Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

AVM otoparkı bisiklete ücretli!

veyselozcelikk

Aktif Üye
Tepki
375
İsim
Veysel
Bisiklet
Giant
Merhabalar;

11 Mart 2017 tarihinde özel işlerim sebebiyle Nişantaşı lokasyonunda bulunan Nişantaşı City's isimli alışveriş merkezine gittim. Otopark girişindeki güvenlik görevlilerine selam vererek içeride bisiklet için park alanı olup olmadığını sordum. Güvenlik görevlileri park alanı olduğunu ancak ücretli olduğunu belirttiler. Önce şaşırdım ve tam olarak algılayamadım. Bir an şaka yaptıklarını içimden geçirdim ve sonra hafif bir tebessümle "bisiklet için mi ücretli" diye sorma gereksinimi duydum ve aldığım cevap ne yazık ki koyu bir "EVET" oldu.
Onlara, çok şaşırdığımı, bu uygulamayı internet ortamında ve yazmakta olduğum ..blog.com haber portalında dile getireceğimi söyledim. Benim bunu belirtmemin ardından olay farklı bir boyuta geçti. Diyalogda olduğum güvenlik görevlisi "biraz bekleyin" diyerek bir süre telsiz(kulaklık) görüşmesi yaptı ve "size yardımcı olalım" diyerek adeta bir seferberlik başlattı. Ardı ardına onca görüşme yapılmasının neticesinde alışveriş merkezinin mal kabul/depo kısmı olarak adlandırabileceğimiz nitelikte bir alana bisikletimin park edilmesine müsaade edildi.
Bizler bisiklet yolları, bisiklet durakları gibi birçok konuda gelişme beklerken, ülkemizde bisiklet sporunu ve kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlarken aynı zamanda yukarıda bahsi geçen yönetimsel zihniyetlere karşı da duruşumuzdan taviz vermememiz gerektiğini düşünüyorum. Bu konuyla ilgili görüş ve önerilerimi AVM yetkililerine de ileteceğim.

Teşekkür ederim

Scudo
"Susma sustukça sıra sana gelecek"
Susmadığınız için teşekkürler.
Nede olsa Nişantaşı insanlar burda sorgulamadan para harcıyor zihniyeti.

İlk bakışta tabii ki kötü bir durum. ANCAK malesef Türkiye gibi bir ülkede yaşadığımızı da unutmayalım. Muhakkak mantıklı bir açıklaması vardır otoparkın.
İnsanımız insan olmayı becerebildiği gün böyle sorunlarımız da kalmayacak.

Ücret muhtemelen sadece caydırmak için konulmuştur. Yani aman da bisikletten kar edelim diye değil.

• Beğen
Tepkiler: veyselozcelikk
@Birhan K. Merhaba. Otomobiller ile olan uygulamadan haberdar değilim. Eğer bahsettiğiniz gibiyse durum çok daha vahimmiş =)

@V.Clouser Ben de araç kullanmıyorum ama Bakırköy'deki AVM'lerin otoparkları ücretsiz diye biliyorum. Örnek: Galleria, MarmaraForum vs. Tabii Nişantaşı City's merkezi bi yerde ve otopark sıkıntısı çekilen bi bölge orası, o yüzden belki ücretli olabilir bilmiyorum. Her halükarda bisikletten ücret alınması abesle iştigal.

Sn @V.Clouser Topkapı'da meşhur bir sanayii sitesine iş için gitmiştim. Sanayii sitesinin teras katı,çalışanlar ve misafirler için ücretsiz otopark alanı olarak kullanılmaktaydı. Yıllardır bu sanayii sitesine gittim, aracımı teras otoparkına bıraktım.

Yine bir gün iş için gittiğimde, teras otopark güvenliğinden sorumlu görevli yanıma geldi ve benden otopark ücreti talep etti. Ben de, "daha önce bu uygulama yoktu. yönetim yeni bir karar mı aldı?" diye sordum.

