Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

2015 Türkiye Yol Bisikleti Şampiyonası Karaman (24-26 Haziran)

Ferhat Köse

Forum Bağımlısı
Tepki
8.275
Bisiklet
Bisan
Arkadaşlar çok az kaldı yol şampiyonasına ve bu yıl benim de formasını gururla terlettiğim Karaman ilinde yapılacak.Buradan katılacak arkadaşlar varsa daha önce tanışma fırsatımın olmadığı mesaj atarlarsa tanışmayı isterim .
Ayrıca yarış hakkında bilgi almak isteyen olursa yardımcı olmaya çalışırım .yarışmanın federasyon bilgi sayfası aşağıdadır.

(link)

Scudo
Yarislar hakkinda pek bilgim yok. Genel performans nedir. 35 yasindayim yeni yol bisiklet binmeye basladim. Ramazandan sonra sıki antreman yapip sehirler arasi tur atmak istiyorum. Bu yarislara katilmak icin yas siniri var mi. Bu sene belkimolmaz ama onumuxdeki sene Allah izin verirse katilmak isterim.

@Onur Ali İmren

o rapor yazma günleri bitti artık Onur. malesef o tip paylaşımlar yapmama kararı aldım forumda.Paylaştıgım önemli gördüğüm teknik konuları da kendi arşivime kaldırarak yöneticiliği bıraktım.6-8 aydır yöneticiliği bıraktıgımdan beri 3 yol yarışı 5 mtb yarışına katıldım hiçbirini anlatmadım anlatmayı da düşünmüyorum ama sen özelden dinlemek istersen facebookdan eklediğin zaman istediğin kadar anlatabılırım canlı canlı :) lütfen yanlış anlaşılma olmasın sebebin seninle ilgisi yok zamanında alınması gereken ve alınmış bir karardır.kıssadan hisse kıymeti bilinmeyen bilginin paylaşımın yeri yok forumda. geyik çevirmeye lay lay sohbet etmeye devam :) zaten benim verdiğim bilgiler sıkıcı onun yerine carbon veya gramaj sohbetleri daha cazip :)

@oktayakgoz
ben de ilk yarışıma 37 yaşında başladım günde bir paket sigara içerek :) mevcut durumunuzu bilmiyorum ama istikrarlı bir antreman proğramı ile eğer temeliniz sağlamsa bir senede ana gurupta kalmayı başaracak sevıyeye gelırsınız.Burada ince nüans mevcut durumunuz ve temeliniz o konularda evveliyatınızı ve durumunuzu bilmeden birşey diyebilmek imkansız .

@Ferhat Köse

Aslında bisiklete başlama sebebim spor salonundaki koşu bandından ve bisikletten sıkılmış olmam. Yarış hic aklımda yoktu ama bana uygun olanın yarış bisikleti olunca aslında neden olmasın diyor insan. Asıl yapmak istediğim kişisel olarak kendimi geliştirmek. Bir sene önce 100 kiloydum salonda spor yaparak 85 e kadar düştüm. Verdiğim kilo 15 ama vücudun sekil almasıyla ciddi kilo vermiş gibi duruyorum. Kilo vermek ve kondisyonunu arttırmak için bisiklete başladım.

Yarışları incelediğim kadarıyla ortalama hız 40 km. Ulaşılması gereken değer bu mudur yoksa ben mi yanlış anladım

@oktayakgoz

tek başına 40 km ortalama hız sadece zamana karşı yarışta oluyor(12 Km) o da sizin yaş gurubunuzda kürsü demektir :) ilk 3 sporcu 40 ve üzeri ortalama cıkarıyor genelde.Yol yarışındaki 50-70 km süren 40 -43 ortalama ise ana gurubun ortalama hızıdır bu cok farklı bır durum. gurup içerisinde daha az enerji ile daha uzun süre ve daha hızlı gitmek mümkündür fakat yarış içerisindeki ani ataklara ve yüklenmelere karşılık verebılırsenız gurupta kalırsınız aksi taktirde geriye düşer ufak bir guruba veya tek başınıza yarışı tamamlamak zorunda kalırsınız ki ortalama hızınız oldukça düşer.Bunun için de gurubu iyi izlemek kısa sert interval antremanları ve gurup içerisinde doğru yerde durmayı öğrenmek gerekıyor tabı dayanıklılık antremanları da ayrıca şart.yanı ulaşmanız gereken bır hız degerı yok zaten hıza göre antreman yapılmaz o göreceli bir kavramdır şartlara göre değişir antremanlar güç ölçere yada nabza göre uygulanırsa bir anlam taşır.Tüm bu ve benzeri şeyleri de ne kadar yazmaya kalksam tam anlamıyla anlatabılmek ımkansız kendınızı ıyı hıssettıgınız bir dönem profılı size uygun bir yarışa girerek kendinizin gözlemlemesı en dogrusu olacaktır.ondan sonra nelerınız eksık ne lazım rakıplerın sızınle farkı nedır hersey kafanızda canlanacaktır.genelde ılk yarışlarda ana gurupta kalmak bıle buyuk başarıdır.

