Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Arka dişlide zincir atlaması

@Efe ÇEPEL İlk defa duyuyorum valla böyle bişey. Cırcır mekanizması yeteri kadar serbest dönmüyorsa ondan olabilir. Bisikletin üstünde değilken, geri pedallamada normalden fazla bir direnç var mı kontrol eder misin?

• Beğen
Tepkiler: Efe ÇEPEL
Scudo
kontrol ettim hocam bir direnç yok

muhtemelen kasetle alakalı ama vites ayarı doğru olmayabilir youtubeden vites ayarlama videoları izleyebilirsiniz.

"Zincirin bakla çapı fazla" derdim ama sorun çözülmüş.

pedalı geriye doğru çevirdiğimde zincir arka rublede en büyük dişliden iki üç dişli aşağı iniyor. bunu nasıl çözebilirim? dağ bisikleti deore set, önde tek yapraklı aynakol mevcut.
Bendeki 3x9 deore sette de aynı sorun var. Ben kadro kulağı veya aktarıcı makaraları diye düşünüyorum. Çok bilgim yok sadece tahmin yürütüyorum. Çözüme ulaşırsanız bilgilendirirseniz sevinirim.

• Beğen
@Efe ÇEPEL Valla başka olası bir şey gelmiyor aklıma. Şu da var, neden geri pedallıyosun? Pedallama? Bu iş huzur içinde çözülsün :huhuu:

• Hahaha
@Efe ÇEPEL Valla başka olası bir şey gelmiyor aklıma. Şu da var, neden geri pedallıyosun? Pedallama? Bu iş huzur içinde çözülsün :huhuu:
Evet ben de bisikletimde sorunu bu sekilde çozdüm sayılır ama bazen öyle oluyor ki bisikletle durduktan sonra kalkış için ayağın üstü ile pedalı geri çekersiniz ya o zaman bile arkada birşeylerin ters gittiğini hissetmek can sıkıcı. Ama çoğu zaman sürekli arkaya cevirince zimcir düşüyor

M
*** yoğun tecrübe içerir ***

arkadaşlar zincir atlamasını çözmek için 1,5 sene boyunca denemediğim şey kalmadı.
bahsettiğim atlama zincirin sağa sola kayıp yandaki dişliye geçmesi değil, vites ayarı meselesi değil yani.
bahsettiğim atlama pedala sert bastığında zincir baklasının aynı dişli üstünde diş atlaması ve ayağının boşa düşmesi, hatta bazen 1 değil 2 diş birden atlaması. bu atlama yüzünden abanmaya korkuyorsun, ayağa kalkıp sürmek kabus oluyor, biraz fazla güç verince tırt edip pedal boşa düşüyor çünkü.
öncelikle bu atlama aynakol dişlisinde değil, rublenin küçük dişlilerinde oluyor, aynakol dişlisi gibi büyük dişlilerde olmuyor yani.

bunu çözmek için yaptıklarım:

- aynakolu değiştirdim düzelmedi, zaten buna hiç gerek yokmuş.
- rublenin küçük dişlileri aşınmış olabilir diye boşuna kaç tane ruble değiştirdim, düzelmedi. aşınma filan gözüktüğü de yoktu.
- zincir geri geri rahatça dönmeli. zinciri geri geri çevirip plastik makara dişlileri üstünden geçen her baklanın takılmadan ve iyice kıvrılarak makarayı kavradığından emin oldum. baklanın birinin pimi fazla sıkıysa bakla tam kıvrılmaz ve o bakla dişliyi saramadan atlayabilir (çok sıkıysa zincir sökme aparatı ile pimi biraz ileri geri iterek baklayı rahatlatmanız gerekir). tüm baklalar rahat döndüğü halde sorun düzelmedi.
- zincir uzamış olabilir diye zinciri değiştirdim yine düzelmedi.
- zincir yağsızken daha çok atlama yapıyordu, zinciri sık yağlayarak biraz azalttım ama yine düzelmedi.
- kadro kulağı yamuktu, aktarıcının bacaklarını elle yamultup kulağa göre düz hizalı hale getirdim yine düzelmedi.
- kadro kulağını çıkarıp kulak gerektirmeyen eski tip aktarıcı taktım yine düzelmedi.
- sonra herşey düzgün olsun dedim, kadro kulağını düzelttim ve shimano yeni bir aktarıcı daha aldım yine düzelmedi.
- sonra birgün yaşlı bir bisiklet tamircisi amca denk geldi, zincir ruble attırıcı hepsini değiştim yine atlama yapıyor neden yapar dedim. aktarıcıya baktı, "attırıcı bozuk olabilir, dişliyi iyi kavramıyor" dedi. sonra kavrama demesi beynimde bir ışık yaktı. büyük dişlilerde çok diş olduğundan zincirin birçok baklasını tutuyor ve kaydırmıyorlardı, ama küçük dişlilerde zaten az diş olduğundan bir de zincir o dişlinin etrafını iyice sarmayıp birkaç bakla ile tutunmaya çalışırsa kaçırması çok daha kolay olur diye düşündüm. sonunda aktarıcıyı daha ileride duracak şekilde döndürerek taktım. yani aktarıcı makarası daha yukarı ve ileri gitti ve zincir en küçük ruble dişlisini teğet geçer gibi az bir noktadan kavramak yerine yarım ay gibi iyice sarıp kavrayacak bir pozisyona geldi. artık hiç atlama yapmıyor ve o kadar mutluyum ki, boşa düşecek diye korkmadan ayakta abana abana pedala basabiliyorum.
Mümkünse görsel paylaşabilirmisiniz.

Geri