Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Arka dişlide zincir atlaması

Bendede aynısı olmuştu arka attırıcı vidalarını sıkarak/gevşeterek ve yağlayarak sorun çözülmüştü.

• Beğen
Tepkiler: Ersin savaş
Scudo
Arka aktarıcın ile söz konusu vitesin aynı hizada durmaz ise ( bunu nasıl anlatacam bilemedim ) zincir atar. Zira arka aktarıcılar sağa sola doğru çalışır. Tam ayar yapılmadığında arka aktarıcın ile zincirin dişlide durduğu pozisyon eş olma bu yüzden zincir sürekli kendini arka aktarıcı ile aynı hizaya getirmeye çalışır. Ufak bir ayar ile düzelecek bir sorun.

@Steel Butterfly bunun nedeni vites ayarının düzgün olmaması tel gerginliğinizin az olması nedeniyle aktarıcı ideal pozisyonunda değil kol veya aktarıcı üzerideki vidaları az az sıkarak ayarlayabilirsiniz

• Beğen
Tepkiler: Ersin savaş
Bende de bu sorun var, okuduğum sorun ve çözümler benimkiyle pek uyuşmadığından kendi derdimi anlatayım:

Neredeyse bisikleti aldığımdan beri (iki yıl olmuştur) 9'lu sistemde 5. dişlide pedala biraz sert basacak olsam zincir pat küt diyerek başka dişliye geçiyor, beni zor durumda bırakıyordu. Sorduğum kişiler ve bisikletçiler aktarıcı ayarındandır dediler, ruble ve zincirin ikisinin birden değişmesi gerekebilir dediler ve gelin görün ki her bir çözümü denedikten sonra hala bu sorunu yaşamaya devam etmek iyice canımı sıkıyor artık.

Eskiden sadece aynakol 2. dişliye ruble 5. dişlide iken olan sorun artık neredeyse aynakol 2. dişlideyken bütün viteslerde oluyor ve geçen az kalsın kafa üstü düşüyordum bunun yüzünden.

Rubleyi ve zinciri birkaç ay önce değiştirdim, sonrasında vites ayarını Delta Bisiklet Kızıltoprak'ta yaptırdım ama sıkıntı büyük ve can sıkıcı.

Sorunu gidermek için daha nokta atışı bir tavsiye verebilecek olan var mı?

@Cenk Akbulut Aynakol ya da dislide eğrilik, yada boşluk var mi? Bu zincir atması 1x5 2x5 3x5 te iken hepsinde ayni sorunu yapiyor mu? 2x5 te kullanırken atiyorsa on aktaricinin aralığı değişmesi gerekiyor olabilir.

@epsilon91

Hocam Delta'ya gittiğimde oradaki arkadaş epey uğraşmıştı, en son kadro kulağının eğri olduğunu ve bundan dolayı atlama yaptığını söyledi, eliyle şöyle bi düzeltti kulağı ve bir nebze iyileşti ama tamamen bitmedi. Sadece 2x5'te yapıyor, özellikle 3. dişlide pedala çok sağlam abandığımda bile hiçbir sorun olmuyor, çoktan kaza yapardım herhalde öyle olsa :D

Aynakolda eğrilik olsa bir şekilde şimdiye dek ben kullanırken fark ederdim, bisikletçi kontrol ederken fark ederdi diye düşünüyorum.

O gün ön aktarıcıya da baktı, kelepçeyle biraz oynadı ama bahsettiğiniz aralık nedir onu tam anlayamadım. Tarif ederseniz eve gittiğimde bi kontrol edeyim.

@Cenk Akbulut Ön 2 arka 4-5-6 da iken ön aktarıcıda bir sürtme oluyor mu yani o aralık yeterli mi ona bakmak lazım. Arızayı görmeden sorunu tespit etmek zor. İhtimalleri denemek lazım. Sorun aktarıcıda, vites kolunda, vites telinde, tel gerginliğinde, kadro kulağında düşük ihtimal aynakolda zincirde veya rublede olabilir.

• Beğen
Tepkiler: Cenk Akbulut
zinciri takarken baklayı fazla sıkıştırmışlardır.

