Scudo Sports

7'li 14-28 ruble yerine, 7'li 12-32 takılabilir mi?

clk

Aktif Üye
Tepki
356
Bisiklet
Mosso
Hepinize Merhabalar,

Birçok markanın giriş seviyesi sayılan şehir/trekking modellerinde bulunan bir aynakol/ruble sistemine sahibim.

Bisikletim : Mosso 1621 MDM
Aynakol : SHIMANO FC-TY501 48x38x28 dişli
Ruble : SHIMANO MF-TZ21 7 vites 14-28 dişli
Ön attırıcı : SHIMANO TOURNEY FD-TX5 3 vites
Arka arttırıcı : SHIMANO ALTUS RD-M310L 7 vites

Sizlere sormak istediğim sadece mevcut arka rubleyi (14-28) 7'li değiştirerek yerine 12-32 7'li ruble takabilir miyiz ? başka bir şeyi değiştirmeden bu değişikliği yapabilir miyiz ? Ben hem düzde hemde yokuşta bisikleti biraz rahatlatacağı düşüncesindeyim. sizlerin deneyim ve fikirlerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

takmak istediğim ruble 12-32
Spor_5787713.jpg

Scudo
@clk rubleniz casetmi yoksa vidalimi..ben mftz21 olan rubleyi vidali diye biliyorum ama yaniliyorda olabilirim.
Gelekim degisim islemine, benim sehir bisikletimdede mftz21 vidali olan vardi..ben onu mftz34 megarange ile degistirdim.rampalarda cok rahat ettin..aslinda degistirmeyecektim, yasadigim sehir asiri rampli degilde, bazen cocuklari bisiklet koltuguna oturtup okula felan goturuyorum, o sebeple asiri yorulmayim diye degistirdim.

@isocan vidali ruble su an uzerindeki. Almak istedigim rublede vidali. Sadece arka arttirici bu orani karsilarmi merak ediyorum. Zincir degisikligi gerekiyormu ? Bu arada tesekkur edrrim cevabiniz icin

@clk ben zinciri degistirmedim..ama benim arka arttirici tourney, 34 luk megarange takinca hic bir sikinti cikartmadi, hatta fabrikanin yaptigi arka vites ayari bozuktu hemen oradaki kablonun bitiminde ayar vidasi var oradan ince ayar yapivermistim. Su ana kadar hic bir sikinti cikartmadi.
Altus megarangeyi desteklermi bilmiyorum.ama buyuk ihtimal uyum sagkar.neticede siz gene 7 dislili bir ruble takiyorsunuz..
Mesajinixdaki ruble caset ruble..vidali olarak 32 12 varmi bilmiyorum..ben direk megarange aldin..1. Vitesten 2 ye gecirince cok fark oluyor..32 12 daha iyi oranlara sahiptir..megarangede 34 den direk 26 ya dusuyor cok orantisiz yani.

Hocam sizin ruble, vidalı ruble olduğundan bu aletlere ihtiyacınız olacak.
ruble-anahtar_3101_1.jpg
ruble-s_F600_kme-anahtar_3101_1.jpg

Burdan da anlayabilirsiniz sizin arka aktarıcının hangi özellikleri desteklediğini:

Ekran Alıntısı.JPG

Yani 11-34 bile takabiliriniz.

@clk

Sn clk ben eski şehir bisikletimdeki 14x28 vidalı rubleyi, 14x34 Megarange ile değiştirmiştim. Ne aktarıcı, ne de zincir bir sorun çıkarmamıştı. Gayet uyumlu olarak çalışıyorlardı.

12x32 ruble taktığınızda, aktarıcının sorun çıkaracağını zannetmiyorum. Belki (çok ufak bir ihtimal) zincirinizden 1 bakla eksiltmeniz gerekebilir.
Esen kalın.

• Beğen
Tepkiler: dodurgalı_06
@dodurgalı_06 Mustafa Bey, vidalı ruble sökerken zincirli anahtara gerek duyulmuyor, üstteki küçük anahtar ile düz anahtar yeterli. :harika:

• Beğen
Tepkiler: Mesut DOĞRU
@Polo

Ruble dediğimiz parça saat yönünün tersine göbeğe takılmadan döner (hatta hub sesi çıkar). Ama saat yönünde çevirirken göbeğe tutunur ve pedallamanızı sağlar. Yani rublenin vidasını sökerken, rublenin hareket etmemesi gerekir. Rubleyi elimizle ya da başka bir aletle tutamayacağımızdan, (aslında böyle bir aleti kendimiz de yapabiliriz) zincirli anahtara gerek duyulur. Rubleyi sökerken zincirli aleti kullanmazsanız, saat yönünün tersine çevirdiğimiz için anahtar rubleyle beraber dönecektir.

Ama rubleyi takarken bu alete ihtiyacınız kalmayacaktır. Çünkü vidayı saat yönünde çevireceğiniz için ruble ve göbek sabit duracaktır.

