3 yada 4 tekerlekli bisiklet projesi ?

tgrlbb

Üye
Kayıt
29 Mart 2008
Mesaj
13
Tepki
9
Şehir
Konya
Merhaba arkadaşlar. Forumda yeniyim.
Bu ilk mesajım.
Önce kendimi tanıtayım.
İsmim Tuğrul. 28 yaşındayım. Konyada yaşamaktayım. Duvar kağıdı ve boya ustasıyım. Ellerinizden öper iki oğlum var.

Konya düz bir kent olduğu ve halkının bisiklete düşkün olduğunu göz önüne alırsak ( öyleki Türkiyemizin Çin'i olarak anılırdı bir zamanlar) ne kadar küçük yaşlarda bisiklete binmeye başladığımı tahmin edebilirsiniz.
Bisikletleri her zaman sevmişimdir.
Şu anda 2 tane yol bisikletim, bir tane normal, 2 tane arazi (mtb sanırım) bir tane de bmx im var. Mtb ler çalındı ama :) Lise yıllarımda o zamanki adıyla TEK Meram takımında bir süre idmanlarda bulundum. Konya- Ladik, Antalya yolu, Adana Yolu, Aksaray, Ankara Yolu gibi güzergahlarda alt limit 40 km olmak kaydıyla bir çok kereler yol arşınladım. Teknik terimlerden anlamam ve kendimi bunlarla bağlamam.
Ben bu noktada amatör gibi kalsamda bisikletin esas esprisi olan spor, sağlık ve çevrecilik gibi faktörlerini bilmem yeterlidir.

Neyse esas konuya geleyim.
3 yaşındaki oğlum gazete ve tv reklamlarında gördüğü akülü arabalardan isteyip duruyor. Bilirsiniz evlat başka şeye benzemez. Onun bu isteğini ufak bir kaç detay dışında yerine getirmek istiyorum. Buna ilaveten en düşük 500 liradan başlayan bu aletleri almak işime gelmiyor doğrusu.
Ben bir baba olarak oun akülü bir araçla gezip neşe saçmasını elbette isterim ama, bu çocuğun sağlıklı büyümesi, kaslarını çalıştırması ve pedal çevirmeye aşina olması gerekiyor.
Bundan dolayı, henüz tam dengesini bulamadığı için ve düşüp bir taraflarını incitmesinden çekindiğim için ona 4 tekerlekli yada 3 tekerlekli bir bisiklet yapmayı düşünüyorum. Hali hazırda bir tane 3 tekerlisi var lakin piyasanın uyduruk malzemelerinden. Ben ona çarklı zincirli frenli esaslı bir şey yapmak istiyorum.
Evde kaynak makinesi, spiral (flex) ve diğer ekipmanlarım var. Haliyle biraz da ustalığım var. Lakin planlı ve projeli çalışmayı sevdiğim için kafamdan bir şeyler yapmak yerine önce bu işi bilenlere danışmayı uygun gördüm.
Bana lazım olan 4 tekerlekli 2 çocuğu taşıyabilecek bir aletin arka aktarmasının projesi. Ve bu malzemelerin isimleri. Ön direksiyon düzeneğini kendi çizdiğim projeden düzenleyebilirim. Ama onun içinde fikirlerinize danışmayı uygun bulduğumu belirtmeden geçemem.

Şimdiden yardımcı olan herkese teşekkürlerimi sunarım. Herkese iyi günler.
 
Scudo

HaliliOzturk

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Temmuz 2005
Mesaj
7.157
Tepki
7
tgrlbb merhaba,

Öncelikle foruma hoşgeldiniz. Yazınızda belirttiğiniz gibi bisikletin keyif kısmı, spor olan kısmıdır. Çocuğunuza bu keyfi aşılamak, bu alışkanlığı ve keyfi küçük yaşta kazandırmaya çalışmak çok güzel bir davranış. Bir gün tüm ebeveynlerin sizin gibi bisiklet konusunda duyarlı olmasını dilerim. Zira bu yurtdışında böyle... Darısı başımıza :).