Bende de ona benzer bir sorun vardı zinciri değiştirdim olmadı, vites telini değiştirdim olmadı en son RUBLE'yi değiştirince sorun çözüldü.
Eski rublenin dişleri resmen testere dişi gibi incelmiş. Akl

Dosyalar

• IMG_20190811_111230.jpg
    IMG_20190811_111230.jpg
    1,1 MB · Okunma: 48
Bende de malesef aynı sorun var o yuzden yeni konu acmak yerine burdan sormak istiyorum.son zamanlarda yüke bindiginde arka dişli son vites (7. Vites) de boşa düşüyordu sonradan 4 5 6 7 gibi nerdeyse hepsinde yapmaya başladı bugün bisikletcide önce sadece zincir değiştirerek denedik sonuç aynı dişliyi de değiştirdik malesef yine degismedi eskisinden kotu hale geldi ayarlarda problem var gibi geliyor bisikletten soğumaya başlayacağım bu gidişle yardımınız lazim Kayseri deyim burda yardımcı olabilecek birisi var mi?ya da bir yer tavsiye edebilir mısınız?

Bende de malesef aynı sorun var o yuzden yeni konu acmak yerine burdan sormak istiyorum.son zamanlarda yüke bindiginde arka dişli son vites (7. Vites) de boşa düşüyordu sonradan 4 5 6 7 gibi nerdeyse hepsinde yapmaya başladı bugün bisikletcide önce sadece zincir değiştirerek denedik sonuç aynı dişliyi de değiştirdik malesef yine degismedi eskisinden kotu hale geldi ayarlarda problem var gibi geliyor bisikletten soğumaya başlayacağım bu gidişle yardımınız lazim Kayseri deyim burda yardımcı olabilecek birisi var mi?ya da bir yer tavsiye edebilir mısınız?
Kadro kulağını bi kontrol ettirin bence.

• Beğen
Tepkiler: 58zarali
Çözüm buldunuz mu?

Selamünaleyküm. Bugün bisikletle giderken başlığı açan arkadaşla aynı sorunu yaşadım. Genellikle bisikletçiye gitmeyi sevmiyorum. Evde çözülebilecek bir sorunsa çözümünü söyleyebilir misiniz?

Benim ki kadro kulağının düzeltilmesi ile halloldu. Tabi riskli bir işlem.

Selamünaleyküm. Bugün bisikletle giderken başlığı açan arkadaşla aynı sorunu yaşadım. Genellikle bisikletçiye gitmeyi sevmiyorum. Evde çözülebilecek bir sorunsa çözümünü söyleyebilir misiniz?

Zincir normal hattını izlerken boşalma-dolma hissi mi veriyor, dişliden çıkıp geri mi giriyor? Boşalma-dolma hissi varsa ya da pedal çevirirken arka attırıcı öne arkaya çalkalanıyor veya gerilip normal konumuna dönüyorsa zincirden, dişliden çıkıp geri geliyorsa zincir, attırıcı ya da kulaktan şüphelenilebilir. Bakla takılması, açı bozukluğu, çıkıntı yapan bir pin ya da kilit var mı diye zinciri gözle kontrol ederek başlanabilir.

• Beğen
Tepkiler: Adil ÜNALDI
Zincir normal hattını izlerken boşalma-dolma hissi mi veriyor, dişliden çıkıp geri mi giriyor? Boşalma-dolma hissi varsa ya da pedal çevirirken arka attırıcı öne arkaya çalkalanıyor veya gerilip normal konumuna dönüyorsa zincirden, dişliden çıkıp geri geliyorsa zincir, attırıcı ya da kulaktan şüphelenilebilir. Bakla takılması, açı bozukluğu, çıkıntı yapan bir pin ya da kilit var mı diye zinciri gözle kontrol ederek başlanabilir.
Vites farketmeksizin arka aktarıcı yerine oturmaya çalışıyormuş gibi hareket ediyor. Bu olayın olduğu sırada ise kendi tabirimle pedal bir anlığına "kitleniyor". Uzun süredir farketmeyerek zinciri ön aktarıcıya değdirerek kullanmışım. Ondan dolayı olabilir mi?
Ayrıca arka vites 3-4-5 de sağlıklı bir şekilde atlamıyor. Mesela 5'ten 4'e eğer zorlamazsam 10 dakika gibi bir sürede atıyor. Bunun da alakası olabilir mi?