• Beğen
@dodurgalı_06
Hocam rublenin vidalı olup olmadığını nasıl anlarız ?
Bende rubleyi çıkartıp temizlemek istiyorum.Scultura 300 var bende

Galaxy S7 Edge cihazımdan gönderildi

• Beğen
@Bartu Bilgi
Hocam bisikletinizdeki rubleyi değiştirmediniz, sıfır aldığınız ruble duruyor büyük ihtimalle. Sizin rublenin modeli CS-HG500-10 olmalı. Bu ruble kaset rubledir. Kaset ruble, vidalıdan daha kolaydır. Kaset rublede dişliler direk göbeğe bağlı bir parçaya oturtulur(dişliler çoğunlukla birbirinden bağımsız olur) ve küçük dişli önündeki vida sıkılır. Ancak vidalı rublede bütün dişliler birbirine bağlıdır ve bütün bir şekilde direk göbeğe oturtulur. Sonra da vida ile göbeğe tutturulur.

• Beğen
@dodurgalı_06
Sn dodurgalı_06 kişiye ve tercihe göre değişmekle birlikte, vidalı rubleyi söküp değişimi yapmak bana çok daha kolay geldi.
Esen kalın.

• Beğen
@dodurgalı_06
Bu mesajımdan sonra konu sahibi arkadaşım sakın kaset ruble alıyım deme, kaset ruble alırsan göbeği de değişmen gerekecek.

• Beğen
@dodurgalı_06 Kaset ruble olsaydı onlarda zincir aparatı kullanılması gerekiyor hocam ama vidalı rublelerde sökerken zincire ihtiyaç olmaz. Bu işlemleri ara ara temizlik yapmak için kullanıyorum.

• Beğen
@clk

Kaset rubleniz olan CS-HG20-7'nin 12-32'lik verziyonunu takabilirsiniz aynı göbeğe. RD-M310 arka aktarıcınızın kafes uzunluğu büyük olasılıkla medium olduğu için 32'lik dişli çarkı kurtaracaktır. Ama yine de aktarıcı kafesi uzunluğunun ss(kısa), gs(orta) ve sgs(uzun) mi olduğunu ya da max. sprocket, yani maximum çark büyüklüğü'nün ne olduğunu öğrenirseniz hiç riske girmemiş olursunuz.

Ben biraz googleladım, M310 hakkında verilen bilgi hep medium olduğu yönünde. Bugüne kadar ben de 32'lik kaset rubleleri zaten olan aktarıcılarımla sorunsuz kullanabildim.

Düzeltme: Şimdi farkettim, özelliklerde yazılı olan ruble modeli MF-TZ21 ile resimdeki HG20 ruble aynı değil. Yazılı olan ruble vidalı, resimdeki ise kaset. O nedenle göbek uymayacaktır.

@isocan tesekkur ederim. dediginiz gibi 12-32 nin oranlari daha iyidir diye dusunuyorum. ayrica 12-32 vidali modelde var.

@Mesut DOĞRU aynen dediginiz gibi belki zincirden 1 bakla eksiltilebilir. gerci bu seferde 32 dislide acaba cok gerilirmi diye dusunuyorum.

hepinize cevaplariniz icin tesekkur ederim. ben en kisa zamanda bu degisikligi yapip buradan paylasacagim

@Haluk Eke cok tesekkur ederim. evet arka arttiricinin kol boyu uzunlugu mevzusu da var. cevabiniz icimi cok rahatlatti :) tekrar tesekkur. dedigim gibi ben bu degisikligi en kisa zamanda yapip paylasacagim.

@dodurgalı_06 tesekkur ederim. alacagim ruble de vidali sistem. yani su an bisikletimde mevcut olanla ayni

Toplam diş kapasitesini 4 arttırdığınız için bakla eksiltmeniz değil aksine zincire iki bakla eklemeniz gerekebilir.

evet bir bilgi karisikligi olmus sanirim. baktigim 12-32 li ruble vidali degil :(

• Beğen
Tepkiler: Haluk Eke
@dodurgalı_06 tesekkur ederim. alacagim ruble de vidali sistem. yani su an bisikletimde mevcut olanla ayni

@clk dikkat edin, CS-HG20 serisi rubleler vidalı değil, kasettir ve sizin vidalı göbeğe uymayacaktır ne yazıkki. Vidalı olarak elinizde tek seçenek bu durumda 34'lük megarange kalıyor. Ama burada da dişli daha da büyüdüğü için arka aktarıcının max dişli kapasitesi biraz daha önem kazanıyor.

@clk internet sitelerinde vidali olup 12 32 ruble bulamadim, benmi yaniliyorum..alirken dikkat edin.hatta gorerek alirsaniz iyi olur..ben 14x34 rubleyi 30.liraya almistim..

@Haluk Eke ben tourney arka arttiricida hic bir.problem cekmiyorum..belki aktarici geriliyo gibi gorunsede, alt kucuk dislisi one egik olmuyor, gene arkaya eklemli egik sekilde duruyor..
20170311_131744.jpg

Evet arkadaslar. bilgisizligimden kaynaklanan bir hata sonucu 12-32 vidali ruble olmadigi icin sanirim bu degisikligi uygulamayacagim. tek alternatif TZ (vidali) serisinden 14-34. 12-32 de HG ( kaset) secenegi yokmus. ama ileride gobekle beraber degistirebilirim

• Beğen
Tepkiler: Haluk Eke
Geri