Görevli, "evet, yönetimin kararı" dedi. Ben de otopark ücretini ödedim, makbuz istedim. Görevli, makbuzun basılmadığını, şimdi veremeyeceğini ifade etti. Ben akabinde durumu yönetime bildirdim.

Nihayette otoparktan ücret alınmadığı, görevlinin kendi insiyatifi ile kendisine rant alanı yarattığı ortaya çıktı ve otopark ücreti tahsil eden görevlinin işine son verildi.

Esen kalın.

Özel mülk, para isteme hakki var.

söz konusu otopark otomobiller için ücretliymiş ve epeyce tepki de görmüş.

(link)

arabasını sabah bırakıp akşam alanlar varmış diye ücretli yapıyorlarmış bazı avm'ler otoparklarını!

(link)

uygulamanın yasadışı olduğuna dair bir de haber var şurada:

(link)

bisiklete bile park ücreti isteyecek hâle gelmiş şehir yağmacıları.

@Kuzey Ege
hocam avm deki mağazalar bu hizmetler sağlansın diye aylık dünyanın aidatını ödüyorlar gelen müşterileri kaybetmemek için. Zaten park sorunu olan bir yerde sen ücretli otopark yapıyorsan niye gelsinler. Nişantaşı City's ten başka avm mi yok.

@Birhan K. City' in otopark' ı paralı, ücretsiz değil. Yasa gereği aslında otoparklar 3 saat' e kadar ücretsiz olmalı ondan sonra ücret almalı fakat devletimiz bunu pek fazla takip etmediği için, olan size bize oluyor.

Otopark ücret isteyen otoparklara çokta tepki göstermek doğru değil. Neticede bu hizmeti bizlere ücretsiz vermek zorunda değildir.

Otopark işletmeleri otoparkı kullanan araç sahiplerine , otoparkın içinde oluşacak kaza, hırsızlık gibi olaylar için hukuken sorumludurlar. Yani burada verilen hizmet sadece aracın park duracağı bir alan tahsis etmek değil , aynı zamanda otoparkı kullanan araçların ve kişilerin mal ve can güvenliğinide sağlamaktır. Çoğu otopark , masrafları kısmak adına, otoparkın içinde devriye atan güvenlik bulundurmazlar.Bunun yerine güvenlik kameraları ile gözlemlerler.

Motorsiklet veya bisiklet gibi çalınması arabalara göre oldukça kolay araçların otoparkı kullanması durumunda eğer otopark ücreti alıp karşılığında bilet veriyorlarsa aynı sorumluluk bu araçlar için de geçerlidir. Bundan dolayı çoğu otopark bu tür araçların otoparkı kullanmasına müsaede ederken, hukuki sorumluluktan kaçmak için , ücret almaz ve size bilette vermez.

Dolasıyla sizden ücret alınıyorsa ve otoparka bıraktığınız bisikletin başına bir iş gelirse , hukuki muhatabınız direkt olarak otoparktır. Elbette bu tür ücretli otoparkları kullanıp kullanmamak size kalmıştır.

@Cömert Öncelikle selamlar. Takip ettiğim, birçok şey hakkında yazılarınızı/yorumlarınızı okuyarak fikir sahibi olduğum bir kişisiniz =) Şimdi bu konuda söylediklerinizde size hak veriyorum. Objektif olmalı, öz eleştiride yapmalı insan. İstanbul'da bulunan avm otoparklarının birçoğunu kullanmış biri olarak bugüne kadar sadece yukarıda bahsi geçen avm de ücret talep edildi. He ücret talep edebilirler mi, tabi ki talep edebilirler. Onlar nasıl ücrete tabi tutup tutmamakta özgürlerse biz de o kadar kullanıp kullanmamakta karar merciiyiz. Benim burada belirtmek istediğim konu içinde bulunduğumuz yüzyılda insan gücüyle çalışan, motorsuz bir taşıt olan bisiklete ücret talep edilmesinin etik olmadığını düşünmemdir. Şu tecrübemi de paylaşmak istiyorum;
Levent'te bulunan bir alışveriş merkezinin otoparkına bisikletimi park etmemin ardından güvenlik görevlilerinin heybelerimin içindeki tüm eşyaları alıp " çalınma riski olduğundan dolayı eşyalarınızı emanete aldık, aşağıda yazan şu numaradan iletitişime geçerek eşyalarınızı teslim alabilirsiniz" notu bırakarak güvenliği sağladığınıda gördüm. Bu hassasiyette yine bir özel avm de bulunuyor. Ben olayın tamamen yönetim tutumlarından kaynaklandığını düşünüyorum. Ve kınıyorum.

