Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

56cm kadro ve boy hakkinda yardima ihtiyacim var

Scudo
@derya çetin

banada 60cm lazım ama modellerde yok 2-4 cm düşük olsa sorun oluyor mu? :D

@Murat Saygin

benm o kadar bilgim yok maalesef. başka arkadaslar cevaplasın:)

Bence maksimum ve minimum değerlerin arasında kalan bir ölçüyü tercih etmelisiniz rahatlık bakımından. Benim ölçülerime göre (169 cm boy, 76 cm bacak) çıkan değerler 48-54 arası değişiyordu. 52 lik bir kadro aldımi, memnunum 1 ay kadardır kullanıyorum. Ha bu arada 54 cmlik bir flatbar yol bisikletim de var onda da hiç rahatsızlık hissetmiyorum. Hatta flatbar olduğu için biraz daha rahat bile diyebilirim. Yani bence ölçülerinizin dışında olmadığı sürece vücudunuz adapte olacaktır. Ama gider de ideal ölçülerin uç sınırlarının altında ya da üstünde bir kadro seçerseniz o zaman kalıcı sıkıntılar yaşamanız kaçınılmaz olacaktır. Bir de ölçülerinizin biraz altında bir kadro tercih etmek, üstünde tercih etmekten daha makuldür.

• Beğen
Tepkiler: derya çetin
Bu konuya bir nokta vurmanin zamani geldi. Dostlarim kadro boyu, aynakol milinin göbeginden sele borusunun basladigi yere kadar mesafeyi ifade eder. Italyanlar baska, fransizlar baska ölcerler. Insanin boyu ile bu kadro boyu arasinda belirli ortalama oran oldugu icin, insan boyuna göre belirli kadro büyüklügünden bahsedilir. Fakat her insanin belden asagi ve belden yukari uzunlugu ayni degildir. Bu yüzden bazi kadrolarin üst borusu- bilmeyenler icin aciklama olarak yaziyorum- sele borusu ile alin borusu arasindaki boru, kadro boyundan büyük veya kücük olabilir. Belden yukarisi uzun olanlar bu üst borusu uzun, kisa olanlar da( genellikle kadinlar) bu üst borusu kisa olan kadrolar secmek zorundadirlar veya daha dogrusu böyle secerlerde dahaiyi ve rahat olur. Selexi ileri veya geri almak cok iyi bir cözüm degildir. Dizleri korumak ve belirli bir performansi alabilmek icin selenin pozisyonu konusunda ayaralr vardir. Dolayisiyla belden üst kismin ayari icin gidon bogazi cözüm aranacak bir noktadir. diger yandan gidon yüksekligi, gidon bogazinin uzunluguna etki eden bir faktördür.
Kisaca kadro büyüklügü, sadec bir referans degeridir, ayni kadro büyüklügünde iki kadro farkli üst boruya sahip olup, farkli boyda insanlar icin uygun olabilir. Diger yandan farkli boydaki kadrolar ayni insana uyabilir.
Maalesef Türkiye bu konuda cok geri kalmis, bu konuda yeterli bilgilere haiz, bisiklet satan magazalarin sayisi cok cüzidir. Bu yüzden ben herkese , sadece daha önce veya hala bisiklet sporu yapan insanlarin magazalarindan alisveris yapmalarini tavsiye ederim. Bu insanlari hepiniz taniyorsunuz. Ilk aklima gelen Delta, Fatih Ertörün, Gürsel Akay, Atilla Bisiklet........ gibi bu konulara hakim kisilerin magazalaridir. ( Ismini sayamadiklarim kusuruma bakmasinlar, sayilari daha fazla tabii ki.)

Yukarida yazildigi gibi, bacak boyu 76 cm, boyu 180 cm. olan kisi, 54 kadro ve 140-150 mm. gidon bogazi kullanirsa daha rahat eder. ( yaklasik degerler, herkesin kandi algilamasi farkli)

@ihtiyar
Peki İhtiyar bey diye hitap edeyim size boy 180 bacak boyu da 83-84 ise kadro 54 de mi kalmalı 56 ya mı çıkmalı...

