Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

2013 Sram Force Aynakol (BB30). Sokulmuyor.

Soner H. Arslan

Aktif Üye
Tepki
208
Bisiklet
Focus
Merahaba,

Elimde kadrodan ayirmaya calistigim 2013 Sram Force aynakol var. Bu aynakol 500 km civari bile kullanilmadi, bisikletle birlikte gedi. Yani fabrikada takildigi sekliyle duruyor, bakim falan yapilmadi, sokulmedi takilmadi. Yukseltecegim icin sokmem gerekiyor ama beceremiyorum. Saat yonunun tersine, iyi guc aktarabilecegim bir allen anahtarla (220mm izeltas) ugrasmama ragmen beceremedim.

Aklima gelen iki olasilik var. Birinde hata bende, montaj klavuzlarini yanlis yorumluyorum. Digeriyse hatali montaj, somun degerinin uzerinde sikilmis. Nasil bir yol izlemeliyim? Konuya hakim kullanicilarin onerilerine ihtiyacim var, simdiden tesekkur ederim.

Asagida okla gosterdigim yone ceviriyorum
http://i.imgur.com/sWAZNlC.png

Scudo
Geçen gün BB30 aynakolumda ben de aynı sorunu yaşamadım..
Üzerinde "Sıkmak için bu taraf çevirin" yazıyordu ve okla gösteriyordu (sizinkinde olduğu gibi). Ben de ona istinaden ters yönde çevirdim.. Olmadı haliyle.
Daha sonradan ok yönüne doğru çevirince daha kolay çevirildiğini gördüm, "Aha" dedim, "bozdum. Madem bozdum dibine kadar çevireyim, bakalım ne olacak" derken aynakolu sökmüş bulundum sapasağlam :)

Ters yönde de deneyebilirsiniz ama şu anda oldukça fazla tork uyguladığınız için gevşetmesi de biraz daha sıkıntılı olacaktır muhtemelen...

10 MM alyan anahtar ile söküyoruz bu aynakolları ben de çok uğraşmıştım, hatta sonra parça eksik olduğunu öğrendim yurt dışı falan zorla aldım parçayı. Fakat sizin aynakol da farklı bir vidalama sistemi var. Sol tarafa doğru çevirmek doğru diye biliyorum. Üzerinde gösterdiği ok yönü vidaya ait olmayadabilir. Çünkü Fsa de kullanılan da bir vida ve pul benzeri aynakolun sol koluna dıştan vidalanan bir parça daha var, okla gösterilen belki o parçanın yönüdür. Birde alyan anahtar tek başına yetmiyor çünkü kısa geliyor ben alyan anahtarı ingiliz anahtarı ile tutarak daha çok vererek çıkarmıştım. Yakından bir kaç fotoğraf daha çekebilir misiniz, ve daha aydınlık olabilirse ?

iki tane somun var. dıştakini değil içtekini sökeceksiniz. içerdeki somun söküldükçe dışardakine baskı yapıp kolu geriye itecek.

@tuna karahan
Dıştakini sökmek zaten çok zor ve özel alet gerektiren bir hadise, alyan anahtarı direk içeri sokarak döndürmeli fakat dönüş yönünde arkadaş hata yapıyor olabilir. Sram aynakollarda dönüş yolu fakrlı olabilir.

@Edip Dinçer
Gosterdigim yone dogru guc uyguladikca daha da sikiyormus hissine kapildim ben de. Baska sansim kalmiyor zaten, dediginiz gibi deneyecegim birde.

@Hasan SAYLIK
Truvativ bu vida sistemine "self extracting bolt" demis. Tuna bey' in de soyledigi gibi dista bulunan parca ile icerideki ayri seyler. Benim elimdeki tam olarak su
http://i.imgur.com/JlqHOxE.jpg
Tabii hangisinin ne ise yaradigini biraz zor yoldan ogrendim. Park tool spa-2 spanner tool diye bir el aleti siparis ettim ve asil olayin icerdeki vida oldugunu o zaman anladim, pedal kolu sokulmuyordu. Ayrica ok isareti dediginiz gibi disaridaki parcanin yonunu gosteriyor olabilir.

Tekrar deneyip sonucu buraya yazarim. Cevaplariniz icin tesekkur ederim.

üstekini unutun. saat yönünün tersine alyene uzun bir kol takıp çevirin.

Üstte ki parça çok hayati çıkarmayın sakın kayıp olur gider, sonra aynakolu sökmek imkansız parçayı bulmak da öyle dediğim gibi alyan kısa olduğu için gerekli güç verilmiyor ıngiliz anahtarı ile alyani tutup öyle çevirin sola doğru.

Nihayet firsat bulup sokebildim. Anahtar ve pedal kol icin iki farkli capta boru kullandim. Pedal kolunu stretch film ve uzerine de tamir bandi sararak korumaya aldim, buyuk capli boruyu uzerine gecirdim. Diger boryu da anahtarla birlikte kullandim. Bu haliyle gayet yuksek bir tork uygulanabiliyor lakin gerek yokmus, tereyagindan kil ceker gibi acildi vida.

Bir vidanin acilis yonu hakkinda, teknik dokumanlari da okumama ragmen tereddutte kalacagim hic aklima gelmezdi. Herkese cok tesekkur ederim degerli yardimlari icin.
http://i.imgur.com/TKRYih1.jpg

Peki saat yönüne mi yoksa saat yönünün tersine mi çevirerek açtınız?

Geri