Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Ah şu Köpekler....

Nuri Kongur

Forum Demirbaşı
Kayıt
30 Ağustos 2008
Mesaj
565
Tepki
817
Şehir
Kocaeli/ Başiskele Merkez
Bisiklet
Ümit
Biraz uzun yazdım ama okumanıza değecektir....

Evet arkadaşlar çoğumuzun korkulu rüyası köpeklerden bahsedeceğim şimdi.
Birçoğumuzun başına geldiği gibi yaşamış olduğum bir kaç köpek vakasından dolayı neredeyse kırsal kesimde ve hatta ıssız bölgelerde, şehir yolları da dahil buna, kendi başıma yola çıkamaz hale gelmiştim. Dahada kötüsü her yaz köye gittiğimde annemin yan komşusunun ve ablamın bahçesindeki azmanlar yüzünden akşam dokuzdan sonra eve girmeye çalışmak tam bir işkence olmuştu. köy dediğim çeşmedeki dalyan köy, yani saat 9 kapanış değil ancak açılış saati olur oralarda. neyse... bu can sıkıcı durum benim yıllardan beri tanıdığım halde beni içeri almamakta direnen ablamın köpeğinin bizim küçük damadın ayaklarının dibinden ,daha neredeyse ilk görüşte, ayrılmamasıyla daha da can sıkıcı oldu. ve artık bu konudaki paniğe varan korkumu yenip birşeyler yapmaya karar verdim.

yetişkin birisi olarak meseleyi iyice analiz edip bir çözüme varmam gerekiyordu. ilk önce bendeki köpek korkusunun sebebini bulmam gerekiyordu. küçükken 2 kez azman köpekler tarafından taciz edilmem. birisinde köpeği sahibi de yanındaydı ve köpeğini elinden kaçırdığında hayvan soluğu havlayarak benim yanımda aldı. sahibi bir yandan bana doğru koşup öbür yandan bana kıpırdamazsam bir şey yapmıyacağını bağırarak söylüyordu. bende kıpırdayacak hal kalmamıştı zaten :) o zamanki boyuma yakın bir şeydi hayvan. diğerleri de buna mukabil şeyler. anahtar çöüm kıpırdamazsan bişey olmadığı, kalpten gitmezsen tabiki :D .

şimdi burada bir gerçeği sabitleyelim kaçmaya çalışmazsan köpek tahrik olmuyor ve bir süre sonra çekip gidiyor. ama biz iş oraya gelsin istemiyoruz.
neyse, bu sene durumu çözmeye azimli çeşmeye gittim. ablama durumu açtım ve onunla beraber sabahları "bambi" yi alarak yürüyüşe çıkmaya başladık. ben ablam yanımda olduğu halde üç buçuk durumundayım ama dışardan gayet sakinim, bu arada ablamın yanında bir baston var, bir ara ablam o bastonu bana verdi, bende dişi olması dışında "bambi"liğe kesinlikle yakıştırmadığım köpeğe biraz yaklaşmak istedim ve bide baktım ki bizim bambi kafasını eğerek ayaklarımın yanına geldi. bilmeyenler için bir köpek size kafasını eğerek yaklaşıyorsa veya kuyruğunu bacaklarının arasına alarak sizin yanınıza geliyorsa bu sizin otoritenizi tanıdığının ifadesi bir başka deyişle "elini ayağını öpeyim abi" deyişi. bu olaydan sonra benim havam birden değişti tabi. daha önce "bambi" derken sonraki deyişim "BAMBİ" oldu :D. daha sonra "Bambi" demeye başladım :) artık rahat rahat köpekle dolaşıyorum, göğsüm ilerde başım dik... başka köpekler ve sahipleri de dolaşıyor sabahları ve dikkatimi çeken şey hep baston oldu. yani bütün köpek sahipleri yanlarında bir baston taşıyor. gerek yürüyüşe yardımcı olsun diye gerek köpekleri sözlü uyarılara aldırmazsa bastonu kaldırarak uyarmak için belkide gerekirse bir başka köpeğe karşı kendilerini korumak için...
o zaman anahtar çözüme bastonuda eklemek lazımmış dedim kendi kendime.
çeşmede işler bu şekilde rahat gidince ilk pazara çıktığımda kendime bir baston aldım. sihir ablamın bastonundamı değilmi diye test ettim ve olumlu sonuç alınca baston benim yanımda gerek yürürken gerekse bisiklet kullanırken ayrılmaz bir aksesuar oldu. ben kendisine kısaca çok amaçlı sopa diyorum.
1 yürürken yorulunca dinlenmek için çok yardımcı. denge sağlamaya da yarıyor.
2 siz sağlamken yanınızda baston taşıdığınız için "acaba pisikopat mı " endişesi oluştuğu için asıl pisikopatlar sizde uzak duruyor.
3 asıl önemli konu şu ana kadar karşılaştığım bütün köpekler bastonun anlamını çok iyi biliyor. yani size baktıklarında ilk gördükleri şey baston. eğer yatıyorlarsa yine yatmaya devam ediyorlar, yürüyorlarsa yollarını değiştiriyorlar.
küçük köpekler yani daha önce sahipleri tarafından sopayla terbiye edilmemiş köpekler belki bir kavram karmaşası yaşıyor ama onlar zaten saldırmayı da bilmiyor. aslında yaptıkları şey sizinle oynamak. o durumda sadece ayağınızla yere sert bir şekilde vursanız dahi "hev hev" diyerek kaçıp gidiyorlar.


