Scudo Sports

aynakol göbeğinden gelen tık tık sesi!

Benim bisikletimde de oluyor o kafasına göre takılıyor tak tak diye sanırsam göbekten test ettim aynakol dan tespit ettim ama temizlik yapınca geçiyor sanırsam taş toz karışıyor :D

Scudo
pedaldan değil arkadaşlar. aynı problem bende de vardı. jant akordu yaptırınca düzeldi. muhtemelen sizde de aynı problem vardır.

boşluk olmadıkça müdahale gereksiz.yine de söküp yağlayın.kullandıkça ses kesilir.bende de olmuştu.bisikletçim göbek yuvası değişecek dedi.ben kullanmaya devam ettim.boşluk yoktu zaten.kullandıkça kesildi.

• Beğen
Tepkiler: MossoM
@klawizell çok mantıklı bir öneri benimde aklıma o gelmişti denemelik takmasını rica edicem. Sonra iyi bi göbek bulup onu taktırırım oda olmazsa sürmem artık. Satamam da ama başkasının hevesini kırmak istemem.

@furkanbr
Bi çok kişi sele borusu da yazmış ama hiç sanmıyorum sele borusundan olduğunu çünkü ayaktaykende yapıyor ayrıca ayağınızın altında bi his oluyor. Sele borusunun nasıl böyle bir ses çıkarabildiğini merak ediyorum.

@Fatih_K
Hocam bu gerçekten benim sorunla alakasız bir tespit sanırım tam anlayamadınız.

@MossoM
hocam anlayamama değil. aynı problem bende de vardı. dağ bisikleti kullanıyorum. yokuş çıkarken pedala her yüklenmemde gırç gırç diye bir ses geliyordu. kaç kere pedal söküldü, göbek söküldü, yağlandı, sıkıldı, bakım yapıldı ama geçmedi. en son ben jant tellerinin gevşediğini fark ettim ve akort yaptırdım. sorun şak diye çözüldü. 3 aydır tık yok şimdi bisiklette.

• Beğen
Tepkiler: MossoM
@Fatih_K
Çok şaşırdım gerçekten bunun kontrolünü nasıl yapabilirim peki

aynı sorun benim bisiklette yine başladı, arka göbekten olduğunu düşünüyorum, rulmanlar değiştirildi, bir kaç ay sustu şimdi yine başladı

@OnurÖzdağ
Göbek neydi hangi markayla değiştirdiniz?

Geçenlerde bende de oldu pedal dedik yağladık sıktık olmadı. Göbek bilyalarını dağıtmışım değiştirdik geçti. Sanırım bu ses bir kaç nedenden dolayı olabiliyor.

Bugün bisikletçiye sordum..Yeni bisikletlerde bu tarz tık tık diye ses gelmesi normalmiş..Zamanla geçermiş..Göbeği söküp temizlemesine veya yağlamasına gerek yokmuş..Yeni bisiklet alanlara duyrulur;)

Benzer bir sorun başıma gelmiş birisi olarak tecrübelerimi paylaşma gereği duydum izninizle;
Öncelikle kontrol edilmesi gerekenler pedallar olmalı. Zira sıfır aldığım bisikletimden aynı sene içinde tık tık sesler geliyordu ve yaptığım kontroller sonucunda pedalın teki bilye düşürdüğünü fark ettim. Nalburdan aynı ölçüde bilyelerden 50-60 adetini 3-5 TL gibi bir fiyata alarak eksikleri tamamladım ve pedalı topladım, şuan sıfır alındığı günden daha iyi durumda çalışmaya devam ediyor. Hatta aynı günlerde hazır bozulmuşken değiştiririm düşüncesiyle rulmanlı pedal takımı almıştım ama hiç takıp kullanmaya gerek olmadan 2 senedir aynı pedallarla kullanıyorum. Rulmanlılar ise kutusunda hazır ve nazır vaziyette takılacağı günü bekliyorlar.

