Scudo Sports

5 senedir hiç kullanılmayan bisiklet

rohe

Aktif Üye
Tepki
53
Başlangıç
1996—97
Bisiklet
Dahon
Bisiklet türü
Katlanır
Merhaba arkadaşlar,

Forumda ve YouTube üzerinde birçok bakım konularını okudum ve izledim. Fakat uzun süredir kullanmadığım bir bisikletim var. Bianchi Nero 5 senedir kullanmıyorum. Jant göbeklerinde, pedal göbeklerinde ve gidonun ortasındaki bağlantı vidalarında hep yağ taşmasına benzer olaylar olmuş. Zaten 2-3 ay kullanmıştım. Otoparkta durduğu için üzerinde aşırı tozlanma olmuş. Herhangi bir pas vs. göremedim.

İlk kullanım öncesi kendimce şunları yapmaya karar verdim:

1- Otoparkçı da basınçlı su ile biraz uzaktan yıkatmak toz ve eski yağ taşmalarının gitmesi için.
2- Makine yağı ile zinciri yağlamak sıkabilirsem göbek aralarına da sıkmak.

Sizce bunlar yeterli olur mu bu neredeyse 6 yıldır hiç kullanmadığım bisiklete? Şunu da mutlaka yapmalısın veya öneri olarak demek istedikleriniz var ise çok mutlu olurum.

İlginiz için şimdiden çok teşekkürler.

Scudo
@rohe iyice söküp tek tek toplamak gerekir... Bir de nerede durdu pas var mı bu da önemli...
- vites telleri sökülüp kontrol edilip yağlanıp geri takılacak
- orta göbek sökülüp bakımı yapılacak
- teker göbekleri sökülüp bakımları yapılacak
- bunlar halledilirken ruble ve zincirde sökülmüş olduğu için temizlikleri yapılacak
- furş yatağı sökülüp yağlanacak geri toplanacak
- herşey geri toplandıktan sonra zincir yağlanacak ( uygun bir bisiklet zincir yağı ile)
sonrasında aktarıcı gibi hareketli yerlere hafif sprey yağ sıkılabilir vs. vs.
Vites ayarları akort kontrolü yapılmalı ve ondan sonra bisikletiniz tekrar hazır hale gelir...

İlgin için çok teşekkürler @Anonim . Sanırım en iyisi bisikletçiye gidip, dediklerini tek tek yaptırmam olacak Bakırköy'de.

@rohe Aslında bu kadar karmaşık göründüğüne aldanmayın biraz anlıyorsanız kendinizde kolayca yapabilirsiniz :)

@Anonim aslında az çok anlarım mekanik işlerden fakat furş yatağı mesela, nasıl sökerim sonrasında tam yerine yerleştirebilir miyim, emin olamıyorum. Bozmakta istemiyorum sıfır neredeyse bisiklet :)

bende aynı senin gibiyim malum ogrenciyim 40 tl bi bakıma diyince biraz fazlageldi artık kendim yapmaya başladı forumdaki arkadaşlardan yardımci oldu çok teşekür ederim onlara mesale göbek anahtari 20 tl vermeye gerek yok biraz anlıyorsun ingiliz anahtarını taşlıyarak yani incelterek (komsum saolsun) göbek anahtarını çevirdim işlevi görüyor biraz pratik zeka ile hersey yapılıyor takıldığın yer olursa forumda çoğu var zaten bulamazsanız konu açtım tamam bide bisikleti fotoğrafını atarsan çok hoş olur bisikleti hiç bişey bilmiyorsanız hafta sonu dinlenen dinlenen yaparsın herseyini.bütün malzemeleri alsan 60 tl maks 80 tutar onlara ömür boyu bakım .

• Beğen
Tepkiler: rohe
@Anonim Hocam merhaba bendede 2008 model bir bisiklet var birisinden aldım geçen sene.Ön-arka göbek,furş bakımı,ruble temizliği,vites fren ayarı,maşa bakımı vs. aklınıza neresi geliyorsa yapıyorum.Yalnızca bir yeri yapamıyorum,onunda anahtarı mevcut değil oda orta göbek.Daha önceki bisikletlerimde de orta göbeği hiç açmadım,açamadığım içinde bakımını hiç yapmadım.Orta göbek çok önemli mi hocam ? İlla bakımını yapmak gerekiyor mu ?

• Beğen
Tepkiler: rohe
@Hüseyinsuna Güç ana iletim organı olduğu için önemli ha illa bişey olacak diye bişey yok ama bakımı yapılsa çok iyi olur :)

aynı sorun şuan bende de var. ve ayrıca arka aktarıcıda kırılmış ve kullanılamaz halde. bugün bir bisikletçiye götürüp arka aktarıcıyı değiştirmeyi planlıyorum.dün gidip sorduğumda çin malı birşeyi 15 tl ye daha kaliteli olan bir shimanoyu ise 45 tl ye takacağını söyledi. ben zaten şuan kullandığım bisikletten memnun değilim fakat en az 1 sezon daha kullanmam lazım bu yönden hangi vitesi taktırmamı tavsiye edersiniz bir performans farkı olurmu

:D Bana kullanılan makineler geldi onlar bile leş gibiydi. 5 Sene Yatan cihazı tahmin dahi edemiyorum.

Müsait yeriniz ve 8-10 saat zamanınız varsa gerekli malzemeler ile pırıl pırıl yaparsınız bisikletinizi.

Eldiven ve koruyucu gözlük takmayı ihmal etmeyin.

Kim temizlerse temizlesin kendi bisikleti gibi temizlemez o nedenle kendiniz yapabilirseniz daha sağlıklı daha temiz olur.

