Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bacak ağırlığıyla pedallamak

Taxonera

Forum Bağımlısı
Kayıt
26 Temmuz 2015
Mesaj
1.361
Tepki
788
Yaş
46
Şehir
İzmit
İsim
Gökhan
Bisiklet
Mosso
Bacakları kuvvetlendirmek için bacak ağırlığı ile sürmek sizce nasıl fikir.
 
Scudo
Peki başka bir soru.

Bacakları kuvvetlendirmek için büyük viteste sürmek? Zincire mi yük bindiriyor? yoksa bacak kaslarını mı zorluyoruz?

Benim amacım rampa çıkarak kuvvetlendirme değil? Düz yolda düşük viteste ayak bileklerinde ağırlık ile sürerek kuvvetlerme idi.

Aklıma geldi paylaşmak istedim.

Not: Ayak bileklerindeki ağarlık nasıl dizlere kötü anlam veremedim. Koşanlar bağlayıp koşuyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Abdullah ozturk
@Taxonera
Ne kadar büyük viteste sürerseniz o kadar yavaş pedal çevirirsiniz, o zaman da dizlere binen yük artmış olur. Bunu kendiniz de deneyip hissedebilirsiniz.
Ayak bileklerine takabileceğiniz ağırlıklar da zaten sağ ayakta aynakola sürter, gayet kalın oluyorlar.
En mantıklısı spor salonunda direnç egzersizi yapmak.
 
@Taxonera

Yüksek viteste düşük hızla giderseniz kadansınız düşük olur. Bu da pedalı her çevirdiğinizde daha fazla kuvvet oluşmanız anlamına gelir. Bu kuvvet bacak ve kalça kaslarınızın kısalarak kasılması vasıtasıyla oluşur kemik ve eklemleriniz vasıtasıyla aktarılır. Bir kısmı aşağı ayak tabanından pedala aktarılarak aktarım organlarına gider, ufak bir kısmı sizi yukarı kaldırır. Aynakol zinciri çekerek gerer ve kuvveti ona iletir, zincir rubleyi çeker, ruble jant göbeğini döndürür, jant göbeği jant tellerini gererek jant çemberini döndürür. Dolayısıyle her yere yük biner.

Ayak bileklerine ağırlık takmak değişikmiş gerçekten, paylaşım için teşekkürler. Pedalı yukarı kaldırırken kullandığınız kasları geliştirebilir fakat bu normal kullanımda çok yarar sağlamaz kanımca, çünkü yukarı çeken kaslarımız aşağı iten kaslarımıza oranla çok etkisiz amaçları sadece bacak ağırlını taşımak. Kilitli pedala geçmediyseniz kilitli pedal daha yararlı olur. Hem ağırlık takmanıza da gerek kalmayabilir, düşük kadansta çevirirken iten bacağınıza yukarı çeken ile destek sağlayabilirsiniz.

Normal sürüşlerde arada 1-2 dakikalık seanslar yapılabililr bence ama 1 saat boyunca sürekli böyle sürmek özellikle pedala basış şekliniz bozuksa, sürekli olarak dizlerinize binen fazla miktarda yük eklem yüzeyini harap edebilir.

Ağırlık olarak aynakol tarafında kum torbası kullanırsanız yırtılabilir, zincir kullanırsanız aynakolu yamultabilir aman dikkat.:komik:

Bacağınızı hareket hızını arttırarak da kuvvetlendirebilirsiniz, düşük viteste hızlı gidip yüksek kadansı sürdürmeye çalışmak gibi.

Kuvvetlenme için sprint atmak daha iyi gibi duruyor.

GCN in birçok videosu var bu kuvvetlenme işi ile ilgili

 
Yakin zamanda basima gelen bir olay. Evden iki saat gecikmeli ciktigim icin biraz acele ettim ve dediginize yakin bir yol izledim. Kisaca soylemek gerekirse dusuk kadansta olabildigince vites degistirmeden surdum ve dizlerim 80 km dayanabildi. Sonrasinda sag dizimde, ortalamami 15 km/sa. yapan (yokus inerken bile en fazla 25 km/sa. gorebildim) bir agri ile karsilastim. Hizli pedal cevirmek iyiymis :komik:.
 
Koşun en iyi yolu bu.
 
Bisiklet bir yere kadar kasları geliştirir. Evde kendi ağırlığınız ile yapacağınız esneme ve bacak hareketleri var. Onları yapmanız daha faydalı olur.
 
Benim yarımşar kiloluk ağırlıklarla 100km kadar tecrübem olmuştu zamanında. Tavsiye etmiyorum. Ama daha yumuşak akıcı bir pedallama da veriyor hani : D siz aşağı basarken ağırlık yukarı çıkıyor filan.
 
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK
Belli bir zaman sonra yürümek gibi sıradanlaşıyor vücut normalin dışına çıktığında kaslar cevap verir büyür ve gelişir.
 
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK
Bir bisikletçi için en iyi bacak geliştirme yöntemi kendi ağırlığı ile yaptığı hareketler. Salonlar da ki aletler düzgün diz ve ayak açısı uygulamadığınız takdir de ciddi sakatlıklara yol açıyor. Leg press ve leg extension en tehlikelileri.
 