kilo olayına da cok takılmayın eger rampacı kımlıgı ıstemıyorsanız. ben 187 boyunda 72 kıloyum benden 20 cm kısa olup aynı kıloda olan yarışcı arkadaşlar abıler de var. bende eskıden kıloya cok takılıyordum ama zayıf olmanın avantajı olan uzun yokuşlu maraton yarışlar ulkemızde olmadıgından burada pek bır avantajı bulunmuyor .sadece kişisel tatmın 10-20 km rampa olursa cogunu gececegınızı bılerek tatmın oluyorsunuz :)

Hımmm demek istediğinizi anladım.

Peki nasıl çalışmak gerekiyor. Ramazandan sonra çalışmalara başlamak istiyorum. Benim aklımda günlük 2 saatlik çalışma vardı. Hızı arttırmaya yönelik. Sanırım bu doğru bir çalışma sekli degil

@oktayakgoz
öncelikle ben bu konuda uzman değilim acizane kendini sürekli geliştirmeye çalışan öğrenme aşamasında biriyim.Kendi tecrübelerime dayanarak direk şunu şunu yapın demek hata olur bu işte öncelik temel oluşturmaktır temel durumunuzu bilmediğimden birşey diyemeyeceğim. ben yarışma kararı aldıgımda senede 10 bin km bisiklet kullanan hafta içleri 2-3 saatlik sürüşler hafta sonları 150-350 km arası uzun turlar yapan biriydim ve bu şekilde 3-4 yıl geçirdim yani interval yüklemelerıne başlamadan önce bacaklarımda 30-50 bin km dolmuş idi size bu noktada yapabileceğim tek tavsiye kasım ayına kadar çevirebildiğiniz kadar çevirin kasımda havaların bozulmasıyla kısa sert intervallere ve ağırlık kuvvet antremanlarına başlayın hatta tırmanış yürüyüşleri ve koşu da ekleyebilirsiniz ve ocak ayı ile birlikte bisikleti de ekleyerek bir proğram olusturun ve bu programa uyarak sevıyeyı yavaş yavaş yukseltın kıssadan hısse anlatımı bu kadar.bu tavsiyelerimi ocak ayına kadar uyarsanız ocak ayında yapacagınız proğrama özelden yazarsanız elimden gelen destegı sağlarım.yine tecrubeyle sabıttır kı ıstıkrar olmayan antremanların getırısı yoktur bır kaç tane genç bu konuda destek ıstedı elımden gelenı yapmaya calıstım fakat en fazla bır ay sonra sapmalar başladı oyle olunca da yapacak bırsey kalmıyor cunku zaman kıymetlı ve kendı proğramımı aksatmak ıstemıyorum.

Çok tesekkur ederim inşallah kasım ayında sonucu bildiririm. Tekrar tesekkur ederim

• Beğen
Tepkiler: Ferhat Köse
@oktayakgoz
eğer cıdden bu işe gönül vereceksenız o zaman şu son tavsiyeyi de vereyım kasım ayına kadar yaptıgınız sürüşlerde kadansınızı mümkün mertebe yüksek tutun. muhakkak bır kadans saatınız olsun bır nabız saatı bulundurun. nabzınızı sureklı takıp edın .Hafta sonları nabzı cok yukseltmeden uzun sürüşler(3-5 saat) hafta içleri kısa ama sert suruşler yapın ve yıne nabzınızı takıp edın .bu sporda en önemli bilgi nabız bılgısıdır sıze her seyı anlatır doğru analız etmeye başladıgınız zaman.haftada 12-15 saat suruş size cok guzel bır temel oluşturacaktır bu süre zarfında.ve yıne tekrar edıyorum ortalama hıza kesınlıkle aldanmayın hatta km saatınız hızı göstermesede olur bisiklet üzerinde en önemli veriler varsa power yoksa kadans ve nabızdır hıza odaklı hıcbır antreman yoktur ve sanal alemde gezınen ortalama hız muhabbetlerı sadece amatörlerın kendını tatmın etme aracıdır.zamanında bende cok yaptım şimdi gülerek takıp edıyorum :)