Konunun özüne dönecek olursak, size şöyle bir link veriyim;
(link)
Buradaki bisikletler Roche firmasının Mavi Bisiklet projesi için özel olarak üretilmişlerdi. Sevgili Hasan Abi ve oğlu Muammer'in bu konuda tecrübeleri büyük, onlara danışarak (mail, telefon vs) konuda yardım alabileceğinizi düşünüyorum.

Fotoğraflarda da göreceksiniz, sizin yapmak istediğiniz bisikletin "iricesini" daha önce yapmışlardı.

Şimdiden kolay gelsin diyorum, çalışmanız canlanmaya başladığında fotoğraflarını bizlerle paylaşırsanız mutlu oluruz.
 

tgrlbb

Üye
Kayıt
29 Mart 2008
Mesaj
13
Tepki
9
Şehir
Konya
Teşekkürler HaliliÖztürk. Verdiğin Linkte soru işaretlerini silen çok güzel fikirler edindim.
 

mzgrknc

Daimi Üye
Kayıt
17 Mayıs 2007
Mesaj
247
Tepki
83
Şehir
ist
mrb tgrlbb,
assagida fikir olusturabilecegini veya yardimci olabilecegini dusundugum bir kac link yolladim. sayfalar ingilizce ama foto lardan yola cikilarak fikir edinilebilir die dusundum. zaten olayin teknik ayrintilari da yok gibi nette. biraz hayal gucu biraz da teknik bilgilerle bu isin altindan kalkilabilir kanimca. bildigimi sandigim bir sey var o da arkada difransiyel kullanilabiliyor. teknik konularda pek bi bilgim olmadigindan benden bu kadar diyorum... ayrica internette daha genis bilgi almak istiyorsan "quadricycle" veya "4 wheel bike" diye arama yaptiginda hatiri sayilir sayida ( ing ) sayfaya ulasilmakta. youtube videolari da teknik fikirler vermese de gaza getiriyo...:d kolay gelsin...



(link)
(link)
(link)
(link)
(link)
(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: tgrlbb

Mert Bağcılar

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Ağustos 2007
Mesaj
1.789
Tepki
1.214
Şehir
Eyüp, İstanbul
Bisiklet
Cannondale
Yıldız bisikletin telefon no: 6264976

Eyer Hasan Abi yi veyatta Muammer Abi yi ararsanız,size açıların nasıl olması gerektiği konusunda veyatta diğer konularda çok yardımcı olurlar.
 
  • Beğen
Tepkiler: tgrlbb

tgrlbb

Üye
Kayıt
29 Mart 2008
Mesaj
13
Tepki
9
Şehir
Konya
Arkadaşlar, projeyi başlattım.
Evde bulunan iki eski bisikleti parçaladım. Gidonun dönmesini sağlayan bilya yatakları, direksiyon millerini aldım. Bmx vardı bir tane belki 22 yıllık. İlk bisikletimdi, onu parçalarken biraz içim acıdı ama ruhu çocuklarımın dört tekerlisinde yaşayacak :)
Kadroyu su borusundan kesip kaynattım. 120x90 boyutlarında ana kadro var. Lastik payları henüz binmedi. Onlarda binerse 160x120 gibi birşey çıkacak tahminimce.
Elimdeki kısıtlı imkanlar ve işin en ucuz boyutundan dönerek birşeyler yapma hevesimden ötürü henüz harcama yapmadım. Zaten fazladan 2 tane bmx dış-iç lastik, 2 tane de jant-dış-iç lastik takımı edinmem lazım. Bunun dışında herşeyi parçalanmış bisikletlerimden sağlıyorum.
Dün akşam biraz korktum kaynağa gözümü aldırdığımı sanmıştım ama aldırmamışım :D
Şu anda herşey tam şekliyle aklımda. Güzel olacak bitince. İnşallah. En son kontrplakla dış kaporta yapıp macun tamirleri ile köşeleri ve keskin kenarları yok edeceğim. Sonrasında tabanca ile boyayıp sahiplerine teslim edecem. Ayın 15ine kadar bitirirsem oğlumun 3. yaşını bitirdiği güne denk düşürürüm teslimatı :)

