Mansur Yavaş'ın seçim vaatleri arasında Ankara'ya 35 km bisiklet yolu yapmak da vardı. Gece yolda kalan bisikletliler için belediye otobüsü tahsis edecek kadar duyarlı davranışlar da gösteriyor. Son haberler, Ankara'da belediye otobüslerine bisiklet taşıma aparatı ekleneceğini de söylüyor. Bütün bunlar olumlu örnek ve gelişmeler.
Ama elbette takibini yapmak ve daha fazlasını talep etmek gerekiyor. Bunu da ancak bilinçli ve örgütlü bir eylemsellik içinde yapmak mümkün. Gazi Üniversitesi akademisyenleri tarafından yıllardır hazırlanan Ankara Ulaşım Master Planı da hâlâ masaya gelmiş ya da planlama aşamasına taşınmış değil. Bunun da takip edilmesi ve sürece en başından katılınması gerekiyor. Velhasıl, Ankaralı bisikletliler -bence- sosyal medyadan tepki vermekle yetinme aşamasını geçip, örgütlü biçimde, kentte bisikletli ulaşıma dair uygulamaya dönük somut taleplerini ve önerilerini yazılı hâle getirerek belediye ile doğrudan iletişim kurmalı ve çoğulcu, katılımcı bir anlayışla karar süreçlerinde bizatihi yer almalıdır.
Kendimizi kentimizin müşterisi gibi düşünmeden hareket etmek bisikletli ulaşım mücadelesinde önemli bir kriterdir. Yönetim mekanizmasının "dışından" ve uygulama süreçlerine "uzak" kalarak taleplerde bulunup tepkiler vermenin yeterli olmadığını ve bizi "ürün kalitesinin iyileştirilmesini isteyen müşteriler" statüsüne hapsettiğini düşünüyorum. Grup sürüşleri, sosyal medya iletişimi vb etkinlikler elbette önemli ama bundan daha önemlisi, bisikletlilerin kendi aralarında çoğulcu ve katılımcı bir örgütlenme deneyimini yaygınlaştıramayarak belediyeler ile ilişkileri dar çıkar gruplarının tasarrufuna terk ediyor olmalarıdır. Egosantrik kişilerin elinde hiziplere dönüşen bu yapılar bisikletli ulaşım mücadelesine katkıdan ziyade zarar verir hâle geldiler. Bisikletliler artık daha umutsuzlar, gösterilen çabalara daha az inanıyor, sözcülüğe soyunan insanlara daha az güveniyorlar. Bu ketlenmenin aşılması gerekiyor.
Hayır, bu çağrınızı anlamsız ve gereksiz bulmuyorum, desteklerim de, desteklemeliyiz de, ama meselelerin özünü ve asıl sorunları gözden kaçırmayalım, diyorum. Yolunuz açık olsun.