@Ferhat Köse
Hocam çok güzel yazmışsın ve güzel bir bilgilendirme yapmışsın. Yıllardır bende kendi halimce sporla uğraşıyorum. Maalesef her yerde sürekli bu hız palavralarıyla millet kendi kendine yazıyor neler gördük, yokuş ta 50 km ile gidenmi dersin dağ bisikletiyle ortalama 60 70 yapanmı dersin neler neler neyse beni ilgilendirmez. Ama maalesef bu bilinçsiz yazılar insanları sağlık açısından yanlış yönlendiriyor. Profesyonel sporcular dediğin gibi kadans ve nabız karşılaştırmalarıyla antreman yapıyorlar. Hatta sağlık açısından bile kadans çok önemlidir. Yapılacak sağlık amaçlı sürüşler düzenli tempolu( kadans oranlı) sürüşler olmalıdır, şu hızı yapıcam diye bağlarımızı parçalamanın bir manası yoktur. Bende kendimce bunu eklemek isterim. Herkese kazasız belasız sürüşler dilerim.

Yol yarışı devam ediyor, Torku takım olarak yarışı tek başına götürüyor, en öndeler ve arkadakilerle aralarında 2 dakika gibi bir fark varmış, takımdan biri kazanacak kime verecekler bakalım :)

upload_2015-6-26_11-17-51.png

bende kendi fotoğrafımı ekleyim bari zaman karşıdan :) salcano teşekkür etmiş onları tercih ettiğim için :)

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/11214209_878196792245968_3248974615423869528_n.jpg?oh=74d0e2f1f7197e35fefb2d4275af8cae&oe=5629E6EA&__gda__=1445170230_035dfe8d31bb5805e4111460559a7367

Ferhat tebrikler, bana göre kararlı ve istikrarlı çalışman herkese örnek olmalı.

Nasıl çalışılması gerektiğini çok güzel anlatmışsın. Yol yarışlarına hazırlanmak isteyenler için benim de küçük bir katkım olsun. Eğer İngilizce sorun oluşturmazsa aşağıda vereceğim adreste ayrıntılı antrenman programları var (British Cycling). Bu programları hazırlayanlar Team Sky çalışanları. En güzel tarafı ücretsiz olması. British Cycling'in güzel bir vizyonu var: Birleşik Krallığı dünyanın bir numaralı bisiklet toplumu haline dönüştürmek. Bu amaçla sitede akla gelecek veya gelmeyecek her tür konuda bilgi var.

(link)

Dün açmış olduğum bir konu vardı, onu da paylaşayım:

Antrenman programı - BisikletForum

@Bahadır Gürel

@Bahadır Gürel
teşekkürler Bahadır abi.Bu şampiyona benım için çok talihsiz geçti yeni bir şey denedim hiç olmadı :) zaten bu seneyi tecrübe senesi ilan etmiştim gidebileceğim tüm yol ve mtb yarışlarına gidiyorum. pazar gunu de kocaeli mtb cup ta yarışacagım .tecrübelerime çok büyüğünü ekledim yol yarışındasonucunda da yaklaşık 40 km tek başına veya ıkı kişi sürmek zorunda kaldım :) yapılan tek yer tutma hatası 6 aylık antremanı hiç edebiliyor bundan büyük tecrübe olmaz diye düşünüyorum :) yol yarışları çok farklı bir kulvar yeterli antreman seviyesine gelmeniz mevcut rakıplerden barz olarak çok üstün değilseniz tek başına hiçbir şey ifade etmiyor muhakkak gurubu iyi analiz etmek her hareketi doğru tespit etmek ve ona göre çözüm üretmek zorundasınız tabi bunu yüksek nabızda ve çevirmeye devam ederken yapmanız gerekıyor. bir kaç saniye içinde alamadığınız bir karar sizin uzun zamandır saatlerce günlerce yaptıgınız çalışmayı antreman yarışına dönüştürebiliyor. antreman yapıp gerı dönüyorsunuz.Bunları öğrenmenın de yarış koşmaktan başka hiçbir yolu yok .koşmaya devam :) 2015 olimpiyat puan senesi çok fazla yarış düzenleniyor seneye böyle olmayacaktır bu frsatı kaçırmamak lazım.

şampiyonanın en güzel selfisi mi diyeyim öz çekimi mi bilemedim

https://i.hizliresim.com/g5Q6m5.jpg

• Beğen
Tepkiler: taner07
@Ferhat Köse Abi baktım da kimler kazandı göremedim, tek bildiğim TT'yi Ahmer kazanmış, yol yarışını kim aldı acaba bilgi alabilir miyim? Teşekkürler :)

Geri