@hsnsylk Her ikisi de olur. Hangi bisiklet tarzi ve ne amacla kullandiginiza bagli bir sey. Benim yol bisikletlerim 56 kadrodur. Dag bsikleti ve cyclocross bisikletlerim 54 kadrodur, ve ne tesadüfse vücut ölcülerimde sizin yazdiginiz gibidir.
Üst borusu kisa olan 56 kadro oldugu gibiüst borusu uzun olan 54 kadro da mevcuttur. Önemli olan sizin ihtiyacinizn ne oldugudur, ve bu boy kadrolara ulasabilme olanaginizdir.

@Emre Akcan

Kaç aydır kullanıyorsunuz bu kadroyu ?

Ben de kendi tecrübelerimi paylaşayım. Benim boyum 1,82 ve bacak boyum da 88 cm. İlk yol bisikletimin kadro boyu 60 cm'di. İlk 2-3 ay rahat geldi fakat sonrası tam bir işkenceye dönüştü. 100 mm gidon boğazını 60 mm ile değiştirdim, seleyi öne aldım. Gökhan Toros'un dediği gibi, oldu ama olması gerektiği gibi olmadı. Sonra 56 cm kadroya geçtiğimde cuk diye oturdu kadro bana.

• Beğen
Tepkiler: CevdetBilge
@Cagkan Dur

sizin yerinizde olsam 54 alırdım efendim. henüz 2 ay önce almış olduğum yol bisikletim 54 kadro. boyum 1.74 bacaktan emin olmamakla birlikte 81-82
eğer 54 burası ise, 56 da burası olsun, siz tam olarak şurdasınız :)
-----54---[]---------56--------------------------------

56 size çok çok büyük ihtimal büyük gelecektir. çok çok büyük ihtimal deme sebebim de şu, firmaların kadro boyları ciddi ciddi farkediyor. birinin 52si diğerinin 54ü.. öbürünün 56sı berikinin 54ü..
sizin tespitinizden de yola çıkarak (hani bacak aranızla 2 cm kalıyormuş,) o kadro size büyük diyorum tekrar :)
54 alın, üzerinde 100 gidon boğazı gelecektir muhtemelen. bence o da uyacaktır size.. baktınız biraz rahatsız etti, 120 denersiniz.. uzun gidon boğazları bisikletin ön kısmında görsel olarak asimetriye yol açıyor, beni rahatsız ediyor şahsen 120den uzun gidon boğazı. komik de duruyor..

internetteki guruların tespitlerinden birisi de şuna benzer bişeydi; "büyük kadro alacağınıza küçük kadro alın"

Benim boyum 1.82 bacak boyum 87 civarında 56 kadro kullanıyorum hatta top tube 55,5 cm civarında memnunum sizin boyunuza yol yarış için 54 kadro tam olacaktır diye düşünüyorum

@yucel gulesenoglu

Üstünde 40 cm ile aldım (kullanan nasıl kullanmışsa omuzları çok küçük heralde) ama 42 hatta 44 e cevirmeyi düşünüyorum

@yucel gulesenoglu
özür dilerim gidonla da ilgili sorunum var boy değince aklım oraya gitti deda zero1 100mm

• Beğen
Tepkiler: yucel gulesenoglu
Merhaba,
Bu doküman (link) oldukça iş gören bir dokümandır ve kafada bazı fikirlerin oluşmasında fayda olacaktır diye düşündüğümden paylaşmak istedim. Kadro, boy ve bacak boyu arasındaki ilişkinin anlaşılmasında oldukça yardımcı oluyor. Ayrıca alt kısmında ortalama aynakol ölçülerini de veriyor.

Doğru kadro boyu bulunduktan sonra, hem bu başlıkta hem de forumda bir çok kişinin detaylandırdığı şekilde, sele, sele borusu, gidon, gidon boynu ve aynakol gibi bileşenler üzerinde ince ayarlar ile optimum ve komforlu sürüş için ayarlamalar mutlaka yapılmalıdır.

Aynı doküman MTB için de mevcut ihtiyaç duyanlar buradan faydalanabilir. (link)

Geri