Bittiği zaman fotolarını çekip burada paylaşırım inşallah. El yapımı 4 tekerli bisiklet. El yapımı değilde ev yapımı desek daha uygun düşer ama..
 

rockbu

Aktif Üye
Kayıt
25 Aralık 2007
Mesaj
157
Tepki
167
Şehir
Sakarya - Afyon
nasıl bişe çıkcak ortaya merak ettim doğrusu :) yapım aşamasında resim çekip siteye koyabilirmisiniz?
 

tgrlbb

Üye
Kayıt
29 Mart 2008
Mesaj
13
Tepki
9
Şehir
Konya
Aslında kısaca özetleyecek olursam uğraşı olarak oldukça ayrıntılı.
Görünüm olarak basit.
İlk görüş olarak dandik. Zira parçaları kendim imal ediyorum gibi bir şey.
Birde çok iyi kaynakçı sayılmam. Kaynak konusunda kendimi geliştiriyorum desek daha yerinde olur. Ama bittiğinde sorunsuz çalışan öküz gibi bir alet çıkacak ortaya. :D
 

ZekiAlper

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Ekim 2007
Mesaj
2.887
Tepki
1.515
Şehir
Antalya
İsim
Antalya Downhill Özel Antrenör
Bisiklet
Specialized
3 yaşındaki oğlum gazete ve tv reklamlarında gördüğü akülü arabalardan isteyip duruyor. Bilirsiniz evlat başka şeye benzemez. Onun bu isteğini ufak bir kaç detay dışında yerine getirmek istiyorum. Buna ilaveten en düşük 500 liradan başlayan bu aletleri almak işime gelmiyor doğrusu.
Ben bir baba olarak oun akülü bir araçla gezip neşe saçmasını elbette isterim ama, bu çocuğun sağlıklı büyümesi, kaslarını çalıştırması ve pedal çevirmeye aşina olması gerekiyor.
Bundan dolayı, henüz tam dengesini bulamadığı için ve düşüp bir taraflarını incitmesinden çekindiğim için ona 4 tekerlekli yada 3 tekerlekli bir bisiklet yapmayı düşünüyorum.

Bence cok güzel bir girişim bu:) bisiklet alışkanlıgını erken yaşlara indirebilinecek bir uygulama ...
Bisikletin görünümü biraz kaba olucak haliyle fabrikasyon gibi olamaz zaten merakla bekliyoruz...
bir baba olarak çocuga verilebilecek en anlamlı hediye evyapımı bisiklet olsa gerek :D
 

ctnglr

Üye
Kayıt
8 Mayıs 2007
Mesaj
15
Tepki
6
Şehir
BURSA
Merhaba tuğrul bey ben Çetin GÜLER forumda çok aktif değilim fakat bende bisiklet severlerdenim...
Öncelikle çalışmanızın gerçekten taktiri hakketiğini belirtmek isterim, umarım hedeflediğiniz projenizi sonuna kadar getirebilirsiniz..
Makine müh. 3. sınıfta okumaktayım bu sene yıl içi projesi olarak sizin düşündüğünüz projeyi (4 tekerlekli bisiklet) aldım :) herhangi bi aksilik olmassa 10 mayıs gibi imalataş amasına geçmeyi planlıyorum . sizinle ve forumdaki tüm arkadaslarla bilgi paylaşmak ve fikir alış verişinde bulunmak çok isterim.. Bu konuda bilgisi olan ve yardımcı olabilecek arkadasların yardımlarını bekliyorum...
 

