-Rotanın otobandan olması veya bir şekilde otobana bağlanması olayı son bulmalı artık. Gıpgri bir tur oluyor. Bugün göreceğiz, Bursa-İstanbul etabı gerçekten acayip... Giro d'Italia'da mis gibi falezli/falezsiz sahil yolları görüyoruz, bizde yok mu efendim? Klişe olacak ama 3 tarafı denizlerle çevrili bu ülke. Ülkeyi tanıtmak otobanlardan başlamamalı, bence... Elbette köprüleri, güzel tasarımlara sahip olan binaları vb. gösterin sorun değil. Ama gösterilecek ana ürün olmamalı bence. Batum'dan başlayıp sürekli sahil yolundan devam edebilen bir Karadeniz turu fikri gerçekten süper olur. Cidden!
-Etap günlerinde bisiklete/turlara olan ilgiyi artırmak adına belediyelerin aktif rol alarak vatandaşı dışarıya çıkarması gerekir. Bu da belediyeler, dernekler, spor mağazaları vb... tarafından düzenlenecek etkinliklerle olabilecektir diye düşünüyorum. Turların başlangıç-bitiş ve sporcuların illa yavaşlayacağı tırmanışlarda özel etkinlikler olmalı bence. Hatta, hukuksal olarak mümkün mü bilmiyorum ama, arka takip grubunun da takip eden bir etkinlik turu dahi düzenlenebilir. Bu ödüllü de olabilir. Cumartesi veya pazar günleri çok önemli. Hafta sonu çalışmayan kesim için, ilkbahar-sonbahar gibi ılıman bir havaya sahip bu günlerde yapabileceği güzel bir etkinliğe dönüştürülebilir bu tur.
-Tur'dan bağımsız, yüksek bütçeli spor kulüplerine çağrı yapılabilir. Bu da benim hayalim. Fenerbahçe Bisiklet Takımı, Galatasaray Bisiklet Takımı, Bursaspor Bisiklet Takımı olsa, bence güzel olur diye düşünüyorum. Zaten bizde fanatizm de yaygın, taraftarların/vatandaşların bu kulüplere olan bağlılığı bu sporu ileriye taşıyabilir bence. Fanatizm ilk defa işe yarayabilir
-Son olarak, biz... Yarış/Tur sezonu bitiyor olabilir ama dışarı çıkmaya devam, lütfen!
Ek : Turların, sokaktaki vatandaşla bütünleşmesi lazım. Otobanlara bildiğim kadarıyla yaya girişi yasak, kaldı ki ortalama bir vatandaş neden bisiklet turu izlemek için otobana gider? Otobanda tur yapmanın bir dezavatanajı daha. Vatandaşı çekmek istiyorsan, turu sosyal yaşamın bulunduğu yere çekmen gerekir...