@verisakeetGeçmiş olsun kardeşim.
Çoğunluğun gözünden kaçan bir durum var. Hepimiz böyle hak gasplarıyla her gün defalarca karşılaşıyoruz. Bunun oluşturduğu birikimi kontrol altında tutmak o kadar kolay değil. Olay izole olarak incelenirse, evet biraz tepkisel davranmış olabilirsiniz, ama bütünü içinde incelendiğinde daha anlaşılır oluyor. Tepkisel davranışınızı anlıyorum, ama malesef legal sistemimiz "birikim analizi" yapacak kadar sofistike değil henüz. Neticede, birikim sonucu da olsa, bir anlık kontrol kaybı sayesinde, çok güçlü olan elinizi zayıflatmışsınız.
Ortada 2 ayrı suç var. Biri trafik suçu (trafik cezası), diğeri saldırma suçu (adli ceza). Bilebildiğim kadarıyla trafik suçu hala ortada duruyor. Ama saldırıya uğrama noktasında eliniz zayıf.
Dolmuşçu ceza alsa bile, tahrik unsuru gözetilerek düşük miktarda adli para cezasıyla sınırlı kalır bence.
Bu vesileyle bir teklifte bulunmak istiyorum. Dolmuş şöförünün bisikletli versiyonu arkadaşlarımızın "bireysel çözüm" önerilerini şimdilik bir kenarda tutarsak, neden trafik magandalarıyla sistematik mücadele için organize olmuyoruz? Sivrisinek ile "ad-hoc" savaşamazsınız - o kadar çoklar ki, sistematik mücadele gerekir. Aslında siz üzerinize düşeni fazlasıyla yapıyorsunuz. Kamera taşıdığınızı ve trafik kurallarını ihlal eden, insanları tehlikeye atan sürücüleri, trafiğe bildirdiğinizi yazmıştınız daha evvel. Çok takdir ettiğim bir "evinin önünü süpürme" örneği bu. Kamera taşıyan herkes bunu yapsa, eminim çok farkedecektir. Ben de kameramı alır almaz aynısını yapmayı planlıyorum.
Yeni bir konu açsak, orada konuyla ilgili kanunları incelesek, kanuni haklarımızı netleştirsek, geçerli delil toplama yöntemleri, delil türlerinin kuvvetlerine ve soruşturma/ceza süreçlerine etkisine göre sınıflandırılması, şikayet mercileri, şikayet veya suç duyurusu yöntemleri, varsa maliyeti, örnek dilekçeler, soruşturma ve hüküm süreçleri hakkında bilgiler, vs. incelesek.
Aynı zamanda kendimizi -hem trafikte, hem legal anlamda- daima sağlam zeminde tutmayla ilgili bilgiler paylaşsak. Mesela trafikte ileri sürüş teknikleri, kaza ve tacizden korunma yolları, kaza durumunda yapılması gerekenler, taciz karşısında izlenebilecek taktikler, vs.
Aynı zamanda -belki başka bir konuda- başımızdan geçen münferit olayları masaya yatırıp, ne yapılabileceği hususunda bilgi paylaşıp yardımlaşsak.
Sistematik mücadeleyi bilerek yapmak lazım, onun için de organize olmak ve bilgi paylaşmak lazım. Bir forumun en iyi yapabileceği şeylerden biri bu.
Bir konu açsanız diyorum mesela. Orada kask kameranızla ne tür trafik ihlallerini yakalıyorsunuz, trafiğe hangi prosedürle nasıl bildiriyorsunuz, gönüllü trafik muhbiri gibi bir başvuru/yetki gerekiyor mu, trafik sizin bildirimlerinize nasıl davranıyor, ne tür ihlalleri / delilleri trafik kaale alıyor, vs. vs. konu hakkında bilgilendirseniz... Mesela ben kamera aldığımda sizin yaptığınızın aynısını yapmak istiyorum ama, nereden başlamam gerektiğini bilmiyorum.
Konuyu ben de açabilirim ama, teşvik etmekten başka elle tutulur söyleyebileceğim bir şey (bilgim) yok.
Tekrar geçmiş olsun.