tgrlbb

Üye
Kayıt
29 Mart 2008
Mesaj
13
Tepki
9
Şehir
Konya
@ctnglr


Merhaba Çetin kardeşim.
Öncelikle okul hayatınızda size başarılar dilerim.
Ben oldukça büyük aşama kaydettim başlattığım projede. Lakin benden foto istenecek diye ödüm patlıyor çünkü eşek arabası gibi bişey oldu :)
İşin doğrusu ben yaptığım işi beğenmedim doğrusu. Benim beğenmediğim şeyi başkasının beğenmesini beklemem, bekleyemem. Bu yüzden utancımdan resmini bile çekip koymuyorum buraya.
Durumu şu kadar özetleyim.
Masraf olarak sadece 28 Lira harcama yaptım. Bu 28 lirayla 2 tane küçük boy Bmx ön tekeri ( jant, iç-dış lastik) takımı edindim. Bunun dışında, eski su borusu, 2 adet eski bisikletin hareketli parçalarının parçalanmış halleri, çıkma balkon korkuluk demirinden kestiğim (inşaatçıyım taahhüt işleri yapıyorum evde işime yarayabilecek hurdaları bahçemde bir köşede bekletirimde :) )1 cm. lik profil demirlerinden, 8lik inşaat demirinden, birbirini tutmayan eski civatalardan faydalandım.
Şimdi büyük merak uyandırdığımın farkındayım. Ben demir doğrama ustası değilim. Lakin ufak tefek elimden gelir diyerek başladığım bu iş epey beceri ve ustalık istiyormuş da ben hafife almışım. E başladığımı da yarım bırakacak kadar kaypak değilim. İyi kötü bitireyim hiç değilse (bizim buraların tabiriyle) el öğrenbeçliği olsun ustalık siner biraz ikincisine başlarsam dört dörtlük yapar çıkarım diye düşünmekteyim.

Belki faydası olur diye bulduğum bir resmi ileteyim bu arada. Bakarsınız işinize yarar.

İyi çalışmalar.
http://atomiczombie.com/product/streetfighter/streetfighter14-lg.jpg
 

inzell

Üye
Kayıt
23 Nisan 2008
Mesaj
6
Tepki
3
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Kron
Hep hayalini kurmuşumdur, birkaç kişinin kullandığı tek bir bisiklet. Umarım başarılı olursunuz, kolay gelsin...
 

HarryBlade

Daimi Üye
Kayıt
27 Temmuz 2008
Mesaj
229
Tepki
46
Şehir
Muğla / Fethiye
Şu 4 tekerlekli sarı bisiklette difransiyel var mı? virajlara nasıl giricek ki o?
 

Barış Çalışkan

Aktif Üye
Kayıt
23 Mayıs 2008
Mesaj
106
Tepki
64
Şehir
gєвzє
baya rahat bir bisiklet olucak gibi inşallah olur olursa zaten engelli arkadaş ve insanlar için güzel bir proje olur
 

eminix

Üye
Kayıt
12 Eylül 2008
Mesaj
49
Tepki
28
Şehir
kütahya
Bisiklet
Bianchi
Merhaba Bisiklet Dostları

--------------------------------------------------------------------------------

Ben de aranıza katılıp ,bilmediklerimi sizlerden öğrenmeye,bildiklerimi sizlerle paylaşmaya geldim.Amatör olarak yıllardır bisiklet binicisiyim.Bisiklet bazıları için bir sevdadır,bazıları için bir eğlence,bazıları için sadece benzin masrafı olmayan nakil aracıdır.Bazılarımız ince teker 27x1/4 yarış bisikleti tutkunudur,bazılarımız 26x1,95 mtb dağ bisikleti hastasıdır,bazılarımız çift kadrolu 26x200 balon teker
yolcusudur.Kimisi yazın okul kapanınca biner,kimileri de yaz kış işe yetişecem diye habire pedal sallar.Bazısı da benim gibi bozulanları tamir edecem diye uğraşır.Saygılarımla.Kütahya Emin-iş 43 bisiklet tamir atelyesinden Emin Usta
----------------------------------

Tuğrul Bey sizi tebrik ederim ,eski bisikletleri değerlendirme işleminiz için ,
sonuç çok önemli değil ,başlamak bitirmenin yarısıdır, Başarilar...