Vay beee! MTB ciler ve yol bisikletcileri kapismasi gibi olmus
Herkes bir taraf secmis genele bakinca! ''beslediginiz hayvana sahip cikin, guvenligimizi tehdit ediyor'' diyenler birdenbire canli karisiti, hayvan sevmez, yasam haklarina saygisiz ve bencil atfedilmisler bazi yerlerde...
Bende hayvanseverim ama beslemem. Besleyeceksen ona ortam saglayacaksin. Sadece yemini verip estetiginden, etinden, sutunden faydalanmayacak, onun bedensel Ihtiyac ve ruhsal dengesine, dogasi geregi yasam tarzinada destek saglayacaksin.
Pitbull, doberman, wolfdog vb. hayvanlarin dogalari geregi dengezis oluslari, egitime ragmen nerede nasil davranacaginin kestirilemeyecegi, guclerinden dolayi ciddi tehdit olduklari defalarca kanitlanmistir. Pitbull zaten cogumuzun karsi oldugu hayvan dovusleri icin ozel yetistirilmis bir turdur. Cukur dovuslerinde kullanılmıstir Rusya'da.
Bende kedi cinsinden alip bir leopar besleyeyim o zaman! ''Iyi egitirim birsey yapmaz korkmayin'' der kiytirik bir zincirle gezdiririm uyar mi? Fakat asildimi tasma kopmasa da surukleyip goturuyor benide onu cozemedik
Veya herkes bukalemun besliyor ama timsahimi parktaki golette yuzdurmek istiyorum ayni familyadan sayilirlar! Neden rahatsiz oluyorsunuz? Onunda yasam hakkı var.
Tutup bir danuayi 60 metrekare apartmana hapsederseniz hayvanin dengesi bozulur.
Bir pitbull'u sehir kaosunda onlemsiz gezmeye cikarirsaniz, insani bile delirten dis etkenler, heleki sahibine yonelikse hayvani biranda cilgina cevirebilir.
Sivas kangalveya sibirya kurdu gibi soguk hava-acik arazi hayvanlarini Antalya'da, Bodrum'da bahcede kisitlarsaniz zavallı zaten oncelikle sicaktan eziyet ceker. Dusunsenize sirtinizda kocaman bir kurkle sizi colde gezdiriyorlar...
Beslemek istiyorsaniz gercekten yasadiginiz yer ve topluma uygun bir hayvan edinin. Onun sadece yemek ve sevgi ihtiyaclarina degil, her turlu dogasinin gerektirdigi sartlari saglayacaginiz turleri, uygun olan kosullarda sahiplenin. Ayrica herkes her hayvani sevmek zorunda degildir!
Daha dun gittigim bir iletisim servisinde besledikleri kedi yuzunden kucuk bir surtustuk. Besleyin kardesim kedinizi karisan yok ama musteri olarak oturacagim koltukta niye yayiliyor hayvancagiz? Orasi bir hizmet kurumu ve benim kedi tuyune alerjim var. Istiyorsan kafanin tepesine oturt ama bana hizmet verecegin yere alistirma! Kediyi gormesem ne olacakti? Benim orada 5 dakika islem hallederken azan cilt sorunum ve solunum sıkıntım seni gerecek miydi? Gelip ilaclarimi alacak ve yardimci olacak miydin?
Her canliya ve yasadigimiz topluma uyumlu bir yol secmek gerek...
Uc bir ornek daha vereyim. ''Abi ben 20 yillik soforum arabada ABS full airbag. Saatte 150 ile sehirde gezsemde bisi olmaz'' Yapma yaaaa! Kurala uyacaksin tehdit olmayacaksin. Istedigin kadar iyi egitmis olabilirsin. Ben senin pitbulundan cocugumla gezerken tirsiyorum. Zaten yasakli degil mi bu hayvanlar?