Faydası(1) da zararı(2) da olmaz. ağırlıklar dizden yukarıda olsaydı(3) zararı olurdu. Faydası yine olmazdı.

1- Ağırlığı bacaklarınız değil pedal taşıyacaktı.
2- Ağırlığı dizleriniz değil pedal taşıyacaktı.
3- Ağırlığı dizleriniz taşıyacaktı.
 
YÜKSEK KADANSI SEVMİYORUM!!!
Nedenleri: (Öncelikle olması gereken ort.90 derler. Ben ort.60 basıyorum)
-90 kadans iyidir diyorlar ama ben pedalı boşa çeviriyormuşum gibi hissediyorum. Bacaklarımda direnç hissetmek istiyorum.
-Düşük kadans ile daha seri hızlanıyorum. Özellikle dur-kalk yapmam gerektiği anlarda.
-Her türlü daha hızlıyım. Yokuş/Düz yol. 90 kadans ile çok yavaş kalıyorum. Ya da bana öyle geliyor.

Ayrıca 90'ın altında pedallamak diz/eklem vs zararlı deniyor. Yaşım 47, 11 senedir bisiklet binerim, örnekse sadece 2018'de 6500 km yol yaptım. Dizlerimde hiç bir şey yok.

Şimdi bir soru: 13 sene önce çok 3-4 sene sürekli ve sistemli, daha sonra aralıklarla 3-4 sene daha vücut geliştirme yaptım. Özellikle bacak antrenmanı ve squat çok yapıyordum. Daha sonra yağ oranımı indirmek içim 6 ay haftada 3 kere 1 saat spinning'e katıldım. Spinning'de herkes laylaylom pedallarken ben en ağırda bacaklarım yanarcasına çeviriyordum. 20 km/h ortalama ile katıldığım turlarda bazen arka freni sıkıp sabitleyip pedal çeviriyorum. Mazoşist myim neyim?:krsn:
Tüm bunlar beni düşük kadans meraklısı yapmış olabilir mi?
 
Biraz mantıkla hareket edelim bakalım sonuç ne olacak,

Bacağı yukarı çekmek için kullanılan kaslar kabaca şunlar; alt orta karın, arka bacak (hamstrings) ve ağırlığı bilekten taşıyacağı için bir miktar calf kasları çalışır.
Çekme hareketi anında direnç olursa bilek ve diz eklemi açılacaktır, eklemlerin gerilmesi doku zararı yapar mı bilemiyorum uzman birinin cevaplaması lazım bunu.

Genel toplama gelirsek ayağımızı pedaldan hiç çekmeyeceğimizi düşünürsek her bacağa 1 er kilo eklemenin rasyonel bir getirisi olmayacaktır. Sistem terazi gibi, eşit ölçekli dönen 2 kolun eşit miktarda artan ağırlıkla fayda sağlaması fizik kurallarına ters :D ayaklara 2kg takmak yerine bagaja 2 kilo ekleseniz genel hesap yaklaşık olarak aynı olur.

Çok az da olsa ayağa binen yükün calf kasları tarafından taşınması sebebiyle belki calf dediğimiz baldır kasları biraz çalışır ama atılan taş pek kurbağa ürkütmeyecek gibi görünüyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK
@asibol
Hocam senin kaslar deli dehşet. Neden milli takıma katılmıyorsun ? Yok böyle kas çalışması

@UtkuSener
Egzersiz şart özellikle yüzme.
 
@UtkuSener

Öncelikle bu tarz bir şey denenesiye kadar yapılabilecek başka tarz bir sürü antrenman var. Zaten çok yararlı, etkili bir uygulama olsa pro bisiklet takımları bunları yapıyor olurdu.

Zaten yukarı çıkan bacağınızın ağırlığını, basan bacağınız taşıyorsa dediğiniz gibi terazi etkisi yaratıp birbirini götürecektir.

Eklem gerilmesi eklem çevresi yapılarda yangı yaratabilir, ama bunlar zaten çok küçük ağırlıklar.

Eğer ağırlık ayağınızın ön kısmına yüklenirse ön bacak tibial kaslar çalışır ki zaten ayak bileğinin üzerinde takılı yani eklemin yukarısında takılı.

@asibol

Herkesin uygun kadans aralığı farklı. Belki sizin kaslarınız ve sinir sisteminiz yüksek dirence alışmıştır, ya da kardiovasküler olarak yüklenmek zor geldiğinden nöromüsküler yüklenim yapıyorsunuzdur.
Yıl içinde epey yol yapmışsınız, diyecektim kısa ve hızlı sürüşlerde olabilir diye.
Yokuşlarda ve uzun triatlon içi yapılan sürülerde normalden düşük olması kadansın daha iyi deniyor. 70-80.
Umarım ileride diz sorunlarınız ortaya çıkmaz. Uzun vadede kendini gösteren hasarlar bunlar.
Daha verimli mi değil mi ortalama gücünüzü ölçerek kıyaslanabilir ya da aynı yolda yaptığınız ortalama hızı.
 
Geri