haydaaaa... mekanik bir konu daha... hemen ozetliyoruz... 6000 serisi kadrolar esnek kadrolardir... bir nevi suspansiyonlu kadro gibi dusunun... bisiklette suspansiyon olmasa bile bu kadro tipi titresimleri emerek size konforlu bir surus saglar (hepsinden onmelisi bence).. buna karsilik 7000 serisi kadar dayanikli degildir... burada dayaniklilik derken anlatmak istedigimi bi aciklayayim.... bu baski veya cekme mukavemetidir. yani surekli yuk altinda 7000 serisi daha iyi iken titresimli zeminlerde 6000 serisi daha dayaniklidir...
tabi kafaniz karisti... hemen pratik bi ornek.. bir yumurtayi alttan ve ustten bastirin... kirmaniz cok zor olur... ama bir yere carptiginizda hemen kirilir.. (bu 7000 serisi)... buna karsilik yumurtaya bicakla bi cizik atmayi deneyin... asla atamazsiniz.....
simdi lastik bir top alin... ustunde ziplayin sert koselere carpin... esner ve eski haline geri doner... ama bicakla bi cizik atmaya kalksaniz hemen cizilir...
burda aradaki farki abarttim.. ama anlamak icin bu sart...
simdi bisiklete geri donelim... downhill (tepe asagi) surus yaparken bisikleti devirdin ve kayaya carpti.. bisiklete bisey olmasin diyosan 7000 serisi... ama ayni suruste dustun ve kayaya carptin, iniste nazik popomuza bisey olmasin ve bisiklet hafif hasarla kurtulsun diyosan 6000 serisi kadro ideal....
downhill MTB ve digerlerinde bisiklet insandan fazla zorlanir ben o yuzden 7000 tercih ederim... ama sehir bisikleti aliyosam biraz esnemesini isterim (ki uzun turlarda popom rahat etsin) bu durumda 6000 serisi tercih ederim... benim el bileklerim, ayaklarim, omuzlarim, uzun turlarda zorlancagi icin 6000 serisi diyorum.. ama arazi de bunu hissedecek mesafem yok (zaten oraya zorlanmaya gidiyorum) 7000 serisi diyorum... bu arada unutmamali ki 6000 serisi enerji verimliligi icin daha kotu bir secim... ama bu 1000 km suruste 1010 km surmusum gibi bir enerji kaybi yaratir... yani konfora gore devede kulak...
kafasi karisan buraya yazabilir daha aciklayici olmaya calisirim