Bir yandan bisikletli ulaşımın yaygınlaşması için teşvik ve yatırım talep ederken, öte yandan halka açık alanlarda, "özel mülkiyet" olduğu gerekçesiyle ücret talep edilmesini olağan karşılamak maalesef biraz çelişkili bir tutum. Otomobilden bile söz etmiyoruz, bisiklet bu. "Ücretsiz" bisiklet yolu talep etmek nasıl hak ise "ücretsiz" ve "güvenli" bisiklet park alanları talep etmek de hakkımız. Haklarımızı ne çabuk teslim ediyoruz rantiyeye. Bu şehirler bizim, onun içinde biz yaşıyoruz, o AVM'ler bizim yeşil alanlarımız, çocuklarımızın oyun alanları, bizim rekreasyon alanlarımız gasp edilerek, talan edilerek, peşkeş çekilerek, alınıp satılarak, metalaştırılarak yükseliyor göğe doğru, pıtrak gibi. Şehri kullanan biziz ama onlar bizden parça parça gasp edip alıp satıyorlar, değerine değer katıp kâr üstüne kâr ediyorlar. Lefebvre "şehir hakkı" diye bir kavramdan söz eder; şehrin toplumsal olarak üretildiğini belirtir, kapitalist üretim ilişkilerinin şehre hâkim olduğunu anlatır ve der ki, aslolan kentsel mekânın değişim değeri değil, kullanım değeridir. Şehir deyip geçmeyin, biz yaşıyoruz şehirde, biz kullanıyoruz, bizim şehirde hakkımız var, bizim onu kullanma hakkımız var. Şehir birilerinin alıp satacağı, değişim değerine indirgeyeceği alanların toplamından oluşan bir mekân değildir; şehirlerin tarihsel macerası da böyle değildir. Geçmişteki şehirleri inceleyin, çoğunun bir ruhu vardır, ahalisi o şehirde yaşıyor olmakla gurur duyar ve birbirine bu gururla bağlanır, ortak davranışlarda ve tutumlarda birleşir. Bilhassa Sanayi Devrimi sonrasında şehirlerin uğradığı zulüm ve yaşadıkları talan, yağma bizi şehre egemen olanların kölesi hâline getirdi. Şehrin "bozuk" düzenini öylesine içselleştirmişiz ki, gasp edilmiş alanlara inşa edilen vahşi tüketim merkezlerine girmek için üste para vermeyi bile doğal karşılar olmuşuz. Bunda bir tuhaflık var, böyle olmaz!

o da bi şey mi! samsun yeşilyurt avm kapalı otoparkına bisiklet ile girmek yasak !!!

Arkadaşlar ben Buyaka AVM otoparkında hiç sorun yaşamıyorum, güvenlikçiler dahil gayet güzel bir yüzle karşılayıp içeri buyur ediyor :) Park yeri rica ettiğimde de son derece güzel ilgileniyorlar.
Park ücreti desen o da yok, arabalara bile yok. Dolayısıyla CANPARK gibi 1 saati bile ücretli AVM'lerden uzak durmak lazım.

Nerede beleş, oraya yerleş. AVM'den içeri adımını attığın ilk andan itibaren zaten cebindeki paraya yeteri kadar göz dikiyorlar. İnsanlara para harcatmaktan başka bir kuruluş amaçları da yok zaten, bari çıkarken para almayın da huzurlu ayrılalım :D

• Beğen
Tepkiler: veyselozcelikk
Geri