2006'dan beri Sram aşığı bir bisiklet kullanıcısıyım. Bilen bilir, uzunca bir dönem de yarıştım. Bu soruya ''tabiki de ...'' gibi bi cevap vermek bence yanlış çünkü ikisi de güzel fren bence. Aradaki fark tamamen kişisel zevke hitap edecek cinsten. Şimdi size ikisini de anlatmaya çalışayım.
XT'de fren kolu serttir, balatayı ezemezsin kolay kolay. Sanki adamlar yavaşlamak için değil sadece durmak için yapmışlar freni. O hissi veriyor, hassas değil. Umarım anlatabilmişimdir kendimi. Öte yandan sıkınısız fren. uzuunca vakit balatalar da metalse ellenmeden kullanılır.
Elixir R kullanıyorum. Aletin bana hatırlattığı kelime ''güç''. Yarışlarda en zor teknik inişlerde bile tek parmak kullanırdım. Çok güven veriyor. Arada hava yapar, çamurda özellikle bu serinin organik balataları çabuk biter, kısacası ilgi isteyen güzel bi hatun gibi abi bu meret. Ama bakımları yapılsın, balata olarak da metal orijinal avid elixir balatası kullanılsın, shimano ile kıyas etmem. Kıyas etmememin de nedeni başta yazdığım kişisel tercih tamamiyle.. bu yüzden oyum Avid'e.
Sana tavsiyem ikisini de 5 dakika dahi olsa kullan, farkı gör, kendin yorumla.