*** yoğun tecrübe içerir ***

arkadaşlar zincir atlamasını çözmek için 1,5 sene boyunca denemediğim şey kalmadı.
bahsettiğim atlama zincirin sağa sola kayıp yandaki dişliye geçmesi değil, vites ayarı meselesi değil yani.
bahsettiğim atlama pedala sert bastığında zincir baklasının aynı dişli üstünde diş atlaması ve ayağının boşa düşmesi, hatta bazen 1 değil 2 diş birden atlaması. bu atlama yüzünden abanmaya korkuyorsun, ayağa kalkıp sürmek kabus oluyor, biraz fazla güç verince tırt edip pedal boşa düşüyor çünkü.
öncelikle bu atlama aynakol dişlisinde değil, rublenin küçük dişlilerinde oluyor, aynakol dişlisi gibi büyük dişlilerde olmuyor yani.

bunu çözmek için yaptıklarım:

- aynakolu değiştirdim düzelmedi, zaten buna hiç gerek yokmuş.
- rublenin küçük dişlileri aşınmış olabilir diye boşuna kaç tane ruble değiştirdim, düzelmedi. aşınma filan gözüktüğü de yoktu.
- zincir geri geri rahatça dönmeli. zinciri geri geri çevirip plastik makara dişlileri üstünden geçen her baklanın takılmadan ve iyice kıvrılarak makarayı kavradığından emin oldum. baklanın birinin pimi fazla sıkıysa bakla tam kıvrılmaz ve o bakla dişliyi saramadan atlayabilir (çok sıkıysa zincir sökme aparatı ile pimi biraz ileri geri iterek baklayı rahatlatmanız gerekir). tüm baklalar rahat döndüğü halde sorun düzelmedi.
- zincir uzamış olabilir diye zinciri değiştirdim yine düzelmedi.
- zincir yağsızken daha çok atlama yapıyordu, zinciri sık yağlayarak biraz azalttım ama yine düzelmedi.
- kadro kulağı yamuktu, aktarıcının bacaklarını elle yamultup kulağa göre düz hizalı hale getirdim yine düzelmedi.
- kadro kulağını çıkarıp kulak gerektirmeyen eski tip aktarıcı taktım yine düzelmedi.
- sonra herşey düzgün olsun dedim, kadro kulağını düzelttim ve shimano yeni bir aktarıcı daha aldım yine düzelmedi.
- sonra birgün yaşlı bir bisiklet tamircisi amca denk geldi, zincir ruble attırıcı hepsini değiştim yine atlama yapıyor neden yapar dedim. aktarıcıya baktı, "attırıcı bozuk olabilir, dişliyi iyi kavramıyor" dedi. sonra kavrama demesi beynimde bir ışık yaktı. büyük dişlilerde çok diş olduğundan zincirin birçok baklasını tutuyor ve kaydırmıyorlardı, ama küçük dişlilerde zaten az diş olduğundan bir de zincir o dişlinin etrafını iyice sarmayıp birkaç bakla ile tutunmaya çalışırsa kaçırması çok daha kolay olur diye düşündüm. sonunda aktarıcıyı daha ileride duracak şekilde döndürerek taktım. yani aktarıcı makarası daha yukarı ve ileri gitti ve zincir en küçük ruble dişlisini teğet geçer gibi az bir noktadan kavramak yerine yarım ay gibi iyice sarıp kavrayacak bir pozisyona geldi. artık hiç atlama yapmıyor ve o kadar mutluyum ki, boşa düşecek diye korkmadan ayakta abana abana pedala basabiliyorum.

