Arka vites de (3x9 sistem kullanıyorum) orta vitesi küçülttüğümde geçmiyor , geçmesi için biraz daha fazla bastırmam ve beklemem gerekiyor daha sonra geçiş sağlanıyor ama büyütürken sorun yok eğer evde yapılacak kolay bir şey ise yardımınıza ihtiyacım var
On vites ayarini bastan yapmaniz gerekecek gibi. Forumda ve youtube da konuya dair pek cok aciklama ve video bulabilirsiniz.
Ayrica shimano tech doc olarak aradiginizda vites modelinizin PDF aciklamasina da ulasabilirsiniz.
Turkce kaynak bulamazsaniz ingilizce icin "front derailleur" olarak aratabilirsiniz...
Ihtiyaciniz olan tornavida, pense, vites modeline gore alyan anahtar veya kucuk somun anahtari
Aslinda degil. On vites aktaricinin uzerinde kadroya baglanan kismina yakin 2 vida vardir. Alt ve ust limit vidalari. En kucuk disliye alip zincir atmayacak kadar alt limit vidasini zincirin sol tarafina (2 mm civari bosluk birakacak kadar) yaklastirirsiniz. Teli tatli bir gerginlige (hafif bos gibi) ayarlarsiniz. Sonra en buyuk disliye alir ust limit vidasini zincir disari atmasin diye zinmcirin sag yanina (2 mm civari bosluk birakacak kadar) sikarak ayarlarsiniz.
Vites saglikli gecmiyorsa tel gerginligi ile vites kolu cikisindaki ayar vidasindan oynarsiniz. Bu yeterli olmazsa yine en kucuk disliye alir teli sikan somunu gevsetip tel gerginligini ilk haline ve ihtiyaca gore azaltip arttirarak bastan baslarsiniz. Bu asamada alt - ust limiti yeniden yapmaniza pek gerek kalmaz.
Videolari izlerseniz daha iyi anlarsiniz anlattigim detaylari.
Ilk seferinde uzun ve ugrastirici olsa da bir kez basardiniz mi kolayca halledersiniz her seferinde
Arka vites kablosunun bitişinde vites telinin gerkinliğini ayarlayan bir dönen bir silindir var.
Onunla oynayarak ince ayar yapmanız lazım. Hangi tarafa döndürmeniz gerektiğini şimdi tam çıkartamıyorum ama çok basit. Vitesi zorlanan yere getirin yarım veya bir tur bir tarafa döndürüp deneyin olmaz ise öteki tarafa döndürün.
Tam ortasını bulduğunuzda vites 2 tarafada düzgün şekilde geçecektir.
Çok güzel açıklamışsınız teşekkürler kesinlikle deneyeceğim
@alierkanimrek
Bisikletim hep temizdir fakat teller hep yağlı değildir karda yağmurda çamurda vs. de kullanmam temiz kullanırım fakat vites tellerinin ne zaman yağlandığını bile bilmiyorum yıl bile geçmiş olabilir genel yağlama bakıma sokacaktım aslında göbek aynakol vs iyi ki söylediniz tellerini de unutmamak lazım :/
Aaaaa... Pardon arka vitesmis ve ben on vitesi anlatmisim
Tamam ayni seyleri arka vites icin yapin. Sonucta mantik ayni; alt limit ust limit, tel gerginligi, forum ve nette pek cok aciklama ve video, "rear derailleur" ingilizce anahtar kelime, ince ayar icin vites kolundakine ek olarak arka aktariciya giriste bir ayar vidasi daha vardir.
Ister kendiniz ugrasin, ister bir bilen arkadasinizla bakin ogrenin, isterseniz tamirciye goturup nasil yapildigini izleyin...
Muhtemelen kurcalamadan ince ayar vidalari ile sorun giderilebilir.
Temizlige ozen gostermiyorsaniz tel kablolarda gerektigi gibi hareket edemedigi icinde gec tepki veriyor olabilir...
@adapolat
Aynı durum bende de oluyodu 3x9 sistemde vitesi dörtten beşe atınca anında geçiyodu ama geri beşten dörde geçmesi sıkıntılıydı ama şuan düzeldi kendiliğinden, işlem falan yapmadım üzerinde sizde bekleyin geçer
Yardımcı olan herkese teşekkür ederim tam olarak çözüldü , sorun gerginlik değil kadro koruyucunun yanlış bağlanması :/ Telin üzerinden bağladığım için tele baskı yapıyormuş ...