şimdi durumu özetlersek
köpekler niye saldırır?
1 biz paniklediğimiz için, çünkü savunma aracımız yok. bastonla kendimizi savunabiliriz rahat olun
2 sahipleri veya başka insanlar tarafından kötü davranıldıkları için, buna yapacak bir şey yok, siz aklınızdan onun hakkında kötü şey geçirmeyin ama bastonuda yukarı doğru hafifçe kaldırın gerekli mesaj alınır.
3 onların yetki alanında dolaşıyorsanız eğer saldırır. yani bu büyük bir ihtimalle ya iş yeridir ya da bahçedir. sizde oralarda dolaşmayın. kamuya açık alanları köpeklerde biliyor ve oralarda daha az saldırganlar.

ilk başlarda tedbiren, köpeği gördüğünüzde bisikletten inip yanından acele etmeden yürüyüp gitmenizde çok yardımcı olacaktır. amaç hedefe varmak, köpeği provoke etmek değil zaten

bu yöntemle yaz başından beri çok rahatca dilediğim yerde dilediğim saatte dolaşıyorum. ne yürürken ne de bisikletle hiç bir zaman için köpeklerin tacizine uğramadım. dediğim gibi ya yatmaya devam ettiler ya da yollarını değiştirdiler. kafaları daima yere doğru eğik şekilde yanımdan geçip gittiler. bende anlar hakkında zihnimden hep iyi şeyler düşünmeye çalıştım. misal sevilmeye ne kadar can attıkları gibi. bu bir gerçek ayrıca.
Ek fayda, 2 ayaklı hayvanlarda yanına yaklaşmıyor insanın, bu da çok önemli.

şimdi baston hafif bir şey zaten. yani yürürken de bisikletteyken de ağırlığı farketmiyor. yürürken gayet yardımcı oluyor insana, ama bisiklet için ne yapmalı derseniz benim bulduğum çözüm için alta resimleri ekliyorum.

baston boyutu ve bağlama şekli sizin bisikletinize göre farklılıklar gösterebilir. o birazda sizin yaratıcılığınıza kalmış......
 
Scudo
http://i39.tinypic.com/jifdsp.jpg


gördüğünüz gibi baston bisiklete 2 yerden bağlı. 1. arka bagaja kablo kelepçesinden halka yaptım. kadroda ise kendi çözümümüm olan paça bandını kullandım. cırt cırtlı olduğu için açmak çolak kolay. acil durumlar için bu önemli. yani bastonu olabildiğince çabuk kullanılabilir hale getirmek lazım :)

http://i42.tinypic.com/2sbaigx.jpg

http://i44.tinypic.com/uaej4.jpg

buda bant

http://i39.tinypic.com/2584iok.jpg
 
Benim köpekler hakkındaki araştırmalarım sonucu bir çözüm yolu buldum ve sizede onu öneririm. Yazınızda belirttiniz mi bilmiyorum ama DAZER kullanın kulanmazsanız kendinizden kıllanın:D kısacası bu küçük icat hem fazla yer kaplamıyor hem de sağır köpeğe denk gelmedikçe sizin kendinize olan güveninizi sağlıyor ;)
 
arkadaşlar köpekten korkmanıza gerek yok. burada(erzurumda) bir çok uzuntur yaptım dağda bayırda, şehirde bir çokları ile karşılaştım. size tavsiyem onlara yokmuş gibi davranın ve hızınızı biraz azaltın yavaş yavaş ilerleyin yada bisikletten inin bir süre adımlayın sonra bir bakarsınız bir müddet havladıktan sonra herşey eski haline geliyor. köpekleri uzaklaştırmak içn taş sopa vs herhangi bir araç kullanmıyorum tek kullandığım yöntem bu ve hiç bir sorun yaşamadım.
 
* Bir köpeğin özel koruma bölgesine girerseniz size havlar çok nadir olsa da belki saldırır. Ama sizin bir tehdit unsuru olmadığınızı yürüyüşünüzden, bakışınızdan anladığında havlamanın dışında sizinle arasına bir mesafe koyarak sizin bölgesinden çıkmanıza kadar havlar durur. Saldırmaz.

