ki sıfır bisiklette bile kılcal çizik vardır.bir alıcı almak istedi lastikte 2-3 milimlik delik vardı alıcı vazgeçti.conti gp4s2 çabuk yanak veren delinen bir lastik hiç patlamadı ama iz var daha 3000 km de yol yapacağını öngörüyorum.

dolandırıcı sahtekar ilanlar resimlerden yazılardan adamın konuşmasından belli olur.ama 500 km kullanışmış kilit pedallı bisiklet olmaz demekte eksik hatalı bir bakış bence.

• Beğen
Tepkiler: Eroseros
Haha! 1.65-1.84 arasi boylara uygun olmasi iyiymis :)

Ben de olaya farklı bir boyut getireyim: kendi carraro sportive 227 mi yol bisikletine geçmek için satmak istiyordum. İlana bisiklette mevcut olan bütün kusurlarını resimleri ile ekledim. Üstelik piyasanın en düşük fiyatı ile (1050 tl) ve kargo bedava şeklinde satışa sundum. Fakat almak isteyen herkes çiziklerden dolayı ya ölü fiyat (700 tl gibi) teklif etti ya da vazgeçti. Ha birde faturası olmamasına takan çok kişi var, tamam hak veriyorum ama kimlik fotokobili sözleşme yapalım gibi önerilere hepsinin kapısı kapalı. (Bu arada bisikletin ilk sahibi faturayı bulamadığı için bende yok.) Ben de sonuç olarak satmaktan vazgeçtim. Bir süre daha bunla pedallıyacağım herhalde. Şimdilik hedef 25 km olan rotamda ort. hızı 28den 30 a çekmek.

@alpdeger
Saydığınız bu ve bunun gibi insanların oluşturduğu bir toplumda; yaşamda da ticarette de dürüstlük,iyi niyet gibi evrensel insani değerleri aramamak lazım.Allahtan iyi, düzgün insanlar da var; onun için umut da var.

2. elde satış yaparken "sana nasıl davranılmasını istiyorsan sende öyle davran" ilkesini uygularsak sanırım yol almış oluruz.
Zira bazı arkadaşların da dediği gibi genel olarak maalesef ahlak seviyemiz pek parlak görünmüyor. Nedeni ortada kimse kimseye güvenmiyor.
Satılsın diye ucuz verilen ilana bile acaba çaldı da ondan mı ucuz satıyor diye yaklaşıyoruz.
Maalesef durum içler acısı. Buradan çıkan sonuç hiç olmazsa çocuklarımızı ahlaklı yetiştirelim derim. Bari onlar alışverişlerinde ve herşeyinde birbirlerine güvenebilsinler..

• Beğen
Tepkiler: hamlet2006
Geri