Bisikletim geçen senede benzer sesleri çıkarmaya başladı, tekrar pedallardan şüphelenip kutusunda bekleyen rulmanlı pedalları takıp denediğimde sesin pedallardan olmadığını anladım. Biraz kurcalayınca maalesef ki sesin orta göbekten(shimano bb-es300 68-118 octalink) geldiğini fark ettim. Normal sürüşte çok fazla hissetirmeyen fakat yokuş tırmanırken veya sprinte kalktığımda (evet mtb ile sprint :D) ses fazlalaşıyor ve sesten ziyada bir noktada sürtünmeye benzer bir anormallik kendini hissettiriyordu. Zaten akışkanlığından memnun olmadığım göbeği ve aynakolu bu bahaneyle shimano XT FC-M782 aynakol ve sm-bb70 orta göbek ile değiştirerek yükseltmiş oldum.

Söktüğüm eski göbeği elimle çevirerek kontrol ettiğimde göbeğin iç kısmında bir noktada, muhtemelen paslanma veya zorlama sonucu oluşan ezilme/yıpranmadan dolayı sürtme yaptığını fark ettim. Komple göbeği sökmeden sadece pedal kolu ve aynakolu sökerek orta göbeği elinizle hassas bir şekilde döndürerek kontrol edin eğer çok azda olsa takılma veya sürtme yapıyorsa sorun orta göbek kaynaklıdır. Çünkü o çok az takılma/sürtme siz bisiklet üzerindeyken yüklendiğinizde tık tık sesi olarak size geri dönüyor. Herkese kazasız sorunsuz bol pedallar.:)

@ahlaksız
Hocam alakası yok ya yeniyle eskiyle bisiklet tamircilerinin işine gelmiyor bu tarz bi sorunla uğraşmak istiyorlar ki hep usta vites geçmiyor, fren tutmuyor, lastik patladı diyelim kolayca halledip alsın parasını. İşini bilen usta yok ki adam gibi usta olsa ses kesilene kadar deneme yanılma uğraşarak bulur çözümü ama hepsi tek tek değiştirerek adamı yolmak istiyor ya da yorulmadan çalışayım istyor.

@MossoM Shimano Octalinkle değiştirmiştim. Ama emin değilim ordan geldiğine sonuçta elimle biraz bastırınca bile ses geliyor pedalsız. Bir de mandalı sıkarken ses yapıyor ara sıra.

@MossoM
Yeni bisikletin göbeğindeki bilyalar tam oturmuyormuş..Zamanla pedala yüklenen güç ile bilyalar yerine oturuyormuş..Bu bakımdan yeni bir bisikletin göbeğini söküp bakmaya gerek yokmuş..

Bende ''peki'' dedim..Zorla göbeği söktürmek istemedim:D
Geçmezse,gider kulağını çekerim artık:D

Uzun zamandır bu sorunu yaşıyordum, sorun ayna kol dan zannediyordum lakin meğerse zincirdenmiş. 5000km yaptıktan sonra zincir değişimi yaptırdım bugün ve ortadan ses vs hepsi kalktı.

Benim sağ pedalda uzun zamandır titreme var. Pedala arka göbeğe bakım yaptırdım. Zincirim de yeni sayılır. Orta göbeğe de bakım yapıldı. Bisikletçi orta göbeğin rulman kapağında çatlak var ondan olabilir dedi, değişim tavsiye etti. Bakımdan önce sürekli telefon titremesi gibi sağ pedal titriyordu. Bakımdan sonra şuan ara ara oluyor ve hiç olmadığı da oluyor. Göbekten olduğuna emin olabilsem direk değiştireceğim. Ya da başka bir şeyden.

Wd40 adlı kimyasal metal temizlik amacıyla kullanılır. Yağlama özelliği geçicidir. Ayrıca mevcut yağıda söküp alır ve parça yağsız kalır. Wd40 sonrası mutlaka yağlama da yapmalısınız.

Geri