Aliexpress veya Çin'deki herhangi bir siteden alışveriş yapacaksanız dikkat etmeniz gereken en önemli konu, Çin'de taklit veya imitasyon ürünü yasaklayan bir yasal düzenleme yok. Devlet için satış satıştır, para getirdiği sürece yasaladır. Çok fazla batı firması ürününü Çin'de ürettirir, ama bu üretim doğrudan marka firmasının envanterine girer ve oradan toplu veya parakende satışı yapılır. Malı üreten firma, sözleşme süresinde ürettiği bu ürünleri kendisi piyasaya veremez. Ancak üretim anlaşması bittiğinde fason üretmiş olan o firma Çin ve dünya piyasası için o ürünü üretmeye devam edip istediği marka altında satabilir. Önemli olan teknolojiyi bir defa elde etmektir.
Ancak burada çok önemli bir konu var. İlk başlarda sadece taklit edip mümkün olduğu kadar ucuz malzemelerle üretim yapan Çin firmalarının çoğu artık kendileri de geliştirmeler yapıp kendi markalarını yaratıyorlar. Hatta bu ürünlerin bazılarının batı için üretilenden daha da kaliteli olabildiğini söyleyebilirim.
Az önce AE sitesine baktım, yakın zamanda Türkiye ve Avrupa sitelerinde en ucuz 6500-7000 TL arası satılan 105 fren-vites kollarının fiyatı burada 2500 TL civarı. Bir yerde 7000 liraya satılan bir ürünün başka yerde kar ederek 2500 liraya satılması mümkün değildir. 2500 liralık ürün kötü müdür? Hiç sanmıyorum, hatta bir ihtimal daha kaliteli de olabilir. Çin markası olan SENSAH ise 2x11'li fren-vites kolunu daha da ucuza, 2300 tle'ye veriyor. Yani batıdan aldığınız bir ürünü üçtebir fiyatına Çin'den alıyorsunuz. Ve bu ürünler peynir ekmek gibi satılıyor. Bozuldu mu, düştün çizildi mi, yenisini al tak, dert değil. Tabi bu söylediklerim ürünü fiyat ve kullanım değeri olarak değerlendirenler için. Üstünde DuraAce, Ultegra, Sram, Campagnolo vs yazılı olmayan ürün kullanmam diyenler için de Çin'liler, öyle mi istiyorsun deyip, al işte Ultegra deyip kendi ürettikleri aynısını veriyorlar. Etraftan dandik Çin malı kullanıyor diye utanmaya da gerek kalmıyor böylece.
Çocukluğumda, 1960 larda Japon malları ucuz ve tapon olarak bilinirdi. Gençliğimde ciddi alternatıf oldular, 30 yaşıma geldiğimde piyasada Japon olmayan fotoğraf makinası kalmamıştı. 10 sene sonra Honda Toyata alma peşinde koşuyorduk. Bundan beş yıl sonra, yürütülen bu kadar kötüleme kampanyasına rağmen, Çin ürünlerinin nerelerde olacağını şimdiden görüyor gibiyim. Ekonomi, teknoloji, yaratıcılık konusunda duraklayan, rehavet içinde keyfine bakan Batı yerine Çin çok yakında dünyanın 1 numaralı ekonomik ve teknolojik gücü olma yolunda.
Çinli satıcılar konusuna gelirsek, yakl. 8 yıldır Aliexpress'ten alışveriş yaparım, hiçbir yanlışlarına rastlamadım. Belki bunda alacağım firmayı seçerken yorumları ve değerlendirmeleri dikkatli okumamın da payı vardır. Bu site Türkiye'deki büyük sitelerden en az her biri kadar güvenilirdir, belki daha da güvenlidir.
İyi alışverişler.