*** yoğun tecrübe içerir ***

arkadaşlar zincir atlamasını çözmek için 1,5 sene boyunca denemediğim şey kalmadı.
bahsettiğim atlama zincirin sağa sola kayıp yandaki dişliye geçmesi değil, vites ayarı meselesi değil yani.
bahsettiğim atlama pedala sert bastığında zincir baklasının aynı dişli üstünde diş atlaması ve ayağının boşa düşmesi, hatta bazen 1 değil 2 diş birden atlaması. bu atlama yüzünden abanmaya korkuyorsun, ayağa kalkıp sürmek kabus oluyor, biraz fazla güç verince tırt edip pedal boşa düşüyor çünkü.
öncelikle bu atlama aynakol dişlisinde değil, rublenin küçük dişlilerinde oluyor, aynakol dişlisi gibi büyük dişlilerde olmuyor yani.

bunu çözmek için yaptıklarım:

- aynakolu değiştirdim düzelmedi, zaten buna hiç gerek yokmuş.
- rublenin küçük dişlileri aşınmış olabilir diye boşuna kaç tane ruble değiştirdim, düzelmedi. aşınma filan gözüktüğü de yoktu.
- zincir geri geri rahatça dönmeli. zinciri geri geri çevirip plastik makara dişlileri üstünden geçen her baklanın takılmadan ve iyice kıvrılarak makarayı kavradığından emin oldum. baklanın birinin pimi fazla sıkıysa bakla tam kıvrılmaz ve o bakla dişliyi saramadan atlayabilir (çok sıkıysa zincir sökme aparatı ile pimi biraz ileri geri iterek baklayı rahatlatmanız gerekir). tüm baklalar rahat döndüğü halde sorun düzelmedi.
- zincir uzamış olabilir diye zinciri değiştirdim yine düzelmedi.
- zincir yağsızken daha çok atlama yapıyordu, zinciri sık yağlayarak biraz azalttım ama yine düzelmedi.
- kadro kulağı yamuktu, aktarıcının bacaklarını elle yamultup kulağa göre düz hizalı hale getirdim yine düzelmedi.
- kadro kulağını çıkarıp kulak gerektirmeyen eski tip aktarıcı taktım yine düzelmedi.
- sonra herşey düzgün olsun dedim, kadro kulağını düzelttim ve shimano yeni bir aktarıcı daha aldım yine düzelmedi.
- sonra birgün yaşlı bir bisiklet tamircisi amca denk geldi, zincir ruble attırıcı hepsini değiştim yine atlama yapıyor neden yapar dedim. aktarıcıya baktı, "attırıcı bozuk olabilir, dişliyi iyi kavramıyor" dedi. sonra kavrama demesi beynimde bir ışık yaktı. büyük dişlilerde çok diş olduğundan zincirin birçok baklasını tutuyor ve kaydırmıyorlardı, ama küçük dişlilerde zaten az diş olduğundan bir de zincir o dişlinin etrafını iyice sarmayıp birkaç bakla ile tutunmaya çalışırsa kaçırması çok daha kolay olur diye düşündüm. sonunda aktarıcıyı daha ileride duracak şekilde döndürerek taktım. yani aktarıcı makarası daha yukarı ve ileri gitti ve zincir en küçük ruble dişlisini teğet geçer gibi az bir noktadan kavramak yerine yarım ay gibi iyice sarıp kavrayacak bir pozisyona geldi. artık hiç atlama yapmıyor ve o kadar mutluyum ki, boşa düşecek diye korkmadan ayakta abana abana pedala basabiliyorum.
Merhaba,
Çok fazla deneme yanılma yaparak sonuca ulaşmışsınız ama keşke baştan iyi bir bisikletçi-mekanikçiye gösterseydiniz. Zaten uzmanlık dediğimiz şey sizin uzun yoldan edindiğiniz deneme-yanılmaları yapmadan tecrübe ve bilgiye dayalı olarak kestirim yapabilmektir. Belki de en baştan göstermişsinizdir, farazi çıkarım ile bunu yazıyorum. Sonuç olarak doğrulama ve düzletmeyi yapmışsınız , çok geçmiş olsun.
Belirttiğiniz sorun ciddi sakatlanmalara da mahal verebilecek bir durum.

pedalı geriye doğru çevirdiğimde zincir arka rublede en büyük dişliden iki üç dişli aşağı iniyor. bunu nasıl çözebilirim? dağ bisikleti deore set, önde tek yapraklı aynakol mevcut.

Geri