* Köpekler hızlı hareket eden (motor olabilir, otomobil olabilir hatta kedi veya tavşan dahi olabilir yeter ki hızlı olsun) ve kendi cüssesinden büyük hareketli objelere (Motorlu araçlar, büyük hayvanlar, insanlar) tepki gösterebilir. Ve bu tepki genellikle havlamak veya kovalamak şeklindedir.

Bir köpek tarafından rahatsız edildiğinizde ;

* Bisiklet üzerinde iseniz inin ve kaskınızı çıkartın. Umursamıyormuş gibi yürümenize devam edin. Bu ona "ben senden güçlüyüm ve seni benim için bir tehdit unsuru olarak görmüyorum" mesajı verir ve cesaretini kırar.

* Yumuşak ses tonu ile kendisine birşeyler söyleyin. Çömelip elinizi uzatın ve avuç içini gösterin. Yalnız size çok yaklaşmasına izin vermeden yavaşça ayağa kalkın. Elinizi koklatmadan ayağa kalkışınız onu biraz şaşırtır ve cesaretini kırar.

* Dazzer kullanın. Hiçkimsenin canı yanmadan durumu savuşturmanın en güzel yolu budur.

Bir köpeği kesinlikle elinizle, kolunuzla veya hele hele bir sopa ile tehdit etmeyin. Köpekler sosyal hayvanlardır. Birinin tehdit altında olması diğerlerini de harekete geçirir. Siz bir köpeği beklerken birden çok köpekle karşılaşma durumunda kalabilirsiniz ve unutmayın köpekler sizden hızlı ve güçlü hayvanlardır. Sonuçta dişleri var ;)
 
Ben doğrumu yapıyorum bilmiyorum ama, köpekler beni kovalayınca aniden durup bende onları kovalıyorum. Zaten aniden durunca öyle korkuyorlar ki çok komik oluyor. Eğer köpeğe karşı fobiniz varsa tavsiye etmem.
:):):):)
 
Köpekler bacağımı ısıracak kadar kararlıysa son ana kadar beklerim, biraz yorarım koşturup, ya kendi vazgeçer ya ben sinirlenmiş olurum durur köpeğe söverim ,şimdiye kadar işe yaradı.
 
  • Beğen
Tepkiler: Nuri Kongur
@AydınGünaydın

evet köpeğe dikkat kesilmeden yavaşlamak veya yürüyüp gitmek çok yardımcı oluyor. köpeği kıllandırmak istiyorsan telaşlanıp aceleyle davranmak en iyi yöntem :)
 
bir gün tek arabalik otoparka girdim, arabadan birsey almak icin. birden arabanin altindan bir köpek firladi ve havlamaya basladi. isin kötüsü garaj kapisini kapatmistim.. öyle bir bagirmisim ki "zavalli" hayvana, resmen tirsip kacti. sonrasinda bunu ben mi yaptim dedim kendi kendime....
 
  • Beğen
Tepkiler: Nuri Kongur
ben genelde yarış yapmayı tercih ederim.bırakırım kovalasın:)
benim kaçtıgımı düşünüp mutlu olsun:)
eğer kaçma şansım yoksa üzerine giderim ondan daha çok ses çıkararak.
 
  • Beğen
Tepkiler: Nuri Kongur
@AydınGünaydın

Aynen katılıyorum. Bir çok defa başıma geldi. Arkadaşımızın dediği gibi kesin çözüm..
 
@AydınGünaydın

size katılıyorum garibanları taş sopa ses su ile taciz etmeyip yavaşlamak en iyisi
 
Zevkle okuduğum bir yazı, okurken eğlendiriyor ve bilgilendiriyor. Paylaşım için teşekkürler.
 
  • Beğen
Tepkiler: Nuri Kongur
Sevgili köpekten korkan arkadaşlarım, ben geçenlerde köpek kovucu adıyla satılan bir elektronik cihaz aldım. Bu cihaz amerika'da 1993 senesinde yılın ürünü seçilmiş.İnsan kulağının duymadığı ancak köpek ve kedilerin duyabildiği yüksek frekansta bir ses yayınlıyor.Bana saldıran köpeğin ne olduğunu görmenizi isterdim.Maksimum 7 metre içinde çok etkili,ayrıca hayvana bir zararı da yok.Bu cihaz avrupa'da bir çok ülkede posta dağıtım memurlarına da veriliyor,kullanımı yasal bir cihaz.Şiddetle tavsiye ederim.
 
1:bisikletle veya yaya olarak ıssız bir yerde köpek ve köpeklerle karşılaştığınızda oldukça soğuk kanlı davranın.

2:köpeklerle kesinlikle göz temasına girmeyin

3:köpekleri sanki karşınızda yokmuş gibi umursamadan ve bakmadan yavaş haraketlerle yanlarından geçip uzaklaşın .
 
köpeği geçmeden direk köpeğin üzerine sürün ilk hamleyi siz yapın :D
 
@planet58

İsmi Dazer o cihazın bende almayı düşünüyorum harika bir cihaz gerçekten.
 
Geri