Benim temizliğimden kareler :)

Emin olun leş gibiydi bisiklet ve parçaları. Biraz itina biraz zaman ve malzeme ile herşey halledilir.

%100 Lastiklerinizi değişitirin. Kauçuğun raf ömrü dahi 4-5 yıldır, 5 sene yatan lastik kullanılmaz hocam.

Dosyalar

• aynakol.jpg
    aynakol.jpg
    200,9 KB · Okunma: 208
  • fox2.jpg
    fox2.jpg
    95,9 KB · Okunma: 205
  • göbek arka 2.jpg
    göbek arka 2.jpg
    143,2 KB · Okunma: 206
  • göbek ön.jpg
    göbek ön.jpg
    156,2 KB · Okunma: 206
  • jant.jpg
    jant.jpg
    203,4 KB · Okunma: 207
  • kadro5.jpg
    kadro5.jpg
    103,1 KB · Okunma: 203
  • karbon 3.jpg
    karbon 3.jpg
    83,7 KB · Okunma: 204
  • ruble.jpg
    ruble.jpg
    112,9 KB · Okunma: 201
  • ruble3.jpg
    ruble3.jpg
    98,9 KB · Okunma: 199
@Halilibrahim Elinize sağlık harika gözüküyor :) Kendim söküp tek tek yapmaya çalışacağım olmazsa bisikletçide birleştirmeye götüreceğim artık :)

• Beğen
Tepkiler: Halilibrahim
Arkadaşlar ben forumunuza yeni kayıt oldum.
Benim yaklaşık 5 yıldır kullanmadığım bir bisikletim var. 3 yıldır yerinden oynamadı.
Bisiklet yaklaşık 10 yıllık Bianchi marka bir bisiklet. Modelini falan hatırlamıyorum.
Balkonda duruyordu. Artık kullanmak istiyorum ancak bugün baktığımda bir çok yerinde (direksiyon, frenlerin olduğu kısım, zincir vs.) pas,toz,kir vs. gördüm. Şimdi benim bu bisiklete yaptırmam gereken bakım(lar) nelerdir ve ne kadara mâl olur bana. Öğrenciyim bu yüzden fazla verebileceğimi sanmıyorum. Bisikletçiye götürmem gerekir mi yoksa evde ucuz yolla halledebilir miyim?

Pasını pas çözücü ve bulaşık teliyle çıkartıp zinciri falan mazot vb. bir şeyle temizleyip makina yağıyla yağlasam beni kurtarır mı? Bisikletle günde toplam 20 km yol yapmayı düşünüyorum.
-----
Arkadaşlar sanırım kazıklandım. Bisikletçiye gittim az önce. Zinciri yağladı, tekerleri şişirdi, 1-2 tekeri döndürdü falan. 10 lira fiyat çekti. Ben de mecburen verdim.
Gazyağıyla yağladı zinciri. Sonunda da vitesi çalışır duruma getirdim, frenler artık tutuyor falan diye bir sürü şey saydı ama her şey gözümün önünde oldu 10 dakikada bu kadar şey nasıl oldu anlamadım..
Sonra da dedi ki bunu kısa süreli sür, sonra getir söküp bakalım dedi. Onun için de normalde 50, ben 40'a yapıyorum dedi..

Keşke bende olsa parça pinçik edip güzelce yıkardım :) zincirin her pimini sökerdim sizinde öyle yapmanız gerek hocam komple sökün göbekleri rubleyi falan tüm vidalarına kadar

Arkadaşlar Kron Rc2000 Claris bir yol bisikletim var. Yaklaşık 3 senedir otopark da duruyor, bu süre zarfında hiç ilgilenmedim. Şu an tekrar kullanmak istiyorum acaba tam olarak ne yapmam gerekiyor nereleri kontrol etmek lazım?

• Beğen
Tepkiler: Batuhan B.
Lastikler dışında çok fazla kontrol etmeniz gereken bir şey olduğunu düşünmüyorum. Dış lastiklerde, özellikle yanaklarda çatlaklar oluşup oluşmadığına bakın. Sorun görmüyorsanız, lastiklere uygun basınçta hava basın. Zincir ve rubleyi temizleyip yağladıktan sonra bisikleti kullanabilirsiniz.

Arkadaşlar Kron Rc2000 Claris bir yol bisikletim var. Yaklaşık 3 senedir otopark da duruyor, bu süre zarfında hiç ilgilenmedim. Şu an tekrar kullanmak istiyorum acaba tam olarak ne yapmam gerekiyor nereleri kontrol etmek lazım?
Önce güvenlik derim Lastikler fren merkezleri,vites kontrolleri,zincirin de yağlanması gerektiini düşünüyorum İlk kullanımda uzun bir menzile gitmemenizi tavsiye ederim Sağlıcakla

• Beğen
Tepkiler: Anonim ve ophellia
İç lastik dış lastik özeliklede ic lastigi kontrol
Et hata direk değiştirebilirsin bence. iç lastigı jantın dışinda sişirince problem gözükmese
Bile hamuru inceldiği için patlayabiliyo.
1 hafta önce bende 2 senedir yatmıs olan bi
Bisikletin lastigini şireyim dedim.40 psi da
Bi anda g*t umde patladı lastik.şaka anlamında demedim yaşandı bu olay.
Gidon ve boğazinda çatlak var mı diye kontrol et.furç ta boşluk var mı diye bir kontrol et.fren telini ,fren hidrolikse hortumu
Kemirilmişmi diye kontrol etsen yeter .kalanı zaten ölümcül degil sürüşte kendini belli eder.

Geri